Evo ni lipanj nije bio loš!
Vi kazete da moraju prodati imperial, a medju najmanje zaduzenim turistima su. Ja bi se radije vratio na ono- maksimizirati prihode i vrijednost tvrtke.
Ne kažem da moraju. Dalibor je nekoliko postova prije naveo (hvala Dalibore) Viziju razvoja LRH (u prilogu) prema kojoj su i Vila Slatina i Imperial imali “budućnost” u LRH. Gledajući vrlo ambiciozan plan i vremenski zahtjevan. Sve OK vremena se ima. U međuvremenu dolazi do “razlaza”. Treba se podijeliti imovinu i prodati uz što veću cijenu ali sad vremena nema “beskonačno” Kupci koji kupuju hotele vole određeni tip (specijalizirane) hotela i slične kategorizacije. Šta napraviti ? Smanjiti ambicije plana i vrijeme. Neke hotele prodaš i s njima financiraš obnovu drugih, riješiš se ne (manje) produktivne imovine – više novca manje vremena, manje objekata – kraća obnova – “maksimizirati prihode i vrijednost tvrtke”
Ono sto je dobro za dionicare lrh je medijska prasina, koja prije 3god gotovo nije postojala.
Trenutno ta prašina i diže cijenu jer su “očekivanja” velika i svi se raduju “skorom” završetku ne shvaćajući da to i nije baš tako skoro (po mom mišljenju)
Ne tako davno “loš” (molim primjetiti navodnike) 1Q izvještaj i ne spominjanje prodaje na godišnjoj skupštini spustilo cijenu ispod 4 hilje kuna što hoću reći kad prašina nestane reći bit će razočarenja i pada- Zato pokušavam u svojim postovima upozorit i stat na loptu da će ovo sve skupa potrajati još neko vrijeme
PS možemo li preći na “ti” volim ne obveznu komunikaciju
Da krenem od repa. Po cemu je los 1Q? Ako usporedimo 1Q 2014, onda je 1Q 2015 ipak bolji. Naravno mozemo gledati i onako skroz laicki, pa zanemariti kupovinu portoroza, pa ce to zaista izgledati gore. Onda bi isto tako u slucaju prodaje vile i imperiala to trebali pribrojit, pa ce ev ebitda biti kao kod rivp. Mislim da tako glediste nije primjereno, ali se 20% forumasa na to peca. Mi cemo biti pametniji. Clanci i brojke nam govore da ce i 2Q biti odlican. Netko to koristi i dokupljuje.
Sama cijena lrh nije prevelika. Problem je taj sto smo u nazad 2god mogli kupovati firme na 0,5 booka. Danas to nije moguce i svakako bi prije kupio lrh, nego druge zaduzenije turiste. Uzmimo himr. U zadnje 3 god su poprilicno investirali, ali im prihodi ne rastu. A takodjer je na slicnim fundamentima kao i lrh. Sto ce biti sa lrh u 3 god, a sto sa himr? Himr ce povecati prihod za 10%, a lrh za 40-60%. Ako uracunamo neaktivnu imovinu, lrh ce 31.12.2015 biti na 7,5 ev ebitda. To je poprilican diskont i na danasnju cijenu, a svi ovi clanci nisu bzvz. Jednostavno se zeli skrenuti pozornost na opatiju i time traziti vece cijene. Po meni 50% na danasnju cijenu vise nije tako nerealno.
Slusao sam sehanovica na skupstini. Trebali bi sami otici da steknete dojam. Izrazito cvrst i siguran stav sa jasnim ciljem. Njihova ulozena kuna u startu vrijedi 30% vise, a za godinu dana naprave i 50%. Zato nisam protiv njihova ulaganja, makar to ukljucivalo i prodaju hotela u pogonu. Oni znaju sto rade. Naravno da ima onih koji ce izlazit na visim cijenama. Izlazili su i na 3000kn, pa na 4000kn. No ja bi se vrlo rado druzio sa ekipom jos koju godinu i da natjeremo cijenu na 10 000kn. Od svih turista ovdje vidim najveci potencijal, a ujedno i sigurnost.
Slažem se manje više s svim osim s ovim
No ja bi se vrlo rado druzio sa ekipom jos koju godinu i da natjeremo cijenu na 10 000kn.
