LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarske upite, Vujčić je istaknuo i da HNB očekuje dobru turističku sezonu i rast turističkih prihoda od 5 posto. Vujčić je novinarima rekao i kako se hrvatski vanjski dug stabilizirao te kako HNB ove godine očekuje da će ostati nešto iznad 100 posto BDP-a.

www.lociraj-popust.com

Nadam se da je zatišje završilo. Put je otvoren prema 5.000 kn. Vrijeme je da konačno probije tu granicu. Prošlogodišnja eksplozija cijene bila je sredinom 7. mjeseca.

Izgleda da nas je uprava LRH razmazila jer u zadnjih 5 godina prihod je narastao 100% (2011-2015 i tu sam izostavio izvanredne prihode od prodaje imovine) EBITDA se u istom periodu učetverostručila !!
To znači prosječan rast prihoda od skoro 20% godišnje i preko 40% EBITDA

Može li se tako nastaviti dalje?

Oni koji kažu da sad već treba gledati 2016 su u pravu jer za ovu godinu je barem ovima koji čitaju forum jasno da će prihod od prodaje rasti preko 25%

Za sada imamo odluku uprave potvrđenu od NO da se na jesen obnavlja Palace Bellevue, te hotel Roža u Portorožu. To je ukupno oko 320 soba.

Koliki mogu biti efekti iste obnove?
Iz plana za obnovu (PB) spominje se da bi se popunjenost hotela podigla na 280 dana (77%) a cijenovno je jasno da će obnovljeni hoteli postizati najmanje 20-30% veće cijene. Ukupno bi rast prihoda od ovih investicija trebao biti od 30-35 mil kuna tj oko 7,5-8,5% ukupnog prihoda

Uz to računam da će zbog najavljene povećane potražnje doći do određenog rasta cijena i popunjenosti u svim destinacijama što bi trebalo donijeti rast od cca 5-6% na godišnjoj razini. Ukupno gledano za 2016 prihod bi trebao biti oko 455-460 mil kuna.
U ovoj godini očekujem povećane troškove oko akvizicije Portoroža ali u 2016 bi se marža i tamo trebala približiti prosjeku kompanije tj na nekih 38-39% što znači da će EBITDA biti negdje oko 175-180 mil kuna.
Do kraja godine neto dug će se spustiti na cca 200 mil kuna, i na njega treba dodati iznos investicija za obnovu (30-35.000 eur po sobi=70-80 mil kuna)

Kako onda izgleda 2016:
Prihod 460 mil
EBITDA 180 mil
Neto dug 150 mil
Vrijednost tvrtke na EV/EBITDA 11 = 180 x 11 – 150 (dug) = 1,83 milijarda
1,83 = 6.000 kn po dionici

Primjetite kako se dug srozava uz ovoliku EBITDA. Po 1Q je neto dug 350 mil kuna, ali već na kraju ove godine ako uračunamo i najavljene investicije od cca 80 mil kuna dug pada dobro ispod 300 mil kuna, a na kraju 2016 se spušta ispod EBITDA

Naravno tvrtka neće tu stati i ja očekujem daljnji rast, povećanje kapaciteta i dizanje kvalitete i izvan ovih najava. Uprava će upregnuti i neproduktivnu imovinu tako da su to samo dodatni plusevi (bilo prodajom ili obnovom)

No ja sam i sa ovom konzervativnijom računicom zadovoljan. Na sadašnju cijenu to je preko 40% prinosa za 1,5 godinu
Dali je 11 EV/EBITDA previše to procijenite sami, ostalo je manje više vrlo egzaktna matematika.

Na tržištima gdje se rade ovakvi izračuni i cijene vrednuju na očekivani EBITDA u budućnosti, a ne u prošlosti cijene su trenutno ovakve:

Marriot: EV/EBITDA (e2016) 13,3
Hilton: EV/EBITDA (e2016) 11,9
Starwood: EV/EBITDA (e2016) 12,8
Intercontinetal: EV/EBITDA (e2016) 12,7
ACCOR: EV/EBITDA (e2016) 10,4

To će reći da se na tim tržištima sada plaća u prosjeku 12 EBITDA za tvrtku ali ne EBITDA iz 2014 nego za 2016
LRH je trenutno na EV/EBITDA 9,36 za 2014, a prema projekciji za 2016 je na EV/EBITDA (e2016) 7,9

S tim da moram dodati da sve ove navedene kompanije nemaju do sada rast prihoda kao LRH niti su projekcije rasta kao kod LRH. U prosjeku im je rast na 4 do 7%, zaduženost na cca 1,5-2 EBITDA

Nemoj misliti na m2!

Dalibore, u svojim izraćunima nisi spominjao vrijednost imovine izvan funkcije a koja se broji u stotinama soba ako se ne varam….kako to vrednovati..

Na to sto je napisao Daliborop bi dodao jos jedan momenat koji nije stvar poslovanja nego trzista: evforija. Kad dode ev/ebidta nece biti samo 11 nego puno vise.

