LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Po mojoj racunici je oko 250 kila po kljucu,ali to nije bitno. Strpite se jos desetak dana pa cemo onda racunati ponovno sto sve LRH ima.

Ovo Vam je napisano prije 11 dana pa i dalje pljucajte kad bolje ne znate.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

LRH u pregovorima za kupnju hotela u Portorožu…

Evo i kod nas tekst.

@MatejT

Ne vidim da su drugi odustali nego je izgleda jedino LRH dala ponudu za sva 4 hotela.

Iskreno i ja sam čuo glasine i prije da je tu LRH najizgledniji kupac

Nemoj misliti na m2!

Zanimljivo na vijest je netko stavio na prodaju (samo 2 kom) na 2650 ?

I na SNHO također na 255?

Nemoj misliti na m2!

Baš zanimivo, da nije bilo malo više aktivnosti na LRH. Možda zaista to je bila već ukalkulirana informacija (pošto se je na ponudi pojavilo više dionica nego inaće), ali na kraju dana to nije informacija gdje od sada ide samo dole.

Sasvim suprotno.

Zamislite da će LRH tržiti paketi nešto u smislu “Adriatic ultimate experience: 3 nigths in Portorož, 3 nights in Opatija and 3 nights in Dubrovnik” ??

Možda malo više saznamo za mjesac dana na skupštini LRH.

http://www.liburnia.biz/files/2014-09-poziv-za-Glavnu-skupstinu-kon.pdf

Zadnji put kad sam bio u Opatiji primjetio sam jako puno gostiju sa dalekog istoka. Ne raspoznajem baš Kineze, Japance, Koreance …

Ovo što je MatejT napisao kao stvoreno je za njih. Krenu iz Portoroža ( uz obavezan šoping za kojim su ludi u Muggia outletima na samo 15-20km od Portoroža), jednodnevni izleti u Postojinu, Ljubljanu, Zagreb, pa prebacivanje za Opatiju, i onda preko Plitvica prema dolje za Dubrovnik. Morali bi nešto još kupiti na relaciji Zadar-Šibenik i imaju sve pokriveno 🙂

No ne sumnjam ja da prodaja LRH nezna kako treba složiti pakete. Pokazali su da znaju prodavati. Ja ponavljam ono što sam rekao nedavno. Ovo je nešto što ja nisam očekivao od LRH. Najava je bila organski rast i razvoj, a oni krenuli u ozbiljno širenje akvizicijama.

Tvrtka je 2011 godine imala ispod 1886 soba, a sada već imaju 2999 soba!
Pribrojimo još 287 smj.jedinice u kampu i 462 sobe izvan funkcije.

Impresivan rast.

Nemoj misliti na m2!

Dalibore, jeste li dobro brojali, di baš 2.999 soba[emo_smijesak].Da li ste uračunali i 8 novih soba u hotelu Excelsior za slijedeću sezonu, da prođemu tu psihološku granicu od 3.000 soba, malo se šalim. Vidim da u kampu ima i 50 novih mobilnih kučica i 19 bungalova i apartmana.
LRH me baš pozitivno iznenađuje, kakva lovina, postaje pravi lovac. Još da vidimo što će biti sa Rabom.

Da nisam dodao tih 8 soba!!
Dakle probili smo 3.000 soba. (naravno ja Portorož smatram rješenim 🙂 )

Da su akvizicije pravi potez proizlazi i iz govora jednog od najboljih poznavaoca hotelskog businessa kod nas, Miroslav Dragičevića:

” U sljedeće dvije do tri godine može se očekivati tri do četiri milijarde eura investicija u turistički, odnosno u hotelski biznis. Zato akvizicije viđene u tom sektoru posljednjih mjeseci obavljene su ili zbog stvarne želje za učvršćivanjem pozicije na tom tržištu, no od nekih i zbog očekivanja da će ih uskoro preuzeti neki jači strani ulagač u hotelskom biznisu – rekao je Miroslav Dragičević iz Horwath HTL. Rekao je da će se ionako hotelska industrija kod nas razviti tek ulaskom jakih stranih ulagača u tom sektoru, jer za sada smo još uvijek bazirani na “zimmer frei” filozofiji. “

[URL=”http://www.vecernji.hr/kompanije-i-trzista/koncar-najavio-milijardu-eura-ulaganja-debeljak-nova-zaposljavanja-963507″%5DVecernji.hr..[/URL]

Kao da je mene pitao. Meni se čini da trenutak ulaska velikih stranih igrača još nije došao ali sumnjam da ćemo dugo čekati. Vrijeme je za ozbiljno zauzimanje pozicija. Jedno vrijeme sam bio dosadan sa postanjem cijena hotela po Europi. Dok su kod nas valuacije na razini 50-60.000 eur za sobu 4*, evo baš danas sam dobio pregled za ovaj tjedan.
Možda sam ja bezveznjak i ne kužim da je Limerick u jugozapadnoj Irskoj ludilo ali tamo je baš hotel sa 5* kupljen s popustom od 15% na traženu cijenu i plaćen je 180.800 eur po sobi!!! Hotel ima 94 sobe i prodan je za 17 mil eur.

