LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

buduci da je dionica LRH-HC u I kotaciji, i ako Opatija proda svoj cijeli udio (25%+1), onda nastupa obveza javne ponude?
ima li koja opcija da ne dodje do javne ponude?
hvala
P.S.
mozda je nekima smijesno moje pitanje ali ja bih htio nesto novca uzeti van i malo diverzificirati rizik ulaganja.

Zašto misliš da će nastupiti obveza javne ponude ?
SNHO će kod razdvajanja biti većinski vlasnik sa 61% kad otkupi Opatijin dio imati će 86 %. Zašto misliš da bi povećanje udjela većinskog vlasnika trebalo imati za posljedicu davanje ponude ?

moje poruke nisu poziv na kupnju, prodaju dionica niti savjet za ulaganje - za takve stvari imate vlastitu glavu SVE VAS BUM TUŽIL !

Nitko ne komentira da ni na ponovljenoj skupštini SN holding nije imao glas???
To se očito znalo unaprijed da će tako biti jer kad god se do sada sazivala skupština u slučaju da ne bude kvoruma novi termin je bio po 7 do 10 dana kasnije, a ovaj puta su je sazvali odmah za drugi dan. To je navedeno u pozivu još od 16.7., a sazivanje izvanredne skupštine je zatražio SNHO a ne Opatija.
Dakle SNHO je zatražio skupštinu i onda nije mogao glasati jer nije nitko imao punomoć??? Toliko o tome da je rat u SNHO gotov.

A evo i da se ovo notira: Vaš link …
Protuprijedlozi malog dioničara koji su usvojeni. Ja bi rekao da je ovo tamo bilo jako napeto i stvarno mi je zanimljivo da su oba prijedloga malih prihvaćena. Istina je da sam SNHO nije glasao, ali sumnjam da je ovo moglo proći bez njihovog odobrenja.
Kako se piše po medijim da su oni kupci nove tvrtke ovime su sebi nametnuli obvezu objave ponude za preuzimanje, što po prvom prijedlogu nebi imali jer dionica nebi kotirala na burzi.

Vidim da danas gradonačelnik već najavljuje obnovu hotela Ičići koji su oni kočili. Naime LRH je več duže vrijeme tražila da se u urbanističkom planu izmjeni plan po kojem se predviđa proširenje ACI marine u Ičićima koje se nikad neće raditi, a LRH ne može kreuti u izgranju resorta ako će im sutra ACI uzeti plažu.
Sad očekujem da LRH proda nekoliko nekretnina i da se pripremi za veliki investicijski ciklus. Obnova Palace Bellevue ide izvan sezone ali Ičiće se može raditi i preko ljeta jer su izvan naselja i ne vjerujem da će nekome smetati da se to gradi preko cijele godine, a kako je grad zainteresiran onda će im dati dozvole.
Znam da mnogi ovdje jedva čekaju da se objavi prodaja LRH i neko preuzimanje ali ja navijam da to ne bude tako brzo. LRH danas i LRH za 4-5 godina je po mojoj procijeni razlika od 100%

Nemoj misliti na m2!

@johnny_w
Nastat će obveza iako bi ja volio da ne dođe do toga. Želio bi ostati suvlasnik u LRH-HC jer mi tvrtka izgleda vrlo zanimljiva i očekujem da nastave igrati monopoly kao do sada. Povoljno kupi, obnovi, posloži, založi, zaduži, povoljno kupi, obnovi, posloži, založi, zaduži itd.
Pogotovo ako nastave investirati i malo izvan hrvatske.

Nemoj misliti na m2!

Dalibore može li malo prije 100% od 5 godina? Ja se nadam da neće proći 3 godine

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Ne bih htio biti ptica zlosutnica ali

IZNIMKE OD OBVEZE OBJAVLJIVANJA PONUDE ZA PREUZIMANJE
Članak 14.

7. prijenosom dionica ciljnog društva nije došlo do promjene osobe koja ostvaruje kontrolu nad ciljnim društvom u smislu članka 5. stavka 4. ovoga Zakona ili ako stekne dionice prijenosom radi restrukturiranja unutar koncerna,

moje poruke nisu poziv na kupnju, prodaju dionica niti savjet za ulaganje - za takve stvari imate vlastitu glavu SVE VAS BUM TUŽIL !

Mislio sam 100% na cijenu koju bi mogli dobiti danas, a ne na cijenu koja je danas na burzi :))
Očekujem rast iz 2 razloga.
1. rast poslovanja
2. rast valuacija hotela kod nas

Vjerujte mi da hotel 4* u Opatiji radi bolje tj profitabilnije od hotela slične kategorije u mnogim zemljama. Npr u Italiji je popunjenost takvih hotela u prosjeku oko 60% i rade REVPAR oko 27.000 eur
Kad pogledamo gradove kao što je Milano to je i bliže 30.000 eur uz popunjenost od 65%, a Rim ima 67-68% uz REVPAR od 34-35.000 eur
No treba uzeti u obzir da oni imaju i dosta manje marže. To je negdje između 20-25% što znači da po sobi zarađuju u Rimu kao da kod nas rade sa godišnjim prihodom od 21-22.000 eur, a u Milanu 16.000-17.000 eur.

