LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@Matejt
je dao jednu ideju zašto čiste bilancu, ja imam drugu
Pitao sam se zašto to rade ali i zašto se stalo s nekim stvarima, zašto se užurbano pripaja Cavtat, smanjuje i povećava kapital itd.
S druge strane LRH treba novac za investicije.
Dokapitalizacija? Problem je Opatija jer pada ispod 25% i time puno gubi pa to nebi dozvolili, a i odakle Ostoji novac.
Kad već razmišljamo što pripremaju ovim potezima meni je izgledniji ulazak strateškog partnera. (nešto je spominjao i gradonačelnik da je to opcija)
Model?
Ja to vidim ovako.
Strateški preuzima Opatijin udjel za recimo za 30 do 40 mil eur.
To je neka fer cijena. (1-1,4 booka)
Strateški dokapitalizira društvo (dionicu plati 20-30% više nego je nova nominala) Npr ulaže u društvo 40 mil ali izdaje mu se 75000 dionica i strateški nakon toga ima 40%, SN holding ostaje iznad 51%, a tvrtka ima novac za investicije.
Tvrtka s tim novcem uz godišnju zaradu koja raste investira, diže prihod i doseže ciljanu cijenu za 4-5 godina kada Ostoja izlazi.
Cilj EBITDA preko 200 mil kuna. Tu SN holding može tražiti bez problema 150 mil eur za svoj dio jer tvrtka je vrlo nisko zadužena pa EV/EBITDA 10-12 im osigurava najmanje toliko. Ostoja praktično ništa ne gubi jer ako zaduži tvrtku to će smanjiti i cash flow, povećati trošak financiranja pa će se teže i sporije investirati. Da provede iste investicije za 4 godine tvrtka će možda i doseći isti EBITDA, ali uz manju dobit (trošak financiranja), i uz veliki dug koji će u konačnici utjecati na EV/EBITDA pa bi prodajom većeg udjela dobio manje novaca.

S obzirom na Ostojine sposobnosti ovo je minimum što očekujem od njega. Jer do svog cilja će svakako lakše sa partnerom nego sam (tj sa ovim smetalima iz Opatije)

Strateški također dobro prolazi. Za 70-80 mil eur postaje vlasnik 40% tvrtke (možda još nešto osvoji i u preuzimanju) koja će za par godina vrijediti 300-350m eur i donositi godišnje 30-40 mil eur zarade.

Meni je to puno izglednije nego da se planira dividenda.
Ako je strateški partner iz branše možda bi mu Ostoja i prepustio palicu pa ostao samo investitor.

Ovo je priča gdje su svi zadovoljni.
Opatija dobila i velikog stranog investitora i ogroman novac za komunalne projekte prodajom svog paketa. LRH dobija veliki novac i investicije idu puno lakše i brže. Strateški povoljno ušao u priču (i oni vole zraditi). Ostoja puno brže i lakše ide prema svom cilju.

Od isplate dividende sad ne vidim nekog smisla, osim ako bi kao partneri ulazali neki koji traže dividendni prinos (kao npr mirovinci u Ledu)

Vrijeme je konsolidiranja i okrupnjavanja vlasništva. Sada je idealno za ovakve poteze.

Nemoj misliti na m2!

@daliborop hvala na tvom razmišljanju.

Ja isto mislim, da isplata dividende još nije na potezu, jer sada je vrijeme da LRH putem investiranja širi kapacitet i zauzime štobolju poziciju.

Oko strateškog partnera: svaki ozbilniji partner zna šta su bilance, konsolidirani izkazi i slično. Znači u to pogledu nije nujni stav, da treba očistiti bilancu, jer svi bi trebali razumijeti o čemu se radi.

Ali istina je, da ako tražiš nekoga, onda je pametnije, da očistiš i staviš ljepu fasadu…jer s time imaš bolju mogućnost da nekoga impresioniraš. Pitanje je naravno, da li je to proces, koji će se tek sada aktivirati ili je već nešto dogovoreno (pa je onda opet u pitanju, zašto žurit s tim aktivnostim).

LRH ima potencial. Pitanje je, kada če se dogodit “unlock” vrijednosti i potenciala za nas male dioničare. Možda ćemo nešto više saznat na skupštini za dva tjedna.

