Moram ovdje prokomentirati i događanja na HCVT
Od 1.1 do danas LRH je na burzi skupila 4245 dionica HCVT.
Sada su vlasnici 92% i jasno je da se ide na istiskivanje.
U međuvremenu su za skupštinu predložili i delistiranje dionica uz zakonsku obvezu da isplate minimalno prosjek za 3 mjeseca koji je oko 243 kune.
Očito je da pokušavaju na sve načine dogurati do 95%. Budući da nema dioničara sa preko 200 dionica neće to baš biti tako lako jer ovi branitelji koji su dobili dionice, a i ostali mali koji nisu prodali u prvoj ponudi sumnjam da čitaju odluke skupštine.
Možda ipak da objave novu ponudu sad kad je CERP otpustio dio i imaju teorijske šanse da mali kad im dođe pismo kući ipak prodaju?
Ne sumnjam ja da oni znaju što je najbolje.
Vidim samo da su skupljali skroz do 265 kuna. Ne znam moraju li ovdje dati više ako su kupovali po više od prosjeka. Mislim da ne, ali ako ide istiskivanje teško da će moći fer cijenu odrediti ispod one koju su dali u ponudi. Tim više što je knjigovodstvena vrijednost od tada i narasla.
Zapravo Uprava Cavtat je prilikom preuzimanja čak dodatno od Hanfe “natjerana” da se izjasne dali je ponuđena fer cijena. Moraju reći je li cijena fer ili ne …
Opet se ponavlja ista priča, jasno je da će se za HCVT kroz par mjeseci dobiti 309 kuna, a nitko ne kupuje sad kad ima po 220 :)))
Do podneva nije bilo prodaje ispod 2400 kuna, pa je kupljno ono što se nudilo. Zašto niste ponudili nešto jeftinije?
Neki (pa i ja) čekaju na kupnji ali se često načekaju. Neki nemaju vremena cijeli dan se preskakati na kupnji zbog 1-2 dionice koju kupe, a neki u tome malo vide Ostoju koji štopa cijenu, a neki opet neke inrige kojima se cijena diže.
Evo na HCVT u trenutku je bila kupnja 2oo komada na 228 kuna, a sekundu nakon toga kupnja se makla i netko proda 12 komada po 15% nižoj cijeni !?!? Na lrh je prmet mizeran pa 50kn manje više je u rasponu 2% više manje. Na puno dionica raspon je i 10-20%. Ne treba baš u svemu tražiti smisao
Imao sam neko pitanjce o HCVT na PM pa sam malo analazirao revizorsko u svijetlu pripajanja matici.
Prvo da pročistimo 2013.
Prema mojedionice EBITDA je 24,4 mil kuna tj 30,82%
Tu je uključeno naknada za upravljanje španjolcima od 5.2 mil
Stvarna EBITDA (na koju se može računati ove godine) je onda 29,6 mil tj 37,3%
Kada iz uprave LRH govore o sinergiji i efektima pripajanja koji će doprinijeti većoj profitabilnosti jasno je da pripajanjem neki troškovi “nestaju”
Samo NO godišnje košta 500.000 kn, pa su tu troškovi revizije, računovodstva, i ostalih režija i fiksnih troškova koje tvrtka ima kad posluje sama.
U cijelom 1Q i 2/3 4Q kad hoteli ne rade trošak plaća je 9.3 mil (83 uposlena), a npr LRH u tom periodu ima trošak od 34 mil kuna ali i prihod od 55 mil!! Uprava je ovdje već poduzela korake i taj će se trošak prepoloviti. Za taj iznos je prošle godine rezervirano 8 mil kuna i neće opterećivati buduće rezultate.
Ukratko efekti sinergije dovest će EBITDA za Cavtat na minimalno 5 mil eur.
Kad uzmemo da će ako isplati sve dionice i po 309 kuna LRH platiti Cavtat 25 mil eur (nešto su nam uštedjeli jer vidimo da kupuju i na burzi po manje od 309) ispada da će Cavtat sam sebe isplatiti za 5 godina !!!
