…Na EV/EBITDA 10 u 2016 to bi bilo cca 5.700 kn po dionici i to bez neproduktivne imovine koja po nekim konzervativnim računicama vrijedi cca 1.000 kn po dionici.
Cuj ako su ovo projekcije i izracuni onda je ovo kakica od dionice koju ne bi takao izoliranim stapom i zao bi mi bilo sto sam uopce u nju usao. Ima daleko boljih prilika na trzistu ako je 5700-6500 čuna očekivanje. Po meni ispod 8000 kuna ovo ne bi dao ni materi. Pa dionica se trgovala po 7200 kad je firma bila u rasulu i kad je radila samo gubitke. Danas kad imamo nekih 10 hotela vise u vlasnistvu kad se generira cudo casha onda vrijedi 6500 kuna. Nesto mi tu ne stima.
@101
ovo ja ne bi nazvao zenidbom nego reketom. I danas kad imas 10 hotela vise,podignute kategorije na vise drugih hotela…. firma ce generirat po mojoj procjeni 500 miljona čuna ovu godinu sada vrijedi 4650. Sad ne znam tko je ovdje lud? Ovdje stvarno na ovoj burzi ulazu ekonosmki nepismeni ljudi koji su vecina poslovno nesposobni i trebalo bi im zabranit trgovanje. Oni ce radje ulozit u KSST,DIOK,TNSA… i ostale stecajuse na kojima im je garatnirana 100% pusiona umjesto uc ovdje i imat nekakv zdrav rast od 20-25% godisnje.
… kakva je od prilike sudbina malih dioničara u lrh-hcvt…
I ja sam to isto pitao, dobio sam negativne kritike…
Neki su komentirali daje tenma prozvakana jos na pocetku a neko je rekao da je zakon jasan te da ce LRH_HC morat ostati u I kotaciji jer nastaje iz dionice koja je u I kotaciji.
kako to nije nigdje explicite receno u pripremnim materijalima, nema recimo niti rijeci u katalogu, a dujmic, tzv. veliki stititelj malih dionicara o tome suti ko zaliven (sto je po meni vrlo vrlo lose!), ispada da ni tebi to nije 100% zicer da ce biti tako.
Daj boze da je moja sumnja pogresna i da ce mali dionicari ostati zasticeni (citaj nece biti osteceni!)
Ajmo polako sa takvim prognozama.
Idući tjedan razdvajamo firmu, a mi u biti ne znamo koji potezi sljede i koliko kolača će ostat na stolu za male dioničare. Da ne bude samo račun za platit [emo_zacudjen].
A sa druge strane jest istina da je LRH (grupa) strašna keš mašina. Da je sezona super. Da ima više gosta. I dobro je, što ulaze novi veći dioničari (Erste) te da na ponudi nema baš neke količine (odnosno treba platit oko 10% više da dobiješ 200 komada). I baš zanimivo da nema više interesa sa strane onih dioničara, koji kupe i drže barem 5 ili 10 godina…
Daj boze da je moja sumnja pogresna i da ce mali dionicari ostati zasticeni (citaj nece biti osteceni!)
Pa ja vidim otvorena pitanja:
– ako će biti kupac LRH CVT izvan SNHO kruga, onda će se maksimirati cijena. mali dioničari prođemo ok, jer prodaš po cijeni koji je dostignuta.
– ako će biti kupac LRH CVT unutar SNHO kruga, onda će cijena biti prijazna SNHO-u jer lako je dostići sporazum sa politikom koji ima više interesa za svoju imovinu a ne za imovinu općine. Pitanje je naravno kakav stav će imati SNHO prema maliom dioničarima. Onda najverovatnije ide na 95% i bacanje nas malih van. Naravno po minimalnom trošku.
– kakav je onda fokus LRH (opatija)? razvoj destinacije: dizanje kategorije, novih hotel u ićićima i slično? Da li će općina ostat unutra? Do kada? Šta je sa najavama tipa “dolaze novi investitori”?
Sve je to lijepo i krasno.
Ali ako dionica nije u I kotaciji onda njenom prodajom nema nastanka obveze javne ponude a vecisnki vlasnik (pogotovo s preko 75% udjela kako ce biti kada i opatija proda) moze lovu doslovce izvlaciti kako hoce a mali dionicari imaju figu. imao sam primjer takvih dionica i sam kada je nakon nekog vremena cak dd postala doo i ja sam bio partner u toj firmi (jer nisam prodao po par kuna svoje dionice a imao sam ponudu)
madam se da daljnjih primjera za to na nasoj burzi ne treba.
>jer prodaš po cijeni koji je dostignuta
Kome kada vlasnik kupi preko 75% i nece dalje kupovati … tko ce ti kupiti od drugih po toj cijeni …
a da sam pesimista …mozda i ne kada pogledam unazad sto sam sve dozivio od prava i pravde i to ne ssamo u HR nego i u EU…
A zasto mislite da ce nastati obveza ako i bude u I. kotaciji?