Koliko sam ja čuo od onih koji su bili tamo. ne razmišlja se o dividendi i sličnom trošenju novca (kupovina dionica je slična stvar).
Uprava tako nešto neće predlagati jer planiraju prilično velike investicije u narednih par godina pa da će se dobit reinvestirati.
Najavljeno je ulaganje od 500 mil kuna do 2016, a ako Opatija popusti oko papirologije i pristane na izmjene urbanističkih planova rečeno je da bi investicije mogle ići i do milijardu kuna.
Koliko vidimo na zadnjem sastanku NO gradonačelnik je najavio kompromise i prilagođavanje planova pa bi se u investicije moglo krenuti uskoro.
Što prije to bolje, treba iskoristiti krizu u građevinarstvu, gradnja je sada vrlo povoljna.
Tko bude strpljiv naplatit će sve to dobrano jednog dana.
Evo ovih dana Starwood je kupio Four Pillars Hotels koji imaju 5 hotela u vlasništvu i najmu i jedan pod upravljanjem sa 863 sobe 4*
Cijena 90 mil funti tj 110 mil eur.
Po sobi: 126.000 eur
Lokacije južna Engleska okolica Oxforda
Prodali su ih banke vjerovnici bivši vlasnici su ih platili oko 120 mil funti 2007 (170.000 eur/soba) i upali u probleme. Dakle prisilna prodaja koja je išla dosta ispod cijene.
Pa si vi razmišljajte jeli LRH sada skupa po 33.000 eur/soba.
ako je standard u engleskoj 5x veći od hrvatskog, onda je …
a Oxfordsko more je poznato … po Oxfordu, zar ne
[emo_novac]
Ne znam baš koliko vrednovanje hotela ima veze sa standardom ali dozvoljavam da je poslovanje tih hotela bolje nego u Opatiji. No nije ovo baš usporedivo jer ova hotelska kuća nije imala ni sve hotele u vlasništvu.
Evo zato malo podataka iz bliže i usporedive okolice.
Mađarska 2012:
Number of Hotels 983
Number of Hotel Rooms 56,689
Occupancy of Rooms 42.8% (+0.2%)
Average Room Rate €49 (+3,7%)
RevPAR €21 (+4.3%)
Budimpešta: (broj hotela, popunjenost,ADR)
5-star 21 59,8% €112
4-star 249 49,3% €48
3-star 488 35,8% €32
Balaton (2013)
Lake Balaton 161 46% €45
Nije još izašao izvještaj za 2013 ali u 2012 prosječna cijena po sobi za Budimpeštu je bila 135.592 eur
Predviđanja za 2013 – 2017: 140.000, 144.000, 151.000, 159.000, 163.000
LRH 2013:
Oko 900.000 noćenja u 2600 soba
Prihod konsolidirani oko 315 mil
Popunjenost 48%
ADR: 92 eur !!!
RevPAR 44 eur !!
Nemojte me za svaku broju u decimalu ovo je bilo brzinski, iz glave za LRH
Ovdje vidimo da je popunjenost vrlo blizu ali LRH ima skoro duplo veću postignutu cijenu po sobi !!!
Ove brojke o cijeni hotela po sobi dobiju se na osnovu transakcija tj kupoprodaja hotela a ne na temelju nekih sumnjivih računica.
Evo par iz 2012 za Budimpeštu:
Four Seasons Hotel Gresham Palace cijena po sobi: 447.000 eur
La Meridien 275.000 eur
Mogu postati i imena kupaca i prodavatelja ali mislim da i nije bitno, samo je zanimljivo da su FSH kupili mirovinci.
Ok, ovaj Four Seasons je mrak lokacija i hotel, soba je min 250 eur noć, ali La Meridien je 99 eur noć i ništa posbeno.
Ove cijene su plaćene 2012 a sada je 2014!! U turističkom sektoru je vrlo živo i cijene rastu po cijeloj europi.
Uzeo sam krivi tečaj za GBP/EUR 2007 je to bilo 210.000 eur po sobi!!! Izgleda da je za nas spas da svi bankrotiramo pa danas kupe za bagatelu 🙂
Mogu postati i imena kupaca i prodavatelja ali mislim da i nije bitno, samo je zanimljivo da su FSH kupili mirovinci.
U turističkom sektoru je vrlo živo i cijene rastu po cijeloj europi.
Pa vidi hrvatske mirovince: izloženost turističkemu sektoru, gdje je cash flow više manje stabilan, više manje nula. Zato se čudim, što nije malo više interesa, da oni poćnejo gradit znaćajne pozicije i u tom segmentu – ili kroz kupnju ili kroz dokapitalizacije. Jest da trebajo dionice stići na njihovu approved listu ali…ako se želi, nije teško.
A oko cijene turizma – pa naravno da raste, jer je cijena novca niska pa se traži safe bet-ove…
Evo pitali su me na drugom forumu malo oko cijene nekretnina u oko tog Oxfordskog mora :))
Google sve zna
Uglavnom cijena je oko 300 GBP po sq.ft. što bi isplao 3800 eur po m2
Ako malo zagooglate nekretnine po Opatiji vidjet ćete da ne zaostaju puno.
Što vrijedi teško ispod 3-3.500 eur
Po tom parametru nije neka razlika.
Ne bojim se dugoročno da će ova dionica narasti, ali kad danas pogledam tnpl pomislim da će možda ostoja i ekipa i ovdje ponoviti nešto slično prije nego narastemo
izgleda da svima odgovora niska cijena
možda ne gradu opatiji i umirovljenicima
bolje da se spusti na 2200 da bude trgovine
ali prodavača jako malo onda treba potegnit do 2800
pa da vidimo je ima prodavatelja
@matejt
Ne zazivaj mirovince. Gdje ti uđu značajno to je put u najboljem slučaju u predstečajnu.
Oni su ulagali u Magmu, Nexe, Dalekovod i sad u zadnji biser, Ptkm.
Ne zazivaj vraga.