Očito nitko nije pažljivo čitao ono što pišem. Površnim čitanjaem izvode se krivi zaključci. Ja ne prognoziram cijenu dionice niti znam što će i kako tržište vrednovati.
Ja sam procjenjivao poslovanje.
Naravno da bi bilo noramlno da cijena dionice prati i poslovanje no tu uvijek postoje iznimke. Ja sebi u portfelju ne mogu dopustiti volatilnost koju imaju dionice tvrtki kod kojih do rasta/pada dolazi na temelju nekih nepredvidivih događanja kao što su najave privatizacije i provođenja natječaja te propadanja istih. To mi sigurno ograničava zaradu, ali ne znam zašto to vas brine. Ja potpisuje zauvijek da mi dionica raste “samo” 25% godišnje uz ove rizike.
Pozvao sam sto puta da se naprave neke procjene tih tvrtki ali to se nikome neda ili nitko ne zna? Ja sam neke valuacije radio, ne kažem da su dobre ali nitko nije postao ništa drugo.
To što tržište trenutno vrednuje HMST na 18 EV/EBITDA je “zanimljivo” i ja bi volio da se i dionice iz mog portfelja toliko vrednuju, ali kad bi to bilo tako i kad bi LRH bila vrednovana duplo više nego prosjek tržišta naravno da bi skratio tu poziciju.
Ima na tržištu kod nas tvrtki koje se vrednuju i ispod 3 EV/EBITDA ali su izvan fokusa i naravno da iste uopće ne moraju donijeti nikakvu zaradu, no po meni ipak takvo vrednovanje pruža puno veću sigurnost nego ulagati na EV/EBITDA 18, i jedino na što se računa da će se privatizacija provesti.
Uvjete za uključenje u CROBEX® i CROBEXtr© zadovoljile su dionice društava:
Turisthotel d.d.
Luka Ploče d.d.
HUP – Zagreb d.d.
Plava laguna d.d.
Liburnia Riviera Hoteli d.d.
Imperial d.d.
Hoteli Maestral d.d.
Ingra d.d
Promjena sastava indeksa CROBEX® i CROBEXtr© izvršit će se nakon završetka trgovine 20. ožujka 2015. godine.
U Crobex ulazi puno turista. Jos jedno znamenje da se menja fokus.
Super.
Inace ima li kakve naznake kakav je booking za blagdane te prvi svibanj? Opatija bi trebala biti puna. Sunca i turista 🙂
Kod nas ima samo jedan indexni fond sa imovinom od cca 100 mil. Težina LRH bi trebala biti oko 7-8% prema usporedbi MCAP. To je ipak malo više dionica nego sam u startu mislio. Otprilike onaj paket Kapitalnog fonda. Na burzi će to teško skupiti. Ne vidim sada dali FF ima veze sa težinom u indexu jer LRH ima mali FF. Fond ima pravo na neka odstupanja ali ako težina LRH bude 7-8% tu si ne mogu priuštiti da ne uđu u poziciju.
LKRI ima FF faktor 25, pa joj je udio u CROBEX-u 0,81%, a HMST ima FF faktor 17…
Sry, pisao preko mobitela dok sam bio na kavi i gledao neke druge pozicije pa usporedio bez da sam uzeo u obzir FF.
Kod LRH se uzima 15% za FF pa je to nekih cca 500 dionica i težina ispod 2% ili tu negdje. Mora se uzeti u obzir promjena i kod ostalih pa onda možda ispadne i nešto drugačiji omjer.
Prema podacima Turističke zajednice grada Opatije u veljači 2015. godine u Opatiji je boravilo 14.776 gostiju, koji su ostvarili 30.753 noćenja što je 27% više dolazaka i 29% više noćenja u odnosu na veljaču 2014. godine.
Opatija 2/15
Prema podacima Turističke zajednice grada Opatije u veljači 2015. godine u Opatiji je boravilo 14.776 gostiju, koji su ostvarili 30.753 noćenja što je 27% više dolazaka i 29% više noćenja u odnosu na veljaču 2014. godine.
Punom parom dalje.
Prošli vikend je u Moskvi ekipa promovirala zdravstveni turizam u Kvarneru. U toj grupi nije bilo LRH ali bitno je, da se destinacija jaća.
Evo još malo materiala za osječaj, šta se dešava u bližini:
A u Berlinu se idući tjedan nastavlja investitorska konferenca[/url], sa fokusom na infrastrukturne projekte. Po mojim informacijama će svi tražiti, gdje se može ostvariti malo veći prinos. Jer je baš teško u okruženju, gdje je cijena novca oko 0%, pronaći sigurne prilike sa većim prinosom. I zbog toga će i Hrvatska doći na red, a to znaći tsunami novca…
Novaca itekako ima, a valuacije vani probijaju rekorde. No novac neće samo tako i neselektivno kod nas. Za neke će biti za neke ne. Treba prepoznati što zadovoljava kriterije koji se spominju.
Da, baš u vezi ovog članka, kako Hrvatska nije u fokusu, ja kažem, da možda to danas takvo izgleda.
Ali kako sutra počinje QE ne znamo u potpunosti, kako će veliki ulagaći mjenjati preference. Ja očekivam, da će možda u devetom ili desetom mjesecu, nakon ljetne sezone i pola godine QE i Hrvatska biti bliže tom novcu nego danas.
A isto ako analiziramo argumente zašto Hrvatska ne:
– vlastništvo: LRH je ovdje puno čistija nego neki privatizacijski kandidati koji su se prodajali. Ono zemljište koje još nije upisano na LRH, čeka da se naprave posebne čestice jer kako revizorsko izvješće kaže “Sukladno navedenom Sporazumu izdane su tabularne izjave za većinu nekretnina koje su bile predmet Sporazuma, osim u onim slučajevima gdje traje postupak parcelacije nekretnina, jer su iste unesene u temeljni kapital Društva kao dio katastarske čestice, a ne kao cijela katastarska čestica.”
– kratka sezona: LRH sa tim nema problema. Oćekivam da će se sa Portorožom prosjek potpunjenosti dići (jer ima potencial), a isto stoji za ADR.
– prihodi te profitabilnost: Daliborop dao je prognozo za buduće prihode te EBIDTA. I ta prognoza ne izgleda loše.
– visok PDV: ovo je sistemska “jeba”. Ne znam zašto ministar Lorencin ne stavi više fokusa na nizanje PDV koji bi u biti otkljućao nove investicije (i sa time nove prihode, nova radna mjesta i slično)
– pravna država: ovo je druga sistemska “jeba”. Naravno da investitori, koji još nisu prisutni u Hrvatskoj, o tom problemu puno razmišljajo. Ali kad se nešto investira (gradi i slično) treba uzeti dugoročni pogled. Danas je Hrvatska u EU i konvergenca prema EU standardima je ovdje jedina opcija. Zato je to samo jedan diskont, kojega treba sada iskoristiti.
– transakcije: biti će sve češće. Možete i vidjeti, na kakav način komentira na stranici 4 čovjek koji u Christie+Co pokriva CEE.
Možete i vi pokomentirati neke od teh argumenata ali kako ja vidim, zasada ima SNHO dobro obrazloženje na puno tih vručih pitanja.
Ja vidim veliki rizik u konzultatu, jer ćesto se zbog nerazumevanja transakcija ide na najjeftinije variante a ne najbolje. Ali vjerujem, da će Ostoja ovjde razumeti, da treba neke linkove do dobrih kupaca na kraju platiti.