Ako se HIMR uspješno zavrti onda se dio vrati u turističke dionice.
Jer tada možemo očekivati, da ako HIMR ide po takvoj cijeni (plus ulaganja!) onda bi mogla i LRH kada će Ostoja izaći ići bez problema po 10k+.
I ako to uzmemo u horizontu 3 godina, to na današnje cijene nije loše 😉
Potpuno pogresno!!
Imovina Himra nije revalorizirana od sredine devedesetih godina proslog veka!
Znate li sto to ima da znaci ako sagledate sva ulaganja u Himr zadnjih 20 godina!?
🙂
A imovina LRH je revalorizirana?
Nisam baš razumio ovo pitanje o sagledavanju ulaganja?
Baš tu ste u krivu.
U HIMR su u zadnjih par godina dosta investirali što znači da tih 30ak mil eur ulaganja prikazani po realnim vrijednostima, osim toga Imperial je kupovao nedavno i zemljište za kamp pa je i ono u knjigama zavedeno po vrijednosti po koliko je i kupljeno tj po nekoj manje više realnoj vrijednosti. (koliko ja znam kupljeno je po 80 eur)
Matejt je potpuno u pravu. Kod LRH je razlika između knjigovodstvene vrijednosti imovine i neke tržišne puno, puno veća.
No evo i nešto konkretno:
Imperial (prema AIK-INVESTU) ima 250.735 m2 zemljišta koje se vodi po 577 kn/m2. Imajte na umu da su oko 123.000 m2 kampovi koji vrijede puno manje nego građevinsko zemljište T1 namijene.
Istovremeno LRH ima u posjedu (bez Cavtata) 226.587 m2 koje se vodi po cijeni od 499 kn m2 tj po 15% manjoj vrijednosti!!!
Mislim da je svakom jasno da m2 u Opatiji vrijedi najmanje X3 od zemljišta na Rabu.
U Opatiji i okolici se trenutno prodaju neke veće parcele pogodne za izgradnju hotela. Što mislite kolika je cijena po m2?
Nisam toliko govorio koliko je bilo ulaganja nego koliko još treba. Jer kako sam pročitao, treba za HIMR odvojiti barem 700 mio kuna. Samo mi nije jasno, da li za uvjet po dodatnim ulaganjima (200 mio) treba napravit posebnu dokapitalizaciju (novac, koji ga daje novi vlasnik) ili to može napraviti firma sama (npr. HIMR sam na banki digne 200 mio i investira).
cca minimalno 700 mio:
“Za 318.423 dionica Imperiala traži se ukupno 249,1 milijun kuna + minimalnih 200 milijuna kuna ulaganja + 249 mio ostatak u ponudi za preuzimanje”
I sada, ako se za HIMR daje 700 mio kuna, onda LRH u Opatiji i Cavtatu…hm. Ajmo dočekat i onda maštat 😉
Nemojte uspoređivati Rab i Opatiju. Normalno da je Opatija trenutno bolja, no to jedan veliki investitor lako promijeni. Losinj ima vrlo velike izglede da bude vodeci na Kvarneru, a prije par godina je bio nepoznati otok. U samom srcu Opatije zemljiste je puno skuplje i za sad se tu radi bolji biznis. No ja taj biznis u kojeg se ulaze 200 000 eur po sobi, umjesto da se kupi gotova soba po 80 000 eur ne razumijem. Vidjeli smo svi sto se desilo sa hcvt i jdra. Prije 5-6mj se tvrdilo da je to neka njihova realna vrijednost. Za 2-3mj cemo imati privatizaciju Raba i onda cemo vidjeti sto je realna vrijednost. Soba u hcvt je otisla po 45 000 eur. Strasno dobar posao za Lrh, vjerojatno neponovljiv. No otvara se bojazan da se tako nesto ne desi nama. Netko ce reci da samo drzava muti, no ne bih se slozio. Kod nas je vlada zamutila zakone i sada su mali najezili od svih.
Ima li netko komentar na izgled nove plaze Lido? Ja sam ostao bez teksta. Cini mi se da je bolje jedan stari tanker usidrit u Opatiji i sa njega pruzit most, da se ljudi s njega kupaju. Nadam se da ce poznati arhitekti Slatinu preskocit.
