LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Da malo još “začinim” 🙂
Dioničari drugih tvrtki stalno me optužuju da bezočno veličam LRH, naspram njihovih tvrtki. Kao prvo ja ne poznajem toliko poslovanje drugih tvrtki pa ne mogu raditi ovako detaljne analize kao na LRH, a oni se na žalost ne trude sami tako nešto napraviti. Ja s vremena na vrijeme napravim neke površnije analize ostalih tvrtki iz branše jer naravno želim diverzificirati portfelj no na žalost ne pronalizim baš previše dobrih prilika.
Evo npr ARNT
Tvrtka je 2010 bila na skoro istom prihodu kao i LRH
Prošlu godinu su također završili sa skoro indentičnim prihodom.
Gdje ja tu vidim problem.
Prvi je nedopustivo niska EBITDA marža koja se kreće na razini 21-22% iako u strukturi svog smještaja imaju značajne prihode od kampova i naselja koji imaju veće marže nego hoteli.
Zašto je to tako?
Pa većinski ih tunelari i to je očito.
No to još možemo i “zanemariti” ako gledamo perspektivu a ista je navodno prodaja Arenaturista. Kad bi netko sad kupovao Arenaturist on bi ustanovio “pravu” maržu koja je vjerovatno bliže 40% a ne 20% pa bi tvrku vrednovao po tom kriteriju.
Dakle ako bi recimo ARNT ove godine digla prihod na 350 mil kuna i to ako pomnožimo sa 40% marže na 11 EBITDA tvrka vrijedi 1,5 milijarde tj nekih 700 kn po dionici. No tvrtka ima i nešto duga tj oko 240 kn po dionici tako da kad to oduzmemo dolazimo do 560 kn po dionici.
Naravno ovo dolazi u obzir kada ih većinski prestane tunelariti (ne vidim naznake) tj u eventualnoj prodaji tvrtke. Možda sa porastom prihoda ako većinski ne poveća svoj fee proporcionalno marže nešto i porastu.
Po meni tu se igra isključivo onda na preuzimanje, jer tek tada bi se to moglo “otključati”.
Šteta od ovog tunelarenja nije mala. Kao prvo dug tvrtke je sad sa dugom već na 73% (2014) kapitala pa sposobnost tvrtke da nastavi ulaganja nije velika, dok LRH ima zaduženost na samo 25% (2014) pa je sposobnost investiranja uz vrlo visoki novčani tijek iznimno velika.
ARNT je u zadnje 3 godine investirala oko 350 mil kuna koliko je sa kupnjom Cavtata uložila i LRH.
No LRH je sada napravila korak više i za dodatnih 190 mil kuna već ovu godinu će prihodovati od Portoroža, a nisam baš siguran da Arena može nastaviti investirati tim tempom.

Drugi primjer je HIMR koji je vrlo uspješno kao državna tvrtka ipak u zadnjih par godina podigao maržu na vrlo solidnih 38-39%. Dug je na 54% kapitala i to je prihvatljivo, što znači da mogu još nešto i investirati, a i u protekle 4 godine uloženo je cca 100 mil kuna.
No kod njih mi je problem što investicije ne daju efekte??
Prije 4 godine ARNT i LRH su po prihodu bile 2 puta veće od HIMR, a sada su već 3, a prema svemu sudeći ide prema omjeru 1:4 ??
Dakle tu nešto ne valja s upravljanjem, jer istina je da je ovdje menagment naravio veliki iskorak za jednu državnu tvrtku i restrukturirao tvrtku po pitanju troškova i profitabilnosti i tu su konkurentni, ali vizije razvoja i rasta nema.
Imamo tu još i PLAG
Tvrtka bi mogla imati preko 1 milijardu prihoda, a budući su prije akvizicije radili čak 42% marže, mislim da će i Istraturist ići u tom smjeru pa da je za očekivati nekih 400 mil kuna EBITDA. No ISTT je još uvijek pod Meliom pa oni uzimaju ne mali dio marže. Pitanje je dali će to tako ostati.
No trenutna cijena na burzi za sada odgovara cca na EV/EBITDA 10 ako bi taj EBITDA bio 400 mil kuna što ja ne vjerujem da će biti još ove godine.
Dug ok 1,35 milijardi je naizgled velik, ali uz 400 mil kuna EBITDA još uvijek je u prihvatljivim okvirma. Pitanje je kakvi su daljnji planovi.

