Homervngog ne znam na sto mislite kada kazete da trebaju povecati cijene u Opatiji i da se to ne bi osjetilo. Mislite li da uprave hotela u Opatiji nisu dobre i da ne znaju raditi?
Htio sam reći da se cijene relativno lako mogu dignuti od strane uprave za npr 5EUR/10EUR dnevno po sobi, za što smatram da prosječnom gostu ne bi bio problem platiti tj nebi niti osjetio, a da bi to npr imalo dosta velik utjecaj na P&L račun
Vama se to tako kao laiku cini. Opatija ima dobre cijene u predsezoni, ali je sezona problem. Vjerujem da imamo toliko sposobnu upravu da znaju odrediti cijene smjestajnih jedinica ili su mozda zakazali po tom pitanju.
Budite sigurni da Uprava itekako dobro vodi brigu o cijenama.
No isto tako LRH je potpuno preokrenula kanale prodaje, izbacila posrednike i troškove.
Npr kod spomenutih Maestrala udio alotmana je 51%.
Kod LRH je udio alotmana samo 18%!!!
Vjerujem da znate kolika je tu razlika u postignutim cijenama i prihodu po noćenju između direktne prodaje i alotmana ili npr MICE segmenta.
Tako da ove cijene se u konačnici korigiraju jer je pitanje na koji način je soba napunjena.
Na kraju krajeva rezultat govori sve. Maestrali su za sada tu gdje jesu. Naravno da potencijal postoji. Veliki.
LRH je tim putem već krenula prije 4 godine a imaju još dosta do onog što su zacrtali: Hoteli 4+ zvjezdice koji rade cijele godine.
Možda nas Maestrali i prestignu.
Vjerojatno ce imati najvece povecanje prihoda i dobiti, no to je normalno za firmu vodjenu od strane drzave. Ne bih se cudio ni da im u ovoj godini prihodi porastu za 10%, a sve u interesu zadrzavanja fotelja. Altomani, kao i slabija popunjenost mestrala isto mogu buducem kupcu biti prednost. Lrh se vjerojatno javila za hmst i oni bi posao sigurno bolje obavljali, nego sama drzava. Vidjet cemo sto ce od toga biti. Malo vise me interesira cijena himr, jer smatram da ce se tamo gledati poslovanje i prema tome cemo malo realnije moci procijeniti ostale turiste.
Kongresni turizam LRH-a sada i u Cavtatu?
Uprava LRH je imala praksu da vrlo brzo izbaci izvješće, prošle godine po 2H i 3Q bili su prva tvrtka koja je objavila. 15.7. i 17.10.
Čitam izvješća po TZ na Kvarneru. Lovran, Moščenićka itd. Svi imaju znatna povećanja iako je npr hotel Marina i Moščenićkoj otvoren kasnije zbog renoviranja i u TZ ističu da bi rezultati bili i bolji da su svi kapaciteti bili u pogonu.
Isto tako vile u Lovranu, a i hotel Kvarner otvoreni su kasnije zbog obnove a Lovran je ipak zabilježio rast.
Jutros sam mislio postati graf koji ukazuje daljnji rast prometa i cijene jer smo se probili u gornji dio kanala ali je trebao nešto veći volumen da se to potvrdi. Budući da ja ovdje već i previše pišem, a i na nelikvidnim dionicama ne dajem TA previše na važnosti nisam ništa postao da nebi ispalo neko navlačenje. 😉
Rekao bi da ćemo prema TA dodirnuti i gornju liniju kanala. Da ne pišem iznose, koga zanima neka prelista 3 stranice unazad i pogleda graf
dalibor, možda se ponavljam, oprosti
gdje je target cijena da LRH stigne ARNT?
dalibor, možda se ponavljam, oprosti
gdje je target cijena da LRH stigne ARNT?
