@plavac1 mislim da prodaja neće biti tako skoro Po meni je nekoliko razloga za to
1. vrijednost LRH je toliko velika da sam posao prodaje treba dobro pripremiti To u praksi znači dobro procijeniti vrijednost LRH jer +/- 1 % je puno novca. nije ovo klasična prodaja po principu “daj što daš” ili “nije beg cicija”.
2. treba pronaći kupca To baš i nije jednostavno. Ovakve stvari treba dobro iz reklamirati, privući nečiju pažnju odnonsno bacit ješku treba sa sve s njim snimiti stanje iz pregovarati dogovoriti to traje (vidi sam koliko je Toda vremena ciljao na Merkator ili Pipunić i Zadro)
3 Izgleda je LRH je bacio oko na Istrabenz i to isto može potrajati dosta vremena a takve stvari se ne rade kad tražiš investitora. Investitor voli čistu situaciju
4 Istina da se gazde SNHO razilaze ali oni su se praktično razišli. Podijelili su svu ostalu imovinu svako radi na svom biznisu a najvrednije
iz “zajedničkog” života tek trebaju prodati
5 Mladu za udaju treba lijepo opremiti ušminkani, i osigurati lijepi miraz (Portorož, Cavtat Istrabenz?) pa tek onda dat za udaju.
Zato ja smatram da iduće dvije tri godine nema ništa od prodaje.
Ovako pise bloger;
“Mislim da dioničari SNHO ne mogu izvisiti u prodaji LRH jer su glavni dioničati grupe u SNHO … pa neće valjda zeznuti same sebe 🙂
S druge strane moguće je da dioničari LRH ne participiraju jednako kao SNHO. Zamisslite da videći dioničari sutra odluče prodati svoje udjele u SNHO. To im je i lakše jer ako prodaju LRH, moraju taj novac iz SNHO još i nekako isplatiti. Recimo da prodaju po npr. 400 kuna ako slučajno LRH vrijedi više nego danas na burzi. U tom slučaju nastaje obaveza preuzimanja i LRH, ali po današnjoj cijeni (3 mj. prosjek). Stoga, kao i prije, mislim da je SNHO racionalnije ulaganje, a prije sam bio u pravu. Jasno oko LRH ima neka kultna sljedba koja mislim da ne gleda baš racionalno. Zato i imam dionice SNHO, a ne LRH.”
Pa u pravu je i prije i sada, naravno 🙂
Nisam neki matematičar ali ajde da vidimo kako je to do sada bilo sa SNHO i LRH po pitanju prinosa do danas.
Naravno da sam u SNHO uključio i po koliko se sada trži dividenda.
LRH prinos
od 1.1.2015 + 28,4%
u zadnjih godinu dana + 76,5 %
od 1.1.2014 + 94,4%
od 1.1.2013 + 138,6%
od 1.1.2012 + 147,1%
SNHO prinos
od 1.1.2015 – 1,4%
u zadnjih godinu dana + 75,0 %
od 1.1.2014 + 76,6%
od 1.1.2013 + 83,4%
od 1.1.2012 + 130,6%
Do sada se pokazalo da je bilo bolje biti dioničar LRH
Možda će se stvari u budućnosti promijeniti.
Ako se vratimo naravno u period prije nego je Ostoja dobio LRH od tada gledano naravno da je bilo bolje biti dioničar SNHO. No to je već neka sasvim druga tema i bolje je ne otvarati jer moglo bi jako loše završiti za sve, ali opet malo gore za neke druge, a manje loše za dioničare LRH.
A što se tiče prodaje SNHO ili LRH. Dioničari LRH bi dobili ponudu i u slučaju “idirektne” prodaje, kako piše u prethodnom postu. No ne spominje se da za dioničare SNHO uopće ne mora ići ponuda za preuzimanje, pa mi nije jasno zašto je to onda barem po tom pitanju racionalnije ulaganje.
No i prije je bilo racionalnije ne misliti svojom glavom nego slijediti pametnije od sebe.
