1. NONNULLUS D.D. (66434617757) 187.189 61,85 Osnovni račun
2. NOVA LIBURNIJA D.O.O. (18673527324) 75.661 25,00 Osnovni račun
3. CERP (38083028711)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587) 11.289 3,73 Zast. račun
4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242)/CROATIA OSIGURANJE D.D. (26187994862) 1.659 0,55 Skrb. račun
5. BOLANČA MATKO (25766083835) 1.638 0,54 Osnovni račun
6. ABANKA D.D. (89346389541) 1.083 0,36 Osnovni račun
7. AGRAM INVEST D.D. (19330941681) 623 0,21 Osnovni račun
8. GOLOVIĆ BOJAN (72216335815) 500 0,17 Osnovni račun
9. KNAFELC ALBIN (21107552413) 420 0,14 Osnovni račun
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. (92963223473) 400 0,13 Skrb. račun
Ukupno: 280.462 92,67
Locusta d.o.o. je prodala svojih 623 izvan burze, a ovih 600 sto je jucer proslo su vjerojatno od agram investa
@kanabis
Ne kažem ja da bi mi išta značila ili da bih želio da bude dividende. Ja sam osobno uvjek radije protiv dividende, a za neki drugi vid “isplate”, npr. kupnja u trezor.
Želim samo reći da to može biti mogućnost. Jer, nek me neko ispravi ako grijesim, al zar nije logičnije radi poreza da su budućom zaradom pokrivali gubitak iz prijašnjih godina, nego da se sada ide na smanjenje, a kasnije na povećanje temeljnog kapitala?
Locusta d.o.o. je prodala svojih 623 izvan burze, a ovih 600 sto je jucer proslo su vjerojatno od agram investa
što više novih dioničara, što bolje.
@KressoM
Pogledajte malo bilance, uprava je napravila sve kako treba.
Pozicija “Gubitak iz prethodnih godina” se vuče još iz 90tih
2003 je kapital smanjen za 100 kn po dionici i od tada po malo sa dobiti smanjuju tu poziciju. Do 2010 su je sveli na 38 mil kuna.
Tada novi vlasnik čisti bilancu (na to često upozoravam dioničare neprivatiziranih tvrtki tj da se u državnim tvrtkama kriju gubici ispod tepiha) i 2010 se knjiži gubitak koji nije iz redovnog poslovanja od 48 mil kuna.
To je i “porezni” gubitak tj isti se može koristiti za umanjenje porezne osnovice 5 godina. Sa 2014 LRH izlazi iz tog “poreznog štita” no u bilanci još uvijek ostaje starog gubitka.
Da bi tvrtka mogla koristiti novu povlasticu tj umanjiti poreznu osnovicu za reinvestiranu dobit zakon propisuje da se za isti iznos mora izvršiti povećanje kapitala, a drugi zakon opet propisuje da se prvo moraju pokriti gubici iz prethodnih godina i pokriti rezerve.
Uprava radi vrlo logičnu stvar.
Gubitke koji se vuku od tko zna kada pokrivaju na teret kapitala smanjivanjem temeljnog kapitala i “pune” rezerve društva. To za dioničare ništa bitno ne znači jer knjgovodstvena vrijednost se ne dira.
Sad je tvrtka spremna da svu dobit koju prikaže “spremi” svake godine u kapital i na taj način ne plaća porez na dobit. Zašto je zakon takav ne znam. Ne vidim neki pretjerani smisao u tome da se nužno mora reinvestirana dobit pretvarati u kapital ali tako je kako je. Uprava to koristi da zakonito izbjegne plaćanje poreza na dobit dok se ista koristi za ulaganja.
Ja pretpostavljam da će uprava požuriti dok je ovaj propis na snazi (a to se kod nas nikad ne zna do kada) da maksimalno ga iskoristi pa da će sad napraviti obrnuto od 2010 tj da će oprihodovati sve što se oprihodovati da (rezerve, sporove i sl)
Zgodno je da se održava baš u Opatiji. Vidim da se glavnina događanja odvija u hotelima LRH. Neka, nije ni 1500-2000 gostiju za baciti.
Popravit će i broj domaćih gostiju u ukupnoj statistici 🙂
@KressoM
Pogledajte malo bilance, uprava je napravila sve kako treba.
Pozicija “Gubitak iz prethodnih godina” se vuče još iz 90tih
2003 je kapital smanjen za 100 kn po dionici i od tada po malo sa dobiti smanjuju tu poziciju. Do 2010 su je sveli na 38 mil kuna.
Tada novi vlasnik čisti bilancu (na to često upozoravam dioničare neprivatiziranih tvrtki tj da se u državnim tvrtkama kriju gubici ispod tepiha) i 2010 se knjiži gubitak koji nije iz redovnog poslovanja od 48 mil kuna.
To je i “porezni” gubitak tj isti se može koristiti za umanjenje porezne osnovice 5 godina. Sa 2014 LRH izlazi iz tog “poreznog štita” no u bilanci još uvijek ostaje starog gubitka.
Da bi tvrtka mogla koristiti novu povlasticu tj umanjiti poreznu osnovicu za reinvestiranu dobit zakon propisuje da se za isti iznos mora izvršiti povećanje kapitala, a drugi zakon opet propisuje da se prvo moraju pokriti gubici iz prethodnih godina i pokriti rezerve.
Uprava radi vrlo logičnu stvar.
Gubitke koji se vuku od tko zna kada pokrivaju na teret kapitala smanjivanjem temeljnog kapitala i “pune” rezerve društva. To za dioničare ništa bitno ne znači jer knjgovodstvena vrijednost se ne dira.
Sad je tvrtka spremna da svu dobit koju prikaže “spremi” svake godine u kapital i na taj način ne plaća porez na dobit. Zašto je zakon takav ne znam. Ne vidim neki pretjerani smisao u tome da se nužno mora reinvestirana dobit pretvarati u kapital ali tako je kako je. Uprava to koristi da zakonito izbjegne plaćanje poreza na dobit dok se ista koristi za ulaganja.
Ja pretpostavljam da će uprava požuriti dok je ovaj propis na snazi (a to se kod nas nikad ne zna do kada) da maksimalno ga iskoristi pa da će sad napraviti obrnuto od 2010 tj da će oprihodovati sve što se oprihodovati da (rezerve, sporove i sl)
Lijepo objašnjeno. [emo_palacg] Hvala!
sad tražim neki stari TOP 10 i nemrem ga naći na 40 stranica unazad…
ne kužim gdje je otišlo ovih 600 komada od Locuste?
@homervngog
Imaš na SKDD, ulogiras se i gledas stanje top 10 na datum koji god želiš.
možda i nas bude ivo preduhitrio i da nam naših 6200 ili ga budemo gonili
do mjeseca