Koliko su po vama sanse da LRH kupi HIMR?
Koja bi cijena bila "fer"?
Male. Ako razmisljam o strategiji da imas lanac, koji zelis da radi zaista cijelo godino: to moze opatija, dubrovnik, zagreb, mozda rovinj. ali rab? pitanje.
Jer na kraju dana, kad ce se LRH prodavati, ti ces imati jednu zgodbu da pricas. I kakva ce ta biti?
Počinje. [emo_smijesak]
Njemački FTI ulazi u Hrvatsku, Hoteli Plat prvi na listi želja
“U kratkoj, ali vrlo konkretnoj prezentaciji kompanije, zainteresirani ulagač Hrvatsku je ocijenio destinacijom s najvećim neiskorištenim turističkim potencijalom u Europi, pogotovo u razdoblju od listopada do svibnja.”
U sklopu PSN Hotela Živogošče Horwath consulting renomirana komzultantska kuća dao je neke parametre za izračun vrijednosti hotelskih tvrtki. Istina na više stranica su napisali tko su oni nego što su konkretno obradili procjenu te tvrtke i iako su objašnjavali sve metode zapravo su se zadržali jedinu na EBITDA multiplikatoru.
Ja u zadnje vrijeme također često prikazujem taj podatak jer je vrlo jedonostavan, lako se prati i uspoređuje i ne traži puno truda da se izračuna. No isto tako tako nešto možemo koristiti mi na forumu ali zadržati se samo na tome u nekoj ozbiljnijoj procjeni meni je ipak malo neozbiljno.
Ta metoda ima nekoliko minusa i svakako nije isto primjeniti je na tvrtke u različitim fazama njihovog tzv životnog ciklusa.
Iako je jasno da sam multiplikator uzima u obzir neke od važnijih varijabli u poduzeću koje uključuju profitabilnost poslovanja i visinu zaduženja to nikako nije dovoljno da se ocijeni neka tvrtka.
Zato je i raspon tog multiplikatora i tako velik i od neke srednje vrijednosti na jednu i drugu stranu bilježimo odstupanja od 20 ili 30%.
Morate znati da vrlo često posao u recimo završnoj i opadajućoj fazi životnog ciklusa donosi veću dobit tj bilježi se rast dobiti tvrtke.
I zato se svakako niže valuacije iz raspona uzimaju u hoteljerstvu kod objekata u fazi završnog životnog ciklusa, kod niske kvalitete proizvoda i niskom mogućnosti rentabilnog investiranja.
Osim samog trenutnog poslovanja tvrtke koje imaju značajan tržišni potencijal se onda investitori naravno spremni platiti i više.
Mislim da se mi na LRH najviše od svih možemo pozivati na transakciju HCVT budući da je uprava LRH bila ta koja je procijenila da se radi o “isplativoj” kupnji. Znamo da su se oni pozivali na metodu diskontiranog novčanog toka koja je po njima pokazivala da se radi o isplativom ulaganja budući da i na temelju postojećeg poslovanja trošak kapitala je bio niži od povrata.
Ev/EBITDA može biti samo neka brza kontrolna metoda ali niakao jedini parametar za utvrđivanje vrijednosti.
Trenutni Ev/EBITDA za LRH je 7,3 pa bi primjenom ove metode mogli zaklučiti da šrema gornjem rasponu od 10 do 12 po kojem bi se valorizirao LRH cijena za LRH bi trebala biti od 3350 – 4050 po dionici.
Cavtat je preuzet na multiplikatoru 10,44 na temelju podataka za 2012 i to bi bilo svakako u okvirima očekivanih multiplikatora.
E sad koliko ta metoda nije precizna najviše je vidljivo baš kod Cavtata.
Prvo EBITDA kod Cavtata je bio opterećen naknadom za upravljanje koji je naplaćivala matica, te je po bilanci 2012 tvrtka još uvijek imala i dug koji je do 30-6. značajno smanjen i očito je u potpunosti zatvoren po preuzimanju.
LRH je preuzela tvrtku bez duga i po toj računici multiplikator je bio puno niži.
trenutni Ev/EBITDA
Arenaturist 10,7
HIMR 7,7
HUPZ 8,27
SLRS 10,21
RIVP 8,02
LRH 7,3
Pa sada da to dopunim sa valuacijama na svjetskom tržištu kojeg mi željeli ili ne polako postajemo dio.