Pod “prije” je mislio valjda na KORF/RIVP odnos, a ne kako su se kretali LRH i SNHO do sada.
Ok, ja sam onda krivo shvatio.
Eto jedan zgodan osvrt na prethodni period:
Dionice LRH od ožujka 2009. uzletjele 367%[/url]
Kako god bit će zanimljivo narednih dana. LRH je ponovo dovedena u centar pažnje. Ako uspiju preuzeti Istrabenz to ih dovodi jako blizu Maistri po prihodima tj blizu su da postanu 3. tvrtka po veličini u tom sektoru.
Oko LRH i SNHO priče još jedna misao:
u LRH imaš Opatiju unutra koja drži 25% i jednu dionicu. Sa time može blokirat sve znaćajne stvari na skupštini. Dosada je općina pokazala jako puno nerazumjevanja i ćesto koćila razvoj LRH. Taj fact će saznat i potencialni kupac. Zato je pitanje, da li bi on kupio samo dio od SNHO po jednoj cijeni i se nadao, da će općina mu prodat po 3 mjesečnem prosjeku. (Jer vjerujem, da bi kupac želio stjecati što viši %) Naravno, moguće je da taj scenarij bude realiziran ali ja mislim, da nije toliko vjerovatan. Zato će ponudit punu cijenu svim ostalim.
U slučaju da se to ne dogodi onda dioničari LRH još uvijek imaju opciju ostati unutra aili izači.
No, mislim da je bitnije, da se LRH razvija. Tako da imaju od toga i dioničari LRH te dioničari SNHO. Dobro bi bilo, da se takve informacije, koje sada dolaze (dobar 1q, dobar uskrs, dobra najava za 1. svibanj, Portorož-Istrabenz i slično) ćesto objavljaju te da bude štoviše interesa za kupnju.
I još mali osvrt na 1q:
Ako pogledamo koja tržišta imaju najjaći rast u OPatiji, vidimo, da osim Francuske svi ostali su izvan EURA što znaći, da jim je pad HRK došao kao bonus poklon.
“Slijede gosti iz S.A.D.-a s 5.892 noćenja (191% više), zatim gosti iz Koreje s 3.374 noćenja (72% više), Francuske s 2.857 noćenja (471% više) te Švicarske s 2.015 ostvarenih noćenja (256% više).”
Oko LRH i SNHO priče još jedna misao:
u LRH imaš Opatiju unutra koja drži 25% i jednu dionicu. Sa time može blokirat sve znaćajne stvari na skupštini. Dosada je općina pokazala jako puno nerazumjevanja i ćesto koćila razvoj LRH. Taj fact će saznat i potencialni kupac. Zato je pitanje, da li bi on kupio samo dio od SNHO po jednoj cijeni i se nadao, da će općina mu prodat po 3 mjesečnem prosjeku. (Jer vjerujem, da bi kupac želio stjecati što viši %) Naravno, moguće je da taj scenarij bude realiziran ali ja mislim, da nije toliko vjerovatan. Zato će ponudit punu cijenu svim ostalim.
U slučaju da se to ne dogodi onda dioničari LRH još uvijek imaju opciju ostati unutra aili izači.
No, mislim da je bitnije, da se LRH razvija. Tako da imaju od toga i dioničari LRH te dioničari SNHO. Dobro bi bilo, da se takve informacije, koje sada dolaze (dobar 1q, dobar uskrs, dobra najava za 1. svibanj, Portorož-Istrabenz i slično) ćesto objavljaju te da bude štoviše interesa za kupnju.
To što lokalci drže 25% je dobar osigurač za nas male dioničare tako da ne vjerujem da bi netko ulazio u ovu priču a da bi ulazio u sukob sa lokalnom upravom…
ali kako Ostoja razvija ovu priću čisto bi bilo šteta da se to jako brzo proda, bar do iduće godine da se stvari konsolidiraju, mogla bi stvarno cijena i na 7-8.000 kn…
@kanabis
Nonnulus je več pripojen SNHO tako da ta priča više ne igra.
