LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

hvala matejt

Hvala na iscrpnom izvještaju.

Ako uspiju imati u HCVT EBITDA +30 mil kuna treba im stvarno skinuti kapu!!
Pa Iberostar je svjetski brand. Kompanija koja pod sobom ima hotele u cijelom svijetu. Oni su u Cavtatu od 2010 imali EBITDA 20 mil kuna, a mislim da su 2010 još imali i dodatni hotel sa 100 soba. Ok španjolci su im računali i naknadu za upravljanje ali negdje oko 7-8 mil kuna. To je onda EBITDA 27-28 mil kuna pa ako LRH napravi 30 to znači da LRH radi 10% veću zaradu!!

Nemoj misliti na m2!

Pa po meni je bio najbolji komentar oko Cavtata ta, da su oni vidli u toj priči sasvim drugi maksimum nego Španjolci.

Evo da se i ja oglasim….
Članovi udruge su dobili mailom opširan izvještaj sa skupštine. Hvala Mateju na vrlo konstruktivnom sudjelovanju i super je imati nekog s takvim iskustvom i znanjem na skupštini…
Za ubuduće smo dogovorili da će Udruga moći imati jednu zajedničku punomoć za svoje članove iako se ja nadam da će nas ubuduće biti i više. Mislim da bi za mnoge koji ovdje pišu bilo stvarno korisno da sami vide i čuju što tvrtka radi i planira, no to vam još možemo prijenjeti. Puno važnije bi bilo da upoznate ljude koji vode tvrtku i sami se uvijerite imaju li ti ljudi vaše povijerenje ili ne. To je nešto u što bi se i sami trebali uvjeriti..
Moj dojam je da se radi o iskusnim profesionalcima koji itekako dobro vode brigu o “našoj” tvrtki. Sve što sam čuo i odgovori na sva pitanja su me u potpunosti zadovoljili. Uprava je dobila čestitke od svih prisutnih i punu podršku da tako nastavi i dalje..
Naravno da Uprava neke stvari ne može objaviti unaprijed jer su takve prirode. Sjetimo se preuzimanja Cavtata prošle godine koje nije eksplicitno najavljeno na skupštini i u izvješćima, jer bi to naravno moglo i ugroziti samu operaciju. No uprava je jasno u svojim ciljevima je navela želju organskog rasta (povećanje vlastitih kapaciteta i kategorija) te diverzifikacija i širenje kroz akvizicije. Potvrđena je želja punog preuzimanja hotela Cavtat ali i slanje ponude za sudjelovanje u privatizaciji Imperiala na Rabu. Radi se dakle o lokacijskoj diverzifikaciji, ali i želji da se u portfelju nađe i drugi oblik komplementarne ponude tj da se skoro čistom hoteljerstvu dodaju i apartmani, kampovi, turistička naselja itd. Lovran je dozvolio razvoj apartmanske ponude pa se tamo sada razvijaju mali apartmanski hoteli.
Posebno je zanimljivo ono što smo čuli o Cavtatu koji se integrira u Remisens ponudu. Uprava je najavila da je u potpunosti ostvarila svoju procijene da će uspješno zamijeniti kanale prodaje bivšeg vlasnika. Kada znamo tko je Iberostar, tvrtka koja ima hotele po cijelom svijetu i čija je mreža prodaje ogromna i efikasna ovaj uspjeh je za mene iznenađenje. Očekivao sam da će za to trebati par godina. Najavljena je zarada od 32 mil kuna u Cavtatu.
Osim samih odgovora na pitanja nakon formalnog dijela i uprava i predstavnici većinskog vlasnika ostali su u dužem neformalnom razgovoru gdje su bili vrlo otvoreni i raspoloženi za razgovore i pitanja.
Teško je zapravo sve svesti u jedan post. Pa ću ja narednih dana po malo obraditi temu po temu.
Sve odluke skupštine donesene su jednoglasno, i vrlo su jasno pojašnjene i obrazložene.
Ove izmijene nominale nemaju nikakve negativne posljedice, što više donesene su u interesu društva pa time i dioničara. Način na koji je društvo do sada koristilo “porezni štit” podizanjem amortizacije smanjivao je book i iako se radi samo o papirnatom smanjivanju vrijednosti mi to često uzimamo kao neki pokazatelj vrijednosti tvrtke.
Zakonska mogučnost da se porez ne plaća ako se dobit reinvestira (rainvestirala se i do sada ali nije bilo oslobođenja) i istovremeno da se tvrtka dokapitalizira s tom dobiti znači da ćemo na budućim skupštinama podizati nominalu ali time i knjigovodtvenu vrijednost tvrtke što je svakako bolje za dioničare. Iako svi znamo da tvrtka vrijedi više nego to piše u bilanci nije loše da to piše i u bilanci.
Kredit koji je najavljen nije uziman za investicije i ulaganja u samoj tvrtki (pitao sam se zašto se ne koriste jeftiniji HABORovi) nego za vlasničke akvizicije. Ukoliko ne bude realiziran u cijelosti bit će vraćen prije vremena. Uzet je na 3 godine.
Prekinut je postupak zakonskog zbrinjavanja radnika proglašenih viškom. Nastavljaju sa programom poticajnih otpremnina.
Obnova Palace-Bellevue (75 mil) je stala zbog izbjegavanja rizika koji su nastali povećanjem stope PDVa i doprinosa. Papiri su gotovi (građevinska) i nije se odustalo ali su nešto preprojektirali i predefinirali u skladu sa novim studijama isplativosti.

