Da malo to dokumentiramo:
Ovo nisu cijene preuzimanja nego redovne cijene na burzi:
MELIA HOTELS INTERNATIONAL EV/EBITDA 12,7
MARRIOTT INTERNATIONAL EV/EBITDA 16,3
HILTON WORLDWIDE HOLDINGS EV/EBITDA 18
HYATT HOTELS CORPORATION EV/EBITDA 12,5
INTERCONTINENTAL HOTELS EV/EBITDA 14,8
STARWOOD HOTELS & RESORTS EV/EBITDA 12,3
Postao sam ovo prije 10 dana, a od tada:
MELIA HOTELS INTERNATIONAL EV/EBITDA 12,7 -> 13,1
MARRIOTT INTERNATIONAL EV/EBITDA 16,3 -> 17,2
HILTON WORLDWIDE HOLDINGS EV/EBITDA 18 -> 19,1
HYATT HOTELS CORPORATION EV/EBITDA 12,5 -> 13,1
INTERCONTINENTAL HOTELS EV/EBITDA 14,8 -> 14,9
STARWOOD HOTELS & RESORTS EV/EBITDA 12,3 -> 12,9
HILTON se npr trguje na P/B 5,56
Zašto?
Jednostavno tamo analitičari su već daleko u 2015 i 2016 pa se kupuje na temelju procjena budućih rezultata. Za HILTON koji se sada trguje na 19 EBITDA se predviđa da će im prihodi u 2015 rasti do 5%, a i u 2016 još toliko. Uz to očekuje se da bi EBITDA trebala narasti u 2 godine za 20%.
Istovremeno zarada će ići u smanjivanje duga koji je sada nekih 7 EBITDA i do 2016 ga planiraju spustiti na 3 EBITDA.
To onda ispada da po sadašnjoj cijeni kupuju planirani 12-12,5 EV/EBITDA 2016
HILTON ne predviđa dijeljenje dividende jer se u narednih par godina vraćaju krediti, no book naravno raste pa će za 2 godine biti 50% viši nego sada.
Naravno kod nas se kupuje na temelju rezultata iz prošle godine koji naravno nisu baš nikakav pokazatelj rezultata u slijedećem periodu.
LRH će u 2015 imati rast prihoda od prodaje cca 18-20%
Rast EBITDA će biti nešto manji (cca 10%)
Zadužiti se moramo oko 10 mil eur za Portorož, i još max 5 za obnovu
No zaraditi će se 20 pa ćemo na kraju 2015 biti manje dužni nago sada za 5 mil eur.
Netko je ovdje komentirao da EBITDA nije dobit i da dioničari nemaju ništa od toga? To je s jedne strane točno no kada taj EBITDA vraća dugove smanjuje EV i omjer EV/EBITDA pada, pa je logično da cijena dionica za toliko raste.
Prodaja dionica LRH samo poštenom kupcu
Evo oni računaju da bi mogli dobiti 7-8.000 kn po dionici, ali će svoj paket prodati samo ako je kupac po njihovim mjerilima pošten 🙂
Onaj plac u Mošćeničkoj dragi što je prodana po 490 EUR / m2 nema ni pristupnu cestu, niti se za sada može na njemu nešto graditi dok se to ne riješi !!!
Baš sam si mislio zašto je tako jeftin :))))
Evo jos malo misli sa revizorskog izvescja koje mozemo predebatirati:
– gledajuci prihode zanimiva je dinamika. Pod crto sada je vise diverzificirana jer su njemci imali za 10 mio kuna manje nocenja. To je bilo vise nego iskompenzirano od strane francuza koji su u 2014 uprihodili za novih 20mio kuna. Ima li ko informacije kako je grupi uspjelo osvojiti trziste Francuske u takvom opsegu. Po meni logicna razlaga je koristenje distribucijskog kanala cavtata. Inace je super sto susjedne drzave poput avstrije, italije te slovenije sve su u plusu ( ne nuzno relativno nego apsolutno);
– prosle godine imali su izrednih 7 mio kuna prihoda od zateznih kamata kojih su dobili putem sudskog spora. To u 2015 se nece ponovit.
– niko do sada jos nije komentirao trosak reklame. Gledajuci grupo on iznosi manje od 1% prihoda. To se meni cini malo. Da ga povecaju na 2% koliko bi se prihod povecao? I jos vidim da vise manje taj trosak nastane u LRH a ne toliko u Cavtatu sto znaci da svaku kupnju novih hotela mogu staviti na svoju remisens platformu. Bez nekih vecih novih troska prodaje ( to je defacto sinergija kod preuzimanja).