Što se poslovanja tiče ova godina izgleda obećavajuće. Treba iskoristiti priliku što mi ovdje već sada znamo da će prihodi dohvatiti 400 mil kuna.
Nije to neka tajna ali nama koji pratimo LRH to je nešto što je jasno, no nigdje to ne piše eksplicitno, niti je negdje najavljivano pa će se neki iznenaditi u listopadu kada budu objavljeni rezultati za 3Q i LRH opet bude jedna od tvrtki sa najvišim rastom u branši.
Trebali bi imati preko 20% rasta prihoda od prodaje.
Na to treba dodati da bi za par dana trebali preuzeti i paket HCVT od države, pa odraditi istiskivanje. Nešto će se novaca tu potrošiti ali će se i ti prihodi konsolidirati onda u cijelosti, a budući da vlasništvo u Metropolu ide kroz HCVT onda se u potpunosti konsolidira i prihoda iz Portoroža.
7% prihoda od 80 mil iz Cavtata i 60 mil iz Portoroža je ipak 10 mil kuna.
Ja očekujem da bi moglo biti još neka prodaja neproduktivne imovine na Kvarneru, pogotovo ako se ide u osvajanje slovenskih hotela.
Ima tu dosta toga što nije pretjerano upotrebljivo u turističke svrhe, a LRH već ima poprilične kapacitete na Kvarneru pa umjesto da “siluje” neku gradnju tamo, to se može prodati prilično skupo, a jeftinije je kupiti gotovoe kapaitete od tvrtki koje su u problemima. Portfelj se disperzira geografski, pa sada i međunarodno. Ako se ne varam jedina smo naša turistička tvrtka koja ima regionalnu prisutnost.
Hoteli u Portorožu važna su karika i u samom razvoju matice jer Portorož već ima dosta toga što se u Opatiji tek želi napraviti.
Brand “LifeClass” Istrabenzovih hotela radi vrlo dobro. Ako samo malo pogledate njihove stranice odmah vam je jasno gdje su se usmjerili.
Wellness, Terme, zdravstveni turizam, fitness, rehabilitacija itd itd.
To je ono što su si i u LRH pokretanjem Remisens “filozofije” postavili kao cilj. Ne poznajem dovoljno to tržište no prema rezultatima brand “LifeClass” tu već radi odličan posao tako da ne isključujem mogućnost da umjesto da hoteli u Portorožu (Metropol već je) postaju Remisens hoteli, da se stvar okrene pa da u Opatiji osvane “LifeClass” brand. Ipak oni to razvijaju od 2004., a “mi” kasnimo 10 godina. Treba biti pragmatičan.
Oni već 20ak % prihoda ostvaruju od Wellnesa i Terrmi (ako gledamo samo Istrabenz Turizem d.d.)
Ja pretpostavljam da je to meta preuzimanja jer se već pričalo da je GH Adriatic u Opatiji prodan, Kempinski je izdvojen u zasebnu tvrtku.
Priča se da se za Kempinski traži 40 mil eur, a GH adriatic je navodno prodan za manje od 25.
U ukupnom prihodu GHA je sudjelovao sa cca 6,5 mil eur, a hotel u Italiji i sam Kempinski u puno manjem udjelu.
Ako bi LRH uspjela u tom preuzimanju postala bi i u Portorožu najveći hotelska tvrtka i prestigla Bernardin.
Radi se o 6 hotela sa 791 sobom. Ako gledamo po koliko su kupovali Metropol, sumnjam da se to može kupiti puno ispod 100.000 eur po sobi, osim ako uspiju ovako od “okolo” dohvatiti prevagu prvo u Istrabenzu pa onda nekako izvuči van ove hotele..
Šteta što imamo Opatiju kao uteg, ne sumnjam da bi Ostoja prikupio bez problema kapital kroz dokap za ovakve operacije. Što bi nam falilo da naštanca jedno 100-150.000 dionica po nominali pa da svi upišemo po malo. To je način da se isplati neoporeziva dividenda. 🙂