Mislim, da Opatija nije klasična destinacija nego destinacija, koja je u igri cijelo leto za goste dobre, iznad prosječne platežne moči. Opatija treba postati luksus.
Danas je u Opatiji najveci rizik to, sto politika nema interesa da to prati istom brzinom kao neka druga turisticka mjesta. Jer zbog uzkih interesa blokira razvoj umjesto da popije red bull – investitori novca imaju. Takođe i želju, da investiraju.
Inaće slažem se sa tome, da se može destinacija repozicionirati, ali ne ide to u godini ili dve. Treba duže vrijeme.
A izgled nove plaže Lido – sto ljudi sto cudi. A kad vrijeme prolazi naviknes na sve.
Kako se piše u svim privatizacija koje CERP sada provodi traže i neku dokapitalizaciju da se osiguraju daljnja ulaganja i investicije.
Citiram: “.. kao i da ulaganja financiraju iz vlastitih sredstava u roku od najviše tri godine od sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica. ..”
Uobičajeno je bilo i prije da se traži da se imovina koja je kupljena dodatno kreditno ne opterećuje neko vrijeme, pa pretpostavljam da je to i ovdje slučaj.
Meni Lido ne bi smetao, da Opatija ima jednu postenu plazu. No ovako me vec 3 god sokiraju sa svojim ulaganjima i stalnim zaobilazenjem jednog od vecih problema. Marzic ce na Lidu napravit nadvoznjak i ispod njega sto je moguce vise poslovnih prostora [emo_smijeh]
Gledam rat na snho-u. Kao da nam se blizi nesto, a nitko ne zna sto. Dok Opatija drzi 25% Lrh, nema zime za nas male. No ukoliko odluci prodati paket, vjerojatno cemo ju morati pratiti. S druge strane da zakoni nisu toliko losi i da imamo nekakvu minimalnu zastitu, prodaja 25% udjela Opatiji bi donijelo solidne novce koje bi mogla investirati u razlicite projekte. Do sada sam iz 2 dionice morao prisilno izaci, ako me isteraju iz jos 2, karijera na burzi ce zavrsiti. Steta sto se vlada malo nama ne posveti, ali od nas ocito nemaju osobe koristi.
Gledam rat na snho-u. Kao da nam se blizi nesto, a nitko ne zna sto. Dok Opatija drzi 25% Lrh, nema zime za nas male. No ukoliko odluci prodati paket, vjerojatno cemo ju morati pratiti.
U SNHO dolazi svijezi novac ali mislim trenutno, da vise na racun kratkorocnih ulagaca (ako oduzmemo novac, koji ga investirao deseti največi dioničar). Svakako ima potencial ali ima tu i svojo rizik odnosno u ljudskom jeziku: jest jeftino, ali ulaz u SNHO lići na onu priću kad dođeš do doktora i u sobu možeš ući bez problema ali van nje ne možeš jer trebaš čekati nekog novog, da ulazi, da možeš ti izaći.
Jest istina, da i na LRH nema likvidnosti, ali kako si sam napisao, srećom je ovdje Opatija i oni neće ostati dugo jer će monetizirati taj udjel. I tada će biti jedna šansa za izaći, jer će to biti možda zadnja ponuda za preuzimanje.
Sva sreca pa su nasi politicari potkupljivi,a nasa vlada je donijela nove zakone koji ugrozavaju male dionicare na trzistu kapitala. Svjestan sam da ce moje ulaganje u Lrh zavrsiti izlazom Opatije, no ne bih volio da oni dogovorno izađu ispod svake razine i time nas preveslaju. Dalibor vjeruje da su za to male sanse, jer slobodnih dionica nema bas puno. Gledajuci sto se desava na zse, mene to bas i ne tjesi.
A ima li Grad Opatija dugove ?.kako posluju?
Kao i svi proračuni, potrošili su jedno 2-3 unaprijed. Pisalo se svojevremeno da su najzaduženija grad/općina u zemlji. No za razliku od drugih imaju paketić vrijedan 50ak mil eur. Nije sve njihovo, dio je i od Lovrana, Matulji i Moščenićka imaju nešto vrlo sitno. Rekao bi da bi s prodajom paketa pokrii sve minuse pa mogu iz početka.