@daliborop
Dalibore kada smo se već dotaknuli arenaturista dali znate koje su to nekretnine koje su u vlasništvu tvrtke većinskog vlasnika ili znate gdje bi mogao naći tu info?
@frenkie
ja veceras letim iz Hong Konga za Bangkok(tamo sam 10dana) pa ako očeš javi se na private ako se nemožemo vidjeti u Ljepoj našoj nek bude Thailand!
decki pa vi po celom svetu pa tko ostade u hrvatskoj
pupi i ekipa vrati se vrane kuvat cu ti pastašutu
A ostali oni koji nisu uspili utec. Odajmo im pocast minutom sutnje.
@stane_4
W2005/Dvadeset Devet d.o.o je vlasnik slijedećih tvrtki:
ARENATURIST ZLATNE STIJENE d. o. o.
prihod: 23 mil kuna
imovina: 53 mil (ulaganje u tuđu imovinu)
U zakupu imaju naselje Splendid i Zlatne stjene na 40 godina (od 2001)
Tvrtka također ima kredit od matice po kojem su platili kamate i dio glavnice iako je dospjevao 2021. Kamata 15% !!!
Plaćaju i upravljačku naknadu PP
ARENATURIST HOTELI d. o. o.
prihod 35 mil kuna
imovina: preko 100 mil
U vlasništvu imaju hotel Park Plaza Medulin – 4* – 190 smještajnih jedinica
Drugi segment je putnička agencija preko koje se radi kompletan rezervacijski sistem i marketing za cijelu Arenaturist i uzima %
ARENATURIST TURISTIČKA NASELJA d. o. o.
prihod 3 mil
imovina 25 mil kuna
zgrada i zemljište
Preko 2005/29 ide i financiranje izvana. Malo veća križaljka bi trebala za to dobro sagledati 🙂
@daliborop
Istražiti ću to malo podrobnije. Hvala na odgovoru.
Opatija je dala protuprijedlog za skupštinu ali samo po pitanju modela izbora njihovih članova u NO. Prijedlog je bio da dobiju 1 mjesto za onog koga imenuje Nova Librnija direktno + da se na skupštini izabere jedan član koji prestavlja grad. Opatija traži da oba člana NO imenuje Nova Liburnija tj da ih ne bira skupština. Nije to nešto bitno ali sada je svima jasno ako i do sada nije da je ova podijela već unaprijed dogovorena sa Dujmićem.
Kolega daliborop zašto marginalizirate ovo i tumačite kao nešto nebitno? Otkad su protuprijedlozi na skupštinama posljedica dogovorene stvari? Da je sa Dujmićem nešto dogovoreno, bilo bi stavljeno već u prvotni poziv.
Prije bih rekao da je ovo zaoštravanje odnosa na relaciji Ostoja – Opatija, gdje će Ostoja opet pokazati svoje pravo lice. Izgleda da on sve pušta kad je nebitno, a kad dođe trenutak uzima sve i mi mali dioničari moramo biti toga svjesni, a ne zavaravati se time da će nas tih Opatijinih 25%+1 na bilo koji način štititi. A kad je tako, džabe svi rezultati poslovanja i projekcije.
Volio bih da me razuvjerite nekim primjerom.
Nas pravi problem nije Ostoja, vec Opatija. Oni cijelo vrijeme blokiraju razvoj lrh. Nezadovoljni su sto lrh vise nije uhljebistan. Ebitda je narasla 500% od kad je Ostoja preuzeo konce.
Tko se sa Darkom druzi život mu je duži i malo se kuzi da se Ivo guzi a mi mali smo u tuzi
Imam INFO 12000kn moj paket ili odlazim u kastele pome brat
Ja u LRH do sada nisam vidio ni jedan potez uprave, a ni većinskog vlasnika koji je bio u suprotnosti sa interesima tvrtke tj povećanje vrijednosti iste, a kroz to i povećanje vrijednosti dionica.
