LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ebitda = cca 130 mln
dionica = cca 300 tis

pa ti dijeli…

www.lociraj-popust.com

A Ebitda. Al to je dobit prije amortizacije, kamata i deprecijacije, nazalost to si dionicari ne mogu podijeliti medju sobom.

Kada govorimo odnosno pisemo o dobiti meni se pod tim pojmom obicno podrazumijeva neto dobit.

elem računaj da je to nešto što ostaje u cashflow-u (amortizacija) i da se s time može nešto drugo napraviti, osim isplate dioničarima, npr neki novi cavtat ili portorož..

www.lociraj-popust.com

Budemo preko vikenda možda još malo raspravljali ovo izvješće iako sve je manje vie onako kako smo predvidjeli. Ono što nisam “znao” su rezervacija za otpremnine i za nekih 4,7 mil kuna troška na ime istog u ovoj godini. To znači da nagodinu uz iste uvijete poslovanja (a nisu isti nego će biti bolji) imamo troškove manje za cca 12-13 mil kuna što nam dodatno diže EBITDA koji je ionako već jedan od najviših u branši.

Da usporedimo se malo sa ostalima. Ovim velikima; RIVP, ARNT, HIMR

Gledano statično tj samo rezultat ove godine:

dobit marža %
1. LRH 14,3%
2. HIMR 9,5%
3. RIVP 4,8%
4. ARNR -2,9%

EBITDA marža %
1. LRH 39,4%
2. HIMR 37,2%
3. RIVP 25,03%
4. ARNT 21,15%

DUG/KAPITAL %
1. LRH 24,6%
2. HIMR 53,9%
3. RIVP 55,9%
4. ARNT 72,9%

NETO DUG/KAPITAL %
1. LRH 13,3%
2. RIVP 43,1%
3. HIMR 48%
4. ARNT 61,5%

Onda malo dinamično:

2013 – 2014
Prihod
LRH +8,37%
ARNT +5,7%
RIVP +3,3%
HIMR -1,3%

EBITDA
LRH +31,4%
RIVP +1,9%
HIMR -3,2%
ARNT -10,6%

Dobit
LRH +212%
HIMR +1%
RIVP -51%
ARNT *** GUBITAK ****

LRH po svim bitnom partnerima je daleko ispred ove 3 tvrtke iz usporedbe!!!

Nemoj misliti na m2!

Nevjerojatno dobri rezultati, a vec smo sve osigurali i za 2015 god.

Koliko vidim marza ce u 2015 god preci 40%. Ako pripojimo hcvt i dignemo portoroz sa planiranih 10 milijuna eur, mogli bi se nadati 170 mil ebitda.

Da ne budemo samo pozitivne stvari gledali ajmo jos one koje su malo manje pozitivne: ako oduzmemo jednokratne stavke, gdje nas to stavi? Ok ima jos nekoristenih vila pa bi mogli to monetizirati iducih par godina ali svakako nemamo vise deset mio kuna skrivenih u dionicah(poput CO). Onda kako sam gledao ovi troskovi otpremnina – nisu maleni, ali mozemo ocekivati da se to jedan put snizi? Jer u jednjoj tocki trebat ces nove, kvalitetne ljudi tako da ce biti u tom dijelu i preokret na trosku zaposlenih (iako treba danas cestitati da se moze sa manje). Imati skoro 100mio kuna novca na racunu – mozda dio toga ide za portoroz (placas kad postajes vlasnik a to je bilo ovih dana) ali svejedno mozda koji komentar umesto “postavke su nam dobre”.

I jos nesto: ocito LRH postaje sve poznatija. Sa takvim dobrim rezultatima svakako ne mozes ostati neopazen. A to znaci da nece ni dionica ostati na istim razinama. Mene veseli sto je dijelo uprave uskladeno sa interesom dionicara (malh i velikih). Bilo bi dobro da je takva situacija jos u drugim poduzecima. LRH bi trebala postati “case study” a mirovinski fondovi bi trebali vidjeti da imajo ispred nosa jednu “cash kravu”…i da moze umjesto hrvatskog bonda imati u portelju ovaj nekretninski projektic. Valda da mogu preplatit. Inace: Cestitke upravi na rezultatima.

Za Portorož su već uplatili 2,5 mil eur depozita
Tako da osim 96 mil kn na računu treba pribrojiti i tih 19 mil kuna
Ako je cijena 24,5 mil eur kako se pisalo po medijima to znači da smo “kratki” samo 72 mil kuna tj 9,5 mil eur

Što se tiče ovih negativnih stvari kao što su rezervacije i jednokratni troškovi otpremnina po svemu sudeći slijedeće godine trošak plaća će biti (ako ostavimo iste okvire poslovanja) 7% manji nego ove i čak 15% manji nego 2013.
Stvar po pitanju zaposlenosti će se preokrenuti ako se krenu dizati kategorije i otvarati novi kapaciteti. Soba 4* treba cca 0,2-0,3 zaposlenih više nego soba 3*. No isto tako soba 4* nosi i po 50% veći prihod.

