LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Smanjivanje kapitala u svrhu pokrivanja gubitka iz prošlh godina te formiranje 10% obveznih rezervi = to su samo računovodski manevri. Sa novčanim tokom ništa se ne desi. Samo se konti na kapitalu preslože.

Nakon toga imaš bilancu u kojoj nema traga gubitka. Imaš lijepu bilancu (dobar novčani tok + dobar trend ebidte + malo zaduženost) odnosno nema baš nekog izvanrednog traga slabog poslovanja (barem na prvi pogled). Te imaš odmah otvorena vrata za buduća izplačivanja dobiti putem dividende.

Zašto to rade?

Možda zato što već razmišljaju o trećom ili četvrtom koraku, kojeg će napraviti, a ne samo o tom, što će tek slediti (kao većina poduzeća, koji fokus iznad dve godine uopće ne postoji).

Možeš zamislit sljedeću situaciju:
godina 2015 ili 2016: najava dividende oko 5%, stabilan novčani tok, rast EBITDA, sređena lokacija (Opatija repozicionirana u premium razred) => većinski vlasnik najavi exit (nakon restrukturiranja ipak je doveo firmu u stabilne razine). Šta će se desiti?

A za dividendu, iako ne kužim kakve to veze ima sa smanjenjem cijene (možda dio o pokrivaju gubitka, to mogu reći kvalificiraniji) nadam se da si u pravu te da će to na kraju biti ipak dobra vijest.
Think positive-Thinkpad!

ako imaš gubitak u bilanci od 57 mio, onda ne možeš iako imaš novac platiti običnu dividendu. Zato trebaš prvo pokrit gubitak. Onda trebaš imati i obveznu rezervu 10%. to možeš napraviti putem ostvaranja dobiti u poslovanju ili sa smanjivanjem temeljnog kapitala. Prvo ide polako (pogotovo ako znamo da za 100 mio kuna čiste odnosno prikazane dobiti treba više godina), međutim drugo ide u jednom danu kroz skupštinu.

I još jednom: to je samo računovodstveni trik kako polepšati bilancu i pripremiti za izplačivanje dividendi. ja drugog razloga ne vidim, jer promjena nominale baš nema drugog efekta za poslovanje.

@matejt
iz tvojih usta u božje uši!
[emo_beztona]

Koliko ja znam dionice na CERPU su rezervirane za nešto drugo, nebi rekao da ih mogu prodavati. To je trebalo pripasti SN holdingu sa nekom odgodom ili tako nekako.
LRH je kupila nešto preko 3000 dionica HCVT i to na burzi. Jasno je da idu na pripajanje. Najavili su delistiranje da motiviraju male da im prodaju.
Možda CERP ni ne smije dijeliti dionice koje ne kotiraju na burzi pa će ih tako stisnuti da im prodaju svoj dio?

Ne isplati im prebacivati dobit kroz dividendu u maticu jer tu se onda plaća porez, to sigurno žele izbjeći, pogotovo sada kada su u investicijskom ciklusu. Zato na HCVT dižu kapital, ionako će to završiti u kapitalu LRH pri pripajanju. Samo trebali bi toga još puno da “ponište” goodwill pri spajanju.

Slažem se sa onim što kaže Matejt, to nema baš nikakvog utjecaja na poslovanje i vrijednost tvrtke.

Nemoj misliti na m2!

Kvarner za Uskrs posjetilo više gostiju nego lani
Vaš link …

Došli rezultati. Iako prvi kvartal ne daje znašanju naznaku svejedno ima par zanimivih informacija:

Baš zanimivo pratiti troškove plače u LRH. 1q2013 bili su puno veći, a 1q2014 su skoro 15% manji. Da li zna ko, da li je to zbog manje radne snage ili su ove godine bonusi bili izplačani na kakav drugi način?

I šta je još super:
1.1.-15.4. 2014 su po prihodima isti kao 1.1-15.4 2013. A još nije u tom unutra ovogodišnji uskrs, za kojeg znamo da je bio puno bolji nego 2013.

To znaći da ARP je veći.

A inače što je bitno: EBITDA je bolji.

gdje je dalibor da izanalizira report :)))

www.lociraj-popust.com

Rasprodaje se kao da je izvjesce lose. No print im je zbilja katastrofalan. Pojedinci odustaju od tuzbi i rasprodaju dionice, tako da ce cijena kuburit na ovim razinama. Dobro da uopce ima kupnje.

>ojedinci odustaju od tuzbi i rasprodaju dionice
Ako je odustao od tuzbi zakaj bi prodavao dionice ako je u LRH sve trenutačno podcijenjeno s mogućnošću rasta u dogledno vrijeme.
Ako ima koja druga dionica koja bi donijela neki prihod za manje od 6 mjeseci na PM. hvala
HIMR je prica bila “skoro gotova” a sada niti datuma niti informacija kad apocinje drugi krug obvezujućih ponuda. Ovo sve govorim da podsjetim da “ziceri” nisu vise nigdje a pogotovo u kratkom periodu.

Funky ne mogu odgovoriti zasto drugi prodaju. Mozda moraju, mozda im je muka, mozda vide drugu priliku… Prokomentirao sam dio gdje su pojedini clanovi obavijestili udrugu da vise ne posjeduju dionice i time odustali od tuzbi. Ja sam tada prodao lrh u ponudi, jer sam racunao da ce suđenje biti spacka. Sada sam ponovno in

Ma sve 5 razumijemo se.
A da ima ljudi koji su odustali i da im je muka-ima. da su neki prodali-nije upitno. ali mislim da im je prvenstveno muka generalno od situacije u društvu a lrh je samo slag na torti.
pored toga mislim da po broju dionica to nije bas mnogo ali o tome jedino zna drazen…i neka ostane tajna.

Besane noci za Dalibora:)

http://zse.hr/userdocsimages/revizor/LRH_revizor_2013_konsolidirano_HR.pdf

New Report

Close