LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

LRH je dobra komercijalna nekretnina koja je na prodaji…[emo_smijesak]

Na koliko je ono dalibor procijenio vrijednost udjela LRH izvan Opatije, ono što Dujmić i banda žele prodati? U sutrašnjem Jutarnjem spominje se 50 milijuna kuna, što je dosta niže od 80 milijuna koje je dalibor spominjao.

Erste +15

u zadnjih 20 dana +65

Ja nisam procijenio udio općina u novoj tvrtki na 80 mil.
O cijeni se pisalo na lokalnom portalu i u medijima gdje se pisalo o 80 mil.
Računica bi rekla da je 50 mil vrlo jeftino.

Prihod
Cavtat 85
Portorož 60 (to mi je dosta teško procjeniti za ovu godinu, nagodinu očekujem minimalno 9-9,5 mil eur)
Ukupno 145
EBITDA se nadam oko 38% tj oko 55 mil
Tvrtka će imati netto dug oko 135 mil (po 30.6.)
Ako na to dodamo EBITDA drugog polugodišta 2015 dug će pasti ispod 100 mil
Iako vjerovatno ide i novo zaduživanje za obnovu hotela u Portorožu već ove jeseni.

E sad ako bi lokalna uprava to dala za 50 mil to ispada da cijela tvrtka vrijedi 200 mil + 100 mil duga tj 300 mil / 55 mil = 5,5 EV/EBITDA

To je meni malo jeftino ali lokalna uprava nije tu da se bavi businessom i zarađuje na ulaganjima nego samo ne žele sudjelovati u tim ostalim poslovima a traži da im se nadoknadi onoliko koliko je LRH potrošila u to ulaganje?
LRH je dala do sada oko 180 mil kuna za dionice Cavtata i još će ostaviti 28 mil kuna novoj tvrtki na računu. To je onda 208 mil uloženih kuna u LRHC.
1/4 toga je 52 mil kuna. Pa ako se vode tom logikom u Opatiji onda je to toliko.
To bi se onda na taj način moglo braniti, iako možda bi im netko dao i više? Sumnjam da bi uopće smjeli to tek tako prodati bez da kroz neki natječaj pokušaju dobiti više?

Na 10 EV/EBITDA (2016) što nije neka nemoguća valuacija njihov paket bi vrijedio cca 130 mil, pa mi je nakako teško povjerovati da bi to išlo za 50.

Možda su mislili da samo Opatija dobije 50 mil?
Njihov udio je oko 71% dionica lokalne koje imaju općine pa bi cijeli paket bio 70 mil kn.

Nemoj misliti na m2!

Dalibore ako Snho kupi taj dio, kolika je vjerojatnost da nas istisnu iz lrh Cavtata?

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Pa daleko su od 95%
Imaju 61,85%
Ako od općina otkupe 25% to je 86,85%
Bit će teško doći do 95%, a ne vidim ni zašto bi to forsirali.

Ja bi rekao da prvo ide istiskivanje na HCVT, pa pripajanje u LRHC jer to ima smisla i poslovno je opravdano iako sada manje nego dok je to sve bila LRH.

Nemoj misliti na m2!

Ja nisam procijenio udio općina u novoj tvrtki na 80 mil.
O cijeni se pisalo na lokalnom portalu i u medijima gdje se pisalo o 80 mil.
Računica bi rekla da je 50 mil vrlo jeftino.

Prihod
Cavtat 85
Portorož 60 (to mi je dosta teško procjeniti za ovu godinu, nagodinu očekujem minimalno 9-9,5 mil eur)
Ukupno 145
EBITDA se nadam oko 38% tj oko 55 mil
Tvrtka će imati netto dug oko 135 mil (po 30.6.)
Ako na to dodamo EBITDA drugog polugodišta 2015 dug će pasti ispod 100 mil
Iako vjerovatno ide i novo zaduživanje za obnovu hotela u Portorožu već ove jeseni.

E sad ako bi lokalna uprava to dala za 50 mil to ispada da cijela tvrtka vrijedi 200 mil + 100 mil duga tj 300 mil / 55 mil = 5,5 EV/EBITDA

To je meni malo jeftino ali lokalna uprava nije tu da se bavi businessom i zarađuje na ulaganjima nego samo ne žele sudjelovati u tim ostalim poslovima a traži da im se nadoknadi onoliko koliko je LRH potrošila u to ulaganje?
LRH je dala do sada oko 180 mil kuna za dionice Cavtata i još će ostaviti 28 mil kuna novoj tvrtki na računu. To je onda 208 mil uloženih kuna u LRHC.
1/4 toga je 52 mil kuna. Pa ako se vode tom logikom u Opatiji onda je to toliko.
To bi se onda na taj način moglo braniti, iako možda bi im netko dao i više? Sumnjam da bi uopće smjeli to tek tako prodati bez da kroz neki natječaj pokušaju dobiti više?

