I? Što je bilo na skupštini? Nešto se povukao ask na SNHO….jel to znači da je bilo kakvih zanimljivih informacija?
U opatiji tuce kisa kao blesava. Rekli su da im je i dalje glavni cilj povecanje vrijednosti dionice. Nagodinu palace dobija cetvrtu zvjezdicu. Domjenak i ekipa na nivou.
Sve odluke na Skupštini su izglasane jednoglasno(i predstavnik grada Optije je glasao), raspravljalo se o izvješću za 2014. god. i dotaklo su se dosadašnje akvizicije (Cavtat i Portorož) za koje je Uprav rekla da su to po njima bili jako dobre kupnje i da će se i u buduće poduzimati sve sa ciljem povečanja vrijednosti dionice LRH…
rasprve o mogučoj prodaji LRH i daljnjim mogućim akvizicijama nisu bile tema i o tome nije bilo govora…
Skupština danas bila je brza i nije bilo pas puno komentiranja. Ali svejedno bilo je na kraju lijepo čuti, da se raduju što nas ima sve više dioničara na skupštini. Tako da sam dobio osječaj, da i rejting malih dioničara polako raste. Naravno možemo ovo razumjeti i kao zahvalu, što je skupština prošla konstruktivno i suglasno. A na drugoj strani vjerujem, da industrija sada na neki način prati RIVP, koja je zaista napravila značajan pomak komuniciranja sa malim dioničarima, pa tako i LRH polako diže taj standard komuniciranja.
Za sve dioničare, koje žele malo više mesa – evo svezog materiala [emo_namigusa]
CAPEX:
– na nadzornom odboru danas potvrdene su investicije od 100 mio kuna.
– svaka investicija ima svoju studiju te ocekivani povrat kapitala na 5 do 7 godina (ovdje treba istaknuti, da je to u hotelskem biznisu svakako kratka doba – što znaći, da svaku kunu u biti skoro bolje plasiraju nego možemo mi)
– oko Istrabenza treba imati realna ocekivanja – naime ovdje jos nista nije odluceno. Ali jasno je, da LRH zanima turisticki dio (i ne slabi dug i slicno)
OKO PRODAJE:
– nove informacije oko statusa prodaje ce se objavit za 2 do 3 mjeseca.
– kupca koji bi platio visoku cijenu danas u Hrvatskoj nema. A i vani ga nema, jer nema toliko interesa po mix portfelju (sto znaci, da ako bi LRH bila samo grupa od 5zvjedzica ili samo grupa od familiy hotela, onda bi se puno lakse nasao neki). U tom smislu očekivati (spekulirati) visoku cijenu u preuzimanju, nije baš dobra strategija zašto kupiti LRH.
– sa prodajom se ne žuri. i ta priča je forsirana sa strane dioničara SNHO, koje žele napraviti exit. A druga stran dioničara želi još razijvati priču.
OKO POSLOVANJA:
– trendi razvoja su jasni: daljna rast prihoda
– ocekivanja za Portorož su jednaka kao su za Cavtat (to je, da ga srede i da naprave dobar biznis). Naravno ne zele se vec sada hvaliti, ali sugerirano mi je, da sacekajmo godinu i vidjet cemo sta su napravili.
– LRH dobro radi jer ima dobro upravu, koja ima jasni zadatak od glavnog dionicara – a to je dizanje vrijednosti kompanije.
– francuske goste (trziste) prosle godine dobili su tako, da su sjeli u avion i otisli u Pariz kod tour operatera. I dobili posao.
– Remisens razvijuju dalje. Sada imaju tri nivo-e: remisens premium, remisens, i još jedan niži, kojeg nisam uhvatio.
– 2016 če biti spušten novi Palace belvie
OKO POTRAŽNJE PO DIONICAMA:
– problem više potražnje je mala likvidnost. Tako da ako želi ko prodati veći paket neka javi Draženu (Udruga malih dioničara LRH). Možda će on dati koju informaciju ko čeka, da bi kupio. Danas smo mogli čuti komentar jednog većog institucionalca da “bi kupili, samo nema količine.”
I na kraju jos komentar, kojega sam dobio na kraju:
“sve sto radimo nije u smjeri destruktivnosti nego u povecanju kapitala. Sacekajte i vidjet cete rezultate…”
Ja idem danas spavat bez brige i zadovoljan, jer znam, da je upravi LRH kristalno jasno, kakav ima zadatak. Za mene, to je investicija na dugi rok. I ne bih se cudio, da za koju godinu ili tri cijena dionice poraste iznad 10.000 kuna.
