Ovih dana izašao je jedan baš zanimiv report, koji kaže, da će regija biti u fokusu zbog bržog rasta turizma koji će povući sa sobom i velike infrastrukturne projekte. Za Hrvatsku kaže: “Croatia, Serbia, and Slovakia are also considered at risk, because Travel & Tourism investment growth is expected to lag behind demand growth over the next decade and their starting infrastructure quality and capacity today is average – in the case of Croatia”
Na kratko, oćekiva se pozitivne trendove u turizmu, ali da bi jih dobro izkoristili trebali bi raditi i na kvaliteti infrastrukture.
dali daj jednu usporedbu lrh sa arenom izšlo je i njihovo izvješće
a obje tvrtke su na prodaju da se usporedimo sa blogerom
@ 101
Arena je na prodaju?
Nisam baš siguran da ima smisla uspoređivati 1Q ?
Ne pratim dovoljno Arenu da bi mogao raditi projekciju za ovu godinu.
Znamo da bi LRH trebala imati blizu 400 mil kuna prihoda i cca 150 mil EBITDA
Znam da su u Areni obnovljeni neki kpaciteti i da se ove godine očekuje veći prihod, no ne mogu procijeniti dali je to 10-20 ili više % pa bi stvarno lupetao.
Ako pogledamo u nazad meni je problem kod Arene upravljačka naknada koja smanjuje EBITDA maržu na 21,16% dok LRH je u 2014 radila sa 41,86% !!!
Da ne govorim da Arenaturist ima značajne kapacitete u kampovima i naseljima koji u pravilu rade sa većim maržama od hotela, dok je LRH skoro u potpunosti hotelska tvrtka.
Nadalje dio kapaciteta je u vlasništvu druge tvrtke većinskog vlasnika pa se tu nešto “kemija”. Koliko god sam probao dokučiti koliko i kakvih kapaciteta imaju i što je čije nisam uspio do toga doči. Ne kažem da je tu nešto nužno loše ali ja jednostavno nisam mogao doči do podataka, a to me onda odvraćalo od njih.
Bloomberg: Europa prvi put ispred SAD-a kao najbolja regija za investiranje
Konacno se sredjuje lido. Nadam se da ni slatina nece jos dugo cekati.
Zna li netko sto je sa projektom zicare?
Lorencin: Booking za 10-15% veći nego prošle godine
http://vijesti.hrt.hr/282263/lorencin-vazno-je-motivirati-turiste-da-dou-izvan-sezone
s obzirom na ovakve najave za očekivati je da ako bude vrijeme donekle normalno da će sezona biti jako uspješna, a i prosjećne postignute cijene bi za koji postotak mogle biti veće što bi rezultiralo sjajnim financijskim pokazateljima već u izvješću za prvih 9 mjeseci…
ovakav pojačani booking nije čudan kada vidimo kakvo je stanje oko Turske i u Sjevernoj Africi, nažalost događaji napada islamista na turiste u Tunisu i drugdje su posljedično pozitivni za sigurnu turističku destinaciju u Europi kao što je HR…
idemo na Skupštinu 15.05. pa ćemo vidjeti kako napreduje prezentiranje LRH potencijalnim kupcima i da li ima ozbiljnijih ponuda…
‘Samo teški zahvati, prolazak kroz dolinu suza, mogu nas izvesti iz ovog stanja’
Ovo mi zvuči obečavajuće, spominje se promjena poreza koja bi bila poticajna za poduzetnike, definitivno tu očekujem smanjenje PDV na turizam, a to će se već znati na jesen kada objave svoj gospodarski program što bi moglo lijepo pogurati turističke dionice…
Dobri rezultati se nastavljaju:
U Opatiji u travnju 13% više dolazaka i 8% više noćenja !!!
U periodu 1.1. – 30.4. ukupno je 17% više dolazaka i 15% više noćenja !!
