Da ste vi uprava dali bi u ovoj fazi kada tvrtka ulaže i investira prikazali dobit i platili na nju 20% poreza na dobit?
Koliko vidim potrošili su porezni gubitak i sada bi da su ostavili recimo 30 mil kuna više dobiti platili odmah 6 mil kuna državi pa još svaki mjesec akontaciju od ,5 mil kuna pa bi do nagodinu liniću izbrojali uz ovo što nam je uzeo 9 mil kuna kroz povećanje stopr PDVa još nekih 10-11 na ime poreza na dobit.
Spremni ste platiti par mil eur da vam u i bilanci piše da je bijelo bijelo, a crno crno? Tj da je svaka uplata poreza bacanje novaca u bunar, a ulaganje u posao investicija koja će vam se bezporezno vratiti kroz kapitalnu dobit.
Oni koji ne znaju pročitati bilancu i između redova ionako ne mogu promijeniti situaciju na burzi.
Potpuno se slažem, upravo gledam na dnevniku rast dobiti podravke 78%, i njihovog predsjednika uprave. Dakle postavili su svog i sad će im on fino uplatiti u blagajnu – SDP-ova škola!
Da ste vi uprava dali bi u ovoj fazi kada tvrtka ulaže i investira prikazali dobit i platili na nju 20% poreza na dobit?
Koliko vidim potrošili su porezni gubitak i sada bi da su ostavili recimo 30 mil kuna više dobiti platili odmah 6 mil kuna državi pa još svaki mjesec akontaciju od ,5 mil kuna pa bi do nagodinu liniću izbrojali uz ovo što nam je uzeo 9 mil kuna kroz povećanje stopr PDVa još nekih 10-11 na ime poreza na dobit.
Spremni ste platiti par mil eur da vam u i bilanci piše da je bijelo bijelo, a crno crno? Tj da je svaka uplata poreza bacanje novaca u bunar, a ulaganje u posao investicija koja će vam se bezporezno vratiti kroz kapitalnu dobit.
Oni koji ne znaju pročitati bilancu i između redova ionako ne mogu promijeniti situaciju na burzi.
pa nije ovo nekakva firmica od 20.000 kn pa da sakriva dobit na ovakav način. zar ostali turisti isto to ne bi mogli (poput giganata plave lagune, valamara i slično) ?
amortizacija kao % u poslovnim rashodima
Plava laguna 27%
Valamar 23,4%
Rivijera 23,6%
LRH 22,8 %
Ima onih koji to i drastičnije rade
Solaris 32,5%
ali onaj dio na koji već neko vrijeme upozoravamo ja i još neki, nažalost ne možeš predvidjeti! a taj je kako gazda manipulira i uspješno skriva dobit. još ako je počne izvlačiti??
To je u biti najveći rizik. Ako većinski odlući izigrati male – to može. Tako da je samo u pitanju, da li je možda ipak vrijeme da i Ostoja poćne gradit na svom imidžu. Ako da, onda može na LRH napraviti svoj study case “ja sam dobar i pošten”…
dalibore
siguran sam da i sam znaš da porez kad-tad MORAŠ platiti. misliš da će u nekom ¨”povoljnijem” vremenu biti manji ili će ga “lakše” platiti? ili investicije neće nikad prestati? ili će još jednom amortizirati već izamortizirano? nije to problem samo liburnije, već i svih ostalih prvenstveno turističara. tim načinon bojim se da neće privući ulagatelje, pogotovo ne oni sa izrazitim dioničarem.
nemam lrh, ali imam plag, atln i malo himr.
daliborpop, uzaludan vam trud. raja gleda dolje gdje piše neto , a sad je li to zbog prodane vile, nabrijane amortizacije, redovnog poslovanja, vrijednosnog uskladenja – tko jo ima vremena za to, oladi se burek.
prividno loše izvješće je samo prividno loše. uzmite npr podravku – kao ki bi da bi, jednokratno ovo, jedokratno ono – raja gleda lice, krvnu sliku treba gledati – ima li više kisika (citaj keša), a manje kolesterola (čitaj duga), ako krvna slika ide nabolje, zablistat će i lice. ali tada će biti kasno jer tada će i cijena biti cijena lijepog lica.
svaki menager i poduzetnik zna da novac košta pa je sasvim legitimno i logično odgoditi i ono neminovno pogotovo ako nema troška
Čak što više, ne da nema troška nego se profitabilnst povećava
U rezervacijama 30 mil kuna i 30 mil kuna veća amortizacija je 60 mil kuna gotovine koja je ostala u tvrtki, a na koju nije plaćen porez
Ako bi dioničari inzistrirali da se to isplati kao dividenda tvrtka bi za ulaganja morala dići veći kredit za tih 60 mil kuna što košta. No tvrtka bi morala plaćati i mjesečno akontaciju poreza na dobit od 1 mil kuna što bi još umanjilo likvidnost, što opet košta.