Najave su bile jasne i to od samog početka. Uprava je najavila da se neće isplaćivati dividenda, da tvrtka ide u investicije, da se provodi restrukturiranje (koje košta), da je cilj povećanje vrijednosti tvrtke kroz rast poslovanja i profitabilnosti, da većinski svoju zaradu traži u kapitalnoj zaradi tj u prodaji tvrtke.
Pogledajte malo oko sebe i vidjet ćete da to nije svagdje tako i da se svašta radi u tvrtkama na štetu dioničara, a u korist većinskih vlasnika.
Zamislite da je SNHO odmah onih 160 mil kuna koje je dobio uz dionice posudio LRH uz opravdanje da ne može ići u dokapitalizaciju da ne naruši vlasničku strukturu, pa (kao na ARNT) na to obračunavao 15% kamate. Sada bi LRH bila dužna SNHO-u 300 mil kuna !!!
Onda su mogli preko SNHO sa ekipom koju su doveli u prodajni tim LRH raditi prodaju tamo i oformiti rezervacijski centar i cijelu prodaju voditi kroz to i uzimati % (ARNT, Valamar) Marža je u LRH mogla ostati na 25%, a ostatak je većinski na slične načine mogao tunelariti u svoj džep. To su godinama radili u Valamaru, Areni, Cavtatu, Istraturistu i još nekim tvrtkama. To su sve tvrtke koje nemaju ni po jednom parametru bolje pokazatelje poslovanja od LRH. Koje je opravdanje što onda plaćaju tim vanjskim tvrtkama za upravljanje?
Dok kod Istraturista i Cavtata to još nekako razumijem jer su vlasnici bili tvrtke kojima nije turizam primarna djelatnost, kod ovih drugih to meni nema opravdanja.
Da su to i napravili tko bi im mogao prigovoriti? Imaju rezultate koji bi svakog ušutkali. U 5 godina udvostručili su prihod, pa da su uzimali godišnje 15% za upravljačku naknadu opet bi danas imali 3 puta veću zaradu nego u startu.
U tih 5-6 godina SNHO bi izvukao 140 mil kuna kroz kamatu i 250 kroz upravljačku naknadu i danas bi LRH vrijedila manje.
I sve po zakonu i po uobičajenim pravilima ponašanja većinskih kod nas.
Zapravo sa tim novcima je onda SNHO mogao širiti poslovanje u drugim destinacijama, pa i tamo uzimati fee za upravljanje, a kroz LRH investirati samo po Kvarneru na zadovoljstvo lokalne uprave. Njima bi ionako bilo draže da je dionica danas 2.500 kn i da imaju 2-3 renovirana hotela više, a pogotovo da je LRH ušla u izgradnju kongresno-kulturnog centra na mjestu hotela Zagreb bez obzira što je studija isplativosti pokazala.
Sumnjam da bi Dujmić uskratio povjerenje upravi na skupštinama zbog takvog tuneliranja zarade, ako bi njemu ispunili tih par manjih želja, a većinski bi manju zaradu u tvrtki nadomjestio direktnom zaradom u SNHO.
Na kraju kad bi tvrtku prodavali, kupac bi ionako radio dubinsko snimanje pa bi utvrdio da je stvarna marža 40% i platio bi recimo 9-10 EV/EBITDA na stvarnu zaradu pa bi cijena opet došla na približno današnji nivo u preuzimanju. I opet svi sretni i zadovoljni, a najsretniji većinski sa jedno pola milijarde više u džepu.
Ja u LRH do sada nisam vidio ni jedan potez uprave, a ni većinskog vlasnika koji je bio u suprotnosti sa interesima tvrtke tj povećanje vrijednosti iste, a kroz to i povećanje vrijednosti dionica.
Najave su bile jasne i to od samog početka. Uprava je najavila da se neće isplaćivati dividenda, da tvrtka ide u investicije, da se provodi restrukturiranje (koje košta), da je cilj povećanje vrijednosti tvrtke kroz rast poslovanja i profitabilnosti, da većinski svoju zaradu traži u kapitalnoj zaradi tj u prodaji tvrtke.