Koliko će vrijediti to će odrediti kupac i nitko drugi
Onda se sigurno ne mozete sloziti ni s ovim. Cijena pri preuzimanju na kraju godine. 11 ev ebitda ce iznositi oko 5800kn + neaktivna imovina od 1200-1500kn po dionici iznosi 7000kn. Nazalost to je cijena koju ostoja trazi i zato je jednog kupca iz azije do sada odbio. Jednostavno se ne isplati prodati za manje, osim u slucaju bolesti. Bolje je nastaviti razvijati biznis.
Onda se sigurno ne mozete sloziti ni s ovim. Cijena pri preuzimanju na kraju godine. 11 ev ebitda ce iznositi oko 5800kn + neaktivna imovina od 1200-1500kn po dionici iznosi 7000kn
Netko je napravio takvu procjenu na temelju nečega i nema razloga da je dovodim u pitanje bez argumenata.
Ako rastete bilo organski ali akvizicijom u istoj branši onda vam svi financisjki pokazatelji rastu, pa i gubitak.
Npr ako zbog prirode poslovanja tvrtka u nekom dijelu godine bilježi gubitak, rastom tvrtke gubitak mora biti veći. Izgleda smiješno ali ako takva tvrtka u 1Q ima veći gubitak kao što je to npr slučaj kod LRH onda to znači da će ukupno na godišnjoj razini imati veću zaradu.
Više puta sam napomenuo da se ni jedan podatak ne smije gledati izdvojeno nego se ipak mora gledati cijelina.
@Arijes
Nema na čemu.
Uprava LRH je odradila sve kako treba. Postavljen je cilj, predstavljena vizija, i krenuli su u provedbu. Prvo su konsolidirali i reorganizirali tvrtku, paralelno su odradili istraživanja tržišta, napravili projekte i feasibility studije, osmislili vlastiti brand i razvili vlastite kanale prodaje.
Zapravo nas kao dioničare najviše zanima cilj, a ako je to povećanje vrijednosti onda tu nebi trebali imati prigovora (osim možda Opatija koja ima i neke druge ciljeve – zaposlenost, društveni doprinos itd)
No svatko tko se bavi nekim poslom zna da se okruženje jako brzo mijenja i da se planovi moraju prilagođavati i mijenjati. Istina je da je LRH imala plan obnoviti Imperial, i mislim da oni nisu odustali od toga. No u okruženju se pojavio interes za kupnju takvog tipa hotela pa su ga oni ponudili na prodaju jer u portfelju imaju popriličan broj baš takvih hotela, a portfelj je mudro diverzificirati. Istovremeni prije 4-5 godina kada je vizija rađena nisu mogli znati da će vlasnici Bernardina bankrotirati i da će vrlo povoljno kupiti nove kapacitete, a i izlazak španjolaca iz Cavtata im je super uletio.
Ja sam bio skeptičan kod tih akvizicija jer poznato je da kod akvizicije vrijednost matice pada a ne raste, a i konzervativno sam uložio novce u turističku tvrtku s potencijalom rasta u poslovanju, a ne u neki M&A fond. No kako su oni to odradili ne mogu reći ništa drugo nego: RESPECT 🙂
vi ostoju tretirate kao nekog vrhunski-transparentnog poduzetnika koji nikada ne bi naudio malim dioničarima i koji ih čuva kao zjenicu oka svoga. malo ste zabrazdili u svojim predviđanjima a tu činjenicu kako se većinski ponaša uvijek imajte na umu. ako i dođe do prodaje, zar doista itko misli da će javno biti prikazana realno postignuta cijena? pa niste djeca.
Pa nije Ostoja majka Terezija, ali ako zanemarimo predrasude tvrtka se super razvija, dionica raste i što još hoćemo? S ovakvim tempom razvoja i bez prodaje će dionica značajno rasti. Ako ćemo ulagati samo na temelju transparentnosti, neznam što bi uopće mogli kupiti kod nas.
Da, to je najveći rizik kod ove priće. U biti se nadamo da nećemo ispasti. ALi će vrijeme pokazati. Možda nas udjel od Opatije spasi od muljaze.
Ako bi LRH napravila preokret u corporate governance-u kao RIVP onda bi dionica porasla deset/dvadeset posto.
[emo_cool][emo_cool]
ja samo kažem: ne se oslanjati na priče i tekstove. lrh vrijedi sama po sebi, a priče o prodaji sasvim su nebitne za male dioničare i oni se sigurno neće time okoristiti, osim u nekim udarnim vijestima, no ni tada se veće količine neće moći prodati. problem ove dionice je nelikvidnost.