Ulazimo u zanimljiviji dio godine. Osim rezultata za 1H, ceka nas hcvt, istrabenz i grand hotel opatija. Uzeli mi te hotele ili ne, svakako da ce se odredjeni nivo ta dva turisticka mjesta podici.
Ja u lipnju očekujem da se realizira okrupnjavanje vlasništva u HCVT i najavu istiskivanja i pripajanja.
O tome nije bilo riječi na skupštini?
To i ja čekam, imam nekakvih 112 komada HCVT…šta ako CERP odredi cijenu od 400-450 kn…[emo_ooooo]
Evo rješeno, LRH jučer kupio dionice HCVT od CERPA…
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/6mqVTtbcY79SJnsxLDtcSQ==.pdf
ali ne piše cijena….[emo_zacudjen]
ovi iz Uprave stvarno rade 🙂
svaka cast 😀
prakticno ne vudim nikakav veliki promasaj a puno dobrih poteza 🙂
definitivno za primjer i pohvalu 🙂
HCVT je kupljen po 309 kn po dionici i u međuvremenu su provedene dokapitalizacije za 30 kn, tako da istiskivanje ne bi smjelo biti ispod 340 kn, a s obzirom da smo oko Nove godine prodali dionice HCVT po njihovoj ponudi od 260 kn morati će nam nadoknaditi razliku do cijene istiskivanja, naravno ako se istiskivanje provede do kraja godine….
naravno zanimljivo je saznati po koliko su platili dionicu CERP-u jučer na javnom nadmetnju…
baš je sada vijest na finance.si da je slaba banka DUTB preuzela hotele od Istrabenza – odnosno postali su oni vlasnici Istrabenz Turizma. To najverovatnije znaći, da je Istabenz sada samo još prazna lupina i pitanje, šta može ovdje LRH napraviti.
DUTB naravno će monetizirati hotele te u jednom roku najaviti prodaju hotela. Pitanje je, na koji način: ili javni natečaj ili čak i netransparetna prodaja, na što smo mi svi već navikli…
DUTB je veći slovenski operateri hotela i pratećih objekata, izvijestila je upravljanje imovinom potraživanja banaka. Detalji će se objasniti na današnjoj konferenciji za novinare. DUTB čime je postao najveći hotelijer u zemlji. Očekuje se da će DUTB pod jednim krovom zajedno upravljanju nekoliko hotela koji su u vlasništvu njihovih dužnika, kao što su Sava turizma, turizma Istabenz, Thermana, sportskom centru Pohorju … DUTB će nekoliko godina hoteli upravljanje, pokušajte povećati vrijednost, a zatim ih prodati.
znači popušili smo možda da uzmemo grand hotel za udio
Pokazalo se i do sada, svako odgađanje neminovnog košta sve više i više, tj imovina na kraju se proda po manjoj vrijednosti.
Sjetite se Mercatora.
A nisu ni Maestrali loš primjer.
Naoko posluju pozitivno, a amortiziraju godišnje sa 2% u odnosu na imovinu tj sa 8% u odnosu na prihod.
Ostali turisti amortiziraju na 4-6% u odnosu na imovinu i 17-24% u odnosu na prihod. Pa sad vi vidite što se može napraviti sa 3,8 mil kuna godišnje amortizacije? Na 550 soba to je manje od 1000 eur po sobi.
Da amortiziraju po nekim standardima ostalih tvrtki poslovali bi sa gubitkom.
Možda uprava dobija i bonus s obzirom da rade dobit?
Ajmo ovako, ajmo sada u osnove poslovanja i računovodstva.
Agresivno amortiziranje imovine se radi samo zbog poreza na dobit. Sva poduzeća koja to rade, rade zbog toga. To za dioničare nije dobro.
Tako da kapa dolje vlasniku i upravi
Agresivno amortiziranje imovine se radi samo zbog poreza na dobit. Sva poduzeća koja to rade, rade zbog toga. To za dioničare nije dobro.
Nije dobro, nego odlično za dioničare! Nauči ti osnove, a ne ovdje prodaješ “pamet”! Zar bi bilo bolje da plate porez umjesto da porez ostane u kompaniji? A za koga je onda dobro ako nije za dioničare?!?!?!?!?!?!
Ne.
Pogledaj Solaris, dali je dobro tamo biti dioničar?, ajde samo usporedi, govorimo o dioničarstvu na ZSE, uzmi sve u obzir.