Morate znati da je LRH još daleko od onoga što se sa ovim kapacitetima i potencijalom može napraviti. Kada sam ja prije 2 godine pisao o prihodu od 300 mil kuna mnogi su mi se smijali, ali već tada je bilo jasno kuda ovo vodi. No ovo nije kraj, LRH još nije ni blizu svog maksimuma.

Znate li koliki prihod po sobi rade hoteli Milenij ili Miramar?
I oni posluju na istoj lokaciji kao i LRH pa iz toga izvlače puno više.
I njima su jednako loše i vrijeme i plaže, i svi ostali prigovori koji se ovdje javljaju.

U LRH treba uložiti dosta novaca i truda i nema razloga da za 3-4 godine ne dostignu rezultate koje sada radi Milenij. Sa 25.000 eur po sobi ovo će biti sasvim druga priča. Već sada neki hoteli iz LRH rade i više od toga ali to nije dovoljno. Morat će se još dosta investirati (novac nebi smio biti problem) i sve dovesti na taj nivo. Za 4-5 godina LRH može bez problema imati 4.000 soba koje rade po 25.000 eur REVPAR, a onda je to sasvim druga priča.

Dali će to provesti Ostoja ili netko drugi i nije tako važno.
Sjetite se ovih mojih prognoza kad budete za 5 godina kavu u Opatiji plaćali 5 eur

Nemoj misliti na m2!

Evo još malo novosti.
Općina Mošćenička draga prodala je ovih dana zemljište koje se vodi kao vinograd ali u prvom redu do mora. Procijena je bila 300 eur za m2, no oni su ipak odlučili tražiti oko 490 eur i toliko su i dobili. Na zemljištu se može graditi luksuzna vila ili obiteljskih kuća sa max 2 etaže. Dakle ne radi se o mogućnosti gradnje zgrade sa apartmanima ili nekom objektu u komercijalne svrhe.

Vinograd

Pazite, ovo je Mošćenićka draga, tj više od 15 km od Opatije. Do ovamo ne ide Lungo mare (ide samo do Lovrana) E onda je za pretpostaviti da zemljište pored vile Magnolia od 6000 m2 na samom moru u Lovranu, na kojem se nalazi 5 manjih objekata vrijedi i više od tih 490 eur po m2. Budući da su na istom sada komercijalne nekretnine (koje se ne koriste) tu može ići onda i neka komercijalna djelatnost a lokacija je jedinstvena, park uz more, sa izuzetno dobro riješenim prilazom sa glavne ceste. Mislim da bi se ovo da se prodaje približilo 1000 eur /m2 koliko kak čujem se traži za parcele na takvim lokacijama. Naravno vlasnik iste je LRH :))

Da ne postam svako malo spojit ću još jednu vijest:
Kaže Eduard Grzilo da dionice treba prodati samo poštenom kupcu.

Ja tako mislim

Nemoj misliti na m2!

Normalno da ce kupac gledati da sto manje plati lrh, no s druge strane dali je pametno napraviti propuste koje je napravila rivp?

Kod nas ce trziste definitivno u narednim godinama rasti. Rast ce i vrijednost nekretnina na moru, a sa svim time i prihodi tvrtki.

U narednih 5 god se moze dogoditi da vrijednost nekretnina naraste 30-40%. Strani kupac bi mogao podici prihode za 10-15% samo sa sadasnjim kapacitetima. I u tih 5 god bi mogli zaraditi 900mil kuna.

Dakle ako strani kupac sada ovo plati 2,5 milijarde kuna ili oko 90 000eur po sobi, moze se dogoditi da bez puno znoja u 5 god zaradi 70% na ulozeno. Ako se budu trudili i investirali, zarada ce biti i znatno veca.

http://www.remisens.com/hr/svi-hoteli
Evo, na web stranice stavljeni i hoteli Metropol. Pod brand Remisens stavljen je Remisens Premium hotel Metropol i Remisens hotel Lucija.

@matejt

spominjali ste kineze?

Ništa nas ne može iznenaditi 🙂

na inicijativu Grada Opatije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu pokreće studijski program o tome kako poslovati s Kinom, što će uključiti učenje kineskog jezika, običaja i kulture.

Nastavak pregovora oko suradnje Opatije s NR Kinom

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close