LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mislim da je i uprava sama ukazala na najbitnije stavke ali da mi to malo detaljnije analiziramo.
Prvo matica.
Prihod manji za 10%, tj 1.7 mil kuna u odnosu na prošlu rekordnu godinu.
Kad znamo da u rezultatima nisu uskršnji praznici jasno je da je rezultat zapravo relativno bolji. Prema TZ Opatija bilježi za Uskrs 5,5% više noćenja, a u travnju do Uskrsa imaju 8% više noćenja.

Prema tome bolje je uspoređivati prihod i broj noćenja sa 2012.
2012 su imali cca 27.000 noćenja i prihod od 12,5 mil
2013 su imali cca 34.500 noćenja i prihod od 16 mil
2014 su imali cca 27.500 noćenja i prihod od 14,3 mil

Prihod po noćenju je narastao oko 12%
ADR iznosi prema ovome preko 1000 kn!!
Na godišnjoj razini je ADR bio oko 700 kn.

Efikasnost se značajno povećava. GOP je značajno bolji i vidljiv je pomak čak i u ovom najlošijem godišnjem kvartalu.

Konsolidirano nema potreba komentirati jer hoteli Cavtat ne posluju u ovom dijelu godine. U troškove je knjiženo zbrinjavanje 52 radnika no i uz to rezultati su ukupno bolji jer očito da su u prošlim godinama odradili veći dio restrukturiranja. Na rezervacijama još stoji 23 mil kuna.

U godišnjem izvješću koje je također danas objavljeno vidimo da su u 2013 knjižili čak 42 mil kuna izvanrednih rashoda i rezervacija. Broj stalno uposlenih je smanjen za 138 u 2013., a sada je i u Cavtatu u prvom kvartalu dodatno smanjen za 32 radnika što će se vidjeti u budućim izvješćima kao dodatno smanjenje troškova osoblja u prvom i zadnjem kvartalu.

Pokazatelji profitabilnosti su se značajno povećali, neto dobit+amortizacija + 36%, a EBITA 40%. ( i sve to uz ova čišćenja i restrukturiranje koje vidimo koliko koštaju )

Za početak da napravimo rekapitulaciju kapaciteta na 1.1.2014
HOTELI (u kom.funkciji) 2.525 soba – 4.867 kreveta
KAMP 278 jedinice – 836 kreveta
OBJEKTI IZVAN FUNKCIJE 513 soba, 999 kreveta
UKUPNO: 3.316 smj.jedinice 6.702 kreveta (+1.414 pomoćna)

Dio kapaciteta će prije sezone biti pušten u funkciju tako da ćemo godinu završiti sa preko 2.600 soba u hotelima.

Kad pogledamo malo strukturu i broj noćenja to izgleda ovako:

LRH je ostvario u 2013:
662.578 noćenja što je za 46.311 više tj 8%
Alotman je dodatno smanjen za 9% i sada je na svega 18,5% (2010 32,5%)
Individualna prodaja je sada na 45% (rast od 9%), uz rast cijene od 6%
Cijena u individualnoj prodaji je znatno viša nego u alotmanu (sam smještaj 35%, pansion 15%)
RevPAR prema 2012 je narastao 8%
Vidi se da su i popunjavali rupe grupnom prodajom koja je rasla 19%.

Kao grupa imali su 879.837 noćenja što je za 5% više
RevPAR je na razini grupe za 10% veći nego u samoj matici
Prosječna cijena je narasla 2%

Iako smo 2013 već i prije odradili analizu financijskog izvješća dobor je vidjeti i ove podatke o fizičkom obimu.
Kada pogledamo poslovanje HCVT vidimo koliko još prostora za rast ima.
Uz postojeće kapacitete dizanjem broja noćenja i cijene, prihod po sobi bi bez problema mogao ići i 20% gore, a kapacitet se također povećava pa imamo kumulativni efekt. Stavljanjem u funkciju svih kapaciteta (513 soba!!) to je rast ukupnih kapaciteta za još 20%. Trebat će za to vremena ali oni neki napisi o 400-450 mil kuna prihoda uopće nisu nerealni. (2-3 godine)

Kako vidim uzeli su i 8,5 mil eur dugoročnog kredita koji će biti realiziran u ovom kvartalu. Ima li netko neku ideju za što?

Kupuju Maestrale ili Imperial :))))

Nemoj misliti na m2!

Hvala Daliborop na tvom insertu.

Ako pomislim, da će se pokrivati gubitki (skupština) & kupovati dodatne kapacitete (ako se tih 8,5 mio EUR novog duga smatra za kupovanje) onda to meni signalizira samo građenje priće, iz koje će nekada dođi dobre dividende.

A da budemo realni, treba zasada ipak napisati ono poznato:
Sanja s_inja o kukuruzu al kukuruza nema.

Zajedno sa:
Nada umire zadnja.

