LRH matica rast poslovnih prihoda za 16% !!
Broj noćenja veći za 27%
Ako izuzmemo izvanredne prihode EBITDA je bolja, sa -8,1 na -6,5
Možemo pročitati i koliko je plaćen Metropol resort
U izvještaju o novčanom tijeku u konsolidiranom se navodi da je investirano 190,5 mil kuna, a u nekonsolidiranom 17,4 mil. Razlika bi trebala biti investicije hotela Cavtat što je nekih 173 mil kuna ili 22,5 mil eur
Negdje sam u revizorskom pročitao da je na depozitima bilo cca 2,5 mil eur.
Kad to zbrojimo ispada da su platili maksimalno 25 mil eur, a vjerovatno i nešto manje jer bilo je sigurno i nekih investicija u Cavtatu.
Ukupno nemamo što prigovoriti: 47% više noćenja i 37% više poslovnih prihoda
kako nije strašno bolje bi bilo da rade sezonski
ako se ne mogu pokrit
Pa bili bi možda u većem minusu. Amortizacija se obračunava, režije treba platiti, neke stalno zaposlene treba platiti… a prihodi bi bili 0,00kn.
Meni je ovaj izvještaj bolji od očekivanog.
Tko nije spreman gledati gubitak u kvartalnim izvještajima, nek ne trguje turističke dionice.
Točno tako, Zlatek! Sve si reka.
Financiranje Metropola je u najviši meri ovih dodatnih 160 mio kuna dugoročnog duga (dug so poduplali) – baš me iznenadilo troškovi kamate: naime u 4q platili su oko 3,6 mio kuna kamate, a ovaj kvartal su platili 3,2 mio kuna kamate. Sa time da su sredinom feb kupili Metropol (i uzeli tih 160 mio dodatnog duga). Ima ko ideju ili se samo meni ćini, da je ovih 160 mio zaista povoljni novac, koji zove, da se upotrebi?
Inaće na brzinu vidi se, da su ukupni rashodi za 12 mio viši nego prošle godine, a treba znati, da je sada unutra i Metropol:
– amortizacija se digla za 7 mio (povećanje za skoro 40%)
– materialni troškovi veći za 4 mio (povečanje za 50%+)
– ostali troškovi veći za 3 mio (povečanje za oko 50%)
A po drugoj strani vidi se optimizacija:
– trošak osoblja ispod 15 mio, što je više nego 1 mio manje od prošle godine (kada su ipak bile i neke otpremnine)
Ako gledamo bez izvanrednih postavka…LRH još uvijek je na putu izboljšavanja biznisa. I to je dobro.
Možemo čekat. Ako cijena dionice padne, onda će biti dobra alternativa ulagaćima. Treba samo izdržat i imati fokus.
Pa bili bi možda u većem minusu. Amortizacija se obračunava, režije treba platiti, neke stalno zaposlene treba platiti… a prihodi bi bili 0,00kn.
Meni je ovaj izvještaj bolji od očekivanog.
Tko nije spreman gledati gubitak u kvartalnim izvještajima, nek ne trguje turističke dionice.
[/quote]
samo zlatek kaj je lrh cijlogodišnja destinacija
u tom je velika razlika mora se uvijek gledat profit
p
Mene su također pozitivno iznenadili.
Ulazimo u godinu u kojoj bi trebali imati 400 mil kn prihoda, i to sa samo 12 mil kn negativnog EBITDA.
Vidim da sam dobro projecirao i dugove.
Trenutno su ukupna dugovanja 430 mil kuna, a netto dug je 350 mil kuna
Kad znamo da će tvrtka do kraja godine napraviti barem 150 mil kuna EBITDA znači da će neto dug na kraju godine biti oko 200 mil kuna.
Hotel Excelsior u Lovranu je završen i krenuo je sa radom, i sve su predispozicije stvorene da ova godina bude rekordna po prihodima.
Rezultati su odlični, još samo da upiknemo još tih 5-6 hotela u Portorožu i LRH postaje prva hrvatska turistička tvrtka koja će do 50% prihoda ostvarivati izvan granica Lijepe naše, to bi bilo stvarno fenomenalno, ne bi ovisili samo o hrvatskom tržištu…
očito u tom smjeru želi ići i Valamar…
Pogledajmo malo fizičke pokazatelje:
KVARNER + 25% noćenja
OPATIJSKA RIVIJERA + 18% noćenja
OPATIJA + 21% noćenja
LRH (matica) +27% noćenja
Mora se uzeti u obzir da ovdje baza nije mala.
Opatijska rivijera uzima oko 55,5 % svih noćenja na Kvarneru, a sama Opatija od toga ostvaruje 90%.
Nadalje na Opatijskoj rivijeri se 90,5% noćenja ostvaruje u hotelima, dok na ostatku Kvarnera je to tek oko 50%.