… Pitanje je, kada če se dogodit "unlock" vrijednosti i potenciala za nas male dioničare. Možda ćemo nešto više saznat na skupštini za dva tjedna.

Za mene ce se unlock vrijednosti dogodit nakon presude u Strazburu. Nikakv drug otkljucavanje me ne interesira.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Frenki da nisi ti možda rodom zagorec?[emo_smijeh]

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

Ovdje se vec 5 god nesto ocekuje. Meni se ni jedna od vasih ideja ne svidja. Ako dodje do dokapa, prodaje opatije ili neceg slicnog vjerojatno ce nas 90% izaci van. Za mene je najbolje da se razvijaju u skladu sa mogucnostima. Napravili su vec jedan odlican posao sa hcvt i nepravedno je ocekivati svake godine nesto tako.

Za mene je najbolje da se razvijaju u skladu sa mogucnostima.

OK. Ali šta onda uopče očekivaš od dioničarstva LRH?

Da nije ono kad si u lobiju Kvarner-a sa curom i kažeš, da si suvlasnik tog hotela.

Ako nema dividende, možeš barem impresionirati 😉

@knabis
U 5 godina se stalno nešto događa!?!?!?
Sa prihoda od 190 mil kuna došli su na prihod od 320 mil kuna
Sa EBITDA od 15 mil kuna došli su na EBITDA 100 mil
I tu se ne staje. No za daljnje napredovanje treba nešto uložiti.
Mogu i iz vlastite zarade i iz kredita, no to je sporije.

@matejt

Naravno da investitoru nije bitno što piše u bilanci. Ozbiljan investitor ne gleda samo što piše trenutno u bilanci. On gleda što će pisati u bilanci za 5 godina. No moraju se odraditi i tehničke pretpostavke.
Za ovakav ulazak partnera potrebno je da nominala bude niža nego book, i nego stvarna vrijednost tvrtke.
Bit je da strateški plati ulaz više nego je nominala i na taj način “avansira” većinskom buduću vrijednost tvrtke.
Recimo da uloži 250 mil kuna za paket Opatije (po 3200-3300kn)
I još 300 mil kuna u dokap po 3500-3800kn
Uložio je 550 mil kuna i osvojio 40%
Taj novac je skoro dovoljan da sadašnjih 1000 soba koje su još 3* digne na 4* (40.000 eur po sobi) U 2-3 godine to se može odraditi,a u te 3 godine je i zarada tvrtke 300-400 mil kuna pa ako se i to reinvestira s time se mogu širiti kapaciteti (prema planu Hotel Zagreb, resort Ičići i Cavtat)
Rezultat je nisko zadužena tvrtka sa preko 3200 soba na 4*

Nemoj misliti na m2!

A cemu to? Meni je to razvodnjavanje kapitala. To sto bi lrh tada bila 2 turista po velicini mi ne znaci nista.

Razvodnjavanje ako za dionicu uplati 30%-40% više nego je book i nominala tj 60% više nego je možemo kupiti na ZSE?

Nemoj misliti na m2!

Book i nominala nemaju realnu vrijednost. Meni je to nazalost razvodnjavanje. Prema tom planu mali dionicari nece nikada docekati cijene koje su se spominjale. A ostoji se bez opatije pruza velika mogucnost manipuliranja. Nazalost kako se turizam u nas pokrenuo, sve vise malih dionicara je prisiljeno prodati svoje dionice.

I još jedna misao: ako LRH treba samo novac za investicije, zašto se onda ne napravi neki sekundarni public offering? Naime, može se cijenu dionice dići putem stava, da je to najbolja/najtransparentnija turistička priča naokolo koja ima svoj temelj u samom poslovanju i potencialu…Proširiš free float, ubaciš mirovince, napraviš neku konzervativnu dividendnu politiku i slično.

Na taj način Ostoja bi još uvijek dominirao u LRH ali naravno sa tim korakom LRH dobije samo financijski kapital a ne i turistički kapital (know how, distribucija, ime i slično).

matejt
nemoj maštati. pa tko još nakon svega vjeruje ostoji? tu može samo ući strateški partner, neki ostojin ili grofov financijer. daliborovo razmišljanje je puno realnija opcija.

New Report

Close