Krajnji efekt je da od 200 kuna po dionici prikrivene dobiti kada bi je mi kao dioničari odlučili isplatiti dobili bi van nakon poreza na dobit i poreza na dividendu oko 140 kuna, a tvrtku bi to koštalo još dodatnih 200 kuna zaduženja po dionici što bi nosilo još najmanje 50 kuna po dionici na ime troška kamata i akontacija poreza.
Ako ciljamo da zaradimo prodajom tvrtke (to barem tvrdi većinski vlasnik i uprava) onda će netko jednom platiti i tih 200 kuna dioničarima na koje nema ni poreza niti će to biti trošak za firmu.
Koliko ja vidim sve odluke su donesene u korist tvrtke i povećanja vrijednosti iste. Na ZSE je likvidnost toliko mala i cijene manje više ne odražavaju vrijednost velike većine tvrtki. Eventualno se u nekim preuzimanjima pokaže da nešto vrijedi više ili manje. Nije li smiješno da je preuzimanje HCVT išlo po cijeni 300% većoj nego je cijena bila na burzi.
Da je LRH prikazala dobit od 60 mil kuna dali bi itko od vas koji ovdje pišete (a svi ste redom svjesni kakvo je poslovanje ) navalili kupovati dionice po 2700 kuna. Nebi pretpostavljam.
A tko bi ih onda trebao kupovati. Tko su ti silni fantomski ulagači na tržištu koji ne znaju čitati bilancu i gledaju samo zadnju stavku u RDG?
Fondovi? Mirovinci?
Pitao me je netko prije izvješća zašto ga toliko isčekujem i očekujem li da će zbog toga cijena rasti ili padati.
Rekao sam ono što mislim i sada. Ne.
Izvješće mi služi da pratim ostvarivanje planova i najava uprave.
Oni su zacrtali cilj.
Značajno povećanje prihoda i profitabilnosti tvrtke koje u konačnici vodi do povećanja dioničarskog kapitala koje bi se trebalo kapitalizirati prodajom tvrtke.
Ja vidim da to ostvaruju.
Prihod u odnosu na 2012 je 50,25 % veći
EBITDA je u odnosu na 2012 91,3% veća
Dobit je ista
Dobit nakon oporezivanja je 2,9% manja
Aktiva tvrtke je veća za 190 mil kuna
Obveze su veće za 149 mil kuna
Razlika tj uvećanje kapitala je 41 mil kuna
Dakle (moj) dioničarski je kapital uvećan
To je 135 kuna po dionici ili 5,5% na trenutnu cijenu
Zadovoljavajuće, pogotovo kada znam da je zapravo 3X veće 🙂
I nadam se da će biti dovoljno onih koji ne znaju zbrajati i oduzimati pa će zbog ovih podataka i dalje prodavati po nižim cijenama.
I za mene nešto vrlo bitno, najava Uprave:
U 2014 očekuju daljnji značajan rast financijskih pokazatelja uspješnosti!
Nadam se da će uskoro objaviti i neke brojke oko tih očekivanja.
A bilo bi lijepo da daju i malo detaljniju analitiku uz revidirana izvješća.
Krenuli smo u novu godinu, uprava je najavila da će invsticije od 112 mil kuna biti u funkciji, što znači novo povećanje prihoda i zarade.
Uprava se obvezala da u prvom polugodištu uskladi ovaj goodwill. To se opet može iskoristiti za umanjenje dobiti.
prividno loše izvješće je samo prividno loše. uzmite npr podravku – kao ki bi da bi, jednokratno ovo, jedokratno ono – raja gleda lice, krvnu sliku treba gledati – ima li više kisika (citaj keša), a manje kolesterola (čitaj duga), ako krvna slika ide nabolje, zablistat će i lice. ali tada će biti kasno jer tada će i cijena biti cijena lijepog lica.
Onda po vama ima li više kisika ili kolesterola?
Ajmo po dionici (jako u grubo)
Cijena dionice 2450 kn
Dug 750 kn
Keš 250 kn
Godišnji prihod 1100 kn
Zarada 350 kn
Ulaganje ove godine 300 kn (financirana iz vlastitih sredstava)
LRH u 1,5 godini otplati sav neto dug iako naravno nije to smisao. Ja predviđam daljnje zaduživanje ali u skladu sa rastom prihoda i zarade.
Mislim da na kunu dioničarskog kapitala mogu bez problema imati i kunu duga da to servisiraju bez ikakvog problema.
Eto nas balkanski stil ulaganja. Sto se vise restruktuira i jaca, to ce joj cijena vise padat. Najmanja cijena ce biti u nekom buducem preizimanju.
Eto nas balkanski stil ulaganja. Sto se vise restruktuira i jaca, to ce joj cijena vise padat. Najmanja cijena ce biti u nekom buducem preizimanju.
zar te to kod nas čudi? preuzimanja idu po smiješnim cijenama, a ispod stola plaća se duplo na ruke pa se onda dijeli.