LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

u prilogu Hoteli

ostatak na pretežak je (ne financijski)[emo_smijeh]

Vaš link …

pozdrav

Znaci grupa 52 milijuna eur, a turizam 40 milijuna eur. Ako kupimo jos nesto eto nas pred 500 milijuna kuna prihoda. U top10 dva vlasnika su u stecaju.

Po zakonu ZSEa na ovakve vijesti po otvaranju burze slijedi pad od bar 10%.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Odlicne vijesti o kupnji hotela i sirenju izvan RH.
Medjutim, mislim da ni to ne ide u prilog brzoj prodaji LRH.

Takodjer, slazem se s Frenkijem, na ovakve vijesti cijena na burzi bi trebala pasti. To nije pravilo samo na ZSE. Opcenito kupac/preuzimatelj preuzima rizik i trosi svoj kes da popravi stanje u firmi koju kupuje.

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

LRH postaje ono što je nekad bio SNHO. Izgleda da ćemo se morati početi baviti nekim drugim analizama, a ne analizama samog hotelskog poslovanja. To je za Ostoju presporo, dizati prihode godišnje po par postotaka ulažući milione u obnovu i restruturiranje. On je uvijek bio spretniji u ovom što sada radi. Pronalazi odlične prilike i koristi ogromnu imovinu LRH kao polugu, a uz ovakav pozitivan cash flow koji ima LRH bez problema može ovako agresivno širiti portfelj.
Novac je sada jako jeftin, a prilika kako vidimo ima. Pisao sam već jednom da se privatizacija LRH dogodila sa zakašnjenjem ali je to postala velika prednost jer da su se širili i ulagali prije 10ak godina kao drugi sve bi platili najmanje duplo nego sada. Možda sam i malo rekao.

@matejt
– možeš li nam postati najnoviju top10 listu dioničara Istrabenza ?

U TOP10 nije samo 2 tvrtke u stečaju nego je od nedavno u stečaju NFD holding, a to je tvrtka koja je i vlasnik hotela Bernardin i zbog koje se i išlo u prodaju Metropola. Oni su u Istrabenzu 3. dioničar po veličini i lako je zaključiti da je i taj udio za prodaju. Nedavno je svoj udio otpustio i 7. dioničar – banka Celje.
No kupnja udjela u Istrabenzu je vjerovatno samo put prema osvajanju Istrabenzovog turističkog portfelja. Ovih 16% prema cijeni na burzi vrijedi jedva 400.000 eur (Cijeli Istrabenz 2,5 mil eur) tako da je to očito tek jedan strateški potez da steknu neku kontrolu nad maticom nebi li nekako došli do hotela.
Kakvi su hoteli Istrabenza?
Radi se o 9 hotela sa 1313 soba, u prosjeku 4,2 *
Popunjenost hotela je oko 54%, a prihod po sobi je 30.000 eur po sobi !!!
GH Adriatic u Opatiji prihoduje preko 20.000 eur po sobi pa kad to oduzmemo portoroški dio prihoduje čak 33.500 eur po sobi !!

Nebi previše analizirao poslovanje tih hotela jer vidimo da se tvrtk nalazi u problemima, restrukturira se i samim tim su rezultati neusporedivi. No ako bi to preveli u neke brojke kako to su složili u Opatiji i Cavtatu ovo bi trebalo donositi barem 15 mil eur EBIDTA. Gdje je problem da oni rade sa 3x manjom zaradom ?. Pustimo sad zaduženost.

Pogledao sam malo GH Adriatic koji ima prihod od 48 mil kuna (2013)
A poslovni rashodi su im 50 tj rade operativno gubitak od 2 mil kuna.
Tu nešto grdo ne štima jer rade EBITDA maržu od 10% !?!?!

Za početak troškovi osoblja su im nešto veći kad gledamo omjere prema prihodu prema LRH ali ne bitno da bi radili takve probleme. Materijalni troškovi su im 100% veći nego kod LRH. Trošak agencija im odnese 6-7% prihoda, a za usluge praonice daju u omjeru 3x više nego LRH ?? Ne znam kome plaćaju sve te vanjske usluge, nisu prikazani kao povezana društva ali meni to malo čudno izgleda.
Kako LRH može raditi 40% EBITDA na istoj lokaciji?

Pretpostavljam onda da je nekakav sličan problem i u cijeloj grupi jer rade minuse na tim hotelima dok mi vidimo na LRH koliko to profitabilno može biti.

Rano je malo da radimo neke projekcije jer ovdje sad izgleda kao da je žaba (HCVT) zinula na slona. Kako god da gledamo ti hoteli vrijede minimalno 5 puta više nego HCVT. Radi se o 2x više soba koje rade 2x veći prihod.
No to je samo potencijal jer vidimo da za sada taj potencijal ne nosi zaradu nego gubitke. Pa čak i cijela LRH grupa radi nekih 50 mil eur prihoda tako da ovo definitivno nije mali zalogaj ako idu na sve hotele.

Nemoj misliti na m2!

