LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LRH (Liburnia Riviera hoteli d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Daliborop-ove brojke bacene u google translate za obicne ljudi:

ocekivam 9219kn/dionicu u naslednjih 5 do 10 godina sto znaci godisnji prinos između 10% i 22% godišnje.

3500soba*65%*365dana*700kuna/soba na dan* 40%EBITDA marža*12XEBITDA/302641 dionica=9219kn na dionicu

Hvala @matejt
Ja ne volim napisati konačnu brojku, ne zato što ne vjerujem u nju nego što to često izaziva druge da te optuže da nešto navlačiš ili fantaziraš.
Kad napišem, i argumentiram da npr očekujem rast ebitda marže za toliko i toliko onda te puste na miru jer lako moguće da im se neda dublje ulaziti u problematiku. Svaka od ovih brojki ima neki rezon i nije “napumpana”, što više mislim da sam čak bio i konzervativan jer ipak trebalo bi uzeti u obzir i neku inflaciju, rast cijena kao posljedicu pristupanja euro zoni itd itd.
Ne vidim ni jedan razlog zašto se ovaj posao ako bude nosio te brojke nebi vrednovao po istim kriterijima kao i negdje dalje?
Jedino što ja ne predviđam da će cijena prema ovom targetu ići linearno.
Neće ni eksponencijalno, prije bi rekao da nas u jednom trenutku očekuje veliki rast (100-200% u 2 godine) a onda opet po malo u skladu sa dostizanjem ovih pokazatelja.

Nemoj misliti na m2!

…Naravno da vrijedi puno više, no ja osobno s obzirom da nemam nikakvog povjerenja u pravnu državu više ne investiram u RH jer su ovdje svaki put mali dioničari preveslani. Nije LRH jedini primjer, primjera je mnogo. Godine idu i ne želim ih provoditi pred sudovima dokazujući kako me Linić ili neki drugi političar pokrao ili kako je neki sudac postavljen od političara donio ništavnu odluku jer je koristio dokaze koji se ni u Zambeziji ne bi koristili jer to nisu.
Svaka čast kolegama koje i dalje vode sudske sporove i investiraju, za to se mora imati jaka vjera da će jednog dana (pitanje je samo za koliko godina 10-20-30) sudstvo u Hrvatskoj biti neovisno i da se političari neće petljati i pomagati svojim prijateljima kako da masno zarade.

Svaka cast.Postujem ovo misljenje,ali s drugu stranu ja se nikako ne mogu pomirirt sa tim da bi iz ovh razloga odustao. Pa kad bi ja svaki puta u zivotu odustao na nepravdu samo bih nazadovao,ali i drustvo u cjelini.Kad nepravda postane zakon,otpor postaje obaveza. Ja cu se sa ovima borit do posljednjeg daha. Svim mogucim sredstvima,ali bas svim mada sam danas na zalasku svojih 30tih prespor za kick box jos uvijek sam prebrz za rock’n’roll.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Pisao sam ovdje neki dan zašto smatram da je cijena po sobi LRH izrazito niska, a isto tako da je HCVT kupljen daleko ispod prave vrijednosti. naveo sam primjer iz Dublina, evo još jedan:

The Hilton Dublin 4* in Ireland has reportedly been bought by a US businessman, John Malone, for €30 million (155.000 eur/room). The 193-room hotel comes with a management contract with Hilton Worldwide in place. Overlooking the city’s historic Grand Canal, the hotel opened in 1997 as a Stakis property and became a Hilton in 2000. Mr Malone, who is said to be the largest private landowner in the USA with 2.2 million acres, previously purchased the Trinity Capital hotel 4* in Dublin in summer 2013 for €35 million (180.000 eur/room).

U zadnje vrijeme u Dublinu zaredale transakcije?
Slučajno?
Naravno da nije.
U dokumentu iz 2/2013 koji izdaje ozbiljna konzultantska kuća (košta 500 funti da ga dobijete odmah kad izađe) piše za hotele u Dublinu da su 2012 imali dvoznamenkasti rast RevPAR-a, što je rezultiralo povećanim interesom investitora i brojem transakcija te rastom vrijednosti za 5,5 % indexa cijena.
No tome je prethodio pad cijene (2007-2010) sa 250.000 eur na 150.000 eur, pa su investitori vidjeli priliku jer je “jeftino”
Cijene hotela rastu i predviđa se da bi do 2017 ponovo bile iznad 200.000 eur po sobi.

