LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

vecina turista ima ev/ebitda manji od lrh, a jos nisu objavili izvjesca za 2Q. 2-3 tvrtke statisticki mogu dosta nabiti taj prosjek.

Pa to je prosjek (i kruške i jabuke)

No probao sam izbiti najmanju i najveću pa nije znatno mijenjalo, a isto tako ne radi se o istim tvrtkama pa kad bi izbio najveći/najmanji p/b, pa najmanji najveći EV/EBITDA, itd. Onda bi morao raditi prosjek od 1 dionice :))

Ne vidim zašto baš LRH nebi bila “ekstremna” po nekom od parametara?
Do sada je bila, ali “ekstremno” nisko.
Na 2450 kuna imala je 2. najmanji P/B (a znamo da SLRS nije mjerodavan)
Imali su 2. najmanji EV/EBITDA, a po ostalim parametrima (rast i osc.cijene) su bili daleko ispod ostalih. Rast im je u godina dana bio samo 11%, a prvi iznda njih je već imao 21%.

Nemoj misliti na m2!

potpisujem, ali neki još uvijek pokušavaju zaraditi za burek…
iako zbog bureka bi mogli izgubiti puno više

Ako izuzmemo arnt onda lrh trenutno ima najveci ev/ebitda s tim da je objavila rezultate za 2q, a ostale kuce jos nisu. Gledao sam samo ozbiljnije turiste. Moze lrh biti najskuplja, zasto ne? No gledano kroz povijest i s obzirom na p/b je uvijek bila najjeftinija. A ne mozemo reci da je cijelo vrijeme bila drzavna i da nije bilo preuzimanja i spekulacija. Mozda su dionicari lrh najrealniji u vrednovanju.

evo nam značajne kupnje, čini se da je smjer vrlo izvjestan, samo je pitanje koliko je granica

www.lociraj-popust.com

Izgleda da su svi na godišnjem 😉

Da dokumentiramo: kupnja 100 kom po 3100

Nemoj misliti na m2!

Onda osvrnimo se na protekli tjedan.
Značajan promet i značajan rast.
Prošli petak završili smo sa 2.539 kn i tjednim prometom od 200.000
Ovaj tjedan smo završili na 3200 i prometom od 670.000
Promet je mogao biti i puno veći ali nema prodavača. Kupaca vidimo ima.

Rezultat po 1H nije razlog ali je možda okidač.
U rezultatu je za mene najvažniji podatak da je preuzimanje Cavtata bio pogodak tj da je LRH uspijela u potpunosti ovladati novom akvizicijom i to čak bolje od starih vlasnika. Iako su sa skuppštine poručili da su to u stanju sada imamo i dokaz.
Sada zapravo možemo izvršiti i pravu ocijenu tog preuzimanja.
32 mil veći EBITDA na račun Cavtata
155 mil kuna kredit (smanjuje EV)
Ako uzmemo recimo ev/ebitda 10 (trenutni)
32×10=320 mil
320-155+32=197mil
197 mil = cca 650 kn po dionici
Ja pišem uvijek kao da je sve svima jasno, pa evo da ipak malo pojasnim.
EV je tržišna kapitalizacija + dug – novac
Kupnjom tvrtke za neki iznos, kupili ste i novac na računu ali i dug.
EBITDA je operativna dobit + amortizacija
EV/EBITDA sugerira povrat investicije, 10 bi značilo povrat investicije za 10 godina. (Trenutni za LRH je 9,99)
Budući je LRH kupila cavtat kreditom i povećala si je EV, a EBITDA će završiti kao novac na računu ili u otplati kredita njega moramo oduzeti.
Računica kaže da je pozitivan efekt kupnje Cavtata 650 kuna po dionici.
(Sve ovo je u grubo, npr nisam uzeo u obzir da je kupljeno 80%)

Koću reči da ako od cijene 3200 kuna oduzmemo tih 650 kn na ime Cavtata, ostaje 2550 kn za LRH. To je 770 mil. Oni dugova nemaju tj prebijaju se sa novcem na računu pa je to EV.
Po meni je to premalo. LRH sama generira oko 80-90 mil EBITDA pa bi već po tome cijena mogla nešto gore, a ja bi tu svakako dodao faktor vrijednosti nekretnina.
Jedna bitna stvar kod valuacije na temelju EV/EBITDA je to da ćete na svakom investicijskom portalu vidjeti procijene tog parametra za 2-3 godine i to je onda osnova za donošenje procijene jer kupuje se budući posao a ne prošli.