– trosak otpremnina ce svakako biti u 2015 puno manji. Tako da ce iskompenzirati neke jednokratne stavke poput zatezne kamate, prodaje i slicno.
– ako uspiju refinancirati svoj dug i pri tome snizati kamatnu stopu sa 4% na 3% ( a vjerujem da bi mogli i ispod 3%) pristedi se 2 mio kuna. Svakako dovoljno da bi morali o tome razmisljati.
– goodwill cavtata su nevtralizirali sa revalorizaciju nekretnina. To po jednoj strani uputuje kako je moguce poslovne knjige isplanirati kako zelimo te kako je puno prostora da te bude kako zelimo da bude. Gotovo ako uzmemo u obzir da u knjigama kompanija vodi 213.188 m2 zemljista po prosjecni ceni oko 500m2
– oko kamate vidi se brutalni pad kod depozita. Sa 3% i nesto na 1% i nesto. Taj pad koji se osjeti i na trazenem prinosu znaci samo da je vise nego odlican trenutak za prodaju jer ce se u modelima vrednovanja. Zato jos jednom: za 100 mio kuna dobiti i trazenem prinosu 4% takav projekt vrijedi najmenje 2,5 milijarde kune dobrih 8000 kuna na dionicu).
– kod tecajnog rizika bas je lijepo procitati da ako kuna padne onda LRH dobit raste. Pravi izvoznik.
Onaj plac u Mošćeničkoj dragi što je prodana po 490 EUR / m2 nema ni pristupnu cestu, niti se za sada može na njemu nešto graditi dok se to ne riješi !!!
Baš sam si mislio zašto je tako jeftin :))))
Vidim da sad ovi linkovi ne rade u cijelosti. Noćas ih se moglo pročitati cijele pa da onda prepričam.
Što se tiče ovog vinograda, općina je prodala 2 placa po cca 490 eur po m2.
Na tom zemljištu se mogu graditi obiteljske kuće ili vile sa max 2 nadzemne etaže. Navodno tvrtka koja je kupila tu planira sagraditi 2 kuće.
Problem je što za sada se ne može vaditi ni građevinska dozvola jer plac nema pristupnu cestu koja se tek treba raditi, a još nisu riješeni ni imovinski odnosi oko trase kojom cesta treba ići.
Što se tiče ovog drugog teksta, Eduard Grizilo predviđa da grad Opatija može za svoj paket dobiti i dvostruko više nego je sada vrijednost njihovog paketa (300 mil kuna). Po njemu Opatija treba prodati paket ako kupac bude neka velika i “poštena” hoteljerska strana kuća i uložiti novce u infrastrukturu.
Prvenstveno spominje izgradnju luke jer su na turističkom sajmu u Miami gdje su 2 godine (Dujmić i njegova ekipa u kojej je Grizilo) za redom išli shvatili da moraju sagraditi luku za cruzere i mega jahte. Naknadno procijenjuje da će Opatija za paket dobiti 500 mil kuna i da će cijena dionice otići nebu pod oblake.
Kad već spominjem ovo sa lukom i putem u Miami, oporba proziva Dujmića da tamo je išao i da forsira luku zbog svoje privatne tvrtke koja se bavi baš snabdijevanjem mega jahti i cruisera :)))
Ostao sam dužan i kratak pregled poslovanja u 4Q
Naoko u 4Q bilježimo negativan EBITDA ali nije tako
Rezervacija od 8.8 mil kuna nije trošak 4Q, a i 2.12 mil vrijednosnih usklađenja također. Moramo na to dodati i trošak od 4.7 mil kuna koji je knjižen jednokratno kao trošak osoblja a radi se o otpremninama. Isključeni su izvanredni prihodi od prodaje imovine i dobijenog spora.
Rezultat je 0.5 mil EBITDA u 4Q. Ovo je važan pomak!!
Tvrtka mora pozitivno poslovati svih 12 mjeseci da bi se odmaknuli od priče sezonskog poslovanja. To je onda druga kategorija vrijednosti.
Znam da će sad ova moja izjava izazvati revolt ali apsolutno svi pišete u superlativima i nižete hvalospjeve o Lrh pogotovo vi Dalibore.
Ali šta ako cijena preuzimanja uzevši sve iznešene pozitivne parametre i učinke bude oko 4000 kn?
Da li to znači da potencijalni kupci nisu spremni platiti previše ili vi precjenjujete vrijednost?
Nemam dionice Lrh i ovo nije poziv niti na kupnju niti na prodaju istih.
A zasto bi bila bas 4000kn? Mozemo tako reci i 3000kn. Svaku cijenu bi trebalo potkrijepiti nekim brojkama.