Naravno nemam baš 500 funti viška da kupim novo izvješće koje izlazi ovih dana ali prošle godine su spominjali da bi možda uključili i hrvatsku. Već su za prošlu godinu prikupljali neke podatke ali su zaključili: “amount of valuation work and the quality and amount of the data available resulted in HVS deciding it was best to remove these markets from the survey”

Što mislite ako se na začelju liste ispod Birmingena, Bukurešta, Bratisalave, Atene, Sofie i Talina koji su u rasponu od 104-118.000 eur prikaže transakcija Dubrovnik – Cavtat sa 40.000 eur po sobi kao skoro 3 puta niža cijena od ovih “najjeftinijih” gradova. (Mislim da je Atena već iskočila iz ove grupe u viši rang)

Nemoj misliti na m2!

Opet je započela godina brutalno!?!?!

Siječanj 2014!!!!!

Kvarner +17%
Rast noćenja domaćih gostiju 5%
Rast dolazaka stranaca 42%, noćenja 31%

Opatijska rivijera od toga 59,02%
28.493 noćenja !!!
Dolasci +26%, Noćenja +21%

Najbrojniji gosti austrijanci +77% dolazaka, +70% noćenja

Nemoj misliti na m2!

Izgleda da ne trljaju ruke samo u Opatiji.
I Lošinj i Rijeka su imali više noćenja (po cca 2150) a s obzirom na puno manje brojke njihovi postoci rasta su i veći. (Lošinj čak 121%)

I u Dubrovniku u 1 mjesecu rast. Dubrovnik (grad, otoci i okolica do Brseča) imali su u siječnju noćenja skoro isto kao i opatijska rivijera, rast je čak 36% (hoteli 27%)

Možda se nekom 5000 noćenja više u siječnju čini zanemarivo jer radi se o svega 0,3% noćenja cijele godine na opatijskoj rivijeri ali sjetimo se da je LRH prošle godine u prvom kvartalu ostvarila rast prihoda od 10 mil kuna, a do 30.6. je uspjela ostvariti rast prihoda od 15% sa 24% više noćenja. Ako je kao što pretpostavljam iza ovog rasta ponovo LRH tih 5000 noćenja više neka ponove u svakom izvansezonskom mjesecu i to je već 6-7% rasta. Bitan je stalni rast godišnje zauzetosti soba, tu je ključ rasta vrijednosti tvrtke.

Ja možda malo unaprijed prisvajam ove rezultate za LRH ali to temljeim na prošlogodišnjim brojkama kada je LRH imala konstatntno puno veći rast broja gostiju nego cijela destinacija zajedno. Nadam se da su se sad i ostali trgli jer bez obzira na dominaciju LRH važno je da i ostali krenu u istom smjeru. Oni jesu konkurencija ako samo svi sjede i čekaju goste jer manje više aranžmane su prodavale iste agencije pa se konkuriralo spuštanjem cijena alotmana prilikom pregovora, no ako se prelazi na direktnu prodaju i aktivno “traženje” gosta onda svaki marketiniški potez, svaka reklama destinacije i događanja donosi svima koristi i lagano dolazi do sinergijski pozitivnih efekata, umjesto rušenja profitabilnosti konkuriranjem cijenama.

LRH bi za 2015 trebala ići sa dosta novih kapaciteta. Vidimo da uprava vodi računa o profitabilnosti svakog svog koraka. Family resort Ičići sa 280 soba i 600 kreveta da bi opravdao ulaganje mora raditi puno bolje nego što sada radi HCVT koji sam je često postavljao kao neko mjerilo. No tu je soba plaćena 40.000 eur.
Izgradanja ovog resorta teško će se izvesti ispod 30 mil eur.
Istina vjerovatno će ga financirati povoljnije (HABOR?) no i dalje mora ostvarivati stopu povrata veću od troška kapitala. To će biti izazovno.
Nikako ne mogu ganjati stopu povrata od 15% kao kod investicije u Cavtat ali ako traže i 9-10% taj hotel morao donositi najmanje 25.000 eur prihoda po sobi uz nešto veću EBITDA maržu. To je nemoguće dosegnuti bez više od 200 dana prosječne popunjenosti.
Mislim da se tu kalkulira sa najavama otvaranja velikog vodenog parka i da je sama investicija naslonjena na te najave.
To znači da bi samo taj hotel trebao dići prihode LRH za 50 mil kuna godišnje.

