LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kad ovo pogledam onda mi stvarno nije jasno zašto stalno "ogovarate" Ostoju?
LRH je ultra super savršeno transparentna tvrtka.

Možda ne bi falilo još kakav dokaz. Npr. dovoljno bi bilo da uprava (ne daj bože i Ostoja) kaže, da su mali dioničari dio kompanije. I da bude pazili na njihvova prava uz standardni corporate governance.

Ne vidim da u LRH krše neke standarde korporativnog upravljanja. Možemo lamentirati da su ovo samo formalne stvari koje oni rade, ali ta forma i njeno poštivanje i je smisao kodeksa. Uprava na vrijeme i o svemu obavještava dioničare. Ustrojene su sve standardne procedure upravljanja, interna revizija, objava i dostupnost revizorskih izvješća, priopćenjima se obaviještava dioničare o svim stvarima koje su bitne, (invsticije). Na skupštini su dali sva potrebna objašnjenja i odgovore na pitanja.

Uz godišnje izvješće sažeto su razjasnili na što treba obratiti pažnju i gdje i zašto postoje izvanredni događaji i koliki je njihov utijecaj. Da su dioničari zainteresiraniji i organizirani mogli bi dobiti i više.
Uprava je čak otišla i dalje pa je projecirala kretanje vrijednosti dionice prema svom planu poslovanja. Naravno Uprava ne zna dali će tržište plaćati tu cijenu, to je već “naš” posao.
Ostanimo u ovoj branši i recite mi koja od tvrtki je po pitanju odnosa prema dioničarima bolja od LRH? Možda su nekom važni kanapei ili popust na spavanje. Koliko sam čuo u LRH su dioničari dobili ručak u Ambasadoru. :))
No na skupštinu dođe par dioničara iako ih ima preko 1000. Ja nisam bio u prilici ići na skupštinu ali svoja pitanja sam proslijedio dioničaru koji je išao i na pitanja mi je odgovoreno.
Na Areni je na skupštini bilo više dioničara (znamo i zašto), a ne vidim da je itko tamo postavio pitanje o ovom što sam ja ovdje istakao.
Bio sam zainteresiran za ulaganje, vidio sam ove stvari i odustao. Da sad počnem otvarati ove teme doživjeli bi me kao provokatora koji im ruši image njihove investicije.
Istaknute turističke tvrtke koje se na tržištu financijski valoriziraju bolje nego LRH sve odreda imaju puno većih problema sa corporate governance. A neke stvari izgledaju na rubu zakona.
Posudutu vlasniku novac po povlaštenoj kamati ili lihvariti svoju tvrtku sa 15% kamate godišnje?

Za nižu cijenu dionice LRH se ističe neki negativni tracking record Ostoje??
On u LRH nije napravio ni jedan jedini negativan potez. Doveo je najbolju upravu što je mogao i dao joj vrlo jasan mandat.
To što mnogi neke stvari koje Uprava izjavi smatraju samo floskulama ili zadovoljavanjem forme je problem “u očima čitatelja”. Ja vidim da rade prema tome što su napisali i rekli.

Čuli ste što je Šehanović izjavio na skupštini?
Rekao je jasno i glasno nekoliko stvari koje (ako mu vjerujete) mogu biti odrednica u vašoj ulagačkoj strategiji.
1. Upravi su dane “otvorene ruke” da radi na postizanju zadanih ciljeva.
2. Cilj je trajno povećanje vrijednosti dioničarskog kapitala. Dobit se neće isplaćivati nego reinvestirati sa ciljem povećanja kapaciteta, podizanja kvalitete i profitabilnosti.
3. Većinski vlasnik svoju zaradu traži u kapitalnoj dobiti koju misli ostvariti prodajom svog udjela i takav je zadatak dao Upravi. Dovesti tvrtku prema svim parametrima na nivo da se tvrtka može bolje prodati.