Što se tiče brojki recimo na primjer preuzimanje Hcvt i Portorož ( dobra investicija slažem se) košta Lerh po dionici oko 550 kn.
Pođimo od tog.
Svi se slaźemo da je Lrh tu dobro prošla čak i izvanredno ali ako je Lrh rošla izvanredno šta će se drugi dati oženiti?
Toliko od mene za sad nemislim pisati više na ovaj temi budući da nemam dionicu.
Samo sam sugerirao oprez i objektivnost.
Komentirajte slobodno. Bilo
bi lijepo da se racunice mogu samo tako pobiti.
Portoroz je bio prinudna prodaja. Da nisu prodali taj dio, cijelu kompaniju bi doveli u probleme.
Hcvt je druga prica. Investitor je vec ranije prodao jedan hotel iz tog kompleksa. Do tada je kroz upravljanje isplatio svoje ulaganje, a na kraju je lrh kupila i posljednja dva hotela. Oni su tu poprilicno dobro zaradili i izasli. Trebalo bi vidjeti kakve su dalje planove imali s tim novcem.
E sada dali je vama skupo nesto kupiti po ev/ ebitda 7? Meni nije i stvarno morate biti veliki strucnjak da tako nesto postignete svojim radom. Kolio vidim opatija je na prilicnoj cijeni. Cijena m2 zemlje je najskuplja u hrvatskoj, a i m2 stana je najskuplji u hr. Upravo se gradi zgrada u kojoj ce se stanovi prodavati po 6000 eur m2. Dakle Daliborove racunice prema ev/ebitda bi nazvao skromne, jer mozemo imovinu i drugacije gledati. Jedan kamp na Pagu moze donijeti 10 Ebitda, a toliko mogu donijeti i dvije vile u opatiji. Po ev/ebitda metodi to dvoje vrijedi isto, no vile u opatiji mogu biti i 5-6 puta skuplje.
Evo uzmimo Protorož kao neko mjerilo, bilo je svježije ako ništa drugo.
Prodavatelj je tražio: 29,6 mil eur za 459 soba
Prosjek je 3,45 *, a za Grand Metropol je tražio 110.600 eur po sobi
Lucija 3* koja ima najviše soba je vrednovana 70.000 eur po sobi
Traženo je dakle 64.500 eur po sobi u prosjeku.
Radi se o prisilnoj prodaji jer vlasnik je postao insolventan i nešto sam načuo da im ni ova prodaja nije dovoljna da riješe probleme. Dakle oni su MORALI prodati, a kupci su to znali. Dodatno uvjetovano je i preuzimanje jednog broja radnika i njihovih stečenih prava. Takve stvari ponešto snižavaju cijenu zar ne?
Kupnja je koliko znamo realizirana po 15% nižoj cijeni. Dakle 54.800 eur po sobi.
Idemo onda uzeti te 2 cijene kao mjerilo.
LRH sada ima 3007 soba u funkciji s 3,6* prosjekom
Pored toga ima još autokamp, 462 sobe izvan funkcije i nešto “sitno” visokovrijednih parcela na iznimnim pozicijama.
Uvečajmo cijenu za 5% na ime više kategorizacije, i traženu i plaćenu.
3007 soba onda vrijedi između 173 i 203 mil eur
To je između 4.350 i 5.100 kn po dionici
Dodajmo na to 500 kn na imovinu izvan funkcije.
Tu namjerno radim jako grubu pogrešku i vrednujm imovinu izvan funkcije 20 mil eur, a kamp poklonimo kupcu da se ne gnjavimo sa tih 40-50.000 m2 i procjenom koliko to vrijedi i mora li to ostati kamp kada se izgradi nova cesta koja obilazi Medveju. Samo ću spomenuti da se u ovoj imovini izvan funkcije nalazi 10ak vila (procijene su da vrijede od 2 do 8 mil eur svaka), zatim parcele na samoj obali i to među najboljim lokacijama koje postoje na Kvarneru. Kada znamo da se cijene takvih parcela kreću po 800-1000 eur m2, i takve cijene se plaćaju onda ispada da da sam to umanjio najmanje 3 puta.
Dakle kako god to zbrojimo teško to može po 3000 kn. Bliže je ipak 5.000.
Tu govorimo o nekoj konzervativnoj procijeni vrijednosti, ja naravno ne znam po koliko će i dali će uopće biti prodaje. Za sada imamo samo špekulacije u medijima, a po Opatiji su ćakule eto došle i u novine. I svi već broje novčiće i planiraju što će sa njima.
Naravno da treba biti oprezan. Možda nas gazda sve zafrkne i proda na brzinu u pola cijene pa ode u mirovinu.