Ma nisam ja zazivao domaće mirovince, mislim da nam je jasno čemu oni služe. Od 58 milijardi koje imaju jedno 50 je u državnim obveznicama. Kad to do kraja rasčlanimo ispada da nas sve skupa kamatare uzimajući lijepi fee za to jer država od novaca koje nam otme kroz poreze njima plaća kamate.
Danas u Jutarnjem se hvale prinosom 2% iznad inflacije tj negdje oko 4,5% a državne obveznice donose više od 6%? Ako su plasirali 85% novca u obveznice po +6% onda na ovih 8 milijardi što ostane rade minus 5%!!! Moguće je da sam nešto krivo pročitao ali tako to meni izgleda.
No nisu oni tema, ovdje ipak razgovaramo o LRH i o vrednovanju turističkog businessa. Pisao sam malo za usporedbu o ovoj akviziciji Starwooda (muva se i kod nas u zadnje vrijeme) u malu hotelsku tvrtku Four Pillars. No to je bilo svakako ispod cijene jer evo kako se to vani radi.
Fondovi, mirovinski i ostali ulažu u hotele i daju ih na upravljanje nekoj hotelskoj kući. Cijene koje oni plaćaju po sobi za nas su nezamislive.
Evo još jednog svježeg primjera:
CLARION HOTEL SOLD
Patron Capital has purchased the Clarion Hotel Dublin City for a reported €33 million (€225,000 per room). Fitzpatrick Lifestyle Hotels have been appointed by Patron Capital to operate the 147-room hotel. Rumours suggest that Fitzpatrick also provided equity for the deal.
Radi se o hotelu 4*, soba košta 120-150 eur noć.
Naravno treba znati da takav hotel radi godišnje i do 35-40.000 eur prihoda po sobi i vjerujem da je ovih 33 mil eur negdje na uobičajenim razinama od 11-13 ebitda što bi reklo da ta soba zaradi godišnje nekih 17-20.000 eur ali to je samo moja pretpostavka. Možda je plaćeno i više jer su očekivanja u sektoru pozitivna.
Daleko smo mi još od toga ali dobro je znati koliko ovaj posao može donositi jednog dana.
Zanimljivo da je za Dublin po zadnjem meni dostupnom izvješću (2012) prosječna vrijednost hotelske sobe bila 168.237 eur sa predviđanjima za 2014 od 185.000 eur. Peek 2006 je bio 250.642. Dublin je cijenom u 2012 bio 30% ispod europskog prosjeka!!!
Evo malo zadnjih predviđanja za Ev/EBITDA (e2013)
INTERCONTINENTAL HOTELS GROUP PLC (IHG) 13,3
MELIA HOTELS INTERNATIONAL SA (MEL) 11,9
STARWOOD HOTELS & RESORTS WORLDWIDE INC (HOT) 12,5
MARRIOTT INTERNATIONAL INC (MAR) 15,2
HYATT HOTELS CORPORATION (H) 12,9
E kad bi naši mirovinci bili mudri pa ulazili sada. Jer kad jednom cijena bude na ovakvim valuacijama to će biti na većem broju soba (3500?), na većem prihodu po sobi (20-25.000 eur) i većoj marži (38-40%) pa se to sve onda multiplicira.
Šta kaže tržište za realizirane transakcije nedavno po pokazatelju Ev/Ebitda
Hoteli Cavtat, Ev/Ebitda=cca 10
Jadranka, Ev/Ebitda=cca 6 (ovdje treba uzeti u obzir trgovački dio biznisa, pa je vjerojatno oko 10)
Nekoliko državnih hotela privatiziranih kroz predstečajnu nagodbu, te je tu ovaj podatak nemoguće procijeniti.
A koliko je realizirana cijena transakcija po pokazatelju sobe.
Hcvt, 40-50.000€/soba
Jadranka, kad se odbije trgovački dio i uzme u obzir Ebrd-ov udio u hotelima je isto max 40-50.000€/soba.
Državni hoteli kroz predstečajne nagodbe (Htp Korčula, Hoteli Živogošće, Hoteli Igrane) do max 20.000€/soba.
Naravno, ovdje nisu uzimani autokampovi u obzir, kao ni ostale nekretnine.
Naravno sve je svedeno na Enterprise Value, tj uključujući dugove i svođenje na 100%-no vlasništvo.
To je realnost tržišne cijene hotelskog biznisa u Hrvatskoj.
Sve ostalo su špekulacije ili moje želje, moji snovi.
>E kad bi naši mirovinci bili mudri pa ulazili sada.
Pa zasto bi? Po tvojoj racunici oni na ostalim dionicama ocito gube-pa sigurnija im je drzava kroz obveznice
[emo_palacg]
Da ne zbunimo manje upućene
EV / EBITDA i P/EBITDA nisu ista stvar
Za npr spomenuti Starwood je P/EBITDA 11,7, a EV/EBITDA 12,5
Na ovim razinama analitičari daju prosječnu preporuku preporuku zas sve ove navedene tvrtke OUTPERFORMED do HOLD. Ne savjetuju prodaju. Cijena je samo prije par dana bila i 5% viša, a prosječni target analitičara na Starwoodu je skoro 10% viši od sadašnje cijene što bi reklo da je za njih i P/EBITDA 12,8 prihvatljivo i isplativo.
