LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kao što sam već jednom napisao, kada se širite kao LRH u istoj branši onda je očekivano da se svi rezultati poslovanja povećavaju. U kvartalima kada se radi gubitak on će naravno biti veći, a kada se zarađuje bit će veća zarada.
No idemo prvo pogledati maticu.
Rast noćenja 8%, rast poslovnih prihoda 10,4%
Ja sam u nekim svojim projekcijama računao sa 5% više noćenja, i 3% na cijene no zbog velikog rasta po izvješćima TZ digao sam to na 7+3 i priželjkivao da imaju dvoznamenkasti rast prihoda. Ostvarili su 8+2,3 što je nešto malo bolje.
Rashodi su rasli za 4,9% što znači da rastu više nego duplo sporije od prihoda.
To nastavlja trend povećavanja zarade i kad izbijemo izvanredne prihode za koje uprava kaže da su u prošloh godini bili 11, a u ovoj 2,9 mil kuna dobijemo da je prepravljeni EBITDA narastao sa 16,3 na 22,4 mil
To je onda rast marže sa 19,8% na 24,6%

Nisam siguran da su svi baš svjesni koliko je ovo dobro.
Ako u 3q nastavimo ovaj trend matica će na kraju godine probiti moja očekivanja i dosegnuti 260 mil kuna prihoda ali bez izvanrednih prihoda koji su prošle godine bili 32 mil.
Važno je da prihod značajno raste izvan glavne sezone, a još važnije je da u istom periodu raste i profitabilnost.

Nemoj misliti na m2!

Izdvojimo Cavtat i Portorož iz konsolidiranog i nazovimo ih LRHC

Rast prihoda sa 25 na 42 mil pripišimo akviziciji što znači da je Portorož ostvario oko 17 mil kuna prihoda. Ne možemo uspoređivati sa 2014 ali ako uzmemo da je to 30-32% ukupnog godišnjeg prihoda kao i kod Cavtata to bi značilo da u Metropolu ove godine možemo očekivati oko 55-60 mil kuna prihoda.
Vidimo da uprava očekuje bolje rezultate od Metropola u 2016. I ja 🙂
Ukupno je za očekivati da prihod nove tvrtke za ovu godinu bude oko 140 mil kuna.
Ono što je jako važno je da u strukturi troškova nema odskakanja od standarda grupe na svim bitnom elementima. Troškovi radnika su čak i manji nego su bili prošle godine i nego su u matici. S obzirom na očekivane jednokratne troškove preuzimanja rekao bi da možemo očekivati EBITDA maržu od nekih 38% što je cca 50-53 mil. Računam da će Cavtat raditi sa 42-43%, a Portorož sa 30%.
Prihod po sobi oko 17.500 eur (Portorož nešto više nego Cavtat)
EBITDA po sobi u Cavtatu 7500 eur, za prvu godinu u Portorožu 4000 eur
Prosjek 6600 eur za 1077 sobu

I na kraju da pogledamo zajedno iako to sad polako trebamo izbaciti.
Ukupni prihod očekujem preko 400 mil kuna
EBITDA 160-165 mil kuna

Uvjeren sam da će realizirati nešto od prodaje nekretnina već ove godine, pa će matica imati barem 20-30 mil kuna više prihoda ali i čiste zarade.

Rast poslovnih prihoda na godišnjoj razini od 23-24 % !!! (ukupni prihodi najmanje 13%, a sa prodajom neke nekretnine vjerovatno 20-30%, pogotovo ako ode Imperial)
EBITDA od 160 pa do 200 mil sa prodajom nekretnina.

Moram još samo dodati nešto oko razdvajanja. Ja imam raspisane bilance i RDG za ovakvu LRH do 2018 i naravno da mi je sad muka što moram to raditi ponovo. Ali objasnio sam si to ovako. Potrošit ću na to 2-3 dana ili nekih 10ak sati a budući da računam da ću u konačnici od toga imati bar 10% plusa na te 2 dionice to je jako lijepa satnica, na razini one koje računaju pravi analitičari na Wall Streetu :)))

Nemoj misliti na m2!

Oćito nas 2016 ćeka puno ljepša slika, jer ne samo, da Metropol ne posluje kako treba, nego 2015 nosi i jednokratne troškove vezane na akviziciju. Možda se dio tih troškova sakriva u “ostalim troškovima” koji su bili u 2q 10 mio kuna.

Po meni je dobar signal što se struktura troškova vezala uz popunjenost hotela – naime ako gledamo trošak osoblja, vidimo, kako je trošak ove godine isti kao prošle godine a sada je u grupi i Metropol. Znamo, da je prošle godine bilo otpremnina ali svejedno. Sposobnost što je Daliborop rekao, da jim troškovi rastu sporije nego prihodi, ustvara uvjete, da će biti konaćni rezultat super.

Naravno, od danas na sutra nećete to vidjeti. Ali uzmite signale koji su vam dani: Opatija se razvija (Lido), sve više gosta općenito (gledaj brojke ulaza na granici), financiranje jeftino (i zato idu investicije), zdrava konkurenca (svi turisti rade na poboljšanju pa tako i LRH) => sveto ide u smjer, gdje se cijena diže i sve viša marža realizira. Sada je vrijeme investiranja, a dođi će i vrijeme naplate (povrata novca dioničarima).