[emo_namigusa]

Šalio sam se malo ovo oko akvizicije iako nikad se ne zna. Nebi se čudio da su i poslali neko pismo namjere no budući da ja mislim da te privatizacije i neće ići tako brzo kako se očekuje ovdje po forumima sumnjam da bi dizali kredit zbog toga. LRH se malo istrošila, srećom sada već ulazimo u predsezonu pa će krenuti prihodi no nismo navikli gledati LRH sa “samo” 24 mil kuna na računu.
Vidim da kupuju dionice HCVT i na burzi. Tu će trebati nešto novaca da završe tu priču, a i investirali su oko 112 mil kuna u obnovu. To je do sada sve išlo iz vlastitih sredstava, no zanimljivo mi je da idu sa komercijalnim kreditom, a ne sa kreditom od HABORa gdje je kamata ipak znatno manja pa će ipak biti da su novci namijenjeni za nešto drugo a ne obnovu kapaciteta.
Da je 5 mil eur još bi rekao da zatvaraju cijelu konstrukciju akvizicije Cavtata. 20,5 mil eur od PBZa i sad 8,5 mil od Erste je 29 mil eur što za 4 mil eur premašuje potreban iznos za HCVT (računao sam i istiskivanje po 300) a vidimo da uspjevaju na burzi skupiti i po manje.

Nemoj misliti na m2!

Izgleda je udruga odlucila izac preko burze. Sipa se cim se kupnja stvori.

Odakle vam uopće ta priča o izlasku Udruge. Koliko sam ja čuo (a razgovarao sam sa sudionicima) na skupštini se razgovaralo samo o eventualnom zajedničkom traženju kupca za neki veći udruženi paket. Za pretpostaviti je da se za takav paket traži više, a ne manje nego je cijena na burzi.

No nisam se u to ni dosada miješao pa neću ni sada.
Puno mi je zanimljivije razmišljati o tome što se sprema?
Čišćenje bilance, dizanje novog kredita.
Nešto se sprema.

Nemoj misliti na m2!

Meni je bolja meta Jadran Crikvenica i logičnija nego imperial i maestral. Zna li netko u kojoj su oni fazi, predstećajna ili?

[b][/b]You never count your money when you're sittin' at the table

Jadran..

Izašli iz stečaja i traže kupca 🙂

Nemoj misliti na m2!

Ma ja sam samo postao odgovor na pitanje u kakvoj je situaciji Jadran, ništa drugo.
No znamo što je bilo zadnji puta kada se otkrilo da su digli kredit.
Iznos je dosta manji, pa ako je i u pitanju neka akvizicija radi se o nečemu što je ili dosta manje od Cavtata ili posluje lošije.
Ono za Maestrale ili Imperial sam se stvarno šalio. Ne mislim da LRH nebi mogla ići i u takvo neko preuzimanje jer kreditnog potencijala imaju, a na poslovanju LRH vidimo što su sposobni napraviti u 2-3 godine. No ovi novci sigurno nisu za to jer najavljeno je da će kredit biti realiziran u drugom kvartalu 2014, a ovi natječaji po mom mišljenju neće biti gotovi prije kasne jeseni, pogotovo ako ima tako puno zainteresiranih.
Ovo je za nešto što je već dogovoreno.

Nemoj misliti na m2!

Onda je ovo sa Jadranom očito već rješeno, LRH je dosta blizu i to če im odgovarati, mislim da je i ovo dobra priča, pišem kao potencijalni dioničar LRH….

Najave za 1. maj..

Najava 12% više noćenja nego prošle godine.
Prema nekim najavama sa 30.4. trebali bi imati nekih 4-5% plusa prema 2013.
Ako i ostatak svibnja bude kao početak do ulaska u glavnu sezonu trebali biti već u pristojnom plusu. Opatijska rivijera do 1.6. prikupi više od 22% ukupnih godišnjih noćenja, i to uglavnom u hotelima. S tim rezultatom na Jadranu se za sada nitko ne može mjeriti. Za usporedbu ostatak Kvarnera u istom periodu zabilježi 7% ukupnih godišnjih noćenja.

Budući su u puno sezoni svi manje više isto popunjeni ovo je razlika koja hotelijerski business u Opatiji čini značajno profitabilnijim. Sada to više nije samo potencijal, sada se ti rezultati pokazuju.

Nemoj misliti na m2!

Krajem travnja u Delu. Dobar PR za Opatiju…a valda i za LRH.

Očito je Opatija na dobrom putu, da se vrati nazad u “naj” destinaciju Hrvatske.Zato je i sada sve popularniji ono, što su zapisali gore: “Opatijo treba priti pogledat in biti viden.”

tužno mi je čitati vaše analize, tekstove i slično. žao mi je što ne shvaćate kakva je ovo firma. sve je to uzalud jer cijena će ići tamo kamo gospodin ostoja odredi. nikakvi rezultati poslovanja, nikakvi turisti i porasti neće tu biti od pomoći dok gazda ne odluči da cijena raste ili padne. gubite vrijeme u analizama, idite van na zrak. korisnije je.

...povijest se ponavlja...

New Report

Close