Kratka ili duga verzija. 😉
Iako su ove 2 tvrtke u istoj branši ima tu i puno razlika i trebalo bi malo detaljnije analizirati samo poslovanje za pravu usporedbu.
Zato možda jednostavnije da pogledamo fundamenate:
P/B LRH je na 0,95 , a ARNT je na 1,24
Jednostavna matematika kaže da bi LRH onda trebala biti na 3.660 kn
Tržišna kapitalizacija LRH je trenutno veća za 40 mil tj 5% (844 mil)
Dugotrajna imovina je skoro potpuno ista, a kratkotrajna imovina kod LRH je duplo veća (54 mil) od čega je gotovina pola.
I prihodi su vrlo vrlo blizu.
No ARNT ima puno veći dug. Skoro duplo veći tj 441 mil prema 227 LRH
Prema tome ARNT ima EV 1156 mil, a LRH 991 mil što znači da je ARNT skuplja 16,6% tj 165 mil kuna.
Da vidimo koliko onda ta skuplja firma zarađuje.
EBITDA za prošlu godinu je 113 mil LRH i 75 mil ARNT
EBITDA marža za LRH 35%, a za ARNT 25%
To je dosta velika razlika i iz toga proizlazi slijedeće:
EV (trenutni)/EBITDA (2013): LRH 8,77 ARNT 15,41
Ako bi se LRH tržila na istih 15,41 cijena bi trebala biti na 4.900 kn!!
Ima tu stvari koje treba još uzeti u obzir. Poslovanje ARNT ja ne poznajem toliko dobro kao LRH no kod LRH znam da su u međuvremenu povećali svoj udio u cavtatu što znači više konslidiranog prihoda i EBITDA nego do sada. Isto tako uprava je najavila i značajno smanjenje troškova radnika (rezervirana sredstva) i veći EBITDA. Za ARNT očekujem rast također ali ne znam koliko će rasti profitabilnost.
Dakle ako bi se ravnali po ovim parametrima LRH bi morala još dosta gore (25% po P/B i 66% po EV/EBITda) da dosegne cijenu Arenaturista.
To su čisto fundamentalne usporedbe koje gledaju vrijednost imovine i poslovanja, no one uvijek u sebi mogu sadržavati određene greške.
P/B je jako relativan i kod LRH se npr. nekretnine vode po značajnije nižim cijenama, a Arena je budući je u zadnjih par godina dosta investirala po tom pitanju manje je potcijenjena nego LRH.
Trebalo bi ipak uzeti u obzir i znatno veća vrijednost i zemljišta i nekretnina u Opatiji nego u Puli što je lako provjeriti na bilo kojoj nekretninskoj stranici.
Koliko je ovo relevatno ne znam ali goHome stranica na upit stanovi pula izbaci 2179 nekretnina sa prosjekom 1330 eur/m2. Za Opatiju izbaci 4086 po cijeni 2869 eur/m2. Za zemljište je cijena za Opatiju također 2x veća.
Ne znam dali ste svjesni što to znači i što bi “fer” vrednovanje imovine značilo za ove pokazatelje. Budući da se to odnosi na većinu dugotrajne imovine aktiva LRH bi narasla za bar 800-900 mil kuna što znači da bi se book udvostručio.
Idemo šale radi primjeniti omjer 1:2 na book i onda na isti p/b.
Cijena Lrh bi trebala biti 7.340 kn!!
Treba imati na pameti da je Arenaturist u rukama trenutnih vlasnika već 7 godina, a LRH manje od 4. Isto tako što god se ovdje pisalo o Osoji sa LRH se upravlja vrlo transparentno, vlasništvo je poznato i jasno, nema nikakvih petljancija sa npr pozajmicama vlasnika sa visokim kamatama, naknadi upravljanja vlasnički povezanim tvrtkama, izdvajanje dijela poslovanja na tvrtku majku, sestru ili što im već dođu ti W2005/28, w2005/29 i sl.
To sve kod Arenaturista imamo.