Zbilja???? Po cijenama iz 91 i još amortizirano? Sve se vodi po tim cijenama ili?
P.S. Zbilja se cudim, ne zafrkavam!!
[/quote]
Da sve, osim naravno to ja kasnije investirano.
Npr vila Magnolia sa zemljištem je u knjigama vođena po cca 4 mil kuna a prodana je po 35 mil kuna.
U procjeni prilikom pretvorbe je ušla po 1.4 mil DEM vila i 10.781 m2 po 1.019 mil DEM
To je cca 5.35 mil kuna vila i zemljište 3.87 mil tj 360 kn m2
Nije prodana sva zemlja nego cca pola i isknjiženo je 1.558 mil kuna za zemlju (vidljivo u revizorskom) a vila je isknjižena po 3.049 milkuna što će reći da je u tih 22 godine amortizirana sa cca 2% godišnje
Dakle ta se zemlja vodi po manje od 50 eur m2, a bogami smo vidjeli po koliko se prodaje. Isto tako i ovo sad što je prodano.
Prije zadnje prodaje LRH je imala oko 213.000 m2 zemljišta koje se u bilanci vodi po 111,5 mil kuna što je 520 kn / m2 (sve bez Cavtata)
[/quote]
Svaka čast! Zbilja se isplati tako uči dublje u poneke dionice! Smiješno je onda na nekim dionicama kad ljudi kažu da su neke turističke dionice “odradile rast” da nema podloge za daljnji rast cijene. Treba malo gledati unaprijed, a ne striktno analizirati trenutne pokazatelje, već kakvi bi oni bili da se imovina realno vrednuje. Koliko sam bacio oko u revizorsko izvješće, izgleda da je oko 50% dugotrajne imovine izamortizirano (nisam ssiguran dal se sijecam dobro).
P.S. Nije nagovor na kupnju ili prodaju, već samo iznošenje svojeg razmišljanja. Imam neke turističke dionice, nemam LRH, a imam SNHO.
Nouriel Roubini – “Be sure your seat belt is securely fastened, because nothing has really come to rest. We have entered the ‘New Abnormal’, a period in which…the wise investor is prepared to be surprised.”
Kako vidim u Portožu će ovih dana biti zgotovljena prodaja 4 hotela Bernardin.
Kažu da su dobili 8 obvezujućih pisama namjere od 5 kupaca i da su ponuđene cijene blizu traženima.
Budući su slovenski hoteli kako Istrabenzovi a i ovi Bernardin u vlasništvu tvrtki i fondova koji su u popriličnim problemima pa se hoteli prodaju jer moraju prodati, a ne zato što žele i ovo je zapravo distressed sale. Dobar pokazatelj je hotel Kempinski u Portorožu u kojeg je uloženo 100 mil eur a sad se navodno prodaje za 40.
Za ove hotele tražilo se 65.000 eur po sobi
Imaju 460 soba prosjek 3,45 *
Rade oko 9,3 mil eur prihoda što je po sobi (20.000) više nego Cavtat (17.000)
EBITDA ne možemo izvaditi jer su poslovali unutar grupacije ali ako bi uzeli nekih prosječnih 36% to je po sobi solidnih 7300
Tražena cijena je na cca 8,5 EBITDA
Portorož je zanimljiva destinacija, nebi je naravno uspoređivao sa Opatijom ali radi se slovenskoj rivieri i mislim da se tamo radi solidan posao. Forsiraju Wllness i SPA (što znamo da je smjer u kojem je krenuo i Remisens)
Ono što oni imaju je vrlo visok udjel domaćih gostiju što je donekle razumljivo s obzirom na vrlo malu obalu koju Slovenija ima. To po meni za sada fali Opatiji i na tome moraju raditi i podići udio domaćih gostiju na barem 15%.
Mislim da je Portorož čak neki grad pobratim Opatiji ili tako nešto?
Radili su zajedno neke stvari: ww.365danariviere.eu[/url]
dalibor možeš naraviti kakvu usporedbu cijenatj. kada i ako izađe kupoprodajna cijena?
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/1biUMMzf2c5IMT2KSrRbPA==.pdf
Ne razumijem zašto se u tim objavama odmah ne objavi i cijena. Kao i kod LRH za ovo zemljište, nego onda čekamo izvješća da to saznamo.
Zanimljiv clanak u JL oko preuzimanja hilton imperiala, sa najavim izgradnje novih hotela maistre u istri. Nazalost ga ne mogu prenijeti, pa ako netko drugi moze…
zanimljivca cijena pos sobi – da padneš na tur 🙂
znam da nije usporedivo sa nama al valjda će i Ostoja dočekati svoj Adris