LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ja ispod 5000 ne izlazim. a kako ćete vi koji ste tužili? kakvi su vam planovi obzirom na tužbe? ja srećom nisam jer , kako sam i govorio, te se tužbe nisu mogle dobiti na žalost.

...povijest se ponavlja...

Eto i to je završeno:
Zaključili prodajni postopek Metropol resorta

Objekti su preneseni na tvrtku Hoteli Metropol koji su u vlasništvu Hotela Cavtat!!

Nemoj misliti na m2!

Evo par sviježih informacija od ljudi, koji su u transakcijama te industriji:

=> hedge fondovi plaćaju noro visoke cijene za hotelske biznise jer rade poznati trik: kupi hotel sa stabilnim novcanim tokom te vise manje gotovu zaradu te financiraj ga sa leverage-om uz besplatni kredit, koji je sada dostupan (spomenule su se transakcije u Pragi odnosno spomenulo se je kakve cijene na sobu se danas može dosegnuti);

=> osiguračke kompanije zaista imajo danas problem gdje da investiraju. Imaju puno polica sa garancijom a svi znamo kakvi su prinosi na bondovima. Interes po nekretninah, koje donose dobar prinos (shopping centri, hoteli i slično), je velik jer to su super asset klasa. I što je najbolje, osuguračka kompanija jih može kupit (cijeli projekt).

Uz ove potvrde te razmišljanja opet trebamo staviti onu banalnu računicu:

Ako za skupinu LRH procjenimo, da može bez problema imati 100 mio kuna neto zarade te da stavimo traženi prinos u rang 4% to znači 2,5 milijarde kune. Ili 324 milijona eura. Odnosno 8000kn+ na dionicu.

A svi znamo, da neće LRH stati na 100 mio kuna zarade. Nego su planovi puno pozitivniji…

Da bude možda još jasnije, o kakvom okruženju pričamo:

ako hedge fond financira kupnju hotela sa 80% kreditom (ajmo staviti kamatu na 1%, iako ta brojka je još manja) te 20% vlastitim kapitalom, onda kod 4% neto prinosa (to što ustvari hotel) u biti to znači prinos na equity hedge fonda: 4/20-0,01*80/20= 16%

Kod 3% stabilne zarade bi taj prinos hedge fonda sa istom formulom gore bio 11%.

Koliko bi onda bili hedge fondovi ili bilo koji kupac, koji uzme takav projekt uz zgore predloženo financiranje, spremni platiti?

eh, kad bi se još danas povezalo sa ovim portorožom i objava FI za 2014, možda bi vidjeli i 4.5xx,00 :))))

www.lociraj-popust.com

Vidimo koje su valuacije vani za takve projekte. Mi često mislimo da je poslovanje tih tvrtki vani puno, puno bolje pa da su zato valuacije takve, no to i nije baš tako. Jednostavno su zahtjevi za povrat u ovoj industriji niži.
Ne traži se isti povrat na ulaganje u hotelsko-nekretninski sektor ili u recimo IT sektor. EV/EBITDA za glavne IT tvrtke je na 8, a i yield je bliže 3%, dok hoteljeri se trguju i do EV/EBITDA 18, a yield je ispod 1%

I opet kad gledamo van, jučer su hotelske tvrtke na NYSE rasle po 5-6%

Nemoj misliti na m2!

Vidimo koje su valuacije vani za takve projekte. Mi često mislimo da je poslovanje tih tvrtki vani puno, puno bolje pa da su zato valuacije takve, no to i nije baš tako. Jednostavno su zahtjevi za povrat u ovoj industriji niži.

Da. Točno. Bravo.

I ako se ponudi LRH u prodaju onda to treba imati u fokusu i tako zastaviti prodajnu priču – tržišna cijena danas na ZSE nije indikator šta je vani standard u industriji.

evo nam obavijesti i na ZSE

http://www.zse.hr/default.aspx?id=55974

Bravo Darkec [emo_palacg]
Sada još samo da to dovede na razinu profitabilnosti koju je postigao sa HCVT

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

kakva priča, kupnja potpuno nestala a sve što se ponudi na 4100 nestane, ha ha

tako, lijepo, kud ste navalili 🙂
ovdje može imati dovoljnu likvidnost za CROBEX i normalan rast će doći sam po sebi 🙂
nije da će prodaja biti sutra 😀

evo malo na 4300 pa da vidimo što dalje

New Report

Close