Sad bi im tamo u Opatiji dobro došao neki megaloman tipa Bandić. Ako se ide u aqua park onda to treba napraviti nešto iznadprosiječno, a ne 3 bazena i 2 tobogana. Meni se ove ideje da se tamo uklopi i aqua i adrenalinski park, teniski centar, kamp i hotel ne sviđaju previše. Treba napraviti neku pravu atrakciju, najveći vodeni tobogan u evropi ili tako nešto.

Vidim da je izlaganje u tijeku, pa bi i usvajanje trebalo biti vrlo brzo. Objava natječaja mogla bi biti okidač. Ugo grupa je također krenula u ne male investicije. Rivijera će u 2 godine značajno povećati kapacitete (15-20%). Pretpostavljam da su sada studije isplativosti pokazale da se isplati krenuti u investicije.

Nemoj misliti na m2!

Ja baš ne vjerujem, da ljudi koji vode brigu o aqua parku, da razmišljaju izvan okvira. I da će nastati barem u jednom segmentu najbolji/najveći.

Na žalost prosječno razmišljanje ne ide izvan toga što si napisao: 3 bazena i 2 tobogana. Možda jedna savna i to je to.

Ali svakako se pustim iznenaditi.

Inaće još uvijek razmišljam, zašto se ne nađe neko, koji bi napravio tobogan sa Učke…Ne treba da bude direktan, nego ono: tobogan i na svakih 100-150 metara jedan bazencic…

Ili kakva ideja poput surferska laguna[/url], samo to naravno nije segment kojeg si cilja.

Zato je treba dobro razraditi i pročesati, što vole familije. Jer ako radiš familiy resort onda ti treba pored vrhunske animacije još nešto što če djeca pričat starcima zašto ove godine ljetovati u tom hotelu…

Inaće još uvijek razmišljam, zašto se ne nađe neko, koji bi napravio tobogan sa Učke…Ne treba da bude direktan, nego ono: tobogan i na svakih 100-150 metara jedan bazencic…

Ideja je odlična a žičara se za na Učku radi. Riješen je problem penjanja a spuštanje može biti još spektakularnije sa ovom idejom tobogana. Krajolik je preljep, mislim da bi to bio pun pogodak. Jedino je problem što je područje Učke proglašeno parkom prirode i ne znam koliko bi to ometalo možebitno ovu ideju.

Dalibora za predsjednika

Konačno u ovoj državi netko misli da će njemu biti bolje ako je i susjedu bolje!!!!!!

Pa to što je park prirode ne znači da ga se ne može turistički iskoristiti. Tko je nekad otišau npr u dragu di lovrana, pa u predvečerje sjeo za stol na litici mogao bi zamisliti kako bi to bilo spuštati se nekim toboganom pa se onda recimo malo odmoriti u nekom jacuzi bazenu, sa koktelima ili prirodnim sokovima, pa tako do dolje do medveje (ako se ne varam ona je ispod drage) . Pa na tim “stajalištima” dobiješ ručnik ili bademantil i možeš pojesti kanape sa učkarskom skutom i kvarnerskim škampima ;)) zgodan izlet?
Nezamislivo?
Bio sam prije 10ak godina u jednoj “banji” blizu Livigna u italiji. Cijela se nalazi u spiljama i bazeni su uklesani u kamenu, sve SPA fore su “prirodne” , vruča -hladna voda, saune itd itd. Naravno da dobiješ debeli bijeli ogrtač ako odeš na ručak ili na piće u zimski vrt itd.
Sad sam shvatio da to nije bilo baš prije desetak godina, više je od 15 a eto ja još prepričavam.
Mislim da jako griješimo kad mislimo da je sama lijepota prirode dovoljna, treba nači načina da se ista ljudima približi i da mogu u njoj uživati. Bio sam u NP Krka kao dijete, neka maglovita sječanja ali ništa posebno. Bio prije koju godinu opet. Iskreno baš ništa posebno. Lijepo je ali da bi se tamo moglo i nešto zanimljivije i atraktivnije složiti, moglo bi.

Nemoj misliti na m2!

Netko je ipak shvatio potencijal tobogana sa Učke! [emo_namigusa]

Ovo je bilo gadno čišćenje s aska … 32 komada u istoj sekundi. Pretpostavljam jedan kupac.

New Report

Close