Kako vidimo LRH je u Portorožu hotel Metropol 5* sa 104 sobe dobila za 10 mil eur tj za manje od 100.000 eur po sobi. Soba u Portorožu je trenutno za 50 eur skuplja (nema mjesta za 1.10) nego u tom hotelu u Limericku!?!?!?

Nemoj misliti na m2!

Gledam malo izvješća iz 2003. i 2004. godine. EBIT oko 30-40 mil kn, obveze prema bankama 130-140 mil kn, prihodi 200 mil kn. Preneseni gubici iz prethodnih godina oko 100 mil kn.
Na žalost, uprave nisu ništa radile na razvoju tvrtke, nego su svoje pozicije čuvali prodajom hotela, prikazujući u FI nekakvu skromnu dobit zahvaljujući rasprodajom nekretnina po sramotnim cijenama.
Očito se radilo o političkom kadroviranju, a sve je i tako bilo svačije i ničije, radili su što su htjeli.
Sada se stvari drastično mijenjaju i idemo na konsolidiranih cca 400 mil kn prihoda. Što je najvažnije, uprava zna što radi i ostvaruje zacrtane ciljeve!
Više nema smanjivanja broja soba, nego se broj soba agresivno povećava. Što je isto jako važno, LRH dobiva sve veću financijsku snagu za nove investicije.
Kad sljedeće godine poslože i ove nove akvizicije, mislim da bi se cijena na burzi mogla kretati +1.000 kn na današnju cijenu, vidjet ćemo i to sve uz ovu nesposobnu vladu.
Što bi tek bilo da krene gospodarski rast i rast fin. tržišta.

Rab bi bio dobra akvizicija ali Ostoja je sve samo ne bedast jer zašto bi ulazio sada kada će novi natječaj biti po značajno boljim uvjetima a HIR će i dalje biti ista kao i sada na 780 + obveze.

Vidimo da ostoja sobu koja ima prihod 20 000 eur placa 54 000 eur. Rab je duplo skuplji od toga i to se nikako ne isplati kupovati. Portoroz, cavtat i opatija su daleko bolje destinacije i uvijek ce vrijediti vise.

Da se razumijemo, Imperial je interesantan. Cijena je nabrijana ali to je samo u odnosu na sadašnje tržišne uvijete. Vidimo da se može kupiti i dosta povoljnije, no vremenom će i ta cijena koju država traži biti konkurentna.
Na sadašnje poslovanje je tražena cijena EV/EBITDA 15 što je svakako previše i iznenadio bi se da to netko plati SADA. Istraturist je plaćen 8-8,5 , Cavtat na 7, Portorož procjenjujem također na 8-8,5 EV/EBITDA.

Pitanje je kakve su kalkulacije kupca. LRH je u Cavtatu digla prihod i još više podigla zaradu pa je već prvu godinu zapravo Cavtat kupljen na 6 EV/EBITDA, a vjerujem da će i Lukšić preuzeti upravljanje od Melie i dići maržu što spušta kupovnu cijenu na 7,5 EV/EBITDA.

Kupac Imperiala mora biti uvjeren da može na postojećim kapacitetima dići prihod 30% (nije nerealno iako treba uzeti u obzir da je to otok)
Na 30-40% većem prihodu (sumnjam da to može Valamar) uz postojeću maržu to pada na EV/EBITDA 11-12 što je već prihvatljivije. Kod nas se to baš još ne plaća ali za koju godinu ako dođu pravi igrači što najavljuje Dragičević to su multiple koje se mogu dobiti.

Zato ja nebi rekao da je Imperial skup, nego samo mislim da trenutno još nitko nije spreman platiti tu cijenu. Nažalost matematika je surova.
Ako je tražena cijena EV/EBITDA 15, na EV/EBITDA 7,5 gdje bi se investitori otimali to nije pola od 780kn nego tek 240kn.

Pitanje je što država treba napraviti. Može li čekati 3-4 godine, dalje razvijati posao, odustati od gluposti kao što su dividenda i pokušati osigurati uvijete da se pojave konačno i strani investitori (stabilna porezna politika, niži PDV, niža opterećenja na plaće, mekše radno zakonodavstvo itd)
Tada će bez problema dobiti cijenu koju sada traže.