@Zlatek
Nebi se složio. Istina je da kod preuzimanja tvrtke često padne vrijednost matici, ali kad se preuzima po 5-6 EBITDA to baš i nebi trebalo biti tako zar ne? Druga je stvar da nešto platimo 12-15 EBITDA, pa očekujemo da će se kroz vrijeme podizati poslovanje i restrukturirati tvrtka.
Osim toga ovo je za sada minimano ulaganje, toliko je mogao i Frenkie sam ubosti Istrabenza 🙂
Čak da ga i cijelog kupe to je jedva 2,5 mil eur.
To si čak i HCVT sam može priuštiti.
No pitanje je što će sa Istrabenzom. Tvrtka ima -10 eur kapitala po dionici. Dakle tu se kupuje dug a ne imovina.
Isplati li se pokrvati te dugove? Ne vjerujem?
Možda neka predstečajna, pa preuzimanje tvrtke dokapitalizacijom, ili izdvajanjem turističkog porfelja od ostatka.
No kako bilo do sada su sve jako dobro odradili.
Preuzimanje Cavtat je strahovito dobar potez, slutim da neće bit ništa lošije ni sa Metropolom jer računam da ga nisu platili više od 7,5 EBITDA.
Ako uspiju iskoristiti ove probleme u koje su zapali vlasnici slovenskih hotelskih kuća pa da akviziraju još nešto na tim razinama to nam osigurava nastavak natprosječnog rasta svih pokazatelja pa prema tome i vrijednosti tvrtke.

Da vam budem iskren, sve manje me briga dali će SNHO prodati svoje dionice.

Nemoj misliti na m2!

Slažem se sa tim mišljenjem – LRH si je tek kupila kartu za ovu igru. MOžda je još prerano šta će se sve izvući iz toga. Ali jasno je, da je LRH igrač sa novcem. Međutim svi ostali u strukturi Istrabenza su na drugoj strani (brez novca).

A sa druge strane moramo gledati i taj potez Ostoje uz pitanje, šta će on sa novcem kad se proda LRH. Zamislite, da SNHO preuzme Istrabenz poplati dugove…i slično. Tako u biti odmah stavi u pogon novce koje je dobio sa prodajom LRH….Ovdje bi se mogli i pitati, šta ako SNHO proda samo LRH (Oopatija), a prije toga iz transakcije izdvoji Cavtat – jeli to moguće??

Svi znamo da sada su još dobre prilike, međutim za pola godina bit će jih manje. A bit će i više ozbiljnih investitora koji će želit napravit neku izloženost regiji.

A dioničari Istrabenza su:

1 SAVA, d.d. 845.153 16,32
2 HOTELI CAVTAT D.D. – FIDUCIARNI RAČUN PRI ZAGREBAČKI BANKI D.D. 822.662 15,88
3 NFD HOLDING d.d. – v stečaju 724.637 13,99
4 NLB d.d. 680.524 13,14
5 GB d.d., Kranj 378.300 7,30
6 MAKSIMA INVEST d.d. – v stečaju 282.287 5,45
7 DUTB d.d. 258.949 5,00
8 Alpen.SI, mešani fleksibilni podsklad 191.900 3,70
9 FINETOL d.d. – v stečaju 67.632 1,31
10 GOLDINAR d.o.o. Koper 48.357 0,93
11 OSTALI DELNIČARJI 879.599 16,98

Ne želim se svađati sa dioničarima SNHO ali meni nikako ne štima da bi Ostoja tek tako izašao iz vlasništva LRH. Pa mogao je ovo odigrati sada preko “svog” SN Pectinatusa dakle nije morao preko SN holdinga, niti to dijeliti sa nama i Opatijom preko Cavtata tj LRH.
Ne vjerujem u prodaju Cavtata jer koliko vidim LRH je sada otvoren put za ovladavanje 95% što je put prema istiskivanju i pripajanju. Do petka trebaju dati ponudu za tih 2,24%.

Možda bi mogao onda prodati samo kvarnerske hotele na način da proda cijeli LRH i za novce koje dobije otkupiti od LRH hotele Cavtat i nastaviti sa njima sam dalje. Nije neizvedivo ali nekako ga ne vidim kao hotelijera.
Pokazao je to i do sada. Koliko god su sredili poslovanje LRH, mislim da su tvrtki više digli vrijednost ovim financijskim potezima nego poslovanjem.
Istina bez da su restrukturirali tvrtku i napravili si ovako velike izvore zarade nebi mogli krenuti u akvizicije ali te ovim akvizicijama je dionica izašla iz sjene mutne privatizacije.

Nemoj misliti na m2!

Lastniška struktura Istrabenz – http://www.istrabenz.si/slo/investitorji/lastniskastruktura

It’s become very obviously that banks are doing their job like they have to do it, but markets becoming more and more unstable on geopolitical risk and unpredictable economic fluctuations specially in China and US .
IMF are watching you , closely .

Onima koji očekuju brzu prodaju LRH-a (a vidim da ih ima ovdje) bih podsjetio da je u članku Jutarnjeg u kojemu je najavljena prodaja navedeno “ne očekuje se brz pronalazak prihvatljivog kupca, pa bi se cijeli proces prodaje mogao oduljiti i na nekoliko godina.”

Iskreno, osim trenutne zarade, ja ne vidim nikakav smisao da se LRH, SNHO…prodaju. po meni je jedini pravi put, sirenje. A kad se naraste onda to prodat za masne pare.

LRH se prodaje jer se dvoje najvecih dionicara SNHO razilaze, kada netko ponudi ozbiljnu lovu to ce otici a do tada firma se sesmetano razvija,
a do prodaje bi bilo idealno da dodje do kraja iduce godine jer do tada se u EU stampaju novci…..

New Report

Close