Sve je to legitimno ali. Bilo je tako ne tako davno da ide petrokemija u privatizaciju, Čačić išao u Rusiju, sve kao gotovo, sindikati pravili buku, i svašta nešto i ? Cijena dogurala do 380kn ali to je bilo malo jer čekalo se 700.
Problem je što je tvrtka radila gubitke i kad se ispostavilo da ništa od privatizacije ode sve kvragu. Sjetimo se kaštelanskih staklenika. Čobanković najavio privatizaciju po 7000 kuna.
Mogao bi još toga povaditi.
Naravno da će zarada AKO sve bude ok biti odlična. problem je samo što postoji AKO.
Što bi bilo da je na sudu partije izgubio Milanović, a ne Linić? A bilo je knap.
Možda bi imali izvanredne izbore i sve bi stalo, pa bi letio i Pejnović koji je Milanovićev čovjek, a Maestrale bi privatizirao npr Šegon dokapitalizacijom u predstečajnoj nagodbi.
Sve mi izgleda da će Plavac i ekipa dobro proći i drago mi je zbog toga.
Oni samo ne razumiju da je zarada usko povezana sa rizikom, a neki su na to spremni, a neki ne.
Dalibore, to je tako, nema profita bez rizika, istina da je to sa situacijom u SDP bilo malo problematicno, ali je sada ok, i takvih stvari uvjek ima, Milanovic i Pejnovic i dalje plove…..
>Maestrale bi privatizirao npr Šegon dokapitalizacijom u predstečajnoj nagodbi.
Uf sada ste me tek preplašili jer sam mislio da je barem ovo koliko toliko normalna privatizacija.
Ako je istina, onda tog linica stvarno treba kao i dr. ivu na 10 godina izolirat o državnoj skrbi.
Gledam danas malo cijene u Opatiji i Dubrovniku. Dubrovnik je cak duplo skuplji ako se bukira 1-2 dana. Ako se uzme cijeli tjedan, onda je skuplji 40-tak posto. U Opatiji nadprosjecne cijene ima Kvarner i vila Amalia. A Ambasador i Mozart sa 5 zvjezdica imaju stvarno niske cijene. Mozda i najnize na Jadranu.
Soba u Adriaticu (4) se iznajmljuje za 600kn. A po koliko je prodana? 80 000 eur? Takva soba se dolje iznajmljuje po znatno visim cijenama. Dolje sobe sa 2 zvjezdice idu po toj cijeni.
to samo dugoročno znači da cijene mogu ići prema gore, već sam tako nešto komentirao, da smatram da prosječan strani gost ne bi niti primijetio 5-10 eur dnevno povećanje cijene, a to bi bio prilično veliki utjecaj na P&L račun
Evo malo detaljniji izracun. U prvom redu imamo prosjecnu cijenu 7 dana u Opatiji i Dubrovniku za 7mj. A u drugom imamo usporedbu prosjecne cijene vikenda.
5 zvjezdica
Opatija Ambasador 8700kn- Dubrovnik Palace 13000kn
Ambasador 2500kn- Palace 4600kn
4 zvjezdice
Opatija 4 Opatijska Cvijeta 6100kn- Dubrovnik Uvala 9200kn
1800kn- 2700kn
3 zvjezdice
Opatija Imperial 4800kn- Dubrovnik Splendid 8700kn
1250kn- 2700kn
Adriatic Opatija 6700kn
1600kn
2 zvjezdice
Opatija Residenz 3400kn- Dubrovnik Adriatic 6200kn
950kn- 1900kn
Homervngog ne znam na sto mislite kada kazete da trebaju povecati cijene u Opatiji i da se to ne bi osjetilo. Mislite li da uprave hotela u Opatiji nisu dobre i da ne znaju raditi?
Možda da preselimo LRH u Dubrovnik :))
Ups, zaboravio sam da LRH pored Dubrovnika i ima nešto kapaciteta.
Ne znam što mislite dokazati sa ovim postanjem cijena da je Dubrovnik NO 1 hrvatska destinacija? Misilm da to svi znamo. Ima još skupljih destinacija od Opatije. Npr Hvar. Samo nisam siguran da su dioničari Sunčanog Hvara baš sretni.
Isto tako hotel Miramar u Opatiji 4* u vlasništvu male austrijske obiteljske grupacije radi nevijerovatno dobar posao, a vjerujem da je mogao biti i u Novom Vinodolskom ili na Krku. Rade prihod od 50.000 eur po sobi i zaradu od 20.000 eur. Sad su kupili još jedan hotel u Crikvenici. Istovremeno neki na bogomdanim lokacijama rade gubitke.
Vi ste dosta cesto uspoređivali ove dvije destinacije i u tim usporedbama se vise preferirali Opatiju. Ne znam cemu sada izvlacenje jednog Miramara i Sunčanog Hvara, kada su oni jedinstveni primjeri. Jedno je simbol 100- godisnjeg rada i sposobnosti, te veza i poznanstava, a drugo korupcije.
Prije par mjeseci smo raspravljali dali Opatiji trebaju plaze. Vi ste tvrdili da one nisu toliko bitne, a sada vidimo da grad i nema namjeru da ih napravi. Nakon sportske dvorane opredjelili su se za kulturni centar. A po meni Opatija u srcu sezone ne moze imati vece cijene bez barem jedne kvalitetne plaze. Vidimo da je Liburniji puno lakse podici cijene i zaradu u Cavtatu, nego u samoj Opatiji.
Mene zanima koliko vrijedi soba koja radi prihod 30 do 50% veci? Ako uzmemo vremenski okvir od 10god, onda je to najmanje 3 do 5 puta vise.
Budući se u pozadini ove priče radi o Maestralima nedostaje nam jedan dio jednadžbe. Soba može raditi prihod ali postoji i trošak. Maestrali imaju malu popunjenost, solidan prihod za kategoriju, dotrajale kapacitete i velike troškove.
Kad to nebi bilo tako i da rade na recimo 25.000 eur godišnje sa 40% marže
soba bi vrijedila recimo 90.000 – 120.000 eur prema nekim standardima EV/EBITDA 9-12, pa možda bi se to moglo nategnuti i do 13-14
Sve to podrazumijeva novog gazdu i dosta uloženog novca mimo kupovine same tvrtke. Nadam se da će takav doći i dati pristojnu ponudu
Dubrovnik se nikada ne moze promatrati samo kroz poslovanje. To mozda vrijedi za druge turisticke destinacije. Imali smo prodaju vile u Opatiji. Koliko je bio njen prihod i po koliko je prodana? Koliki je bio prihod 50 soba hotela Adriatic koje su tek ove godine stavljene u pogon? To sve dosta utjece na prihode, ali ne utjece na vrijednost tih nekretnina.