Nemoj misliti na m2!

Slazem se sve. Veliki potencijal, al trenutno je cijena pre skupa. Bolja prilika je kupiti trenutno SNHO, sto zbog diskonta, sto zbog vlasnicke strukture unutar LRH.

Uz ovako veliku EBITDA maržu dug jednostavno ne može rasti previše pa bi na EV/EBITDA 12 i uz 2 EBITDA duga (600 mil kuna) dionica vrijedila oko 10.000 kn
To vam na sadašnju cijenu daje prinos od cca 25% godišnje.

baš to je bio zaključak kad smo pričali sa drugimi dioničarima na skupštini, da je LRH super investicija u smislu, da nema neke brige oko budučog poslovanja…

Ivane post vam je kontradiktoran. Slazete se sa svime, ali je trenutna cijena visoka. Onda se zapravo i ne slazete bas. Spominjete u vlasnicku strukturu, a po meni je to jaca strana lrh. Pogledajte slrs, arnt, himr, hmst, plag… dali je to povoljna vlasnicka struktura?
Cini mi se da vam je post cisto drukerski, ulozite u ono sto ja imam. Na skupstini smo saznali da imamo fond koji je spreman uci u lrh sa 10 milijuna kuna. No njih ne zanimaju manje kolicine od 30-50 komada, tako da ni ne sudjeluju na burzi. Postavite 100kom na 4100kn, pa da vidimo vatre.

@kanabis
Ovo što kažeš za fond koji bi ušao sa 10m kn, ali … i onda glupo opravdanje – neće kupiti po malo nego odmah 30komada.
I neće kupiti ništa, jer ga nitko nije nazvao i ponudio mu ono što On (sa veliko O) hoće.
Pa zašto ne postavi nalog na bid?
Ili čeka da se popravi likvidnost pa će onda?
A likvidnost će se popraviti na višim razinama cijene. A tada će mu biti preskupo.
Mislim da smo takve scenarije vidjeli na turističkim dionicama puno puta u zadnjih par godina.

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

Zlatek, stavi 100 ili više komada na 4.100 kn pa ćemo vidjeti da li ima kupaca, zadnje vrijeme kada se god stavila veća količina na prodaju brzo je otišla…

a da li je bolje kupovati LRH ili SNHO ne znam, ja imam jedno i drugo….

Zlatek oni raspolazu sa preko milijardu kuna i ne kupuje im se 20-30kom. Ako netko zeli prodati 100 ili vise komada moze se javiti Drazenu. Ne vidim u cemu je problem. Isto tako ako imate manje dionica, grupirajte se pa ponudite.
Mogli ste doci na skupstinu, pa sami objasniti predstavnici fonda da bi trebali kupovati po 2-3 dionice.

kolega kanabis.

Moj post nije kontradiktoran. Malo ga citkije procitajte. Radi se o tome da je dionica dobra, odlicna, ali je trenutno skupa, kada dode na 3500-3700 kn onda je treba kupiti.

A s druge strane tu je SNHO kojeg mozes odmah kupiti po toj cijeni.

Nije nikakav druk

Ovo ovdje postaje k’o sekta, a sprdali ste se blogeru i njegovima s bloga [emo_smijeh]

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Ovo ovdje postaje k'o sekta, a sprdali ste se blogeru i njegovima s bloga [emo_smijeh]

mi jesmo Sekta, howgh! 🙂

www.lociraj-popust.com

@ kanabis i plavac1

Znači taj fond se slaže da je LRH dobra dionica, ali ne kupuju?
Jer žele potrošiti bar 400k kn u komadu?

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

Kolega Dalibor kako komentirate mais-r-a naspram lrh-r-a. Dug je dosta velik u usporedbi sa lrh, ali ih to ne sprijecava u investicijama. Dapace razmahali se sa hotelima 5 zvjezdica, dakle smjer je jasan, samo najveca marza. Losija strana struktura dionicara. Znaci dug i dionicari prednost lrh, zarada, smjer prednost mais, buducnost prednost?

New Report

Close