LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Bio sam ja prije par godina u jednom od tih 5* resorta u Antalyi
Ne znam koliko je koštalo jer nisam ja platio ali sumnjam da su bili neki veliki novci (vjerovatno neki promo)

Usluga je stvarno potpuno nezamisliva za naše prilike. All inclusive je stvarno all inclusive, i pomislio sam tada da netko tko jednom tamo ode da mu neće pasti na pamet da dođe više kod nas. Je malo sve nekako instant ali to je potpuno neusporedivo sa bilo kojim hotelom kod nas. Pogledajte malo te hotele, to je niz od nekih valjda 20 hotela-resorta 5* jedan do drugog.

Imate po youtube snimki iz tih hotela pa pogledajte kako to izgleda a ni filmići po stranicama tih hotela nisu prevara. Sad kad ih gledam meni je to izgledalo čak i bogatije i lijepše.

Samo ću se osvrnuti na hranu koja je po meni rak rana naših hotela s bilo koliko *. To što tamo dobijete u all inclusive je nešto što se kod nas ne može uopće zamisliti. Glavni restoran služi doručak, ručak, večeru i ponoćni snack koji traju recimo po 3 sata. U tih 3 sata stalno iznose svježu hranu, i nikad ali baš nikada ništa ne nestane, a ponuda je nevjerovatna. Mislim da je bilo valjda najmanje 50 glavnih jela, a vjerovatno sam malo rekao. Salata, slatkiša, voća, povrća, peciva, predjela ali stvarno se teško uopće može pobrojati, a ne možete probati možda ni 1-2% od svega ponuđenog.
Kad dođete na dio sa voćem trebate uputstva za neka koja nisam nikad ni vidio, a sve će vam i iscijediti ako poželite. Visile su tu na kukama tune i sabljarke od parsto kila koje su rezali pred vama i bacali na gril.
Uz to ako ogladnite :))) kad ne radi taj glavni restoran imate na par mjesta neke snack barove. Pizze, hamburgeri, bureci, kebab, salate, sladoledi, kupovi, voćne salate, kokteli u neogranićenim količinama.
No ni to nije naravno sve. U hotelu imate 5-6 ala carte restorana (to je kod nas bilo u cijeni, a u nekima se plaća recimo 10 eur po stolici) gdje samo morate rezervirati stol. Restorani su tematski – azijski, talijanski, steak house, barbicue , see food itd. Imaju po 3-4 ponuđena menija od 4-5 slijedova ili ih iskombinirate. Sve piće je “besplatno” ali imate npr 2 vrste crnog i 2 vrste bijelog vina, jedno-dvije vrste pive, jedna pjenušac itd. Naravno možete naručiti i nešto drugo ali to onda platite. Platio sam neki španjolski crnjak možda 20-30% više nego je kod nas u trgovini.
U see food restoranu sam jeo salatu od kozica, tjesteninu sa školjkama, i brancina na žaru i neki čokoladni kolač na kraju. Tako nešto kod nas teško bi prošao za 2 osobe ispod 150 eur. A po kvaliteti je to stvarno bilo na razini naših solidnijih dalmatinskih resotorana, s tim da je posluga bila neusporedivo bolja, brža, ljubaznija.

Opet sa druge strane kad gledam, nisam to ponovio. Zašto? Ne znam ni sam. Mazohizam ? 🙂
Iako sad razmišljam da jednog dana idem s djecom, jer je animacija i ponuda za njih ludilo.
Pogledao sam sad cijenu za 2 osobe u listopadu (tad je tamo super vrijeme) 7 dana 2.000 eur. Za ono što nude to je bagatela.

Nemoj misliti na m2!

@daliborop, jos ce se netko predomislit i umjesto u posezoni u RH otici u Tursku. [emo_smijesak]

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Kad već govorimo o iskustvima, hotel Holliday Inn, Montparnasse, Paris, noćenje tada 200 eura (sad gledam na Googlu da je nešto malo manje od 700 kn), sala za doručak izgleda kao učionica u osnovnoj školi, takve su i klupe, a od izbora za jela za doručak imaš “dječje radosti”, dakle marmeladu i maslac. Od ostalih sadržaja imaš wc…

Dok gosti pune sobe sa ovakvom ponudom ne treba se zabrinjavati. Iskreno ja kod nas nikad ne uzimam pansion nego noćenje s doručkom jer hrana u hotelima je loša. U Opatiji sam bio više puta u 4 cvijeta gdje sam imao polupansion i otišao bi na večeru samo iz znatiželje. Nevjerovatno kako čak i vrlo kvalitente namirnice uspiju tako uništiti. E sad da nisam bio u Turskoj rekao bi da valjda kad se kuha unaprijed za veliki broj gostiju to tako mora biti, no sada “No Excuse”.

