LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Čekaj da ostali shvate da se LRH trenutno trguje na 6,3 EV/EBITDA
Da bi bila na 8-8,5 što je neka fer valuacija prema ostalima cijena bi trebala biti izeđu 4.400 – 4.600
A kako se pisalo da je i 10-11 EBITDA prihvatljiva cijena preuzimanja to dolazi na 5.500
Frenkijev target od 7.000 je na 13 EV/EBITDA
Izgleda daleko i nestvarno.
Pa današnja cijena bi po izvješću za 2012 bila na skoro 20 EV/EBITDA
Tko gleda na samo malo duži rok od godinu dana i ukalkulira akviziciju Portoroža shvaća da je 7.000 kuna na 10 EV/EBITDA u 2015-2016

Ukoliko odrade akviziciju targeti se približavaju Frenkijevim brojkama.

Nemoj misliti na m2!

ja dali stvarno ne kontam 4%manje noćenja

i nama je super (pa kak)

ok ako su digli cijenu i maržu ali pad noćenja nikak ne ide
u prilog

Računajte da se neki hoteli ove godine kasnije otvarani zbog renoviranja, a samo na hotelu Kvarner je izgubljeno cca 12-15.000 noćenja i to vam je to.
Mene to uopće ne zabrinjava. Ti hoteli su sad obnovljeni pa će slijedeće godine će donositi značajno veći prihod. Pogledajte samo hotel Kvarner koji sada prodaje sobu bliže 5*, a prije je bio 3*
To vam je razlika od barem 5 mil kuna na godinu dana.

Nemoj misliti na m2!

Meni jako lepo citati 3q:

osnovni prihodi (bez jednokratnih) u plusu, troškovi u minusu.

Pogledajte kako su prosle godine bili troskovi puno veci: materiala za 0,5mKN, troskovi osoblja 5 mioKN, ostali troskovi za 3mioKN. Jedino amortizacija, koja na kraju ipak nije novcani tok. Pitanje sta su imali za 2 mio KN ostale poslovne prihode.

u biti se radi na sto veći marži.

i još: na računu LRH kraj 9 mjeseca je bilo 450 kuna novca na dionicu. Skoro 20 mio eura. Shopping time…

http://novine.novilist.hr/Default.asp?WCI=Rubrike&WCU=2859285F2863285928582863285A28582859285C28632897289528942895288C28632863285F285A28592861285D285F28632863286328592863A

evo vam kolege ive pa se mislite kak je dobar

Jedno je medijski PR a drugo su odluke koje su donjene odnosno reakcije koju su realizirane.

Očito uprava vidi, da se može bolji rezultat dostiči sa manje resursa.

Idemo pogledati izvješća malo detaljnije
Bazirao bi se malo na troškovnoj strani gdje su napravljeni ozbiljni pomaci. Naravno to ima svoje jednokratne troškove ali se onda to sve brzo vrati u poslovanju narednih godina. Znamo da su prošle godine bile opterećene jednokratnim troškovima i rezervacijama za otpremnine radnicima i sl.
Ti se efekti već sada pokazuju ali će posebno doći do izražaja u kvartalima sa smanjenim obimom poslovanja tj prvom i zadnjem.
ako pogledam sada samo 3Q i tu su napravljeni značajni pomaci.
Poslovni rashodi ako izuzmemo amortizaciju su manji za 4,5%
Trošak radne snage u kvartalu je manji za čak 5 mil kuna tj 16% !!
Na ukupnom zbroju se to još ne vidi toliko jer knjiženi su jednokratni troškovi odlaska radnika, tj otpremnina, godišnjih i otkaznog roka.
To je znači trošak ove godine ali će se razultati vidjeti u naredna 2 kvartala koji nam onda više neće smanjivati EBITDA na godišnjoj razini.

Za 4Q ove godine očekujem da operativni rezultat bude na 0 ako isključimo amortizaciju.To nas dovodi do jako bitne stvari.
EBITDA marža će na godišnjoj razini biti na oko 42,4 %
Ok imali smo i nešto izvanrednih prihoda, ali kad isključimo iste i odbijemo jednokratni trošak radnika marža će biti oko 39%
To je zapravo najbitniji rezultat koji se može pročitati i projecirati nakon ovog izvješća.
Iako znamo da je bilo troškovnih pritisaka od povećanja doprinosa, pa do drugih izvanrednih troškova koje restrukturiranje donosi uprava je dovela LRH u vrh tvrtki iz branše po profitabilnosti i to je stvar na koju se moramo najviše koncentrirati, a to najviše gledaju i potencijalni investitori.