MARRIOTT INTERNATIONAL INC. 14
InterContinental Hotels Group 12,5
Melia Hotels International 13,4
Starwood Hotels & Resorts 12,9
Možda vam ove valuacije izgledaju vrlo blizu ali nije to baš tako.
Iako sam multiplikator budući da se radi o parametru EV koji u sebi uzima u obzir zaduženost on ne uzima u obzir trošak zaduženja koji nikako nije isti.
Osim toga EBITDA isključuje trošak financiranja pa to na neki način može dosta zavarati.
Dobar primjer je usporedba LRH i Areneturista.
Te dvije tvrtke i da se trguju na poptupno istoj multipli nisu ni blizu u istoj poziciji.
Pojednostavit ću to i prikazati što to znači na primjeru na kojem recimo da platimo 100 jedinica za jednu ili drugu tvrtku po trnutnoj cijeni
LRH
Ulog 100
U tome ste kupili 25 kune duga i 11 kuna kratkotrajne imovine
Ispadne 85 kuna tvrtka i 15 kuna neto dug
Zarađujete godišnje 13,3 kune
Od toga morate platiti ,55 kuna za kamate
Kad to dvoje oduzmemo vi ćete svoj investiciju vratiti za 7,84 godina
Nije loše zar ne.
ARNT
Ulog 100
U tome ste kupili 47 kuna duga i 6 kuna imovine
Ispadne 59 kuna tvrtka i 41 kuna dug
Zarađujete 9,15 kuna
Kamata je 3 kune
Kad to oduzmemo trebate 16,4 godine da isplatite investiciju
Ovdje nisam uzeo u obzir vraćanje glavnice nego samo plaćanje kamate.
Vraćanje glavnice produžuje stvar a troškovi financiranja rastu.
Vidite sada da je razlika između 7,3 i 10,7 koja ne izgleda tako velika u konačnici rezultirala u povratu investicije produživši rok sa fantastičnih 7,84 godine na na puno dužih 16,4
Kada uzmemo u obzir i trošak vašeg kapitala, te otplatu glavnice razlika se povećava u korist tvrtke sa manjim multiplikatorom.
Ovo je samo primjer, brojke nisu precizne i ne izvlačite pogrešne zaključke
Zaključak da je LRH odlična investicija je OK 🙂
No i ostale naveden nisu loše. Svaka ima svojih prednosti i mana. PLAG posluje odlično, HUPZ je cjelogodišnje poslovanje i takvi gradski hoteli se vrednuju više, HIMR ide u privatizaciju itd itd.
Ono o čemu svakako morate voditi računa je da kod većine ovih tvrtki dolazi do multipliciranja efekata više parametara.
Ako tvrtka podigne prihod za 20-30%
Podigne ebitda maržu za 2-3%
Skine trošak financiranja za 1%
I digne multiplikator ev/EBITDOR na 10x
To vam daje rast od najmanje 200-300% na cijenu dionice
Ne ide to ni preko noći niti je sigurno da će se dogoditi, ali ja se pitam dali će za 5 godina hotel u Opatiji biti vrednovan bliže cijeni u Budimpešti ili će cijena u Budimpešti pasti bliže na Opatijine sadašnje razine?
Vani su predviđanja da će cijena u Budimpešti rasti.
Hrvatsku prestavljaju kao emargin market u tom području.
Zanimljivo mi je da KD Victoria koja je pozicionirana u tom sektoru bilježi zanimljiv rast za jedan fond u hr.
Ove godine skoro duplo bolji od prvog slijedećeg: 8,43%
Za 3 mjeseca više nego duplo bolji 15%
Za godinu dana najbolji sa 20,25%
Dalibore,
Super si to odradio (na lrh temi), hvala ti. Ako sada uzmeš te parametre i staviš ih u himr, pa uzmeš u obzir, da je u ovom trenutku sezona za himr stvarno kratka, ne pričam o cjelogodišnjoj sezoni, nego samo mjesec dužoj, pa još dodaš troškove zaduženja, koji se još mogu smanjiti (recimo u Sloveniji budući kupac Letrike u svoju računicu stavlja troškove kredita koje će morati sam, da plača, a ne ove koje plača sada Letrika po visokoj kamatnoj stopi…).Pa onda uz sve to zamisliš, da je pošten natječaj moguć i u HR, vidjeti češ, da ima himr (naravno ako postoje bar dva kupca) strašnu perspektivu za rast, dok je downside s ove cijene skoro zanemariv – osim ako baš nema nijednoga kupca…
postavit ću ovo još na himr…
Ma u svemu mi je najteže pročitati ovu kao procjenu za živogošće. Mislim da u mom postu ima jedno 3 puta više brojki, činjenica i izračuna. A rekao bi da sim utrošio i više vremena. Ali oni su ovdje svoj obraz zato jako dobro naplatili. Ovo bi neki google copy/paste wannabe stručnjak (kako i sebe doživljavam) bolje složio. Ne kažem da procijena ne stoji, možda brojke nisu neophodne jer su oni autoritet, ali čemu onda i školica o modelima valuacije, a brojke izvade iz šešira. Gdje je zamjenska metoda, gdje je DFC, gdje je sve ostalo.
