LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

20-ak tvrtki, stvarno dobar broj, nadam se da sve posluju s dobiti….

Za dioničare je jedino bolje da kompanija više vrijedi! A to kako je prikazano to je najmanje bitno. To je valjda bitno samo za ljude poput tebe koji ne mogu zbrojiti 2+2 nego samo gledaju jednu brojku….

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Ma trebamo mi onda sve dati državi da vodi oni to najbolje znaju.
Gledati fiktivnu dobit kao kod Maestrala kao nešto pozitivno, a agresivnu amortizacijiu u periodu kada se agresivno i investira kao negativno je zanimljiv stav.
Naravno da treba čestitati upravi tvrtke koja je u zadnjih 4 godine je investirala ukupno 3 mil kuna u dugotrajnu imovinu, i koja nije u stanju ni redovno servisirati svoje obveze, i pribjegla je revalorizaciji zemljišta da joj dugovi ne budu veći od kapitala.
U te 4 godine ponovo posuđuju da bi mogli vraćati kredite, a prošle godine im se pojavio pozitivni novčani tijek jer im je država ogodila vraćanje dijela duga. Nisam previše želio o ovome pisati dok je išla privatizacija jer ljudi su ulagali novce na špekulaciju da će biti prodaje pa zašto bi im kvario posao.

Nemoj misliti na m2!

Za ljude koje si zbuni, a nisi odgovorio na najjednosatvnija pitanja, to ću napraviti ja, čisto da netko nauči ako ga zanima, a da mu ne prodaju pamet takvi ko ti:

1)Što se događa s novcem koji se knjiži kao amortizacija? => Ostaje U POTPUNOSTI u firmi.
2)Bi li više novaca ostalo u kompaniji da se knjiži kao amortizacija ili kao dobit? => Naravno, ostaje više u kompaniji kada se knjiži kao amortizacija jer onda u potpunosti ostaje u fimi, a ako se knjiži kao dobit ostaje UMANJENA za 20% vrijedosti (porez na dobit).
3)Što je zarada, višak novaca koji ostane u kompaniji ili samo ono što se knjiži kao dobit? => Naravno, bita nam je novostvorena vrijednost bez obzira što piše u stavci “dobit razdovlja”
4) Kada je kompanija vrijednija, kada zaradi više novaca ili manje? => Naravno, što više novaca zaradi to je vrijednija.
5) Što je bolje za male dioničare, da kompanija vrijedi više ili manje? => Za sve dioničare najbitnije je da kompanija vrijedi više.

Uz to, jednostavni primjer:
Imate imovinu vrijednu 1.000.000 kuna. Za primjer uzmimo da je možete amrotizirati po stopi 5% godišnje ili 10% godišnje. Ako amortizirate po stopi od 10% vama se od dobiti odbija 100.000 kuna. Ako mortizirate po stopi od 5% od dobiti vam se odbija 50.000, dakle toliko će vam biti veća dobit na papiru ako manje amortizirate, ali će vam zato porez na dobit biti veći za 10.000 kuna. Jel bolje da prikažete veću dobit i platite 10.000 kuna više DRŽAVI, dakle u vjetar, ili je bolje da tih 10.000 kuna ostane u kompaniji i da za tih 10.000 kuna uložite u nešto što će vam druge godine donijeti novih 1.000 kuna (ili koliko već ste sposobni) DOBITI!

Napomena: Ovaj prikaz je samo jako jako pojednostavljena situacija da se shvati bit i osnove. Pisano je u žurbi pa je moguće da se pokrala koja greška, al nije namjerna i ako je ima.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Tek sada mi je jasno, hvala puno na objasnjenju

Netko ima borbe sa ovom dionicom. Jucer se svim silama trudi da dionica zavrsi ispod 4000kn

http://www.seebiz.eu/dutb-salje-savu-u-prisilno-poravnanje-a-istrabenz-u-stecaj/ar-112631/

20-ak tvrtki, stvarno dobar broj, nadam se da sve posluju s dobiti….

Ne posluju sve s dobiti.

Napomena: Samo da dodam, da ne misli neko da sam neki veliki poduzetnik, mojih 20 tvrtki su sve izlistane na burzi, a ja sam mali mali dioničar. Al svejedno su to moje tvrtke.

Evo da uživate preko vikenda: Cavtat[/url]
Kliknite na Velji Do i raširite preko cijelog ekrana
Albatros dobro izgleda, a Epidaurus i plaže se bolje vidi sa pozicije Uvala Tiha
Pogledajte koliko još zemljišta imaju između.

Nemoj misliti na m2!

Jel mi moze ko objasniti ovo sa Istrabenzom?, ili to nema veze s LRH, ipak je iskipano love za to

Vidim da su se mediji u sloveniji raspisali da se Sava žali da je taj prijenos dionica nezakonit. Nisam zapravo dokučio što se odigralo. Postoji i Sava turizam d.d. (hoteli na Bledu i nekoliko toplica), a Sava d.d. je bila jedan od dioničara Istrabenza, koji je opet vlasnik tvrtke Istrabenz turizam i još jedne tvrtke na kojoj je hotel Kempinski. Istrabenz je u predstečajnoj nagodbi, i sada se navodono traži pokretanje stečaja, a za Savu da i oni uđu u predstečajnu nagodbu.
Hoteli Cavtat su kupili 16% dionica Istrabenza za nekih 500.000 eur. Što je uopće bio cilj te akcije ja nisam uspio dokučiti.
S jedne strane “konkurencija” ako DUTB preuzme turistički portfelj Istrabenza u Portorožu, slabi, što je kratkoročno možda i neki plus, no dugoročno nebi bilo dobro da se neka državna agencija bavi turizmom.

Nemoj misliti na m2!

Kao da se SNHO prica nastavlja ali na Slovenskom teritoriju☺️

New Report

Close