**
da dokumetiram ove nekretnine izvan funkcije
evo par pa sami procijenite koliko vrijede 🙂
Vila Zagreb
Zagreb..
Prekrasna vila sa vrtom na super poziciji – 3 etaže ukupno 750 m2
Vila Danica
Danica
4 etaže po 150 m2, na samoj obali 663m2
Vila Lauriana
Lauriana
1600 m2 + 900 m2 terase
Za Danicu se svojevremeno pisalo da bi ju obnovili za potrebe neke glumačke škole koju bi vodio Šerbeđija, bilo je i nekih natječaja davno gdje su se nudili milijuni eura za svaku pa bi ove 3 vile ako se procijeni da nemaju potencijal za komercijalizaciju također mogle u prodaju a onda se za njih dobije puno više nego sam ja računao u onim računicama 30.000eur soba.Nisam za brojanje kvadrata, više sam za vrednovanje tvrtke kroz poslovanje, ali ako je imovina namijenjena prodaji onda ipak treba voditi računa i o tržišnim cijenama. Ispada malo glupo ali kad se ove nekretnine prodaju ispadnu da više vrijede po sobi nego hoteli koji prihoduju!!
Samo da ovo sa Rabom ne traje predugo, tako da u slučaju ne prihvaćanja ponude LRH, ima dosta vremena za obnovu postojećih kapaciteta. Bilo bi odlično da nakon Kvarnera nastave sa obnovom povijesnih hotela u Opatiji. Radi se o cca 450 soba koje bi se digle na 4*. Kompleks Palace 3*(mislim da je na njemu fasada nedavno obnovljena),Bellevue 3*,vila Slatina(nije u funkciji), hotel Imperial 3*-bilo je nešto u planu za nadogradnju manserade (znamo kako je prošlo sa Kvarnerom) i hotel Belvedere 2*-plan je rušenje postojeće depadanse i gradnja nove koja bi toplom vezom bila povezana preko velikog parka sa glavno zgradom. Te investicije bi značajno podigle prihode i vjerojatno povećale godišnju popunjenost. Radilo bi se o hotelima SPA relax tipa 4*.
Gledajuci razvoj kroz godine, interesantno je da cijena sobe 2014- 2015 iznosi samo 3%, dok ce vrijednost dionice narasti 15%. Ukupno dugovanje lrh-a u 2015 bi trebalo biti 300 milijuna kuna, a prema daliborovoj konzervativnoj racunici toliko imamo i neaktivne, a utrzive imovine. Jedno je na papiru,ali ako bi ostoja samo prodao sve neiskoristene nekretnine, cijena lrh bi imala opravdanje na 2 booka. Naravno nitko nije lud kesom vracati jeftine kredite, pa vjerujem da ce nam se jos koja akvizicija osmjehnuti. Za sada mozemo biti super zadovoljni, jer se tvrtka pozicionira na mjestima, na jadranu koja sigurno imaju i dodatnu vrijednost.
Rast same tvrtke je zaista impresivan, no prosle godine su nas novinari zaobilazili i lagali da arnt i slrs imaju najveci rast. Mozda se ove godine isprave.
@darac
Šehanović se izjasnio: “nema obnove dok traje partija”
Sad dali je to izgovor ili ne ne znam ali rekli su da su sve stopirali zbog opreza budući su uvjeti poslovanja značajno pogoršani. Ne zvuči puno kad kažete da je PDV narastao 3%, a doprinosi za 2% te se spominje i porez na nekretnine koji bi mogao gađati i turističke tvrtke. Naravno normalnim ljudima to nebi palo na pamet da jedinu branšu koja je pokazala rast sad dodatno oporezuje ali možda ste čuli onu Milanovićevu: ” uzet ćemo onima koji imaju ” ?
Nadam se da će ljudi shvatiti koje morone imamo na vlasti.
PDV je veći za 30%, a doprinos za zdravstvo 20%. Ništa od onih parafiskalnih nameta nije ukinuto, doprinos za spomeničku rentu ubija hoteljere, to su ogromni iznosi koji se plaćaju, doprinosi za šume, doprinosi za zapošljavanje, doprinosi za vode, doprinos HGK itd itd.
Da budem konkretan:
Prihodujete 300 mil kn i na tome gradite računicu.
Operativna dobit vam je recimo 36% što znaći da imate neki priliv gotovine od 108 mil
I onda vam država pveća PDV i doprinosa pa vam maržu spusti na 32,3 % i visi vam u zraku neki porez na nekretnine koji bi mogao uzeti još 3-5% te marže. To zaradu smanjuje za 11,5-12,5% !!!
Opet to magarcima koji vode državu ne zvući puno ali ajde da oni probaju spustiti proračun za pola tog postotka.
U kunama je to 15 mil kuna !!!!
To vam je recimo godišnja rata kredita od 166 mil kuna (4% kamata, 2 godine grace, 17 godina)
To vam je iznos dovoljan za podizanje 500-600 soba sa 3* na 4*
Koliko su u vladi kratkovidni brzo se shvai kad se vidi koliko tako nešto utjeće na rast prihoda (BDP) i na zaposlenost.
Prvo cijelokupna investicija uđe u BDP jer je to netko izvodio i naplatio, pa onda to još trajno podigne prihod investitora za 20-25 mil kuna.
Za hotel 4* trebate ali minimalno 0,2 po sobi uposlenih više nego u 3* što je na 600 soba najmanje 120 zaposlenih, a ako hotel time pređe iz sezonskog u cijelogodišnje poslovanje to je i duplo.
Efekti su jasni, investicije se zaustavljaju, a država zapravo je u minusu jer bi na manjem PDVu na većoj osnovici, pa onda i na doprinosima i potrošnji novouposlenih radnika naplatila puno više nego ovako.
Koliko tih nameta bez pameti ima u ovoj drzavi pa to je svjetsko cudo. Evo danas sam platija za brod naknadu za pomorsko dobro koja je BTW od prosle godine narasla za nekih 25-30%,ali sam dobio i novu naknadu koja se zove naknada za objekte sigurnosti i iznosi 45% naknade za pomorsko dobro. Tako ispada da je samo u odnosu na proslu godinu naknade poskupile 75%. Nije puno ali covika veseli.
[URL=”http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Opatija/Opatija-i-Portoroz-dama-i-gospodin-od-kongresa-i-wellnessa”%5DNovi list – Opatija i Portorož..[/URL]
Iz svog iskustva mogu reci da je 3500kn novo dno dionice
Dobra procjena.
Interesantno, da ima toliko dioničara, koje žele izaći. Znam da je nelikvidnost ove dionice velik problem, ali sa druge strane ipak imamo neku priču, koja se razvija, tako da potencial na neki naćin to kompenzira.
Ali svejedno je lijepo pogledati, kako se nad velikim nalogom na kupnji pojavljaju novi manji (i ćekaju da još nešto padne dole). A sa druge strane ponuda je takva kakva je bila. od prilike 100 komada do 4k. većina na 5,5k.