U jednu Iliriju u Biogradu čiji su hoteli popunjeni samo 100 dana u godini ulaze mirovinci, tako da se ne bi iznenadio da u LRH Cavtat umjesto grada Opatije i općina osvanu mirovinci i ostali fondovi što bi opet bilo super za nas male, i posao se nastavlja dalje istim tempom, mislim da će i upravljanje ostati skoro isto i objedinjeno tako da Dalibore ako i u buduće budeš izbacio zajednički obračun obe LRH neće biti strašno…[emo_smijesak]

Ma ne ulaze mirovinci, ulazi upravljačko društvo, a ne sam fond… Jeko velika razlika, jer je društvo teško nekoliko desetaka mil. kn, a sam fond, par mlrd. kn…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

@kanabis
Slažem se, svi koji gledaju samo crno i pesimistično bolje da se okane investiranja, nevjerojato koje teorije zavjere se ovdje cijelo vrijeme iznose. A cijena, poslovanje i vrijenost tvrtke samo rastu. Nijedna loša stvar nije se dogodila preuzimanjem Ostoje,sad kako je došao do toga, to je druga priča. Da je ostala država unutra bila bi teža katastrofa. Pesimisti bolje da se okrenu drugim vidovima zarade, neka se ostave investiranja u vrijednosne papire.

Naravno da će upravljanje i prodaja ostati objedinjeno, ne mislite da će sada razvijati novi brand.
Lopina malo proučite temu i podjelu. Cavtat i Portorož se već nalaze u novoj firmi zajedno. Zašto nebi Ostoja omogućio Opatiji da izađe iz dijela posla koji im nije zanimljiv. Oni nebi trebali biti dugoročni vlasnici ni matične LRH i tu su kao što je više puta rečeno do trenutka kada procjene da je tvrtka po nima na pravom putu. Nemojte potcijenjivati lokalce, znaju oni dobro što im je cilj. Druga stvar bi bila da su im proračuni u suficitu i da nemaju dugova pa da onda ulažu višak novca, ali to nije tako.
Sa stanovišta upravljanja i razvoja tvrtke ne mislim da će doći do nikakvih značajnijih promjena.
Treba napomenuti da će vrlo vjerovatno LRHC plaćati i neki fee na ime troškova prodaje i upravljanja samoj matici. Koliki će on biti saznat ćemo na skupštini. Ako gledamo ukupno to je isto, ali pojedinačno to će značiti rast zarade matične tvrtke pa prema tome i vrijednosti dionica.

Sada je samo bitno utvrditi prave vrijednosti novih tvrtki i dionica.
Ako za bazu uzmemo diobenu bilancu i kapital to je omjer: 23:77 i kad to primenimo na cijenu od 4500 kn to je 1000 kn za LRHC i 3500 za LRH
Kad gledamo omjer prihoda to je bliže 1500 kn za LRHC i 3000 za LRH
No kako sam uvjeren da će LRH računati nekakav fee LRHC to će biti onda negdje između.

Po meni će to na kraju završiti da će zbroj pojedinačnih cijena dionica na kraju biti veći nego sadašnja zajednička jer očekivanja za LRHC su temeljena na konsolidaciji poslovanja Portoroža, a LRH je također već najavila nove investicije + jasno su stavili do znanja da misle prodavati nefunkcionalnu imovinu. Kako “okljaštrena” LRH vrijedi ipak manje rast na temelju prodaje imovine bit će postotkovno veći nego da su ostali zajedno.

Nemoj misliti na m2!

Dalibore, ne znam da li si pratio ova zbivanja oko dokapa ILRA, i po kojoj cijeni odnosno valuacijama ulazi Allianz unutra

doduše ILRA je dosta manja firma, i imaju marinu, dakle struktura prihoda je drugačija

www.lociraj-popust.com

Treba napomenuti da će vrlo vjerovatno LRHC plaćati i neki fee na ime troškova prodaje i upravljanja samoj matici.

Zašto misliš da bi se većinskom vlasniku isplatilo plačanje fee-ja iz tvrtke gdje će (moguće) imati veći udio (ili povoljnijeg partnera) u tvrtku gdje će imati manji udio (ili nepovoljnijeg partnera)? Vjerojatno će biti neka kompenzacija pa neće plaćati ni jedna strana već će se zajednički upravljati. Ili, da se htio neki fee plačati za upravljanje, moglo se to urediti preko SNHO, zar ne?

Samo moje mišljenje…

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Budući da će LRH obavljati neke poslove za LRHC onda se to MORA zaračunati i naplatiti. Za sada ne vidim što bi LRHC mogla zaračunavati LRH-u.
Dali će većinski imati veći udio za sada ne znamo, to su samo pretpostavke.

Nemoj misliti na m2!

Dajte kupnju Ajme katastrofa tako izvisce a ono

Liburnia Riviera Hoteli: 8% više noćenja, pad EBITDA marže[/url]
Prilično konfuzan tekst 🙂
Te porast noćenja 8% (iz nekons.), pa onda ukupan broj gostiju veći za 18% (kons.)? Pa onda rast GOP-a za 28% i manja EBITDA (iz nekons.), a onda iznos duga iz konsolidiranog.
Kruške i jabuke :))

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close