Necu ulaziti u to da li je Valamar kupio skupo ili jeftino hotele Baska, nego me zanima od kada je to Baska vrhunska destinacija. Bio u cet. i petak u hotelu Corinthia u Baskoj. Sami hoteli na super poziciji, ali kao sto je neko napomenuo plaza rascjepkana, od restorana mozda jedan, dva da nesto vrijedi, dominiraju slasticarne, kiosci sa plastikom, za hotele 3 zvjezdice i kampove ok, ali vise od toga upitno. Isplativost je po mojem misljenju vrlo upitna
Znaći po ovoj kupovini Valamara, LRH bi ove godine u eventualnoj prodaji postigao cijenu od oko 6.500 kn…
A SNHO?, onda 400 kn….kupujte ono sto je racionalnije i sto je lakse kasnije prodati.
Dali je lakse prodati cijeli LRH ili i SNHO ako hoces LRH?
Razmislite….
Ukljucite racio, racio, racio
Zasto je snho lakse prodati i kada kasnije?
Ako hocu lrh, zasto mi je lakse kupiti i snho?
ne mogu se nikako zbrojit, molim pomoc. Moze i na temi snho, ovdje smo svi dobro upuceni u valuacije, a na snhou to bas i ne ide.
Uprava u ovoj god planira investirat 100 mil kuna, to ce nam donijeti nekih 15-20 mil ebitda, a prema hotelima baska cijena dionice bi iznosila 6000kn +750-1000kn od nekativne imovine
Ako dode do preuzimanja LRH od nekoga vanjskog, onda vjerovatno ce kupiti SNHO jer tako ima 60% LRH….
Izracunaj koliko vrijedi 60% LRH i onda to stavi u omjer sa cijenom SNHO….
vrlo jasno i precizno, ukoliko ne razumijes, onda ti nije ni mjesto na TK
znaci ako kupi snho i lrh ima 60% lrh. A ako kupi samo snho koliko onda ima lrh? I tko placa porez kod kupovine snhoa?
Ja se osjećam sigurnije u lrh nego u Snho. Taj osjećaj sam spreman platiti eventualnom manjom zaradom sutra. Za koju godinu vjerujem da ću zaraditi stotinjak posto, i neću žalit ako vi u Snho zaradite 130%.
SNHO je daleko bolja i jeftinija dionica. Ako se SNHO proda porez na dobit,dividendu… ce platit dionicari LRH. A oni koji ostanu u LRH nakon sto se SNHO proda platit ce 2000 kuna za svaku dionicu LRH koju posjeduju. Nadam se da je sada dionicarima SNHO lakse. AKo ne mogu ja jos. Nije problem.
Koliko ja računam za HBAS
Plaćeni su 96 eur po dionici što je 28,7 mil eur
EBITDA = 36 mil kn = 4,7 mil eur
Dug = 177 mil kn = 23,3 mil eur
EV/EBITDA = 52 mil eur / 4,7 mil eur = 11,07
hoteli 608 soba 3,3 *
2 kampa sa 800 jednica – kapacitet 2900 ljudi
Prihod 12,6 mil eur
Nemam točan podatak ali otprilike bi po segmentima to trebalo biti:
Hoteli
prihod 77,4 mil
broj noćenja 215.000
popunjenost 48%
prihod po sobi 16.700 eur
Kamp
prihod 19 mil
broj noćenja 225.000
popunjenost 78 dana
prihod po noćenju 85 kn
prihod po jedinici 3150 eur
EBITDA marža 37,5%
Ne znam stanje sa vlasništvom kampa, pretpostavljam da je koncesija
Omjer prihoda je 80:20 hoteli prema kampu
No ja cijenu nikako nebi tako dijelio pogotovo ako je kamp koncesija
Recimo da kamp vrednujemo sa 10.000 eur po jedinici onda je to
44 mil eur za hotele = 72350 eur po sobi 3,3 *
8 mil eur za kapm = 10.000 eur po jedinici
Nije to baš tako jeftino, no pretpostavljam da Valamar kupuje na temelju svojih procjena prihoda i zarade u budućnosti, a ne sadašnjih.
Kako smo na LRH bacimo brzinsku usporednu valuaciju po ovim parametrima:
3007 soba 3,58* (8% viša kategorizacija)
3007 * 72350 * 108% = 235 mil eur
kamp 287 jedinica x 10.000 (u vlasništvu) = 2,9 mil eur
Umanjeno za neto dug + rezervacije = cca 1.5 milijarda = 5000 kn po dionici
Nekretninska vrijednost sigurno nije ista u Opatiji i na Krku.
GoHome tražilica kaže da je prosjek:
Apartmani
Opatija 3100, Baška 2250
Zemljište
Opatija 244, Baška 115
Kuće
Opatija 2840, Baška 1820
U prosjeku je to bar 50% skuplje u Opatiji
Ja bi onda na nekretninsku vrijednost dodao eto barem 15-20% na LRH
Naravno zanemarili smo portfelj neiskorištenih nekretnina LRH koji se procijenjuje na 30-40 mil eur
Naravno da je SNHO bolje kupovati….i jos to ga imate pod diskontom od 30%!, mi nikada necemo dalje s ovakvim razmisljanjem, al zato i je ZSE po meni best mjesto za biti….
To vam je isto kao da kupujete dolar i na njemu gubite 30%, a sa eurom ste mogli dobiti 1:1!
Pa da, ZSE je naprosto savršena, sa nevjerovatnom likvidnošću, velikim brojem ulagača, prepuna je iznimnih i talentiranih analitičara, institucijama koje brinu da sve savršeno funkcionira, brzim i efikasni pravosuđem itd itd 🙂
Trolajte na SNHO, ne razumije koja vam je fora na temi LRH uvjeravati dioničare LRH da je SNHO bolja??
Pa radite si štetu jer ako nas ubijedite onda ćemo mi početi prodavati LRH, a ne radi se o malim količinama, pa će LRH na recimo 3000 kn a onda gdje će SNHO? Narasti ?
Ako nastavite ovako krenut ću ja pisati svaki dan na SNHO i to vrlo elaborirano zašto je LRH sada puno bolja kupovina nego SNHO, a nije da me ljudi ne čitaju što pišem.
Sve pohvale komentatorima na ovoj temi, malim dioničarima Lrh. Vjerojatno najkvalitetniji postovi na forumu PD.
Pošto imam dionice Snho logično da me raduje svaki uspjeh Lrh i moje pitanje nikako nije zlonamjerno.
Zar trenutno, ako uzmemo u obzir da su se ratne sjekire među vodećim dioničarima snho zakopale, da imaju zajdnički sveti cilj- prodati po što boljoj cijeni dionice koje imaju a to je snho. Zar nije logično da će prodavati izravno snho i tako se riješiti troškova oko isplate dobiti koji bi nastali prodajom Lrh koje imaju unutar Snho. Također kupac bi dao ponudu ostalim dioničarima za Snho po kupoprodajnoj cijeni, pitanje je koliko bi u tom slučaju bio dužan ponuditi dioničarima Lrh?