A zamislite koji bi šou bio da uvrste SNHO na službeno tržište! Toga se niko nije sjetio, a! [emo_smijeh]
Evo i malo veca procjena lrh hc. Kazu 80 do 100 mil za udio opatije
Ne znam što bi rekao o tim procjenama.
Opatija je odlučila izaći iz političkih razloga tj ona ne želi sudelovati u businessu nego inzistira da ostane suvlasnik samo u lokalnom poslu i to ne da bi nešto zaradila nego da bi “kontrolirala” što se događa u najvećem poslovnom subjektu na njihovom području.
Istina oni su i do sada već shvatili da tih 25%+1 ne donosi previše u kontroli poslovanja društva već su pritisak radili preko neodobravanja izmjena urbanističkih planova i slično jer dionice im ne daju prava da se petljaju u upravljanje. No i tu su ubrzo uvidjeli da su onda investicije otišle negdje dalje i da time također ne postižu previše jer uprava može po malo prodavati nekretnine na kvarneru ili ih založiti, a investirati negdje dalje.
Na kraju su ipak svi sjeli za stol i napravili neki kompromis.
Sad dali Opatija treba “zaraditi” na businessu izvan Kvarnera ili joj samo treba nadoknaditi ono što je matični LRH tamo uložio.
Pitanje je kakav će se zadatak dati konzultantima.
Dali oni procjenjuju vrijednost tvrtke po principu prihoda i potencijala (kao što to radimo mi ili kupci koji se misle baviti businessom) ili će im izračunati koliko je LRH uložila i koliko Opatija treba dobiti da nedoknadi tu vrijednost “izvučenog” novca iz matične tvrtke.
Ja sam dao neke brojke. Da se prodaje cijela tvrtka tj većinski udio cijena od 1.500 kn po dionici nebi bila pretjerana. Ali kako prodaje lokalna uprava i to većinskom cijena može biti od 670 kn pa do 1.500 kn. Vidim da u Novom listu spominju i iznos od 30 mil u bruto iznosu što je 400 kn po dionici ???
Zabave radi da postavimo jedno pitanje:
Otkud SN holdingu novac da kupi LRH-HC od Opatije?
Mozda ce pectinatus to uzeti? U zadnjem clanku kaze da ce grad to staviti na javnu prodaju. Dakle nista nije rezervirano.
Dalibore, mogu vas zamoliti da i meni posaljete na PP razloge zasto kupiti LRH, a ne SNHO?
Inace cini mi se da ce se situacija razvijati na slijedeci nacin:
– snho kupuje dionice LRH HC uz zaduzivanje
– snho prodaje dionice LRH nepoznatom kupcu (osobno navijam za Valamar)
– snho isplacuje dividendu
– vecinski vlasnici koriste novac od dividende za medjusobni rasplet
31. 12. 2014. je SN Holding imao 117 M kuna u obveznicama (uglavnom državne) i 54 M kuna u banci.
Istina, ali 31.12.2014 je davno bilo zar ne?
Sad vidite jednu od razlika tvrtki koje kotiraju na uređenom ili uporednom tržištu. Iskopajte negdje diobenu bilancu kada su se izdvajali PCTS i LULG i pogledajte šta je ostalo na SNHO. Ne tvrdim da je tako ali koliko se ja sjećam rečeno je da su na SNHO ostale samo dionice LRH. Otpušteni svi ljudi i maknuti svi troškovi.
No na ZSE ili na stranicama SN holdinga nema traga o podjeli, morao bi sad pretraživati NN da to probamo pronaći. Ako netko ima neka posta da bude rasprava zanimljivija.
Malo još o transparentnosti trvrtki iz tog sustava.
Na stranicama SNHO je poziv za skupštinu SN Pevtinatusa i piše da su materijali objavljeni na stranicama Pectinatusa (koje ne postoje)
Inace cini mi se da ce se situacija razvijati na slijedeci nacin:
1- snho kupuje dionice LRH HC uz zaduzivanje
2- snho prodaje dionice LRH nepoznatom kupcu (osobno navijam za Valamar)
3- snho isplacuje dividendu
4- vecinski vlasnici koriste novac od dividende za medjusobni rasplet
Ovo što ste napisali je povoljan razvoj za SNHO dioničare.
ono što me mene “pati” je slijedeći razvoj događaja
1. SNHO kupuje LRH HC
2 Prebacuje LRH HC na novu firmu “XY”
3. novu firmu “XY” izlistava na burzi – svaki dioničar dobije za jednu dionicu SNHO jednu dionicu nove firme “XY”
4. Ostoja i Ksenija prodaju svoje udjele u SNHO (LRH Opatija) trećoj strani
5. Nema ponude za ostale dioniničare SNHO ili samo dobrovoljna ponuda
6. Ostoja isplati Ksenijin udio u novoj firmi XY koja je vlasnik LRH HC
7 Ostoja je neprikosnoveni gazda u “XY” Firmi a time i LRH HC
Imam SNHO i LRH