LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo moj mali doprinos oko Slatine u Moščenićkoj ….
LRH je prije par godina pokrenula i postupak prema Zakonu o turističkom zemljištu za parcele oko vile.
To je ona plaža o kojoj se nedavno pisalo po portalima kao o jednoj o najljepših kod nas

Sad po slici vidim da ova vila ima 1 kat.
U etaži ima 242 m2, a u pozivu piše 739,98? Potkrovlje?
Sama parcela na kojoj se vila nalazi ima 1200 m2
Uz to su još ove parcele oko vile.
2850 m2 na lokaciji gdje se zemljište plaća 800-1000 eur po m2

Vila je u procjeni ušla u imovinu po 600.000 DEM od toga 313.000 za objekt.
Pošto je to bilo prije 25 godina objekt je potpuno otpisan pa je knjigovodstvena vrijednost sada samo cijena zemljišta, a znamo da se ono u knjigama vodi po 400-600 kn po m2

Nemoj misliti na m2!

Restoran Korzo-Bipa bila bi lijepa depandansa hotela Imperial. Mislim da će vila Zagreb i Slatina sigurno na prodaju. Za Medvejicu nemam pojima što planiraju. Vidjet ćemo uskoro što su odlučili, odnosno što je isplativije.

Medvejica se nalazi preko puta ulaza u kamp. Nalazi se na 2 parcele od zajedno preko 2000 m2, ali i susjedne parcele su u vlasništvu LRH. Tu je sad neko divlje parkiraliste. To je jos barem toliko ako ne i vise

Nemoj misliti na m2!

Evo pogledao sam sad u katastar i taj trokut izvan kampa uz glavnu cestu, a u vlasništvu LRH ima 5.400 m2
U ovoj k.o. LRH ima knjiženo na sebi 60.626 m2 pa sad vi vidite koliko to vrijedi

Nemoj misliti na m2!

Dalibore izgleda je cijena od 1000kn za neaktivnu imovinu bila suvise skromna. Lrh ima jos preko 300 soba i jos par vecih parcela.

Pokazalo se do sada da vrednovanje te imovine po sobi i ne daje neku realnu brojku. Vila Magnolia je imala 12 soba, a kod LRH je ušla s zemljištem od 9796 m2. Zemljište je po procijeni uvedeno po 104 DEM, a vila po cca 1000 DEM po m2
Srdoč je bio u zakupu i priznata su mu i određena ulaganja pa ju je otkupio sa dijelom zemljišta tj ukupno oko 5000 m2, a ostatak je ostao u vlasništvu LRH.
Znamo da je cijena bila 5 mil eur, a kad ju je uzeo u zakup 2003 uložio je oko 1 mil eur u uređenje, dok je tada procjenjivao da za kompletno uređenje treba oko 3,5 mil eur. Kad to izračunamo po sobi dobijemo nebulozne brojke. Ispada da je LRH to prodala po 380.000 eur po sobi, a sa ulaganjima se to penje na preko 600.000 eur po sobi. Tako da vrednovanje ovih nekretnina po sobi apsolutno nema smisla.

Cijene koje su postignute u dosadašnjim prodajama su samo orjentir.
Magnolia je bila uređena ali uredili su je zakupci i LRH narvno nije mogla prodati tuđa ulaganja pa je to prebijeno u prodaji, ali to ipak izađe oko 4.000 eur po m2 vile ili 1.000 eur po m2 zemljišta.
Treba uzeti u obzir da isto koliko je ta vila vrijednost toliko je i ograničenje jer budući je zaštićena, vlasnik ima velika ograničenja.

Npr susjedna parcela od cca 5000 m2 koja je ostala u vlasništvu LRH i na sebi ima čak 5 ucrtanih objekata sa po 80m2 u tlocrtu i koji sigurno nisu pod nikakvom zaštitom. LRH objekte vodi kao 32 smještajne jedinice izvan uporabe (??), a vjerovatno je jedna od vrjednijih “nekretnina”. U susjedstvu je najvrjednijih vila Frapart (Moralić), Astra, Santa Maria, Magnolia, i ta kuća sa tih 4 objekata daje toj nekretnini jako veliki potencijal. Opet je to po sobi besmisleno izračunati jer ispada da ove razrušene barake vrijede kao hotel 5* u Dubrovniku.

I na kraju vila Siam koju sam spomenuo koju je LRH navodila u popisu nekretnina bez registriranih smještajnih jedinica na kraju je prodana za velike novce s tim da je novi vlasnik još imao obvezu zbrinuti postojeće stanare. Koliko je onda to po sobi kad dijelimo sa 0, beskonačno :))

Sobu ima smisla brojati kad prihoduje tj kad se na osnovu zarade koje ostvaruje može izračunati neka njena upotrebna vrijednost.

No i tu mi zbog inih razloga nismo ni blizu valuacijama koje se primjenjuju dalje. Nije toliko ni problem u popunjenosti, pa ni u cijenama noćenja, koliko u vrlo visoko postavljenim stopa povrata koje se traže. Po tom modelu mi danas nebi imali ni jednu novoizgrađenu sobu na moru jer očekivati stopu povrata od 14% u ovom poslu je nerealno. Naravno da ju sada ostvarujemo kada računamo cijenu sobe u LRH na cca 60-70.000 eur, a znamo da takva soba u izgradnji košta najmanje 2 ili 3 puta više.

No vrednovale su se iste ove sobe i 30.000 eur prije koju godinu, pa će isto tako biti vrednovane i preko 100.000 eur za koju godinu, koliko god nama to sad izgledalo puno.

Nemoj misliti na m2!

Istina – za koju godinu, će biti valuacije sasvim drugačnije. A nama će to biti sasvim normalno.

A međutim, na ponudi do 5420 kuna više od 2000 dionica. Da bi bile 1000 kuna niže, mogli bi se pitati, koliko dana bi ostale na ponudi??

Evo prilike za Kapitalni fond, do blokade ima 2.200 dionica i sa tom kupnjom bi im prosjek bio oko 4.700 kn jer su onih 1.659 dionica kupili po 3.825 kn….

ne znam kome bi se drugom isplatilo udariti sada do 5.420 kn i pokupiti tih 2.200 dionica…

Nikome se ne bi isplatilo, kao ni njima, jer je cilj prosjek imati što niži, a ne što viši…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Nikome se ne bi isplatilo, kao ni njima, jer je cilj prosjek imati što niži, a ne što viši…

A ako je cilj IMATI dionice, a po nižoj cijeni se ne mogu kupiti kako se onda ne bi isplatilo?

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Ja kada sam ganjao količinu digao sam si prosjek za par stotina kuna ali sam i dalje uspio održati prosjek ispod 4.000 kn, ali sam zato skupio količinu koju sam želio…

tako da oni sada dignu prosjek iznad 4.500 kn to im je opet cijena koja je sada skoro na burzi a dogodine kada cijena na burzi prijeđe 5.000 kn oni će biti u lijepom plusu a mislim da drugačije ne mogu doći do ovako velike količine…

New Report

Close