Kada? Ne znam. Ali znam da na burzi imamo slabe i dobre dane. Pa se nadam da ta evforija jedan put ipak dode…

Ako danas primjenimo te strane racunice i uzmemo ev ebitda za 2016 god, ispada da lrh vec sada vrijedi 7000kn. Naravno tolika bi bila minimalna cijena da smo vani na burzi, a ne da idemo u prodaju. Nagodinu se ovi parametri pomjeraju i dolazimo do min 8000kn.

Dalibore, u svojim izraćunima nisi spominjao vrijednost imovine izvan funkcije a koja se broji u stotinama soba ako se ne varam….kako to vrednovati..

Tu je uprava mogla izaći i pred dioničare s nekim planom. Nebi to trebala biti neka tajna ali rekao bi da je sve ovo zbog lokalne uprave, pa se sve radi u tišini. Sve ovakve prodaje moraju prvo na NO i ja sam uvjeren da uprava ima i po tom pitanju neki plan i da točno znaju što će se obnavljati a što ići u prodaju.
Da to rade onako kako bi nalagala neki standardi imovinu koju su namijenili prodaje trebali bi procijeniti, revalorizirati i izdvojiti.
No tu je i catch, bilanca raste, a tih novaca još nema, što je po meni uvijek malo nategnuto. Istovremeno javlja se i porezna obveza tj odgođena porezna obveza koja nam povećava obveze, a to nitko ne voli gledati u bilanci.
Eno kod Zvijezde je takvih 95 mil kuna pa im “kvari” EV/EBITDA. Stvarni EV/EBITDA je kod Zvijeze 4,3 a tih 95 mil ovi koji računaju bez ozbiljne analize bilance zavarava pa im ispada 6 a to i nije baš isto.

Dakle da bi se procijenila ova imovina koja ne stvara prihode pa samim tim nikako ne ulazi u valuacije koje se rade na temelju EBITDA moralo bi ju se procijeniti. Ja sam puno puta do sada postao sve te nekretnine, zemljišta, m2 pa i slike istih. Ono što također znamo da se te nekretnine vode u knjigama po 10-20% tržišne vrijednosti. Nekrenine su izamortizirane, a m2 građevinskog zemljišta se vodi po 60 eur, a vidjeli smo kolike se cijene postižu.
Okvirno i vrlo konzervativno radi se o minimalno 40 mil eur tj oko 1000 kn po dionici.

Nemoj misliti na m2!

Kaj je ovo sa istranenzom izgleda nistaod dutb ovo nitko ne komentira

Pa komentirao sam prošli tjedan:

“Trenutno stanje je, da je vlasnik Istrabenza Turizem d.o.o. još uvijek Istrabenz. I da neće tako lako to uzeti DUTB. Tako, da ovdje još priča nije zaključena.”

Inaće ja mislim, da će biti ovdje još puno pravdnih situacija…a između toga možda će Istrabenz koristiti LRH kao kupca jednog dijela turizma…da pobrza vračanje novca bankama.

Bolje danas prodat po 4100, nego jucer po 4200kn

Zašto uopće gledate dnevno trgovanje?, ko da ništa niste naučili ovih godina:(

I bez daljnjih akvizicija LRH ima još strašno puno prostora za rast prihoda i EBITDA. Kolega Dalibor napisao je što već možemo očekivati za 2016. godinu i to na temelju dosad najavljenih investicija. Ajde da je to to za 2016. godinu, znači obnova 3 hotela i jedne vile.
Uzmimo period od jeseni 2016.-2019. godine. U tom periodu postoji potencijal za neki vid unapređenja poslovanja u kategoriji Smart Selection hotelima, povečanjem kategorizacije i dizanjem na Remisens standard. Tu se radi o postojećih 946 soba, odnosno 1/3 kapaciteta. Imamo i dalje desetak neiskorištenih vila i objekata.
Postoje i planovi za izgradnju do tri nova hotela. Znači za te tri godine možemo bez problema imati prihode od 650 mil kn i EBITDA od 250 mil kn.
Uz ovu Upravu ovo je sasvim izvjesno i izvedivo, a i LRH je svake godine sve financijski snažnija. I to sve bez dodatnih akvizicija, a nebi me ni malo začudilo da se nešto povoljno kupi u tom periodu.
Vlasnik sigurno neće ovo jeftino prodati jer ne bi onda kupovao hotele u Cavtatu i Portorožu, bacio oko na Istrabenz-ove hotele, razvijao Remisen brend, itd…
Ovo se definitivno želi dobro unovčiti, naravno za sve ovo treba vremena, ali i na burzi će koliko-toliko cijena pratiti samu vrijednost tvrtke.
Prostora je još strašno puno, sad smo tek na nekih 60%. Veseli i rast industrijske proizvodnje, potrošnje, rast BDP-a, vjerojatno i rekordna turistička sezona. Bez tih preduvjeta nema ni značajnijeg povratka investitora na ovu našu slabašnu burzu.
Turističi sektor definitivno ima odlične izglede za daljnji rast.

New Report

Close