LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja mislim da su se novci dali tako lako zaraditi, a hoteli napuniti, ucinili bi to i bivsi vlasnici. Napraviti dobar posao bit ce “malo” teze nego vecina od vas tu misli. Dug prema bankama porastao je na 360 milijuna kuna. I ma koliko se jeftino zaduzili treba staviti resurse u funkciju i osigurati povrat. I kredita i onaj namijenjen vlasnicima. Tako da smirite euforiju i entuzijazam. Pogotovo onaj nastao na nerealnim ocekivanjima glede linearnog rasta prihoda i rezultata. LRH je zakoracio na nov teritorij i pitanje je koliko ce postojeca uprava biti sposobna da isporuci natprosjecan rezultat u kratkome roku.

Na kraju, citam kako neki stalno provlace pricu o jeftinoj kupnji portoroskih hotela. Ako su oni tako jeftini, zasto onda nema ozbiljnih kupaca koji ih kupuju? I to kao imovinu? I sve to stavite u kontekst vrednovanja LRH. Treba misliti na povrat. I stvaranje vrijednosti. Price o skupoj prodaji, u situaciji kad interesa u okruzenju bas i nema, kao i bogatim udvaracima, su samo price dok se ne ostvare.

Kupovati hotele kao imovinu ima smisla samo kada im je poslovanje posloženo što kod ovih slovenskih i nije bio slučaj.
Ne da mi se sad tražiti ali postao sam ja neke projekcije bilanci i RDG za slijedećih par godina, a dug je problem ako ne rezultira rastom prihoda i zarade kao npr kod HIMR gdje se investiralo puno i dug je blizu 4 EBITDA, a prihodi se nisu skoro ni pomakli već više od 5 godina!
LRH je trenutno dužna blizu 3 EBITDA ali ima i značajnu cash poziciju, a i poprilične rezerve u neproduktivnoj imovini.

Napisat ću što ja očekujem od ove godine pa ćemo vidjeti dali će me i ove godine uprava “zeznuti” i napraviti više od mojih očekivanja.

Prihod bi u matici treba preći 250 mil kuna (+6%), a od Cavtata očekujem da naprave oko 80 mil kuna. Portorož nam je za sada nepoznanica ali prema onome što sam povadio iz izvješća Bernardin grupe mislim da bi mogli napraviti između 55 i 60 mil kuna prihoda. Sveukupno je to 390 mil kuna.
EBITDA marža bi mogla biti nešto niža, i očekujem na tih 390 mil oko 37% tj 145-150 mil kuna.
Očekujem da će se posegnuti za još jednom prodajom neproduktivne imovine te da će tu uprava potražiti 30ak mil kuna dodatnog novca da smanji neto zaduženost.
Vidjeli smo da to skoro sve završava u zaradi jer je imovina koja se prodaje uglavnom potpuno otpisana.
Bilanca na kraju godine će imati neto dug onda negdje oko 1 EBITDA što LRH i dalje svrstava u tvrtku vrlo nisko zaduženu. Po tome LRH i dalje može tražiti povoljne prilike na tržištu ili krenuti u obnovu svojih kapaciteta jer dug do 4 EBITDA nije nikakav problem.
LRH u slijedećih 4-5 godina “mora” potrošiti do 100 mil eur u investicije, a do sada su pokazali da na svaku investiranu kunu već u prvoj godini imaju 35-40 lipa prihoda. Po toj računici LRH bi trebala podići prihod za 250-300 mil kuna i pripadajući EBITDA na preko 250 mil kuna u tom periodu.

Da ne misle stati pokazali su prije par dana, a ako mislite da su ove sindikalne priče po medijima slučajnost onda mislim da ste i malo naivni. Anonimna (sobarice-samohrane majke sa temperaturom i plaćom od 850 eur među 50ak zaposlenih i nisu baš anonimne zar ne?) pisma služe da spriječe Ostoju u širenju jer Istrabenz je praktično u stečaju a on je vrlo jasno pokazao namjeru.
U tom kontekstu moje projekcije su i vrlo konzervativne tj sve bi se odigralo puno brže od mojih očekivanja.

Što se tiče pitanja dali je uprava sposobna brzo i efikasno preuzeti poslovanje, ja sam si ga postavljao kod Cavtata i bio sam uvjeren u pad prihoda i preko 10% u prvoj godini, no pokazalo se da itekako znaju svoj posao.

Nemoj misliti na m2!

Što više toga, što popularnija će biti Opatija. Top destinacija

Hotelski resort Baha Mar snimkom opatijskih i istarskih atrakcija mami goste na Bahame[/url]

:))))

Novi hotel u Opatiji 5*[/url]

Nemoj misliti na m2!

Moram ovo podjeliti s kolegama, clanak iz 2010, samo da usporedite valuacije:

Nakon što je danas nastavljeno trgovanje dionica SN Holdinga zabilježila je visok rast cijene, oko 12 sati njome se trgovalo po cijeni od 205 kuna, što je rast cijene za oko 30 posto, a protrgovano ih je za nešto više od 1,1 milijun kuna.

Dionicama pak LRH protrgovano je do podneva za oko 603 tisuće kuna, uz porast cijene za oko 4,5 posto, na 2.310 kuna.

Pametnom dosta!

O, kolega, opametio si se vidim! Čestitam!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

zanimljivo da smo uvijek na zacelju sto se tice porasta cijene.

Super referenca: @liburniariviera: Such great pleasure to have Mr. Donald Sutherland as guest at the Remisens Premium Hotel Ambasador in Opatija. http://t.co/YecPEHHgdF

zanimljivo da smo uvijek na zacelju sto se tice porasta cijene.

Pa i niste (nismo) baš! U godinu dana ste (smo) na 3. mjestu! Al nije loše biti na začelju, znači da možda postoji još prostora za budučnost!

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Po meni lrh oduvijek drzi zacelje kolone. Citam temu arnt i vidim da su oni cijenu nabili u iscekivanju rezultata za 2016 god. Kod nas jos nije pribrojen ni prihod portoroza, iako on nije dvojben. Sami kazete da smo u 5 god. najlosiji po porastu cijene, a u zadnje 2 god firma ima najbolji napredak na zse, pa smo valjda zasluzili to 3 mjesto.

Poznato vam je da u Americi financijske institucije raspolažu viškom kapitala te su zainteresirane pratiti kvalitetne projekte bilo gdje u svijetu ako time upravlja netko s iskustvom i reputacijom te je spreman uložiti i dio vlastitog kapitala. Osobno sam surađivao s najvećim financijskim institucijama s Wall Streeta, no jedini je problem u Hrvatskoj taj što je trenutačno teško naći projekt odgovarajuće veličine, a to je minimalno 150 milijuna dolara.

http://www.jutarnji.hr/ispovijest-bivseg-direktora-coca-cole&ndash%3Bsav-kapital-koji-sam-stjecao-18-godina-zelim-uloziti-u-hrvatsku-/1337792/

Najskuplje hrvatske vile po oglasnicima[/url]

Ima ih par iz Opatije 🙂

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close