Pogledajte malo oko sebe i vidjet ćete da to nije svagdje tako i da se svašta radi u tvrtkama na štetu dioničara, a u korist većinskih vlasnika.
Zamislite da je SNHO odmah onih 160 mil kuna koje je dobio uz dionice posudio LRH uz opravdanje da ne može ići u dokapitalizaciju da ne naruši vlasničku strukturu, pa (kao na ARNT) na to obračunavao 15% kamate. Sada bi LRH bila dužna SNHO-u 300 mil kuna !!!
Onda su mogli preko SNHO sa ekipom koju su doveli u prodajni tim LRH raditi prodaju tamo i oformiti rezervacijski centar i cijelu prodaju voditi kroz to i uzimati % (ARNT, Valamar) Marža je u LRH mogla ostati na 25%, a ostatak je većinski na slične načine mogao tunelariti u svoj džep. To su godinama radili u Valamaru, Areni, Cavtatu, Istraturistu i još nekim tvrtkama. To su sve tvrtke koje nemaju ni po jednom parametru bolje pokazatelje poslovanja od LRH. Koje je opravdanje što onda plaćaju tim vanjskim tvrtkama za upravljanje?
Dok kod Istraturista i Cavtata to još nekako razumijem jer su vlasnici bili tvrtke kojima nije turizam primarna djelatnost, kod ovih drugih to meni nema opravdanja.
Da su to i napravili tko bi im mogao prigovoriti? Imaju rezultate koji bi svakog ušutkali. U 5 godina udvostručili su prihod, pa da su uzimali godišnje 15% za upravljačku naknadu opet bi danas imali 3 puta veću zaradu nego u startu.
U tih 5-6 godina SNHO bi izvukao 140 mil kuna kroz kamatu i 250 kroz upravljačku naknadu i danas bi LRH vrijedila manje.
I sve po zakonu i po uobičajenim pravilima ponašanja većinskih kod nas.
Zapravo sa tim novcima je onda SNHO mogao širiti poslovanje u drugim destinacijama, pa i tamo uzimati fee za upravljanje, a kroz LRH investirati samo po Kvarneru na zadovoljstvo lokalne uprave. Njima bi ionako bilo draže da je dionica danas 2.500 kn i da imaju 2-3 renovirana hotela više, a pogotovo da je LRH ušla u izgradnju kongresno-kulturnog centra na mjestu hotela Zagreb bez obzira što je studija isplativosti pokazala.
Sumnjam da bi Dujmić uskratio povjerenje upravi na skupštinama zbog takvog tuneliranja zarade, ako bi njemu ispunili tih par manjih želja, a većinski bi manju zaradu u tvrtki nadomjestio direktnom zaradom u SNHO.
Na kraju kad bi tvrtku prodavali, kupac bi ionako radio dubinsko snimanje pa bi utvrdio da je stvarna marža 40% i platio bi recimo 9-10 EV/EBITDA na stvarnu zaradu pa bi cijena opet došla na približno današnji nivo u preuzimanju. I opet svi sretni i zadovoljni, a najsretniji većinski sa jedno pola milijarde više u džepu.
Ja sam do sada velikom broju ljudi kad bi govorio o kvalitetnim forumašima uvik spomenuo daliborop-a. Super pišeš i gušt te čitati.
Ma opet, nije mi jasno…sad si vako lipo napisa za večinske, a opet, upravo suprotno ti je bio argument za prednost posjedovanja LRH nad SNHO. I sam kažeš “da većinski svoju zaradu traži u kapitalnoj zaradi tj u prodaji tvrtke“, a većinski ima SNHO. Ma nema sad veze, prošli smo već stoput tu temu, ali opet… Pa ne može ti jedna te ista star biti pozitivna za LRH, a negativna za SNHO…
Ne otvaram opet istu temu, vi imate svoj LRH, mi imamo SNHO za koji smatramo da je povoljniji i to je to. Nadam se da ćemo svi proči ekstra dobro, nećemo žaliti ako ko prođe koji postotak bolje. [emo_palacg]