Nije ta procjena rađena da bi država odredila fer cijenu za sebe, već je to forma da kupac kupi što jeftinije. Dok god država ima dati nešto za jednu kunu a da bi netko negdje drugdje dobio ostatak, teško će se otključavati fer valuacije na čitavom tržištu. Sreća da nemaju još puno toga za predavanje.
e stari moj i kada čitaš analize velikih stranih investicijskih firmi vidiš, da svugdje žive šalabajzeri i, da su sve analize napravljene s razlogom a taj razlog nije objektivna ocjena firme, situacije ili bilo čega:)), pa onda uvidiš, da je sve stvar mode i vjere, tako je nekad P/E omjer 10 za neku branšu baš pravi, a nekad za istu branšu strašno velik, a opet kroz par godina baš nizak… isto važi i za EV/EBITDA, P/S… a da o booku ni ne govorim…, naravno postoje neke objektivne činjenice kao što su donos na obveznice ili depozite, količina novca u kruženju itd ali na kraju većina pokazatelja so stvar vjere ili trenutne financijske mode:)
@gornas
Mene često ne razumiju.
Pisao sam o HIMR puno puta. Ali budući da baš i nemam povjerenja u vladajuće taj dio rizika me je odbijao od dionice.
Pogledajte kako su odrađene predstečajne nagodbe. Što mislite zašto se čekalo, da voda dođe do grla. Tko u tome ne vidi namjeru je naivan.
Država je svoje tvrtke lihvarila kamatam po 13,5% redovno i pa još onda 14-15% zatezna. A sad se odjednom pojavljuje FTI koji je zainteresiran za ulaganja u Korčulu i Orebić? A gdje su bili prije samo 3 meseca? Nisu li naši vrli ministri prodavali bajke da šetaju po svijetu sa investicijskim katalozima, da ih vuku za rukave itd itd. A onda su ponudu dali sakriveni iza FGS Šegonovi kompanjoni. Prvo po 10 kuna za korčulu!!!! A ispostavilo se da je čak i poziv za skupštinu pisan u Auctoru!!!! Zaboravio netko obrisati podatak tko je kreirao dokument u wordu ;))))
Pa kad su se počele spominjati kaznene prijave digli ponudu na 50 (što je još uvijek malo) nitko ne spominje drugog Ministrovog pomočnika čiji je otac postavljen u NO HTP orebić. Gdje su direktora pritiskali na tko zna što pa ih je ovaj čak i snimio kako mu prijete i objavio i nikome ništa? A porezna mu zatvorila bratu tvrtku itd itd.
I sad bi mi trebali biti naivni i povjerovati da će se ovo odraditi pošteno?
Možda netko i ima takve namjere ali je pitanje dali će uspjeti.
Možda je Ostojić mislio objaviti javne i transparentne natječaje pa se netko sjetio afere sa zemljištem? Tko se kod nas upušta u posao sa državom jako puno riskira, i istina zato može jako puno zaraditi. Ima li to veze sa poslovanjem?
Ja bi se sad prije kladio na ove tvrtke na jugu, tu netko treba zaraditi na brzinu i puno, a to više nije država.
Dok ne vidim tko ulazi u netku tvrtku ualagnje je po meni prerizično. Pogledajte arenu, poslovanje odlično, a zarada? Da pitamo upravu hoće li od mene uzeti kredit po 15% godišnje?
Sve što si napisao stoji, jedino po mojem mišljenju – čak i ako bude mučke – downsida nema mnogo, a na drugoj strani upside može, da bude strašan…
naravno sve je stvar subjektivne ocjene oko većinskog vlasnika, sam mislim, da je ostoja trenutno veći rizik od najavljene privatizacije himr – zbog situacije u kojoj se Hrvatska ovaj trenutak nalazi i iskustva sa lrh. ali kao što rečeno, to je samo subjektivna ocjena…