LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Tamo stoji 10-15 mil ukupno (onda zaista distressed sale), a da je kupac neki hrvatski fond.

Pretpostavljam onda:
od 10 mil eur + 9 mil eur duga = 19 mil eur = 62.000 eur po sobi
do 15 mil eur + 9 mil eur duga = 24 mil eur = 78.000 eur po sobi

A ako je 10 mil eur bez duga dajte da se organiziramo mi ovdje da to kupimo 🙂
To bi bilo 32.000 eur po sobi koja godišnje prihoduje 21.000 eur pa sa nekom maržom od 35% to isplatimo za 4 godine.

Ako se rukovodimo onim što su kao kriterije postavili iz LRH kod kupovine Cavtata to se isplati platiti 60.000 eur sobu.

Hrvatski fond?

Nemoj misliti na m2!

Možda kupuje lrh a ljudi pregovaraju s sn holdingom, to je ista ekipa

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Pa ima tu dosta podudarnosti, a nekih drugih fondova osima Ostoje ili Eltza ja ne znam da ima da bi išli u ovakve poduhvate.
Kako god to će biti dobro za LRH, ako dođe i Valamar u Opatiju to je samo plus a ne minus.
No evo svratili su mi pozornost na jedan hotel u Opatiji.
Čisto da vidite koliko to može daleko ići.
Miramar[/url]
Hotel posluje u sklopu austrijske Holleis Hotels
Hotel je po njihovoj kategoriji 4S zvjezdice
108 soba
Godišnji prihod (2012) 45 mil kuna što daje prihod po sobi od 54.000 eur!!
EBITDA po sobi: 20.000 EUR !!!!

Kupili su ovaj hotel prije 10 godina (prošle godine su kupili crikveničku Therapiju) Uložili su cca 12 mil eur, dobili umanjenje poreza na dobit na 10 godina (7%) i rade posao.

Na stranici na njemačkom se pozivaju gosti da osjete duh K.u.K. vremena.
Mislim da bi im trebali dati cijelu Opatiju na upravljanje :))

Nemoj misliti na m2!

Pa ima tu dosta podudarnosti, a nekih drugih fondova osima Ostoje ili Eltza ja ne znam da ima da bi išli u ovakve poduhvate.

Imaš fonde poput fgs-ova a istina je, da nije nužno da su samo hrvatski fondovi u igri…možda se koji veči nekretninski fond angažirao.

Inaće slažem se sa ocjenom: opatija može samo pridobit, jer svaki novi vlasnik GRand hotela Adriatic će investirati jer će želit dići prihode. a to znaći samo plus za opatijo…i od toge će imati plus i ostali igraći (putem rasti ADR gledano na destinaciju)

Pa piše da je hrvatski fond, a FGSovi teško da bi spašavali slovensku firmu. Oni uglavnom djeluju po partijskom zadatku 🙂
Osim SNHO i KORF ne znam tko bi još mogao biti?
Vidim da je ZIF Breza danas prebačen u redovni režim ubrzano i nešto se značajnije trgovala zadnjih dana. Stvarno lupetam neda mi se sad istraživati što oni uopće rade?

Nemoj misliti na m2!

Questus je znao biti aktivan

Imam sličan osjećaj kao kad je bio u pitanju Cavtat. Kad sam pogledao sve informacije u nazad bilo je potpuno jasno i vidljivo što se događalo, ali jednu po jednu nisam dobro posložio i svi smo se manje više iznenadili.

Posložimo sada poznate informacije:
1. Prvo je uprava ugovorila kredit od 8,5 mil eur bez objašnjenja za što
1.1. sa kamatom 4,2% + euribor
1.3. sa najavom korištenja u 2 kvartalu ove godine
2. Čisti se bilanca, brišu gubici i smanjuje nominala.
3. Izlazi informacija da je dogovorena prodaja Adriatica
3.1. nekom hrvatskom fondu.
3.2. za 10-15 mil eur

1. LRH bez obzira na investicije pa i preuzimanje Cavtata nebi trebala imati problema sa likvidnošću, ulaskom u sezonu imamo veliki priliv novca ne vidim trenutno potrebu za tolikim dugoročnim kreditom
1.2 kredit za obnovu hotela moguće je dobiti subvencioniranu kamatu od 2-3%
1.3 kada bi vi preuzimali hotel? na početku ili kraju sezone?