Uprava je umjereno zadovoljna suradnjom sa gradom (diplomatski rečeno). Spori su i teško ih prate, uprava želi brže i efikasnije investirati, ulagati i širiti se. Birokracija je spora, ima puno prepreka, konzervatori, neregulirani vlasnički odnosi itd. Značajni pomaci su napravljeni u Lovranu.
S druge strane u Cavtatu im idu na ruku i kao što kaže Matej tamo vide neke puno bolje brojke nego je bilo do sada. ( a nije da je bilo loše)
Prenamjenjuje se urbanistički plan, idu na proširenje kapaciteta, dizanje dijela soba na višu kategoriju i izgradnju novog hotela sa 200 soba…

Posebno im je žao oko događanja oko Kvarnera. Kažu da su tu žrtva nedefiniranih propisa i politikanstva u institucijama. Uopće nije njihova odluka da se taj krov radi na taj način nego su imali vrlo jasne naredbe konzervatora koje su ispoštivali a onda je počelo prepucavanje. Mislim da to i sami znamo, tj da birokracija nepotrebno a često i nestručno i nekompetetno donosi (ili propušta donositi) odluke, pa zbog toga i imamo situaciju kakvu imamo…
No u LRH se ne obeshrabruju i nastaviti će raditi i ulagati i dalje.U zadnje vrijeme preko ministarstva graditeljstva i gospodarstva rješavaju te probleme.
Postoje velike ambicije i želje da se tvrtka razvija i raste.
Za nas je vrlo bitno da se sav rast, ulaganja i širenje odvija kroz samu tvrtku tj nije se pribjeglo modelima gdje se tvrtka koristi za izvlačenje dobiti, upravljanje kroz neka netransparentna društva izvan tvrtke itd.
Nema baš nikakvih naznaka da se razmišlja u tom smijeru iako su mnogi predviđali takav scenario. Neka druga razvikanija društva koja se veličaju kao poželjne investicijske priče nisu ni blizu tako transparentne i jasne.
Ovdje ja večinski vlasnik investicijski fond koji svoju zaradu misli ostvariti kroz kapitalnu dobit prodajom većinskog paketa velike, brzorastuće i uspješne turističke tvrtke. Sve se poduzima da taj rast bude što veći i što brži.

kolege, što je bilo rečeno o investicijama za 2015 godinu? je li investicija za novi hotel u Cavtatu predviđena za slijedeću godinu, isto i Palace-Belevue-Slatina, hotel Ičići ili pokoja vila u Lovranu?

PLan je da bi do kraja godine dobili dozvole za planove koje imaju u cavtatu (novi hotel + promjena nekih djelova postoječih hotela), tako da bi mogli sledeće godine poćeti raditi.

Oko Opatije baš težko su davali procjene jer ne dobivaju dovoljno brzo dozvole (opčina jih koči) tako da teško reći kada če poćeti.

