U očekivanju rezultata za lipanj da pogledamo malo što se događa na ostalim destinacijama koje su objavile neke parcijalne podatke.
Dubrovnik sa 28.6. ima plus od 9% u odnosu na prošlu godinu (hoteli 3%). Činjenica da Dubrovnik je i po 31.5. imao isti plus tj broj noćenja im se povećava linearno.
Istra koja je po 31.5. imala minus od 11%, do 16.6. je taj minus nadoknadila i zabilježila plus od 2% u broju noćenja. Naravno to je vezano za blagdane u Austriji i Njemačkoj. U Istri su znatno podbacili ruski gosti kojih je do 50% manje nego prošle već loše godine, no minus se nadoknađuje na nekim novim tržištima.
Kvarner je svibanj završio sa 8% manje noćenja nego 2013. no za nas zanimljiva subregija Opatijska rivijera imala je pad od samo 0,87% što će reći da ukoliko su pratili rast kao i ostali možemo očekivati solidan plus na pola godine (3-5%)
Ugledni investitori
– Odradit ćemo sve i moći ćemo mirne duše na ogled sa svima – odlučno je ustvrdio. Tijekom ove i iduće godine u državni proračun, prema njegovom izračunu, trebalo bi se sliti barem tri milijarde kuna. Oko 1,5 milijardi kuna od dobiti državnih tvrtki i druga polovica od privatizacija. S tim da je to neto iznos kad se podvuče crta, jer će dio novca morati i potrošiti, primjerice za dokapitalizaciju Petrokemije.
Za Hotele Maestral, pohvalio se, pristiglo je 18 pisama namjere. -Javili su se svi respektabilni investitori – od Opatijskih hotelijera, Šibenčana do Karisme. Imali smo prijepore kome dati prednost i kako posložiti kriterije.
Tko će reći Todoriću ili Turcima da će u Baškom Polju ili Kuparima on ili onaj drugi bolje urediti park od njega, a uređenje hortikulture je primjerice nosilo pet posto bodova – otvorio je dušu Pejnović mnoštvu predsjednika uprava i njihovih pravnika koji su se jučer pojavili u Zagrebu.
Veliki problemi
Najbolja zaštita državne imovine je visoka cijena, jer onaj tko puno plati hotel budite uvjereni da će ga dobro urediti – kazao je Pejnović. Za Hotele Maestral ide drugi krug.
Premda je lani Uprava Jadroplova tri puta tražila smanjenje kapitala, na raspisani natječaj pristiglo je, tvrdi Pejnović, 14 pisama namjere. Cijena na Burzi skočila je s 56 kuna na 150, a sad se kreće oko 130.
Dobro se razvija situacija i s ostalim hotelskim kućama: za Hotele Plat pristiglo je 15 pisama, a za Imperijal Rab 10.
Loše je jedino u Petrokemiji, koju je Mladen Pejnović, izdvojio kao tvrtku u velikim problemima. No, za nju se skupljaju novci za dokapitalizaciju.
Znam da sam nestrpljiv ali dok ne dočekamo izvještaj za Kvarner da se igramo malo prognoze?
Untoč crnim novinarskim naklapanjima Istra je iz minusa u svibnju prešla u lijepi plus u lipnju (da ne kažem da su osnovice u lipnju puno veće)
Dakle Istra noćenja sa 30.6. + 5 %
Lipanj +17%
Kvarner bi bilo dobro da i dođe na 0, ali zato znao da će Opatijska rivijera opet prednjačiti. Budući su imali sa 31.5. minus manji od 1% moglo bi se dogoditi da po pola godine bude i dvoznamenkasti rast noćenja!!!!
Zašto nam je i rezultat u Istri jako važan?
Pa budući su Istri značajno podbacili Rusi kojih ove godine ima 50% manje nego prošle godine koja je već imala značajni pad na tom tržištu zbog viza postojala je opasnost da se manjak turista u Istri “prelije” na Opatiju kojoj Rusi ne sudjeluju u velikom postotku u prometu, ali da je Istra imala značajniji minus i da je počela sa akcijama i sniženjima da popuni kapacitete to bi svakako imalo utjecaja i na Kvarneru bi morali odgovoriti na isti način.
ne može naprijed prema ostatku burze?
2.1.2013. LRH 1760 kn CROBEX: 1763
3.1.2014. LRH 2161 kn CROBEX: 1799
4.7.2014. LRH 2450 kn CROBEX: 1796
LRH u 2013 narasla 22,8%, u 2014 do sada 13,4%
Kako izgleda do kraja godine vjerovatno će opet dohvatiti nekih 20-25%
CROBEX stagnira i nisam baš uvjeren da će bitno gore?
I ja mislim da je LRH podcijenjena u odnosu na niz drugih turističkih tvrtki, ali zadovoljava me i 20% godišnje jer računam da dionica ima ozbiljniju perspektivu od mnogih drugih u istoj branši. I onako sam već previše toga napisao, a za par dana će izaći i polugodišnje izvješće koje će po mojim očekivanjima biti jako dobro, no pravu stvar očekujem u 3Q.
Tu će se onda vidjeti rezultati akvizicije u punom svijetlu.
U međuvremnu je LRH osvojila još 12% HCVT tako da u konsolidirani prihod ide i toliko više zarade, a kako je najavljeno ona će ionako biti veća od prošlogodišnje. Pa sad ako drugi ne vide koliko je tvrtka napredovala i kakvo poslovanje ima ok. Ja ionako nebi prodao da je dionica sad i 3000 kn pa mi je onda držae da je tu gdje je da možda nešto i dokupim.
3.1.2014. LRH 2161 kn CROBEX: 1799
4.7.2014. LRH 2450 kn CROBEX: 1796
LRH u 2013 narasla 22,8%, u 2014 do sada 13,4%
Kako izgleda do kraja godine vjerovatno će opet dohvatiti nekih 20-25%
CROBEX stagnira i nisam baš uvjeren da će bitno gore?
Ups, već smo dohvatili 22.6% u 2014.
I to u ovoj ljetnoj letargiji
Izašli konačno podaci za Kvarner
Lipanj +8%, 1.1. – 30.6. +1%
Opatijska rivijera
Lipanj +11%, 1.1. – 30.6. +5%
Više nego lijep ulazak u glavnu sezonu.
Treba znati da se kod Opatijske rivjere tih 5% odnosi na 1/3 ukupnih godišnjih noćenja, do se na ostalim destinacijama postoci rasta odnose na cca 20% i manje ukupnih noćenja.