Prilika ili ne, svakako vrijedi pokušati Vaš link …
Znači 6 mjesec je bio lošiji nego 2012. za ali budući da su prvih 5 bili bolji za 7% ukupno je to ipak rast 4%. Vidjet ćemo kako se to točno odrazilo na prihode no meni se čini da će nas LRH vrlo pozitivno iznenaditi.
Oko ovih valuacija trebalo bi uzeti u obzir neke podatke po kojima je LRH specifčna destinacija. Hoteli LRH imaju natprosječnu popunjenost i puno manje izraženu sezonalnost te se to svakako mora uzeti u obzir. Evo podaci za hotele LRH i usporedba sa hotelima Istraturista.
Ambasador, soba 289, popunjenost 60,4%
Admiral, soba 192, popunjenost 67,4%
Kristal, soba 136, popunjenost 74,2%
Excelsior, soba 188, popunjenost 56,6%
Ukupno: 805, 64,6%
Sol Koralj, soba 251, popunjenost 46,7%
Sol Umag, soba 303, popunjenost 61,5%
Sol Aurora, soba 306, popunjenost 35,8%
Sol Garden soba 491, popunjenost 50,4%
Ukupno: 1351, 48,6%
Koliko je to bitna razlika?
Pa otprilike ovako. 100 soba iz ovih hotela LRH vrijedi kao 133 sobe negdje dalje. Sad ih još samo treba prodati po istim ili još bolje višim cijenama.
LRH s ovom akvizicijom i najavljenim investicijama će za 2-3 godine imati preko 3000 soba koje će uglavnom biti 4+ kategorije. 150 mil kuna EBITDA nije nikako nerealno.
Izgleda da tržište procjenjuje da je LRH kupio HCVT po 190-200 kuna. Budući da smo nekom računicom došli da bi i cijena od 400-450 kuna po dionici tj 40-50.000 eur po sobi bila dobra, razlika između tih 200 i 400 kuna je zarada za LRH. Dionica HCVT ima duplo više i jednostavno pomnožimo tu razliku sa 2 i dobijemo 400 kuna što je iznos koji je LRH profitirala ovom kupovinom HCVT (po dionici LRH).
Dosta je i nama bilo crnjaka sa LRH, ajmo malo ovo gledati u najpovoljnijoj opciji po nas. Neće ovo Ostoja dati jeftino, davno je on ovo vrednovao oko 6000 kn, a sada kad smo u EU i kada dođe par ozbiljnijih kupaca što mislite koju će cijenu Ostoja izvjesiti,mislim da neće biti puno manje od 10 000. Zna on , a i onaj koji bude kupovao koliko vrijede nekretnine i zemljište na toj lokaciji, ne moramo im mi sugerirati da naprave revalorizaciju. Opatije će ponovno biti top destinacija za veće europsko tržište koje joj gravitira. Ne zaboravimo da mnogi sada imaju mogućnost doputovati za par sati u Istru, bez kolona na granici.
Ja sam ovdje prebacio skoro sve.
Sa Opatijom sam u tužbi, a od tada sam nadokupio još toliko na razini od 1800-2000. Vjerujem da će Ostoja iz ovoga izvući najbolje, ne zato da ga je briga za male dioničare nego će prije svega misliti na sebe,a samim time će i nama biti dobro.
nije sve tako crno, ne gledajte samo na Crobex koji je u banani, pogledajte DOW i DAX gdje su sada, a gdje su bili prije krize. Oni su se davno oporavili i investitori će kad tad prebaciit novac i na ovakvo tržište kakvo je naše. A nama je potreban samo jedna koji će namirisati ovaj dragulj, bio on Rus, Amerikanac, Izraelac i Kuvajćanin…::)))))
živi bili pa vidjeli, rok da se ovo sve posloži mislim da neće biti duži od dvije god…..
Ja bi evo naveo samo jedan skori primjer.
HCVT-R-A
Dionicom se jedva uopće trgovalo. Cijena je bila nigdje. U 2 godine moglo se skupiti cca 1000 dionica za manje od 10.000 EUR (prosječna cijena je bila oko 65 kuna) Tek u 5 mjesecu ove godine krenulo je neko trgovanje jer su krenula šuškanja o LRH. DO one blok transakcije opet se protrgovalo nekih 1500 komada, prosjek 115 kuna. Pa i nakon toga još 2500 komada po 150.
Tek sada smo svi pametni, čitamo bilancu i vidimo kakav je “dragulj” ta firma, a jednako su poslovali i prošle godine i danas. Godišnja zarada po dionici je bila 45 kuna, a čista dobit 13. Dionica je bila na burzi i po 50 kuna!!
Tek sada smo svi pametni, čitamo bilancu i vidimo kakav je "dragulj" ta firma, a jednako su poslovali i prošle godine i danas. Godišnja zarada po dionici je bila 45 kuna, a čista dobit 13. Dionica je bila na burzi i po 50 kuna!!
Problem svih takvih “dragulja” je, da nikada neznaš kako će večinski vlasnik povući novac. U HCVT vidi se da se plaća 10% prihoda. Nešto slično ima ARNT.
I to je bio na neki način i rizik LRH. Nismo znali, kako će se Ostoja ponašati. Ali zadnja godina i pogotovo zadnja skupština razkrila je interes, da se ovo olepša i proda. I to će biti jedini trenutak, da i mali dioničari dođemo na red.
Inaće možemo samo sanjariti.
Gdje smo stigli sa tim valuacijama?
Nemojte samo onu Cocacola-can ta mi je nepouzadana.
Evo jedan podatak za razmišljanje:
Grand hotel Adriatic se prodavao. Traženo je navodno 30 mil EUR. Imaju 300 soba i to pola/pola 3 i 4* Bilo je nekih ponuda za 25 mil ali na kraju nije prodano.
Prodavala se koliko sam shvatio čista nekretnina.
To znači da su tražili 100.000 eur po sobi a nuđeno im je 83.000. Adriatic ima kongresnu dvoranu i kockarnicu, ali po cijenama je jeftiniji od hotela u Cavtatu (Soba 4* u sezoni košta 100-120 eur, a u Cavtatu je toliko po osobi)
Koliko je to bitna razlika?
Pa otprilike ovako. 100 soba iz ovih hotela LRH vrijedi kao 133 sobe negdje dalje. Sad ih još samo treba prodati po istim ili još bolje višim cijenama.
Nisam proučavao detalje, osjećaj samo iz osobnog iskustva konzumenta turističkih usluga: da 100 soba vrijedi kao 133 sobe, u ovom slučaju ne vjerujem. Možda, po popunjenosti soba, što je možda i varljivo jer mi se čini, da je za dosta popunjenosti “kriva” i marketinška politika LRH. Naime u raznoraznim akcijama u predsezoni najviše ponude i najbolje cijene nalazim upravo kod LRH, u Rovinju, Umagu i ostalim destinacijama gotovo da ih i nema. E sad, koliko je popunjenost presudna za zaradu kod tako niskih cijena, ne znam. Možda ovi drugi koji imaju manju popunjenost zarađuju jednako, ako ne i više.
Ja ne znam od kuda ti podaci, ali Opatija mi se čini prazna, a i ne vidim baš puno stranih tablica na cestama. Možda su se svi turisti sakrili u naše hotele:) Ni plaže nisu baš prepune….