Kada bi na ovaj stvarni EBITDA primjenili multiple koje su sada na Imperialu u očekivanju preuzimanja (8,16) isplao bi da Cavtat vrijedi 40 mil eur tj 65.000 eur po sobi što je bio i izračun nekoliko modela valuacije koje sam radio prije preuzimanja.
Za konsolidirani rezultat bitno je koliko će LRH osvojiti dionica do 31.12. pa će sav taj plus završiti na kraju u LRH. Sada su na 92%
Ništa se ne šuška, što je na piku za onih 8,5 mil eur. Drugi kvartal je na polovici, a uprava je najavila da će isto biti realizirano u ovom kvartalu.
@matejt
Možda LRH kupuje nešto u Portorožu? :))
Baš sam bio juče u Portorožu i ništa se ne govori o tome…iako ima puno interesa stranih ulagača, da nešto kupe u regionu.
Dalibor
Ako može malo objašnjenje vezano uz odluku o povlačenju HCVT koja bi trebala biti donesena na glavnoj skupštini. Koliko vidim LRH ima 92,07% dionica HCVT, zar nebi trebali imat preko 95% da bi to mogli napraviti. Vidim da ste pisali da bi prvo trebali dati prosječnu cijenu po 244,00 kn pa tek onda istiskivanje po 309,00 kn.
Znaci po tome da bi prvo trebala ići ponuda za preuzimanje da bi skupili 95% pa tek onda istiskivanje, jer u pozivu za glavnu skupštinu piše samo o povlačenju a ništa o ponudi, evo ako možete malo to objasniti?
Lp
Pri povlacenju dionica su duzni otkupiti dionice od onih koji ne pristanu na to. Najcesce se radi o 3 mjesecnom prosjeku, no mogu ponuditi i vise.
kanabis
Ne razumijem, oni imaju 92,07%, znači nemaju 95% koliko im treba za povlačenje.
I što to znači da su dužni otkupiti dionice od onih koji ne pristanu na to, koja je cijena za one koji pristanu tj. za one koji nece ici na skupštinu niti ce se ocitovati o tome dali pristaju ili ne, što s njima? Iskreno puno stvari mi tu nije jasno.
Lp
LRH kupuje trenutno dionice HCVT na burzi
Prema prometima i SKDDu skupili su od nove godine skoro 5000 komada i plaćali su ih i dosta skuplje nego su sada na burzi (do 265 kuna). Jasna je namjera da skupe preko 95%. Budući je CERP otpustio dovoljno u teoriji LRH može skupiti tih 95% ali u praksi to i nije lako, ako naravno znatno ne podignu cijenu.
Na skupštini je prijedlog da se dionice povuku sa ZSE, a tada će se teže i kupovati. Pri povlačenju dionica HCVT (a ne LRH) se obvezuje isplatiti tromjesečni prosjek koji je tih 244 kn.
Onog trenutka kad LRH pređe 95% ima pravo istisnuti male dioničare i to po fer cijeni. Fer cijena je naravno rastezljiv pojam no budući je sama LRH nedavno platila u ponudi dionicu 309 kuna, pa su se u tom smislu i odredili koja je to fer tržišna cijena teško da će se odlučiti da ponude manje jer cilj je pripojiti društvo što prije bez dodatnih komplikacija.
Naravno da će sad mnogi pisati da će oni opet nešto ispod stola, pa ovo, pa ono. Tako je bilo i kod zadnje ponude kad su neki tu sugerirali da je Ostoja osobno svojim novcima platio nešto ispod stola nebi li za… male dioničare.
