U zadnje 3 god je bilo najbolje vrijeme za kupovinu, a ne za gradnju. Lrh je zbog toga i odustala od nekih planova. Naravno doci ce vrijeme i gradnje i otkupa dionica i prodaje. Samo kako bi maksimalizirali prihode morate to barem donekle pratit. Otkup dionica je ok, ako nemate drugu viziju razvoja i sigurno povoljnije nego sama gradnja u ovom trenutku.
Počelo raskusuravanje: Do kraja kolovoza LRH će se podijeliti na dvije tvrtke @ Opatija[/url]
četiri jedinice lokalne samouprave mogle uprihoditi oko 80 milijuna kuna.[/i]
80 mil / 75.661 = 1.057 kn
Prihod nove tvrtke u 2015 cca 140-150 a u 2016 150-160 mil kuna
Ako rade s maržom 38-40% EBITDA oko 60 mil
Neto dug pri razdvajanju cca 140 mil
1.057 x 302.641 = 320 mil = 42 mil eur
+ dug 140 mil = 460 mil = 60 mil eur
EV 460 mil / EBITDA 60 mil = 7,66
Po ovome izgleda da bi 80 mil kuna mogli dobiti bez ikakvih problema.
60 mil eur / 1077 soba = 56.000 eur
Ako grad ovo proda ispod 100 mil kuna stvaru su luzeri 🙂
To je bar 1300-1400 kn po dionici i 65.000 eur po sobi tj 10 EV/EBITDA
Ponistenjem dionica HUPZ ce imati oko 415k dionica s tima da Uprava ako nastavi kupovati na slobodnom trzistu to moze i znacajno pasti ispod 400k uglavnom po meni HUPZ ce biti nakon 3Q najjeftiniji turist
jako dobar svakako, najjeftiniji teško, matematika barem kaže ne
kad poniste 4 posto firme dokapitaliziraju je plus ove godine ulaze kompletna dubrovacka rivijera a za par dana i Sheraton kolega Investimir vidimo se nakon 3q pa cete vidjeti tko je najjeftiniji turist po ovim cijenama a tek sljedece godine kad to sve bude radilo cijelu godinu jos jeftiniji nadjite mi jednoga jetinijeng nakon 3 q
a jos im je jaca osovina Zagreb truristicko srediste za cijelu godinu a Dubrovnik i okolica 9 mjeseci u godin gdje ces bolje
To sto ce imati jedan dobar treci kvartal u 5 god ne znaci nista. Ako usporedimo samo 3Q u 2014 i 2015 lrh ce biti bolja. A vise u nazad ne smijemo ni gledati.
Buducnost lrh su projekti koji donose povrat u 5 do 7 god. Lrh ima gotove projekte za hotele, no odustali su od gradnje jer im se to u ovom trenutku ne isplati. Lrh kupi 3 sobe i odmah ih stavi u funkciju, dok hupz za tu lovu u 3 god izgradi jednu sobu. Naravno jednom i te 3 god prodju pa dodju i rezultati. Mene njihovo svastarenje ne impresionira. Grade, otkupljuju dionice i isplacuju dividendu. Pretpostavljam da ce lrh vrlo brzo biti duplo veca od hupuza.
Proučavao sam ja HUPZ dok je bio na 1500 kn, čak sam i kupio nešto sitno no nakon nekog vremena sam odustao jer mi se ipak LRH učinila boljim izborom.
Tvrtka je izgledala kao da je dosegla neki svoj zenit i da se ne pomiče.
Ok očekivao sam rast na temelju rasta vrednovanja tvrtki no poslovanje je manje više stagniralo. Od 2009 pa do 2014 prihodi su na istoj razini. Ne amortiziraju agresivno, prikazuju dobit i isplaćuju dividendu. Uz to još redovno otkupljuju vlastite dionice pa ih s vremena na vrijeme poništavaju.
Većinski je tako i prešao 51% jer u startu je bio na nekih 49%, a danas je na 56,32% bez da je osobno kupovao. Profitbilnost se nešto popravila ali to je meni izgledalo malo previše tromo, kao da je vlasnik-uprava izgubio ambicije.
Znamo da je Zagreb s jedne strane doživio turistički bum u zadnjih par godina ali to bi vas moglo i zavarati. Paralelno sa time kriza je znatno smanjila poslovnjake, a turizam kakav sada ima Zagreb čini mi se da nije baš za hotele 5*.
Investicija u Mline koliko sam ja povadio brojke je dosta nategnuta. Ajde sad da zaboravimo po koliko su ih kupili jer to je bilo jako davno, ali nadam se da su ove cifre koje su se spominjale i malo preuveličane, jer tu će povrati biti predugi ako ih soba toliko košta. Naravno brand koji stoji iza toga puno znači pa iako nisu u samom Dubrovniku mislim da im to neće toliko smetati. Na nekim mjestima sam čitao da se ipak radi o odmorišnom tj sezonskom hotelu?
Nisam kasnije preduboko više ulazio u analize.
Nije HUPZ nešto cijenom stagnirao. (kao sa poslovanjem)
U 6 mjeseci rastao je skoro indentično kao LRH – 17,61% vs 18,18%
Na 1 godinu 30,30% vs 46,77%
Na 2 godine 81,74% vs 97,31%
Na 3 godine 123,95% vs 109,67%
Ovu godinu su zakasnili sa investicijom (neozbiljno) ali imat će se neke naznake za 2016. Podsjetimo daje LRH prije 3 godine imala 20% niže prihode od HUPZ, a sada će imati 60-70% veće.
Sve već prožvakano ali neka se nađe.. Država ažurna k’o uvijek