Na 10 EV/EBITDA (2016) što nije neka nemoguća valuacija njihov paket bi vrijedio cca 130 mil, pa mi je nakako teško povjerovati da bi to išlo za 50.

Možda su mislili da samo Opatija dobije 50 mil?
Njihov udio je oko 71% dionica lokalne koje imaju općine pa bi cijeli paket bio 70 mil kn.

Hvala na odgovoru.

Vrijednost udjela procijenit će Zagrebačka banka (i možda još neko), sve ima u sutrašnjem Jutarnjem.

Dobra mi je i logika SNHO – Hoćeš prodati, ja ti dam 50 milijuna. Nećeš, ne moraš.

da sam znao da će doći nova kriza, prodao bi po 4600 i ćaos. ovako – pričekat ću.

Evo sada opet mozes …
[emo_smijeh]

Da li je Skupština uspješno okončana ili se još pije i jede pa se nitko ne javlja…

LRH podijeljen: Hoteli na Liburniji u jednoj, cavtatski u drugoj tvrtki

“Lokalna samouprava iskazala je stav da nema interes upravljati hotelima izvan Opatijske rivijere” a u Opatiji kao upravljaju 🙂

Evo ja sam upravo stigao u Zagreb i moram priznati da smo jako lijepo ugošćeni.. Napisat ću poseban post o tome kasnije.
[emo_smijeh]

Što se skupštine tiče na istoj SN holding nije imao svog opunomoćenika tako da smo glasali samo mali dioničari i Nova Liburnija.
Sve su odluke usvojene, a usvojeni su i moji protuprijedlozi.
Prvi je bio dopuna točke 3. gdje je na naše traženje dodana odluka da se dionice nove tvrtke uvrste na redovno tržište Zagrebačke burze.
Iz SN holdinga su nas uvjerili da nije bila namjera da se to ispusti nego jednostavno nitko nije o tome razmišljao i odmah su još jučer prihvatili naš zahtjev. Drugi naš protuprijedlog se odnosio na izmjenu prijedloga statuta gdje se briše obveza da ubuduće dioničari moraju ovjeravati potpise na prijavama na skupštine. I tu su odmah pokazali razumijevanje…
Danas na sastanku sa predstavnicima grada pojašnjeni su razlozi za ove protuprijedloge i grad je također prihvatio ove izmjene tako da je sve izglasano jednoglasno.

Iako sam prije skupštine bio rezerviran po pitanju ove podijele i mislio sam da ću glasati protiv jer radi se ipak o nekom trošku, a ja nisam vidio nekog bitnog razloga da se to onda radi jer to ne donosi nikakav pomak za tvrtku i njeno poslovanje. No u ova 2 dana moglo se puno toga “neslužbeno” saznati o planovima i razlozima za ovu podjelu pa sam uvidio da uz ove neke sitne izmjene koje sam zatražio da će ovo biti pomak u plus za cijelu tvrtku pa onda naravno i za nas dioničare obje tvrtke.

Što se tiče samog poslovanja iz Uprave sam dobio uvjeravanja da se tu ništa bitno neće mijenjati i da oni neće dozvoliti nikakvo prelijevanje iz tvrtke u tvrtku nego će se dosadašnje “transferne” cijene za robe i usluge koje su se međusobno obračunavale sada samo postati ugovorne cijene i sve će ostati isto.
Nakon ovog dogovora ja osobno očekujem da se ubrzaju i investicije i potezi o kojima se pričalo i pisalo. Uprava najavljuje daljnji rast prihoda i zarade. Imovina koja nije u uporabi ili nema dovoljno dobar potencijal će se unovčavati i iskoristiti za nove akvizicije i ulaganja. Tu se moglo dosta toga konkretnog “neslužbeno” čuti.

Mislim da sad više i nije tajna da će Opatija i općine svoj udio u novoj tvrtki prodati, a nova tvrtka će također nastaviti razvoj i širenje (izvan Kvarnera) dok će se LRH koncentrirati na investicije u Kvarneru gdje bi se nakon ovog izlaska u susret Opatiji trebale sada ukloniti barijere za planirana ulaganja.

Ja osobno sam vrlo zadovoljan svime što sam čuo i načuo.

New Report

Close