Treba samo u omjer staviti novac koji je LRH potrošila za preuzimanje HCVT i eventualne uštede koje bi se mogle napraviti ovakvim nekim muljažama i potpuno je jasno da je to besmisleno. Ako je cilj pripojiti HCVT brzo i efikasno u transakciji koja ih košta 25 mil eur onda se neće natezati za 200.000 eur, a toliko bi mogli (MOŽDA) uštedjeti da ponude prosjek, a ne “fer” cijenu.
Ja bi rekao da možemo očekivati i novu ponudu za preuzimanje, nešto kao na ISTT svojevremeno (povlačenje i ponuda istovremeno). S tom ponudom će sada kada je CERP podijelio dionice malima brzo i lako preko 95%, pa onda prema ZPDD-u (a ne ZTDu) mogu i jednostavnije istisnuti dioničare. Onda se ni ne utvrđuje fer cijena nego to imaju pravo napraviti po cijeni iz ponude za preuzimanje. (postoji dva modela istiskivanja, po ZTDu i po ZPDDu)
Gledajmo u svemu ovome i plus za LRH. HCVT onda sa ukupnim prihodom ulazi u LRH i nema manjinskog interesa i troškova transfera dobiti. To je puno više plusa i menj troška za LRH nego ih košta istiskivanje.
Iskreno, svaka čast i upravi i vlasnicima na ovom potezu oko Cavtata.
Baš me zanima kako će proći ove trenutne privatizacije i ako se pokaže da netko kupi Iperial ili Maestrale već na sadašnjim cijenama onda se tek pokazuje koliko je LRH povoljno kupila Cavtat.
Po trenutnoj cijeni EV HMST je oko 25 mil eur, a ima 25% manje soba, koje su u prosjeku ispod 3*. Poslovanje i potrebe za investiranjem da ne spominjem. Istina Stradunu su bliže nekih 10km.
Ako se pokaže da je netko spreman to platiti toliko ili čak 50% više kako neki očekuju onda je LRH napravila nevjerovatno dobar posao.
Postao sam kao Plavac na Maestralima :))
Samo za usporedbu sa prethodnim postom. Milenij hoteli u novi hotel ulažu 12 mil eur. 86 soba i kongresna dvorana do 1000 osoba.
No to nije cijeli iznos ulaganja jer Milenij hoteli su to kupili prije nekoliko godina. Trošak kupnje nekretnine i troškovi dokumentacije, projekata i dozvola na kraju 2012 su iznosili oko 8,5 mil eur.
Milenij hoteli također puno ulažu ove godine. Hotel Continental izdvojen je iz 4 cvijeta i sada posluje samostalno, hostel Link u Lovranu, hotel Royal.
Do sada su imali 500 soba sa prosječno 4,25 *
Ostvaruju prihod od cca 24.000 eur po sobi
Trošak radne snage po sobi je oko 6.000 eur
Sada vidite koliko se ulaganja u kategorije isplati ali koliko još prostora ima za rast LRH i koliko tih 0,8 zvjezdica znači. To prihod po sobi povećava za 50%, dok sami troškovi ne rastu toliko.
Iako u samim kapacitetima u ovoj godini LRH nije toliko narasla (kod vila je broj soba smanjen prilikom dizanja kategorije) značajno su podgli broj *
Ukupno je 125 soba dobilo 4*, a budući da su neke sobe prije bile 2*, a neke nisu ni bile u funkciji broj “dodanih” zvjezdica je 224 !!
Što to znači u prihodima?
Pa računajte si da je to najmanje 1,5-2 mil eur više prihoda, + hoteli više kategorije imaju i bolju maržu.
Šteta što nije išao i projekt Palace Bellevue. Tu bi bilo još najmanje toliko zvjezdica u plus pa samim tim i još toliko prihoda.
No LRH je stavila neke stvari na čekanje. Zašto?
Najavili su brutalno podizanje prihoda i investiranje, dizanje kategorija itd. No za ostvariti ove stvari treba dosta novaca. LRH odlično zarađuje ali ovdje govorimo o najmanje 500-600 mil kuna i to ne može financirati samo iz zarade. Onda?