Sad neka samo još samo uspješno akviziraju Portorož

Nemoj misliti na m2!

jedna stvar, različiti pogledi…

Ivo danas u NL:
“Ponavljam da s radom Uprave nikako nisam zadovoljan jer njima je cilj povećati vrijednost dionica, ali ja ne želim da to bude na način kako to sada rade – smanjenjem broja radnika i njihovih plaća i neinvestiranjem u hotelske objekte u Opatiji onim intenzitetom kako su najavljivali.”

Ostoja na skupštini:
“Opčina nas ne prati. Ne dobijemo dovoljno brzo dozvole za investicije.”

Jeli ko ide idući tjedan na skupštinu?

Ja ovaj put ne mogu…

Međutim, je sam od prvog trenutka vjerovao u pravnu državu. Proživljavao sam jako puno toga, no daleko od očiju javnosti. Bilo je tu i prijetnji, i jakih lobiranja – no rezultat je da su Opatija i tri susjedne liburnijske jedinice lokalne samouprave, odnosno Nova Liburnija, uspjele dobiti 25 posto plus 1 dionicu LRH u vlasništvo.

evo ive

Ma jasno treba sve vratiti nazad na upravljanje državi, vidimo kako svaki dan pokazuju svoje maestralne sposobnosti u tvrtkama koje oni vode. Srećom pa imaju mirovince u pričuvi da ih spašavaju svako malo i pale naše mirovine na njihovo uspješno upravljanje i poslovanje.

No idemo mi o pametnijim stvarima.
Ovih dana Pejnović objavljuje da ne odustaju od cijena koje su dali za Imperial, Plat i Maestrale.
Ja sam više puta uspoređivao te cijene sa trenutnim valuacijama i prognozirao da ti natječaji neće proći.
I dalje mislim tako ali ne tvrdim da te tvrtke ne vrijede tj da nemaju potencijal. Naravno da je loše gledati trenutno poslovanje Maestrala i gledati da je tražena cijena na preko 30 EV/EBITDA, ili kod Imperiala koji naoko bolje posluje ali je tražena cijena opet na dosta visokih 15 EV/EBITDA

No kod tih tvrtki treba gledati potencijal i uvjeren sam da te tvrtke vrijede tražene novce. Problem je što će se za te novce jako teško naći kupci. Ponavljam ne zato što tvrtke ne vrijede nego zato što je država takva kakva je, što si neki gradonačelnik dozvoljava da pametuje vlasnicima što trebaju raditi, zato jer po njemu a onda i ostlim političarima investotori nisu tu da zarade nego da ostvaruju društvenu korist, da plaćaju politički reket, i slično. Što mislite što bi se dogodilo da dođe privatni vlasniku Maestrale ili u Imperial? Pa tamo je najmanje 30% zaposlenih viška, ako ne i više.
Ali slijepci ne vide da ovakve izjave Dujmića tjeraju investitore koje s druge strane traže da plate “fer” vrijednost tvrtki.

E sad mi recite koliki bi vi diskont stavili na tvrtku koja je npr kao Imperial još u društvenom vlasništvu (čitaj socijalizmu) i kojoj treba najmanje 3-4 godine da se dovede u kakav takav red. O invstiranju u sam business da ne govorimo.
Uopće nemam dvojbe da Maestrali u Dubrovniku iako su sobe na ispod 3* u prosjeku možda i vrijede tih 90.000 eur po sobi, ali tek kad bi bili oslobođeni ostalih tereta koji uz to idu.
Pošto smo na temi LRH, razmislite sada koliko je LRH otišla daleko od te socijalističke priče za ovih 4 godine (a vidimo da još ima problema) pa razmislite ako bi Ostoja prodavao LRH dali to vrijedi više ili manje od Imperiala zbog ovog što sam pisao?

Ako se kod Imperiala ili Maestrala gleda potencijal i traži 15 ili 30 EV/EBITDA računajući da će te tvrtke za 4-5 godina nakon restrukturiranja i investicija opravdati tu cijenu što je onda sa LRH.

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close