U Opatiji neki hoteli 4* rade oko 25.000 eur prihoda ali sa 40% EBITDA

No koliko košta takav hotel po sobi u Rimu ili Milanu?
U Rimu oko 370.000 eur, a u Milanu 290.000 eur
To vam je negdje na 40 EBITDA pa si vi mislite.

Nemoj misliti na m2!

Oko hotela vani na skupštini dana je bila dobra usporedba: ako se hotele vani, po cijenoj kojoj se traži, kupi, onda je povrat investicije 17-18 godina.

A znamo kakve kriterije ima LRH po tom pitanju…

Samo da hdz smanji poreze u turizmu i krece investicijski bum. Kod nas bi se to moglo i jace osjetiti posto uprava vec ima dosta gotovih planova, jedino sto oni biraju trenutak radi sto veceg kolaca.

Ostoja traži kupca za LRH, doveo konzultante..

Sve se više glasina pokazuje istinitima.

@matejt

Slažem se da LRH investira u projekte koji imaju povrat od 5-7 godina pa je investiranje izvan hrvatske gdje su povrati sporiji naoko lošiji potez.
No nije to baš sve tako.
Ja tu vidim neke druge prednosti.
Sad ćemo imati prvu turističku tvrtku kod nas koja je značajno disperzirala ulaganja i izvan hrvatske. Za početak u Sloveniji ali tu mi se čini da bi povrati mogli biti u okvirima koji se očekuju i kod nas, ali tvrtki se zasigurno smanjuju neki rizici vezani za rizike države (nije da je kod nas baš sve sjajno zar ne?), rizik valute (slovenija je u eurozoni), rizik tržišta (to možda i nije toliko izraženo ali ipak se u Pororožu otvaruje puno veći postotak “domaćih” gostiju nego je to kod nas. Svi ti rizici postoje iako se o njima rijetko ovdje govori ali nije loše ako imaš modele da ih smanjiš.

I sad po meni još jedan važan argument, a to je likvidnost portfelja. Znamo da kod nas nije tako lako prodati hotel pa je često potrebno ići u značajniji diskont ako iz nekog razloga moraš ili želi brzo monetizirati imovinu.
Kada bi LRH imala neki hotel u Milanu (spominjem samo kao primjer) uvijek bi u slučaju potrebe to mogla monetizirati puno brže nego hotele kod nas.

A onda na kraju recimo da se kod nas hoteli vrednuju na 10 EBITDA, a u ulaganjima izvan zemlje da se vrednuju 20 ili 25. Pošto smo onda “međunarodna” tvrtka, možda se zainteresira nekakav strani kupac pa vrednuje tvrtku bliže vanjskim valuacijama nego našim.
Ne mora biti 25, ali ako zbog dijela portfelja vani cijeloj grupaciji dignemo valuaciju na 15? Jer zašto bi se “međunarodna” tvrtka mjerila po našim valuacijama, a ne po “međunarodnim”?

Vidimo u ovom tekstu da se spominju iskoraci i izvan regije. Mene osobno bi to jako obradovalo, pa čak ako ta ulaganja nebi imala povrat koliki očekujemo kad se ulaže kod nas. Moramo shvatiti da nas je uprava LRH jako razmazila jer nije baš u svim tvrtkama takav povrat, to je iznimka ali mnogi to nisu još shvatili (raspitajte se što je bilo na skupštini Arenaturista neki dan i koja su se tamo pitanja upravi postavljala)

Nemoj misliti na m2!

@dailborop
Ajde iskreno, mozete i PP, dali je bolje ulagat u LRH ili u SNHO?

Kolega ajmo zadnji put to probati objasniti. Snho i lrh su sasvim razlicita ulaganja. Lrh se razvija i ceka kupca. Mali dobijaju ponudu i odlucuju dali ce ju prihvatiti ili ne. Snho je podcijenjen u odnosu na lrh, no zato i ima
neke mane. Nema javne ponude i snho ce nakon prodaje lrh nastaviti egzistirat. Vjerojatno tek tada krece njegov pravi razvoj. Pitanje je kako ce se to na burzi reflektirat, posto vecina malih na snhou zeli likvidirat firmu i cijelu lrh isplatit kroz dividendu. No to se nece dogodit.

Odgovorit ću konkretno na PP jer nisu ni sve stvari za forum.

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close