LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa sad ima je popunjenost mislim oko 60% što isto nije loše. No cijene koje sada postižu nisu neke. Pogledajte si malo slike interijera pa zamislite kako će to izgledati i po kojoj cijeni će se prodavati kad ga obnove. Vjerovatno će to biti na razini hotela Kvarner što znači da bi cijena mogle biti i duplo više nego su sada.
Prema tome ako se popunjenost digne za 30%, a cijena za 80% prihod po sobi se diže za 230%.

Popunjenost je sada 220 dana
Recimo da je prosječna cijena po sobi 60 eur
To daje prihod po sobi od 13.200 eur
Kod nižih kategorija obično je niža i marža pa je stavimo na 35%
EBITDA po sobi je onda 4.620 eur

Nakon obnove ako ide po najavljenom planu
Popunjenost 280 dana
Nek cijena bude 110 eur po sobi
To je prihod od 30.800 eur
Sa 40% marže to je 12320 eur EBITDA

Ako uzmemo da soba vrijedi 11 EBITDA to znači da cijena sobe raste sa 50.000 na 135.000 eur. Naravno da bi se sadašnje sobe dovele na tu razinu treba nešto i uložiti.

Ukupan iznos za planirane investicije bio je 200 mil kuna (s PDVom) ali u to su ulazili hotel Kvarner, Admiral, renovirane vile i Palace – Bellevue.
Utrošeno je oko 110 mil kuna, što bi značilo da bi investicija trebala biti oko 50 mil kuna tj 250.000 kn po sobi (33.000 eur).

Ako je rast EBITDA po izračunu koji sam gore radio 7.700 eur po sobi to znači da se investicija isplati u 4,3 godine.

Ok ja sam vjerovatno u ovim procjenama negdje promašio no ako investiraju 33.000 eur po sobi dovoljno je da EBITDA dignu za 4000 eur da povrat bude u 7 godina. To znači da prihod mora ići na 23.500 eur sa 40% EBITDA maržom.

Eto tu je taj povrat od 5 do 7 godina.

Nemojte me sada hvatati za svaku brojku. Ovo je tek simulacija gdje sam dio podataka “izmislio”

Ako popunjenost id na

Nemoj misliti na m2!

Uzmimo u obzir druge kompanije i njihovu ebidu, gdje bi prema sadasnjim podacima(2014), trebala biti LRH?

priča mi prijatelj sinoć da je bio nedavno na boat-showu u portorožu

i da je grad preheben

i da su jedva našli mjesto u hotelima

i da je noćenje bilo 600kn po glavi

www.lociraj-popust.com

Uzmimo u obzir druge kompanije i njihovu ebidu, gdje bi prema sadasnjim podacima(2014), trebala biti LRH?

Koliko je krivo gledati EV/EBITDA iz “prošlosti” najvidljivije je kod PLAG.

Njihov EV/EBITDA je 19,73. A kod LRH je 10,78.

E sad ili LRH treba na 8000 kn ili PLAG na 2000 ??

Naravno ni jedno ni drugo. Kada se procjene prihodi koje će PLAG imati u 2015 EV/EBITDA će im biti negdje na 10-10,5 (nism preduboko ulazio)

Kod nas se analitičari bave prošlošću (i ne samo oni 🙂 ) a vani na svakoj investitorskoj stranici imate projekcije najvažnijih pohazatelja za 2-3 godine unaprijed.

Isto tako treba gledati kakvo će poslovanje LRH imati u 2015.
U sadašnji pokazatelj ušao je dug za kupnju Portoroža, a prihodi ni zarada nisu.

Nemoj misliti na m2!

Kako je lijepo vidjeti prvog na listi vlasništva LRH-a!

OŠ NEŠ BANGLADEŠ!

Sto mislis da smo mi nesretni sto ostoja vodi lrh? Pa on je napravio 3 puta bolji posao od svih ostalih. Da je lrh pod drzavom vjerojatno bi se vilice prodavale za 1/5 vrijedbosti.

Lijepo uloženih 20 tisuća eura…mislim na ovo čišćenje po ASK-u…

BAšKa je prodana, ali dioničari ( mali )nisu luk ni jeli ni mirisali.

Vlasnik je drugi, bez obaveze isplate malih. Isto će se dogoditi s LRH . Snho će promijeniti vlasnika.

Sve će preveslati, nije lud davati lovu raji…

Kamelija, simbol Opatije!

Pa ipak i onaj tko će kupiti LRH (ako je ozbiljan investiitor, naravno!), neće željeti nekakvih “blakanskih poslova”. Znam da ozbiljni investitori percipiraju muljažu kao negativnu (i upale diskonte, kojih nitko u ovoj – dobroj! – priči ne želi).

Kako se bliža kraj petog mjeseca, mislim, da je dobro, da stavimo na papir očekivanja za 6. mjesac:

– dobar booking će se promjeniti u “puni” booking jer sa šestim mjesecom ulazimo u top sezonu. U tom pogledu 1H bit če pozitivan.

– ekonomsko okruženje ima nekoliko više pozitivnih informacija, pa će ljudi biti na moru malo više opušteni. A to znaći veća potrošnja.

– likvidnost na burzi još će biti mala. Iako bi mogli vidjeti malo više reakcije ako prodaja TDR-a preide u novu fazu

– LRH dionica će pratiti tržište. Ako bude tećaj ispod 4000 kuna, uključit će se više špekulativnih dioničara.

– nekih novih naznaka oko prodaje LRH još ne očekivam. U biti čak i mislim, da prodaje u biti neće biti. Jer je prerano i sami hoteli na Jadranu sada još nemaju u valuaciji neku premiju.

– mogli bi dobiti još koju informaciju oko Portoroža. Od zadnjih informacija sve je tiho. Očito šute i rade svoj posao, što je dobro (jer očekivamo i po tom pitanju bolje rezultate).

– akvizijca Baške još jedan signal konsolidiranja industrije. Sa svakom takvom potezom konkurencija se pita, šta ostane njima? I najverovatnije pozitivan efekt na vrednovanje/očekivanja.

– more će se otoplit, pa ćemo se moć ofriškati…

Ima još ko, kakvu ekstra očekivanje?

Imam ja naravno 🙂

Ulazimo u sezonu no tu po meni nema velikih upitnika. Očekujem pozitivne pomake no ono što ja stalno tupim i po čemu bi LRH trebala biti u prednosti ispred svih ostalih hotelskih tvrtki kod nas je poslovanje izvan glavne sezone.
U prvom kvartalu poslovni prihodi su podignuti za 15%
Ja očekujem da će i drugi kvartal imati rast i to ne samo ovaj zbog akvizicije.
Ja se nekako nadam da bi prihod po 1H mogao biti oko 130-135 mil kuna.
To bi bio znak da bi već ovu godinu mogli dohvatiti 400 mil kuna prihoda.

Portorož mi je za sada nepoznanica. Brojke koje sa do sada iskopao govorile su o 65-70 mil kuna prihoda. Budući da se od prošlog ljeta zna da će to preuzeti vjerujem da se uprava pripremila i da će nam pokazati da ti hoteli mogu i bolje nego su do sada radili. Realno bi bilo čekati slijedeću godinu da vidimo što će napraviti ali budući su nam na Cavtatu pokazali da mogu sad su nas razmazili.

Ja u lipnju očekujem da se realizira okrupnjavanje vlasništva u HCVT i najavu istiskivanja i pripajanja.
O tome nije bilo riječi na skupštini?

Nemoj misliti na m2!

Ne, na skupštini HCVT nije bilo baš nekih riječi.

New Report

Close