ja ispod 5000 ne izlazim. a kako ćete vi koji ste tužili? kakvi su vam planovi obzirom na tužbe? ja srećom nisam jer , kako sam i govorio, te se tužbe nisu mogle dobiti na žalost.
Eto i to je završeno:
Zaključili prodajni postopek Metropol resorta
Objekti su preneseni na tvrtku Hoteli Metropol koji su u vlasništvu Hotela Cavtat!!
Evo par sviježih informacija od ljudi, koji su u transakcijama te industriji:
=> hedge fondovi plaćaju noro visoke cijene za hotelske biznise jer rade poznati trik: kupi hotel sa stabilnim novcanim tokom te vise manje gotovu zaradu te financiraj ga sa leverage-om uz besplatni kredit, koji je sada dostupan (spomenule su se transakcije u Pragi odnosno spomenulo se je kakve cijene na sobu se danas može dosegnuti);
=> osiguračke kompanije zaista imajo danas problem gdje da investiraju. Imaju puno polica sa garancijom a svi znamo kakvi su prinosi na bondovima. Interes po nekretninah, koje donose dobar prinos (shopping centri, hoteli i slično), je velik jer to su super asset klasa. I što je najbolje, osuguračka kompanija jih može kupit (cijeli projekt).
Uz ove potvrde te razmišljanja opet trebamo staviti onu banalnu računicu:
Ako za skupinu LRH procjenimo, da može bez problema imati 100 mio kuna neto zarade te da stavimo traženi prinos u rang 4% to znači 2,5 milijarde kune. Ili 324 milijona eura. Odnosno 8000kn+ na dionicu.
A svi znamo, da neće LRH stati na 100 mio kuna zarade. Nego su planovi puno pozitivniji…
Da bude možda još jasnije, o kakvom okruženju pričamo:
ako hedge fond financira kupnju hotela sa 80% kreditom (ajmo staviti kamatu na 1%, iako ta brojka je još manja) te 20% vlastitim kapitalom, onda kod 4% neto prinosa (to što ustvari hotel) u biti to znači prinos na equity hedge fonda: 4/20-0,01*80/20= 16%
Kod 3% stabilne zarade bi taj prinos hedge fonda sa istom formulom gore bio 11%.
Koliko bi onda bili hedge fondovi ili bilo koji kupac, koji uzme takav projekt uz zgore predloženo financiranje, spremni platiti?
eh, kad bi se još danas povezalo sa ovim portorožom i objava FI za 2014, možda bi vidjeli i 4.5xx,00 :))))
Vidimo koje su valuacije vani za takve projekte. Mi često mislimo da je poslovanje tih tvrtki vani puno, puno bolje pa da su zato valuacije takve, no to i nije baš tako. Jednostavno su zahtjevi za povrat u ovoj industriji niži.
Ne traži se isti povrat na ulaganje u hotelsko-nekretninski sektor ili u recimo IT sektor. EV/EBITDA za glavne IT tvrtke je na 8, a i yield je bliže 3%, dok hoteljeri se trguju i do EV/EBITDA 18, a yield je ispod 1%
I opet kad gledamo van, jučer su hotelske tvrtke na NYSE rasle po 5-6%
Vidimo koje su valuacije vani za takve projekte. Mi često mislimo da je poslovanje tih tvrtki vani puno, puno bolje pa da su zato valuacije takve, no to i nije baš tako. Jednostavno su zahtjevi za povrat u ovoj industriji niži.
Da. Točno. Bravo.
I ako se ponudi LRH u prodaju onda to treba imati u fokusu i tako zastaviti prodajnu priču – tržišna cijena danas na ZSE nije indikator šta je vani standard u industriji.
evo nam obavijesti i na ZSE
Bravo Darkec [emo_palacg]
Sada još samo da to dovede na razinu profitabilnosti koju je postigao sa HCVT
tako, lijepo, kud ste navalili 🙂
ovdje može imati dovoljnu likvidnost za CROBEX i normalan rast će doći sam po sebi 🙂
nije da će prodaja biti sutra 😀