Ali kako čujem i tu se u nekim Remisens hotelima stvar prilično popravila, a eto i dioničari koji su pisali izvještaje sa skupština hvalili su hranu.

Nemoj misliti na m2!

Nitko ne komentira clanak? Prvo trazi se izvodjac radova za hotel palace. A drugo- lrh se prodaje za jako dobru cijenu. Vidim da je za sunce koncern zainteresiran i americki fond. Lokacije koji oni drze su daleko losije od nase tri. Prema tome cijena lrh je ocito paprena.

Grci prodaju udjel u Andabakovim hotelima

za praznike u 6 mj. boravio u hotelu andrija solaris. mogu reći da tako bogatu trpezu do sad nigdje kod nas nisam imao. neznam ćega nije bilo, nisam uspio ni kušati sve izloženo. plus sve moguće voće i slastice za solidnu cijenu. higijena na zavidnoj visini. za svaku pohvalu!

@randopph
Mogao bi to napisati i na temu SLRS (ili jos kupujes 🙂 )

Inace, potvrdjujem sto si napisao iz vlastitog iskustva.

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

@randopph
Mogao bi to napisati i na temu SLRS (ili jos kupujes 🙂 )

Inace, potvrdjujem sto si napisao iz vlastitog iskustva (hotel Ivan).

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

na ovom topicu su se iznosili doživljaji, pa sam nadopunio i svoja!

vođeni ovakovim podacima mislim da je dokup na ovim cijenama sasvim pametan izbor:)

http://www.tportal.hr/biznis/trendovi/392727/Na-Generi-pobrali-vrhnje-Duro-Dakovic-otrov-za-ulagace.html

Jedan Daliborov post iz 2014.god. Vidimo da ce u 2015 god. biti premasene i njegove projekcije za 2016 god. Svaka cast upravi!

2012:
1920 soba
Prihod od prodaje: 210 mil
Ukupni prihod: 216 mil
EBITDA 51 mil 24%
Dug 75 mil
Neto dug: 0 kn
Ulaganja: 26 mil

2013
2525 soba
Prihod od prodaje: 284 mil
Ukupni prihod: 327 mil
EBITDA 113 mil 35%
Dug 226 mil
Neto dug: 132 mil kn
Ulaganja: 55 mil

2014
2540 soba
Prihod od prodaje: 320 mil
Ukupni prihod: 355 mil
EBITDA 155 mil 44%
Dug 280 mil
Neto dug: 100 mil kn
Ulaganja: 92 mil kn

Bit ću slobodan pa projecirati 2015 i 2016 ali sa akvizicijom Portoroža te kalkulirajući da će biti nešto sitno ulaganja i u postojeće kapcitete (po 6-7 mil eur godišnje) te nastavku prodaju neproduktivne imovine koje ima minimalno 35-50 mil eur u vrijednosti od 3-4 mil eur godišnje

2015 (sa Bernardinom)
3020 soba
Prihod od prodaje: 380 mil
Ukupni prihod: 410 mil
EBITDA 170 mil 41%
Dug 480 mil
Neto dug: 170 mil kn
Ulaganja: 40 mil kn

2016 (sa Bernardinom)
3050 soba
Prihod od prodaje: 400 mil
Ukupni prihod: 420 mil
EBITDA 175 mil 41%
Dug 430 mil
Neto dug: 50 mil kn
Ulaganja: 55 mil kn

Vidimo koliko se brzo smanjuje dug u ovakvim cash mašinama.
Nikako nebi u valuacijama smjeli izostaviti veliku vrijednost ove neproduktivne imovine. U zadnje 2 godine prodaja iste je donijela 58 mil kuna, a radi se o samo 2 nekretnine. Očito da je Uprava odlučila iskoristiti sve potencijale za podizanje vrijednosti tvrtke u što kraćem roku. LRH na računu i kratk.potraživanjima po 3Q ima 180 mil kuna. Nekako mi se čini da je ta akvizicija Portoroža vrlo izvjesna, a onda ove moje projekcije su vrlo realne.

Na EV/EBITDA 10 u 2016 to bi bilo cca 5.700 kn po dionici i to bez neproduktivne imovine koja po nekim konzervativnim računicama vrijedi cca 1.000 kn po dionici.

Za tjedan dana skuptšina. I više manje tišina. Ako pratimo trgovanje možemo zaključiti, da trenutno nema baš nešto puno aktivnosti. Oćito svi čekamo šta će skupština ponuditi – barem one informacije, kakva je od prilike sudbina malih dioničara u lrh-hcvt. Da li će biti kupac izvan snho-a ili ne?

Šta svi ste na godišnjem ili je fokus okrenjen na nešto drugo?

New Report

Close