Jedan od bitnih parametara koji se također gleda je i zaduženost tj omjer duga i EBITDA. Kod Starwooda je on trenutno dosta niskih 0,72, no to ovisi o trenutnom ciklusu u kompaniji. Prije koju godinu imali su taj omjer na 3,5, a IHG ga sada ima na 1,72.
Naravno da to nema neke veze sa trenutnim stanjem na našem tržištu, o tome i govorimo cijelo vrijeme.
E sad ako mislite da će ova naša barica zauvijek ostati izolirana i da nikada nitko neće doći i kupiti tvrtke po 4-5 puta manjoj cijeni nego što se one vrednuju na razvijenim tržištima onda nemojte kupovati dionice naših turističkih tvrtki.
A ako misite da LRH ima potencijal i može doseći do 2020 neke pokazatelje poslovanja kakvi se rade u svijetu onda kupujte.
Kako to može izgledati 2020?
3500 soba (sadašnjih 2600 + 400 izvan funkcije + 500 novi kapaciteti )
Prihod 105 mil eur
EBITDA 35-40 mil eur
Ulaganje 120-150 mil eur ( 70 mil eur u nove kapacitete, 50-80 u obnovu)
Zarada u 6 godina 100-150 mil eur (sadašnji EBITDA 115 mil uz godišnji rast od 10%)
Vrijednost tvrtke 12 EBITDA = 420-480 mil eur
Vrijednost po sobi: 120-140.000 eur (2012 EU prosjek je 240.000, a petogodišnje procijene predviđaju rast od 10-15%)
To bi značilo da na toj cijeni bi LRH bila vrednovana 2020 na cca 50% prosječne cijene po sobi u europi.
Sada je na 14%
Ovo je iz sadašnje perspektive vrlo napumpana i preoptimistična prognoza, ali da vam je netko 2010 rekao da će prihod u 2013 biti preko 300 mil kuna također bi vam to bilo navlačenje i pumpanje. A ako mislite da Ostoja ima manje ambicije od ovoga, jako se varate.
Zaboravljate da je Uprava po preuzimanju projecirala cijenu dionice od najmanje 6000 kuna nakon dovršetka restrukturiranja i investicijskog ciklusa (8 godina), a kako ja vidim oni svoje planove manje više ostvaruju.
Naravno da ovo nije nikakav nagovor na kupnju niti prodaju. Niti je ova analiza dovoljno pouzdana i stručna. (bliže je kako neki kažu željama i snovima) Uzmite u obzir faktor vrijeme, ovdje se (možda) zarada krije na duge staze, a ne danas je sutra nije stečaj pa +-100%
Da nebi ispalo da brojke koje postam izmišljam evo i jednog od izvora:
2013 European Hotel Valuation Index[/url]
I još jedna ograda, da bi ove računice bile točne LRH mora podići kategoriju na prosjek najmanje +4* a time i postignutu cijenu za 20-30% na 120 eur
Popunjenost na 70%
Nerealno?
Ako su to mogli 85-89 u socijalizmu zašto nebi mogli i danas? A i danas već imaju hotela u svom sastavu koji imaju te brojke.
Ulagači?
Koji ulagači, pa nemamo mi toga na ZSE.
Mirovinci u pravilu ulažu samo u obveznice, a budući je prinos preko 6% to im je sasvim dovoljno. U istoj toj Irskoj na obveznice se plaća 3% što je dosta nisko pa se kapital seli u neke branše (nekretninske) koje daju nešto veći prinos. Tu se ostvaruje 2 do 3 puta veći prinos i to ih zadovoljava.
Kod nas je prinos na obveznice 6% pa bi dionica trebala osigurati 12% da bi bila interesantna. To je već malo škakljivo i zapravo 5000 eur zarade po sobi daje nekih 35-40.000 eur cijenu za investiranje.
Naravno to su sadašnji rezultati ali da bi netko ulagao na temleju nekih budućih rezultata to bi netko trebao predstaviti i “prodati” ulagačima.
Pogledajte kako je to napravio Todorić na Ledu.
Dionica je bila na 4500-5000 kn kad im je napravio prospekt i predložio ulaganje. Ušli su na 8000 kuna, a trenutno im je Ev/EBITDA na preko 10. (Nisam sad točno računao) I mislim da su tu svi sretni i zadovoljni.
Mirovinci bi se mogli pojaviti kao kupci ako Opatija bude prodavala svoj paket. To bi im po 3200-3500 što je negdje Ev/EBItda 10 moglo biti zanimljivo.
Sam ulazak mirovinaca bi za mene bio dosta los, jer mi njihov kapital sve vise izgleda na spekulaciju. Oni nista dobro ne mogu donijeti ovoj dionici, pa ne trebaju ni ulaziti. Nama bi bilo najbolje da dođe strani lanac i da svojom kvalitetom, znanjem i referencama pomognu u podizanju Lrh.