Ukupno je to oko 208.000 noćenja što bi značilo da su skupili noćenja skoro za jedan solidan kolovoz (prošle godine rekordan je imao 233.000)
Usporedbe radi Dubrovnik u 1.1. – 30.4. ima također lijep rast od 9% i sad imaju 285.000 noćenja.
No Dubrovnik je sada tek na 42% noćenja koliko ostvare u kolovozu. Zbog strukture smještaja (hoteli nose manje od 50% kapaciteta u kolovozu) hoteli stoje bolje nego destinacija ukupno ali još nisu ni blizu popunjenosti opatijskim.
kopiram jedan zanimljiv post sa “starog” foruma:
Evo imamo u revizorskom izvješću Maistre podatak da su platili 110 milijuna kn Atlantskoj za 81,57% Grand Hotela Imperial*****.
To bi značilo da 100%-tni udjel vrednuju s 135 milijuna kn.
Na Fini imamo dostupno revizorsko za Grand Hotel Imperial d.d. za 2013. godinu. Neto dug na kraju godine je bio 69 mil kn. Po tim podacima, Maistra je kupila GHI:
– za cca 182 500 € po sobi
– na EV/EBITDA cca 12
No kako je prošle godine GHI ostvario oko 5 mil kn dobiti (podatak iz rev. FI Maistre), odnosno neto dug na kraju 2014. je bio oko 57 mil kn, dobijemo da je GHI prodan:
– za cca 172 000 € po sobi
– na EV/EBITDA cca 11
To se otprilike uklapa u priču da 5* soba u Dubrovniku vrijedi cca 200k €. Jer iako je GHI na iznimnoj lokaciji, ipak već par godina gotovo ništa nije u njega ulagano ako dobro vidim.
Također i za EV/EBITDA multiplu, ako se biznis solidno radi, prodaja ide do 12 EBITDA.
p.s. Sve gore sam računao na brzinu, možda sam ponešto pogriješio pa se ograđujem unaprijed.
Leko je negdje po toj cijeni izgradio novi Sheraton u Dubrovniku i rekao da je tu negdje granica isplativosti za 5*.Za koliko godina će se vratiti investicija
Leki pitaj boga
Za Adris to nije problem a Maistri je porastao ugled/brand s Hiltonom u dubrovniku
Znaći predsezona super. I tako možemo dopuniti naša očekivanja za ovaj mjesac:
– skupština: nove informacije, pogotovo po pitanju investicijskog cikla. MOžda saznamo čak i neka neslužbena očekivanja oko Istrabenza. Naravno, očekiva se i kakva informacija u vezi prodaje LRH(ako je to još aktualno, jer na neki način ne čuje se baš puno…)
– poslovanje: svibanj je već jaći, jer penzioneri idu hvatat najbolje vrijeme na moru. Tako bi mogli oćekivati, da bi hotel u Lovranu, kojeg se ove godine renoviralo, mogao ostvariti više prihode.
– likvidnost na burzama na zapadu je ok. Ali kod nas u regiji na žalost još je nema. Dobro je, što RIVP-r-a ima interes za corporate governance i posljedićno za male dioničare. To na neki naćin utjeca na ostale turističke dionice (pogotovo ako bude tečaj jim porastao sa 20kn na 25kn onda će prodavaći možda kupovati ostale dionice i nadati se, da će sljediti RIVP).
– transkacije u regiji: čekamo šta će biti sa Grand hotelom Adriatic Opatija. U Sloveniji takođe ima puno hotela na prodaji, što u biti drži valuacije dole (jer svi znaju, da trebaju prodat zbog vraćanja duga). Ali kad više ne bude takvih prilika, onda ćemo vidjeti sasvim nove valuacije (12 EV/Ebidta ne bi trebao biti neki iznad prosjećna valuacija). I u tom sklopu vjerujem, da će i SNHO (koji mislim, da danas spaja Nonnulus) pričekat sa prodajom – barem do jeseni.