No kada dođe do toga ovi koji su sada koristili priliku i akvizirali po sadašnjim cijenama bit će u velikom plusu.
Tu naravno mislim na LRH :)))

Spominjao sam promjenu strategije LRH koja se umjesto dizanju kategorija i renoviranju hotela na Kvarneru okrenula akvizicijama. Najava je bila investiranje 500 mil kuna do 2016 u obnovu hotela, no evo u 2 godine oni su zaigrali Monopoly. 🙂
Moram priznati jako im dobro ide.
A rekao bi da je Ostoja onaj za kojeg Dragičević misli kad kaže da su krenuli u akvizicije “zbog očekivanja da će ih uskoro preuzeti neki jači strani ulagači
Valamar možda odluči preplatiti Imperial i dati 15-20 mil eur više nego je sada tržišna cijena kalkulirajući da može podići prihod za 20-30% i već sada platiti 12 EV/EBITDA na planiranu zaradu. Teško, ali oni spadaju rekao bi u onu drugu Dragičevićevu kategoriju.

No ako to i prođe to je samo dodatna potvrda ovog što priča Dragičević, tj da pravo vrijeme za turističke tvrtke tek dolazi. Mnogi misle da je rast turista gotov, da se piri nekakav balon, da će se sve to ispuhati i slično.
Vani prognoze govore drugačije, a nije da ne promatraju i nas.

Prema HVS-u (HVS – about us[/url] u periodu 2005-2007 tj prije velike svjetske krize i njihovom indexu, hotelska soba u Zagrebu je vrijedila cca 140-155.000 eur!!! Kriza je to kod nas prepolovila, ali vani su se cijene brzo oporavile. Njihove studije iz tog perioda postavljale su cijenu po sobi od 200.000 eur kao gornju granicu isplativosti u razvoju hotela i resorta u Hrvatskoj. Morate znati da su tada parametri (potrošnja gostiju, cijena noćenja, popunjenost) bili dosta lošiji nego danas. Vidjeli ste koliko se plaćaju hoteli po sobi u nekoj “nedođiji” u Irskoj. I zato je uopće ne dvojim da će doći vrijeme kada će slične cijene vrijediti i kod nas i kada će EV/EBITDA 12 biti jeftino.

Zato mi je draže da je trenutno LRH lovac, a ne lovina.

Nemoj misliti na m2!

Vratimo se mi na LRH
I malo projekcija s obzirom na novu akviziciju
Treba biti pažljiv jer će naredni period biti osjetljiv, preuzimanje Portoroža se ovaj puta događa nakon sezone i ako to izvedu do kraja godine naizgled će se parametri pokvariti jer u konsolidirani prihod neće ući prihodi Portoroža, a zaduženje i imovina će ući pa će se pokazatelji znatno promijeniti.
Budući je naša burza puna analitičara koji svoje duboke analize svode da povade pokazatelje sa portala Mojedionice tu će biti svega 🙂

Zato evo paralelni pregled 2013,2014 i projekcije za 2015
Zanemario sam da je LRH vlasnik 92% HCVT nego sam konsolidirao 100%
Prihod Portoroža sam procijenio na 60 mil kuna

2013
Prihod 327 mil
EBITDA 113 mil
Dug (netto) 132 mil
Ulaganja 55 mil
Sobe 2525 (513 izv.funk)
Cijena dionice 2.500 kn
Cijena po sobi 39.000 eur (uključen dug)
EV/EBITDA 7

2014
Prihod 350 mil
EBIDTA 140 mil
Dug (netto) 187 mil
Ulaganja 77 mil
Sobe 2540 (462 izv.funk)
Cijena dionice 3.500 kn
Cijena po sobi 55.000 eur (uključen dug)
EV/EBITDA 8,5

2015
Prihod 400 mil
EBIDTA 150 mil
Dug (netto) 300 mil
Ulaganja 50 mil
Sobe 3007 (462 izv.funk)
Cijena dionice 4.000 kn
Cijena po sobi 56.500 eur (uključen dug)
EV/EBITDA 9,3

Cijena po sobi od 56.500 je cijena koju LRH sad plaća za sobu u Portorožu pa mislim da je primjereno da se vrednuju sobe po toliko.
Zapravo sam vrednovao sobu sa dugom 60.000 eur, a sobe izvan funkcije 30.000 eur. REVPAR bi trebao biti oko 17.500 eur, a zarada po sobi 6.500 eur

Znamo da je LRH kupila hotele u Portorožu u tzv distressed sale, što je zasigurno diskont od najmanje 20-30% no nema veze.

Napominjem da sva imovina izvan funkcije po metodi 30.000 eur/soba vrijedi 13,8 mil eur. Do sada su prodali 2 nekretnine sa 12 soba za 8 mil eur. Tako da ta metoda definitivno nije baš primjerena. **

Preoptimistično?
Predlažem da sagledamo rezultate od 2010 do sada pa shvatimo da su naše procjene prilično konzervativne u odnosu na ono što se dogodilo do sada.
Prihod od prodaje u 2010 je bio 193 mil kuna, a u 2015 će biti 380-390.
Povećali su kapacitet za 1200 tj 60%, a prihod za 100%, zaradu za 430%
Rast od 100% u 5 godina. Zašto bi onda bili tako skromni u očekivanjima?

Nemoj misliti na m2!

New Report

Close