Skupština danas bila je brza i nije bilo pas puno komentiranja. Ali svejedno bilo je na kraju lijepo čuti, da se raduju što nas ima sve više dioničara na skupštini. Tako da sam dobio osječaj, da i rejting malih dioničara polako raste. Naravno možemo ovo razumjeti i kao zahvalu, što je skupština prošla konstruktivno i suglasno. A na drugoj strani vjerujem, da industrija sada na neki način prati RIVP, koja je zaista napravila značajan pomak komuniciranja sa malim dioničarima, pa tako i LRH polako diže taj standard komuniciranja.
Za sve dioničare, koje žele malo više mesa – evo svezog materiala Namiguša
CAPEX:
– na nadzornom odboru danas potvrdene su investicije od 100 mio kuna.
– svaka investicija ima svoju studiju te ocekivani povrat kapitala na 5 do 7 godina (ovdje treba istaknuti, da je to u hotelskem biznisu svakako kratka doba – što znaći, da svaku kunu u biti skoro bolje plasiraju nego možemo mi)
– oko Istrabenza treba imati realna ocekivanja – naime ovdje jos nista nije odluceno. Ali jasno je, da LRH zanima turisticki dio (i ne slabi dug i slicno)
OKO PRODAJE:
– nove informacije oko statusa prodaje ce se objavit za 2 do 3 mjeseca.
– kupca koji bi platio visoku cijenu danas u Hrvatskoj nema. A i vani ga nema, jer nema toliko interesa po mix portfelju (sto znaci, da ako bi LRH bila samo grupa od 5zvjedzica ili samo grupa od familiy hotela, onda bi se puno lakse nasao neki). U tom smislu očekivati (spekulirati) visoku cijenu u preuzimanju, nije baš dobra strategija zašto kupiti LRH.
– sa prodajom se ne žuri. i ta priča je forsirana sa strane dioničara SNHO, koje žele napraviti exit. A druga stran dioničara želi još razijvati priču.
OKO POSLOVANJA:
– trendi razvoja su jasni: daljna rast prihoda
– ocekivanja za Portorož su jednaka kao su za Cavtat (to je, da ga srede i da naprave dobar biznis). Naravno ne zele se vec sada hvaliti, ali sugerirano mi je, da sacekajmo godinu i vidjet cemo sta su napravili.
– LRH dobro radi jer ima dobro upravu, koja ima jasni zadatak od glavnog dionicara – a to je dizanje vrijednosti kompanije.
– francuske goste (trziste) prosle godine dobili su tako, da su sjeli u avion i otisli u Pariz kod tour operatera. I dobili posao.
– Remisens razvijuju dalje. Sada imaju tri nivo-e: remisens premium, remisens, i još jedan niži, kojeg nisam uhvatio.
– 2016 če biti spušten novi Palace belvie
OKO POTRAŽNJE PO DIONICAMA:
– problem više potražnje je mala likvidnost. Tako da ako želi ko prodati veći paket neka javi Draženu (Udruga malih dioničara LRH). Možda će on dati koju informaciju ko čeka, da bi kupio. Danas smo mogli čuti komentar jednog većog institucionalca da “bi kupili, samo nema količine.”
I na kraju jos komentar, kojega sam dobio na kraju:
“sve sto radimo nije u smjeri destruktivnosti nego u povecanju kapitala. Sacekajte i vidjet cete rezultate…”
Ja idem danas spavat bez brige i zadovoljan, jer znam, da je upravi LRH kristalno jasno, kakav ima zadatak. Za mene, to je investicija na dugi rok. I ne bih se cudio, da za koju godinu ili tri cijena dionice poraste iznad 10.000 kuna.
Lijep izvještaj i detaljan! Hvala!
SKUPŠTINA LRH SVE ODLUKE JEDNOGLASNE
Temeljni kapital LRH 898,8 milijuna kuna
Prema izvješću Uprave, ova je najjača hotelska tvrtka na Liburniji 2014. godinu završila s 34,8 milijuna kuna dobiti
Danijel Jerman, Edvard Grizilo, Darko Ostoja i Igor Šehanović ulaze na sjednicu Skupštine LRH * Foto: M. ANIČIĆOPATIJA » Na glavnoj skupštini opatijske hotelske tvrtke Liburnia Riviera Hoteli održanoj jučer u hotelu Ambasador, sve su točke iz dnevnoga reda usvojene jednoglasno. Kao što je javnosti poznato, odlučivalo se o tome kako će se rasporediti dobit iz lanjskog poslovanja, te o povećanju temeljnog kapitala …
U osvrtu na LRH i pitanja građana Čačić je istaknuo da je LRH i utjecaj koji ima grad sa 25+1 dionicom ključ s kojim će se odrediti budućnost ovog kraja. Istaknu je da je sad loš trenutak za prodaju dionica. Na pitanja vezano za raspodjelu dobiti i isplatu dividende te planiranu skupštinu LRH Čačić je istaknuo da grad sa svojim kontrolnim paketom može staviti veto na svaku odluku ali ne može odrediti što će uprava napraviti, u ovom slučaju sa 34,8 milijuna kuna dobiti.