Znači LRH je na prodaju od prvog dana! No vlasnik “zna” kako će prava bilanca i parametri poslovanja izgledati 2020 pa sadašnju cijenu računa kao vremenski diskontiranu vrijednost ciljane cijene. Trenutno traži sigurno previše u odnosu na sadašnje poslovanje, ali se te dvije cijene svakim danom približavaju. Dali će kupac dočekati da se cijene poklope ili će dati premiju odluka je na kupcu.

Ne sumnjam ja da bi Ostoja iskoristio svaku priliku da ostvari osobno veću korist. I ja bi. U okviru zakona.
Zlouporaba (makar i zakonita) većinskih prava u LRH je puno kompliciranija i teža nego u nekim drugim tvrtkama. U samoj LRH mu to prijeći Opatija, a vidjeli smo da i u SNHO to ne ide lako. I svjestan je da je pod povećalom.

Jednostavno ne znam napisati nešto kratko i jasno. 🙁

Nemoj misliti na m2!

Pa taj odnos uprava – dioničari ti je isto kao dečko-cura. I on treba curi svake toliko pokazati, da ju voli (neki put reći, neki put rože i neki put spa tretma u LRH ;).

Pa evo oni koji su bili tamo na skupštini bilu su počašćeni škampima, grdobinama, pjenušcem 🙂
Samo su to prešutili u svojim izvještajima sa skupštine na forumu.
Uzmeš lijepo 2 dionice LRH pred skupštinu, jednu na ženu i jednu na sebe i dobiješ ručak od 300 kuna po osobi. To je samo po sebi prinos od 12% !!!!
Bit će gužve na kupnji pred skupštinu kad se pročuje :))

Nemoj misliti na m2!

[emo_smijeh]

Pa evo oni koji su bili tamo na skupštini bilu su počašćeni škampima, grdobinama, pjenušcem 🙂
Samo su to prešutili u svojim izvještajima sa skupštine na forumu.
Uzmeš lijepo 2 dionice LRH pred skupštinu, jednu na ženu i jednu na sebe i dobiješ ručak od 300 kuna po osobi. To je samo po sebi prinos od 12% !!!!
Bit će gužve na kupnji pred skupštinu kad se pročuje :))

Koliko nas još ima u ovome (i da smo mobilni i željni protegnuiti noge) mislim da se jelovnik i neće bitno mijenjati.
[emo_smijesak]

Dali ima nesto i sa repicem, za nas slavonce? Kad bude skupstina?

Mogli bi uskoro postati vlasnici još par hotela, što velite? Mislim da bi LRH to mogla financijski podnijeti.

Sada je svakako dobro vrijeme za akvizicije. LRH ima jako puno prostora jer tvrtka je minorno zadužena a godišnje generiraju ogroman novac.
No treba voditi računa da i renoviranje hotela nije jeftino. LRH nakon što ove godine u rad pusti dio renoviranih vila ima još 380 soba izvan funkcije.
Vidimo da se u LRH gradi i radi. Rezultat je cca 150 soba više u kategoriji 4*. Hotel Kvarner se otvara 16.4.

Jeftinije je danas kupiti hotel nago ga izgraditi ili renovirati.
ALi po meni ne vrijedi jednako hotel u Opatiji i recimo na nekom otoku.

Mislim da se je ova akvizicija odraz prije svega ambicija i razmišljanja Ostoje. Ovo je bila jako povoljna kupovina. Cavtat vrijedi barem 30% više po svim izračunima i Ostoja to nije želio propustiti. Jeftino kupi, skupo prodaj mu je u krvi. 🙂 Iskreno iznenadilo me je da nije isto realizirano preko SNHO ali ovako samo bolje za nas. Digli smo kapacitete za 30%, a zarada od Cavtata za 5 godina u potpunosti će pokriti tu akviziciju.

Ako ima još takvih prilika samo naprijed.

Nemoj misliti na m2!

Da, nikako preplaćivati.

Čini mi se da neki vole prodavati jeftino i kupovati skupo. Sretno u svakom slučaju.

Koliko su po vama sanse da LRH kupi HIMR?
Koja bi cijena bila “fer”?

New Report

Close