Trebalo bi uredi ono ruglo od plaže ispred Slavije. Mislim da Ostoja čeka da se riješi upravo to pitanje, to je praktički centar Opatije, ali slabo, vrlo slabo valoriziran.
Ivanoreskovic
LRH imam preko 200 komada, nije bitnan tocan broj, prosjek ulaza izmedju 3.500 i 4.000 kn, imam i SNHO. …
Za kolegu matejt pogledaj prvih 10 dionicara…
Fino….
sada mi je vise manje sve jasnije, cijela slika…
ja polako skupljam, daleko sam ja od vas, na nekih 10% plavac1….
Ovako je Dalibor racunao 282 smjestajne jedinice izvan upotrebe i 149 soba u hotelima (od toga je jedan srusen, no imamo komunalije). Koliko vidim ispadne da vise vrijedi derutna soba izvan upotrebe, nego ona u upotrebi. Lijepo bi bilo svu imovinu realno procijeniti, pa da se vidi prava vrijednost
Vila Slatina ima oko 400 m2 i 14 smještajnih jedinica, nalazi se u “kompleksu” ova dva hotela pa je logično da se to objedini u jednu cjelinu.
Kako je projekt nešto izmijenjen ne znam koliko će točno ležajeva biti nakon rekonstrukcije no jedan podatak je jako zanimljiv: uprava najavljuje popunjenost na bazi 79% tj 280 dana godišnje !!
Do sada je “rekord” u zadnjih par godina držao Ambasador sa 75%, ali mislim da će ga ovu godinu Kvarner svakako prestići. Kvarner u zadnje 2 godine nije radio cijelu godinu zbog obnove ali je prije 6-7 godina radio 74%, a hotel Kristal je radio 76%
Vjerujem da će Kvarner sa vilom Amalia imati popunjenost preko 80%, a ne zaboravimo da je to sada Remisens Premium pa su takve i cijene.
I hotel Imperial koji sada ima popunjenost ispod 50% je kandidat za obnovu.
U punoj sezoni sobu prodaju za 75 eur, a da ga dignu na nivo Kvarnera mogli bi ga prodavati po 150 eur. Vjerujem da je REVPAR Imperiala sada oko 10-12.000 eur maksimalno, a nakon obnove bio bi 25.000-28.000
Isplati li se investirati? I što to donosi nama?
Recimo da sada ta soba vrijedi 40.000-45.000 eur tj 11 EBITDA koje donosi.
Kad ju obnove donosit će EBITDA od 10-11.000 eur što znači da na 11 EBITDA ta soba vrijedi 110-120.000 eur. Dakle vrijednost hotela raste za 170%
No da bi hotel doveli na tu razinu treba nešto i investirati.
Recimo da za ovakvu obnovu treba uložiti oko 50.000 eur po sobi.
Nakon toga imamo sobu koja vrijedi 120.000 eur i dug od 50.000 eur.
To daje neto vrijednost sobe od 70.000 eur što je opet 70% više od početne vrijednosti.
Kad onda još izračunamo da će uz veću EBITDA tih 50.000 eur biti otplaćeno za manje od 5 godina to znači da će nam nakon prvotnog rasta od 75%, onda svake godine vrijednost rasti dodatnih 20-25% godišnje na temelju smanjivanja duga.
Ovo je naravno računica na temelju samo jedne sobe 3*, ali pokazuje da uz nastavak investiranja vrijednost tvrtke može značajno narasti i bez akvizicija.
Belleuve i imperial su impresivni hoteli i treba ih dici na 4 zvjezdice. Ranije je bilo govora da ce i albatros na cavtatu ici na 4 zvjezdice.
Lrh je rasporedjena na 3 zanimljive lokacije i predpostavljam da svi objekti isplate dici na 4 zvjezdice. Dali je to tako?
Ja mislim da mjesta ima za 4 velike grupacije na Jadranu.
Neka to budu Maistra, Valmar, Plava Laguna i LRH. Svi ostali će se konsolidirati unutar te četiri grupacije i tako treba i biti.
Neka igre počmu, daleko je 2020 godina, ko zna što sve može biti.
ps. i ne se samo oslanjat na turizam jer ćemo onda već poznatim putem koji nije dobar.
4500