IZVOR: Vaš link
Uprava nije imala pravo glasa za dokap, te je to grad izglasao sa svojih 25%. Nisu ni oni bas blesavi kako bi cacic htio, pa da plate porez drzavi. Lrh ipak ulaze i zaposljava, dok drzava rasipa.
Matej je bio vrlo iscrpan pa da se ne ponavljamo ja ću malo o informacijama koje sam dobio po Opatiji izvan skuštine…
Ostao sam još jedan dan i prespavao u novoj vili Belvedere u Lovranu. Vila je jako lijepo uređena, apartman je super i mislim da ima bar 60-70 m2. Pogled iz apartmana je čak i na jučerašnji kišni dan savršen. Službena cijena u punoj sezoni je 3200 kn dan (ono što piše u sobi na vratima). Mislim da se to prodaje ipak dosta ispod te cijene za sada. Terasa je ljepša nego na slikama, plastične ležaljke su zamijenjene velikim drvenim “krevetima” sa baldahinima i sl. Nije to još sve ušminkano do kraja ali obećava …
Porazgovarao sam malo sa upućenim opatijcima. Što se tiče LRH i investicija u Kvarneru kažu da je zapravo najveća zapreka gradonačelnik i ekipa koji se ponašaju kao da bi uprava i Ostoja trebali se postorojavati pred “komitetom” gdje se donose “prave” odluke, i da su nakon što su iz LRH predstavili svoje planove i inicirali donošenje destinacijske strategije rekli da oni imaju takvih planova pune ladice i da nitko “njima” neće govoriti u kojem smjeru treba ići Opatija. Interesantno je da su prema nekim drugim investitorima vrlo susretljivi. Npr za hotel Royal su “oprostili” komunalnu naknadu od 1,5 mil kn, a o forisranju nekih koncesionara također se priča da to nisu čista posla.
Naravno to su opatijske “ćakule” pa ne mora to biti baš sve istina…
Meni izgleda da je problem “psihološke” naravi tj da se lokalna uprava teško miri sa svojom pozicijiom pa kompliciranjem pokazuje moć. Što se tiče Cavtata i Portoroža mnogi tamo uopće ne razumiju da su automatski suvlasnici 25% i tih tvrtki, i kao klasični političari gledaju svoje kratkoročne i uske interese.
Toga imamo svagdje. Čak je i sindikalac i predstavnik radnika u NO LRH došao do zaključka da je “grad” kamen koji muti vodu i da bi za sve bilo bolje da izađu iz LRH. No realno od toga još ništa za sada.
Najbitnije je da se Uprava ponaša i najavljuje dalje poteze potpuno neovisno o pričama o prodaji. Nije se stalo sa projektima iz nikakve kalkulacije nego iz vrlo jasnih razloga. Kako je rekao Matej uprava LRH ima pripremljeno više projekata za koje feasibility studije pokazuju brzi povrat na investiciju (5-7 god), a novac za investicije nije problem…
Projekt Palace-Bellevue (potvrđeno na jučerašnjoj sjednici NO) ide na jesen i i bit će gotov za sezonu 2016.
Na čekanju su Hotel Zagreb – grad odbija izmijeniti urbanistički plan (inate se jer su tu željeli kulturno-kongresni centar za koji LRH ja napravila studiju koja ne pokazuje isplativost tog projekta)
Familly Resort na mjestu hotela Ičići – preduvjet je da se neće širiti marina Ičići što je nekad planirano ali nikad realizirano. Grad nikako da donese odluku dali da izda dozvolu za resort (300 soba) ili da čekaju da se jednog dana ipak ACI odluči proširivati marinu.
LRH namjerava i dalje snažno širiti posao. Tvrde da imaju novac i znanje, da je glavno mjerilo isplativost, a cilj povećanje vrijednosti tvrtke, tj doslovno je rečeno dionice…
Veseli me da projekt razvoja hotela Palace i Bellevue te vile Slatine konačno kreće. Radi se o povijesnim hotelima na atraktivnoj lokaciji pored plaže Slatina.
Sjećam se da je u Viziji razvoja LRH pisalo da se u njima želi otvoriti najveći SPA centar u ovom dijelu Europe. Kategorizacija bi trebala biti 4 zvjezdice, hotel Palace interne kategorizacije 5*, valjda nešto kao Remisens Premium segment. To bi također značajno podiglo same prihode jer 4* puno više prihoduju od 3*. Znam da je pisalo nešto i o dograđivanju kata, sad da li je to uopće moguće, vidjet ćemo na jesen.