Mislim da u LRH svi vidimo napredak i smijer. Zarada raste i cijena će to vremenom popratiti. Po mojoj procijeni 200 mil eur je neka realna vrijednost tvrtke, sadašnja je tržišna oko 125, tj nešto ispod 150 sa dugom.

Kad bi bilo neko preuzimanje na to bi dodao neku premiju do cca 20%
Bit ću konkretan, 5.000 – 5.500 kn dionica kao neki minimum.

Kako vrijeme bude prolazilo dodajte na to 10-20% godišnje jer tvrtka najmanje je toliko vrednija na temelju rasta EBITDA. (10 mil EBITDA više je 100 mil kuna vrednija tvrtka tj 330 kn po dionici)

Nemoj misliti na m2!

Iskoristio sam vikend za malo detaljniju analzu izvješća.
Bitne stvari dogodile su se na troškovima i iste će značajno utijecati na profitabilnost.
Za početak troškovi radnika su smanjeni za 8,5% s tim da je tu uključen i trošak plaća za neiskorišteni godišnji i otkazni rok od 2,2 mil kuna
Prema tome je trošak osoblja manji je za ukupno 13,5% što je skoro 6 mil kuna!!!
Ako to prenesemo i na drugo polugodište realno je samo na osnovu toga imati minimalno 10 mil kuna veću zaradu.
I materijalni troškovi su manji za 6,7% tj 2,5 mil, a ove godine nema za sada nikakvog kemijanja i rezervacija nego se one sada smanjuju. Ostalo je još 21 mil kuna od kojih je manji dio za otpremnine.
Nešto je veća amortizacija i budući su po 30.6. još neka ulaganja u pripremi za očekivati je da amortizacija još naraste.
Narasli su naravno financijski rashodi za 2,4 mil i na godišnjoj razini bi mogli biti oko 5-6 mil kuna veći.

Ako bi na polugodišnji rezultat dodao prošlogodišnji 3q i 4q te izvršio korekcije prihoda za +2%, a troškova prema gore navedenim trendovima ispadne mi da bi po završetku godine trebali imati dobit od cca 60 mil, prihod od 340 mil.
Prema toj projekciji EBITDA marža bi bila iznad 40% a sam EBITDA na 140 mil kuna.
Zapravo ako isključim 10 mil kuna izvanrednog prihoda po presudi EBITDA bi bila oko 38% što i nije nerealno.

To je dosta više nego sam ja u početku predviđao.
LRH ovu godinu izlazi iz poreznog gubitka i zato je rađeno ovo smanjenje kapitala.
Ako bi bilanca izgledala prema mojoj projekciji i uprava se odluči da za cijeli iznos dobiti uveća kapital to bi bilo 200 kn po dionici.

Jedinu rezervu koju vidim kojom bi još mogli smanjiti dobit je goodwill. Pripajanjem Cavtata ta pozicija bi možda mogla smanjiti dobit iako ne znam dali je to porezno dopustivo tj ima li to ikakav porezni efekt.

Da sam ja taj koji donosi odluke ove godine bi itekako “nasvirao” dobit i iskoristio porezno oslobođenje na reinvestiranu dobit i s njom povećao kapital. Za sada su ta pravila još u igri a tko zna dali će takav zakon ostatiti i dogodine. Koliko sam shvatio uprava je i najavila brzo vraćanje nominale na stare vrijednosti.

Nemoj misliti na m2!

170 godina…

U listopadu će u Opatiji biti održani Dani hrvatskog turizma 2014.
To je 1500-2000 dodatnih gostiju, čisto da i zadnji kvartal ima rast i ostvari moje prognoze 🙂

Nemoj misliti na m2!

http://zse.hr/userdocsimages/novosti/cQVPiZluqudggvKsCNgKbA==.pdf

HCVT – Rješenje burze o prestanku uvrštenja

Ide li u PRT ili ne ?

Šta ću ja sa svojim dionicama…

Šta ću ja sa svojim dionicama…

A na čekanje… jbg.

New Report

Close