Morat ću rekalkulirati svoje tablica za LRH!!
Ako je uprava predvidjela EBITDA u HCVT od 32 mil i povećali su svoj udio sa 80% na 92,2% sa tendencijom da ide na 100% taj rezultat će se pisati u bilancu LRH.

Ovo sa kapitalom sam dijelom shvatio. Zakon traži da se prilikom dokapitalizacije prvo pokriju gubici i zakonske rezerve. To provode u 2 faze. Prvo sada pokrivaju gubitak i rezerve što nama ništa nije promijenilo. Book ostaje isti samo je raspoređen drugačije.
Onda ove godine po godišnjem izvješću mogu nagurati dobit i izvršiti dokapitalizaciju u svrhu reinvestiranja. Tvrtka znači istovremeno prikazuje dobit u bilanci, a porezna osnovica je u minusu i može se koristiti kao odbitna stvka i u narednim godinama.

Za pretpostaviti je da će to iskoristiti u maksimalnom iznosu (kao i 2010 kad su se gurnuli u gubitak i to koristili do prošle godine) no za razliku od 2010 kada je to morao biti i knjigovodstveni gubitak pa nam je smanjio book za 150 kuna sad je obrnuto. Poželjno je prikazati što veću dobit!!

Book je po godišnjem izvješću za 2013 bio 3033 kn, nova nominala je sada 2.860 kn. Konsolidirana dobit je bila 16,2 mil kuna (50 kuna po dionici) ali imali smo 8 mil izvenrednih troškova, 7,2 mil kuna rezervacija, 8,7 mil kuna vrijednosnih usklađenja, 6 mil naknada za upravljanje. Sve ukupno ako požele iz mogu dobit bez problema dovesti na 200 kuna po dionici. Stare rezervacije koje još stoje u bilanci i izvanredni prihod od presude (30 mil + 10 mil) nisam tu ni zbrajao. Po svemu sudeći ako požele mogli bi u jednoj godini vratiti nominalu nazad na 3200 kn.

No sada bi to značilo da podižu book firme koji bi onda bio 3.370kn
Dodajmo da bi EBITDA za ovu godinu trebao biti na +130 mil kuna!!

Radi usporedbe da cijenovno LRH dođe na razine jedne Areneturista koja se trguje na 0,95 booka, 13 EV/EBITDA, i P/EBITDA 8,7 morao iskočiti iz onih mojih kanala (redom 3200, 5000, 3750)

No izgleda da kao što se meni sviđa LRH i Arenaturist ima svojih obožavatelja
LRH im se ne sviđa jer nije transparentna ?? Arenaturist plaća kamatu vlasniku po 15%, naknadu za upravljanje na razini 12 mil kuna (4%), dio kapaciteta je u koncesiji 8 mil kuna, a dio kapaciteta je u vlasništvu povezanih osoba. Na istom prihodu uz duplo manju zaduženost LRH je u 2013 imala “samo” 50% veći EBITDA. (114 mil vs 75 mil)

Respect upravi LRH!!

Nemoj misliti na m2!

– kredit su digli zbog udjela CERPa u HCVT i mogućnosti naplaćivanja.

Zanima me da li to znači da ukoliko nova PZP na HCVT bude “nepristojno niska”, odnosno nekakav prosjek ili max 265kn (po koliko su prije koji mjesec najviše kupovali), CERP ne bi smio pristati na nju, jer su prošle godine mogli cijeli paket prodati po 309, pa nisu (jer je dio bio rezerviran za prognanike) ??
Ukoliko bi sada pristali na nekakvu nizu ponudu, to bi bilo čisto poklanjanje novaca (i to ne malih).

Za sada CERP može samo iskoristit pravo da proda svoje dionice po prosjeku koji je cca 244 kn ili ih nastavi djeliti braniteljima. No ne znam mogu li dijeliti dionice koje ne kotiraju na burzi? Vjerujem da ne?
309-244=65 kuna x 15.600 dionica je 1 mil kuna.
Pa nije to puno 🙂

Nemoj misliti na m2!

Oni namiruju/obestecuju stradalnike ili koga vec po nominali od 200 a ovdje su mogli dobiti 309?

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

New Report

Close