2. Preuzimanje bi moglo opet donijeti goodwill. Budući je kapital Adriatica sada vjerovatno negdje oko 43 mil kuna sve što bi LRH platila preko te vrijednosti ide u goodwill, treba zato pospremiti i bilancu LRH.

3. Vrijeme se podudara sa najavljenom realizacijom kredita, pospremanja u bilanci Adriatica podudaruju se sa vremenom ishodovanja kredita 11/2013
3.1. Vlasnik LRH je hrvatski “fond” SN holding
3.2. LRH je digla kredit od 8,5 mil eur. što je manje od iznosa koji se spominje. Moguće da sada preuzima dio tj da zadnji paket dionica iz dokapa nije u igri još, ili se ostatak financira drugačije

Nije uvijek 1+1=2 ali ponekad i je 🙂

Naravno ovo su sve samo pretpostavke, koje se možda preklapaju sasvim slučajno.

Nemoj misliti na m2!

Meni nije jasno zasto ljudi grade hotele i ulazu preko 200 000 eur po sobi, kada vidimo da se moze proci puno jeftinije. Adriatic od 2009 trazi kupca.

2. Čisti se bilanca, brišu gubici i smanjuje nominala.
2. Preuzimanje bi moglo opet donijeti goodwill. Budući je kapital Adriatica sada vjerovatno negdje oko 43 mil kuna sve što bi LRH platila preko te vrijednosti ide u goodwill, treba zato pospremiti i bilancu LRH.

1.3 kada bi vi preuzimali hotel? na početku ili kraju sezone?

Zašto misliš, da bi trebali raditi ove stvari na bilanci? Odnosno kakvu vezu ima čista/nečista bilanca (koja je u neto poziciji ista) sa mogućim goodwillom?

A za točku 1.3. mislim da nije bitno početak ili kraj sezone – HCVT su naime preuzeli na kraju sezone (upravljanje sa hotelima) a tek ove godine čemo vidjeti, kako će uspješno tržiti sobe putem novih prodajnih kanala.

Inaće mislim, da je timing super – na jednoj strani imaš oporavljanje turističke industrije (na mikro kao i na makro razini) a na drugoj imaš prodavača, koji mora prodat (što ne znaći, da to želi)…

Naravno je pitanje samo, da li je u igri LRH ili neko drugi.

Nisam siguran da se prilikom pripajanja neće ponovo usklađivati kapital, a s obzirom na zakon o porezu na dobit to će biti praksa svake godine. Kad se izvrši pripajanje nek pozicije će se ipak drugačije provesti, pretpostavljam da će se možda imovina svoditi na novu vrijednost, a u međuvremenu je u Cavtatu također izmijenjen kapital (povećan)? Mislim da je i LRH iscrpila porezni gubitak tako da će u narednim godinama ako zakon ostane ovakav svake godine dizati kapital za dobit da izbjegne plaćanje poreza.
Kad smo već kod toga, kupovina Adriatica donosi još jedan benefit, porezni gubitak koji ta tvrtka pretpostavljam da ima.

Istina, upravljanje su preuzeli kasnije i platili su punu naknadu Iberostaru, ali rezultat od 1.7. je ušao u LRH (prihod i veći dio zarade)

I mene zanima koliko su uspješni u prodaji Cavtata, Iberostar je velika tvrtka, ali i fee koji su uzimali nije bio mali + veliko smanjivanje troškova prebacivanjem dijela poslova na LRH. Mislim da i sa prihodom manjim 5% još uvijek će raditi profitabilnije.

Primjetio sam da LRH proširuje djelatnost za:

74.15 Upravljačke djelatnosti holding – društava
* Računovodstveni i knjigovodstveni poslovi
* Savjetovanje u vezi s računovodstvenim i knjigovodstvenim poslovima
* Zastupanje inozemnih pravnih osoba.

To nam je promaklo?

Nemoj misliti na m2!

Sindikalisti opet glasni…umjesto, da bi članove pozvali na kvalitetniji rad…

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Bulic-Katastrofa-je-da-gradonacelnik-Opatije-socijaldemokrat-podrzava-otpustanja-u-LRH-a

New Report

Close